Mediahuone, ääneneristys ja akustointi.

Kitti ja massa on eri asioita. Akryylimassa ei halkeile oikein käytettynä ja tällaiseen tiivistykseen se on tarkoitettukin - halvempi, helpompi asentaa ja siivota. Sikaflex tms sopii toki yhtä hyvin ja se sopii erilaisiin olosuhteisiin paremmin kuten kalliimpi hintakin antaa ymmärtää, mutta parempaa ääneneristystä sillä ei saa.
Saivartelua.
 
Tuon ammattilaisen näkemyksen tähän soppaan. Olen elementtisaumaaja isohkossa alan firmassa. Teen myös tiiveys ja äänieristyskittauksia. Kokemuksen mukaan acryyli tulee halkeamaan aina, jos kyseessä yli muutaman millin rako.
Tulee mieleen eräs sairaalaprojekti, jossa mestarit halusi käyttää tuplalevy väliseinien yläosien äänieristämiseen acryyliä 2cm rakoon.
Käytiin sitten muutaman kuukauden jälkeen kiertämässä saumat uudelleen, kun melkein kaikki olivat revenneet auki.
Ammattilaiset käyttää esim. Sikaflex construction+ tai tremco 525.
 
Aivan. Ei siis akryyli ole muuttunut paremmaksi vuosien mittaan. Siksi olen sitä vastaan juuri tuon halkeilun vuoksi. Hyvä, että löytyi toinen ammattilainen...
Määrätyissä tapauksissa akryyli menettelee. Taitaa vieläkin olla se halpuus maalareilla ensisijainen syy, että lykätään joka paikkaan. Vaadin tuon halkeilun huomaamisen jälkeen, että arkkitehti laittaa työselitykseen vaatimuksen kiteistä/massoista, mitkä käyvät mihinkin tarkoitukseen.
 
Tuon ammattilaisen näkemyksen tähän soppaan. Olen elementtisaumaaja isohkossa alan firmassa. Teen myös tiiveys ja äänieristyskittauksia. Kokemuksen mukaan acryyli tulee halkeamaan aina, jos kyseessä yli muutaman millin rako.
Tulee mieleen eräs sairaalaprojekti, jossa mestarit halusi käyttää tuplalevy väliseinien yläosien äänieristämiseen acryyliä 2cm rakoon.
Käytiin sitten muutaman kuukauden jälkeen kiertämässä saumat uudelleen, kun melkein kaikki olivat revenneet auki.
Ammattilaiset käyttää esim. Sikaflex construction+ tai tremco 525.
Mestarit ilmeisesti halusivat halpuuttaa...
Taisi tulla halpaa, kun tehtiin 2x. Paljonhan noita halpoja rakentamisia on ollut :)
 
Tuo mainittu Sikaflex on myyntinimike, se on juuri PU-massaa. Muita on akryylimassa ja silikonimassa. Onhan niitä muitakin.
Aikanaan jouduin käymään paritaloasuntoni vesikatolla. Siellä oli poistoflektin piipun saumat kitattu silikonimassalla. Huomasin, että oli osittain irti pellistä. Vetäisin massan reunasta ja kaikki lähti irti helposti käsin vetämällä isoina suikaleina. Alkuun oli siis vettä kestämätöntä silikonia, joka oli tietysti halpaa ja peltimiesten suosikki. Laitettiin mihin vaan estoitta. Saumat pitivät kyllä ilman kittauksiakin, huomasin sen myöhemmin.
Sittemmin silikonimassat kehittyivät ja ikkunalasienkin tehdaskittauksissa käytettiin kirkasta silikonia. Kyselin tehtaalta, että onko silikoni parantunut ja vakuuttivat, että on. Piti paikkansa heidän väitteensä, mutta tarkistin kokemusteni vuoksi.
Tietääkseni ikkunat ja kittaukset ovat toimineet.
Että tällaisia kokemuksia...
 
Muistelin, että akryylikitti on vesiohenteista ja tarkistin. Kyllä on. Se on juuri sitä helppoa siivousta yms.
Akryylissa on huonot sidosaineet, siksi se halkeilee. Ja tarttuvuus huono. Halpuutettua kittiä, ostakaa ja laittakaa joka paikkaan vain, kuten aiemmin silikonia. Minä en laittaisi sitä mihinkään-enkä ole laittanutkaan, muut näköjään kylläkin.
 
Ohessa meidän makkarin nurkkaa. Olisiko tuokin akryylimassaa?D213993C-DBDA-43BE-BF60-19262E4C395F.jpeg
 
^Samalta näytti aikoinaan opiskelijaboksissa väliseinässä solukaverin puolelle päin. Puheet kulkeutuivat aika ikävästi läpi - jopa valo.
 
Verkko, päältä tasoitus, kevyt hionta sekä lopuksi maalia päälle. Helppo korjata, jos vain jaksaa tehdä.
 
^Tai sitten Sikaflex ja maali? Meillä on muitakin nurkkia vastaavasti auki. Tuota ei siis ole tehty mitenkään akustointimielessä, vaan ihan normaalit kipsiseinäisen OKT:n nurkat. Nuo kuitenkin on tuollaista akryylimassan tyylistä ainetta.

Tämä oli ihan hyvä tieto, koska ääneneristyksen yhteydessä vakio-ohje on tiivistää saumat akryylimassalla. Etenkin jousirangalla toteutetuissa seinissä liike on vielä tavallista suurempaa, joten nurkkien tiivistäminen elastisella, liikettä kestävällä massalla on tärkeää.
 
PU-massa. Sikaflex on vain myyntimerkki vrt /Ford-auto. PU-massa on päällemaalattavissa.
Tuossa Jyrki_Hn kuvassa juuri näkee akryylikitin hienot efektit.
 
^^Tai akryylimassa ja maali :).

En löytänyt kodistani kuin tuoreita akryylisaumoja, joita olen tehnyt viimeisten parin kuukauden aikana. Kipsiseinien nurkissa on käytetty paperista saumanauhaa. Tuossa on 20 putkiloa Sikacryliä odottamassa, joten kohta se nähdään, paljonko halkeaa, jos halkeaa.

Hormin ja seinän välisen n.10-15mm raon saumasin muistaakseni Sikaflexin 11FC+:lla 3v sitten. Silloin mietin, kestääköhän tuossa lämpötilanvaihtelua, mutta ainakin toistaiseksi täysin ehjä.
 
Mulla petti ulkoseinän akryylisaumat jo parin kuukauden jälkeen. Täytyy kokeilla tota PU-massaa kun jaksaa paikata.

edit. saumat siis pettivät sisäpuolelta, mutta ulkoseinän puoleiselta seinältä.
 
Nähtäväksi jää kuinka tuo valittu akryyli toimii meillä. Speksien mukaan kestää +/-15% liike, joten noin 10mm saumassa ei pitäisi olla mitään ongelmia. Olen yrittänyt valita oikeat tuotteet ja menetelmät näihin. Aina on parantamisen varaa, mutta jos tämä riittää niin sitten se riittää. Jos ongelmia tulee, niin sitten korjataan.
 
Meillä ainakin akryylimassa on kestänyt halkeilematta isoissakin saumoissa.
 
Akryylimassoissa on todella isoja eroja valmistajien välillä, joten yleistäminen on turhaa... Valitettavasti kunnon vertailuja on vaikea löytää. TM Rakennusmaailma testasi 2014 ja silloin ongelmaa oli kahden tyyppistä, eli rakoilua ja kutistumista. Yleisesti massan kutistuminen on tyypillinen ominaisuus, mutta osa massoista ei siedä kolmen sivun kiinnitystä, eli sitä että massa on kosketuksissa kahden sivun lisäksi myös pohjaan. Silloin esiintyy runsasta rakoilua. Kahden kappaleen välisenä saumana akryylimassat kestävät kyllä melkoista jopa 15 % leveysvaihtelua. Jos on pakko suositella, niin Kiilto on vaikuttanut kohtuullisen hyvältä, Sika on niin surkeaa, ettei kannata ostaa...
 
^Kiilto lupailee max10% saumaliikettä eli +/-5% (?) sauman leveydestä sekä kutistumaa max20%, joten ei tuo hurraahuutoja ainakaan speksien valossa saa. Jos tuota tulkitsen oikein, niin 10mm sauma saa liikkua max +/-0.5mm, mutta voi kutistua max 2mm eli voi haljeta max 1.5mm.

1614957261952.png

Sikacryl - S+ vastaavasti max liike +/-12.5% tämän ylittävälle suositellaan sitten Sikaflex Construction+ +/-35%. Max kutistumasta en löytänyt tietoja.
 
Laskeskelin ovien ääneneristysarvioita yhdellä Rw35dB ovella ja kahdella ovella, joilla yhteensä Rw60dB. Oletuksena saumat ovat haljenneet kauttaaltaan 10% eli 1mm verran. Karmin ja seinän välissä on villatäyte, joka eristää yhdellä ovella 10dB ja kahdella ovella 20dB. Muita rakoja ei ole, eli tiivisteet ovat täydellisiä.

Yhden oven tapauksessa Rw35dB putoaa 1mm raolla arvoon Rw32db eli 3dB heikennys.
Kahden oven tapauksessa Rw60dB putoaa 1mm raolla arvoon Rw45.6dB eli 14.4dB heikennys!

Aika karuja heikennyksiä tulee, kun tavoitellaan suuria ääneneristysarvoja, joten ei massauksessa todellakaan ole varaa halkeilulle.
 
Päätös on tehty. Toinen ovi tulee sisäpuolen runkoon. Otan lähtökohdaksi tälle ovelle pelkän äänen eristävyyden. Nyt olisi löydettävä se oikea ovi. Saa vinkata ja linkata.

Akustiikan osalta pitää aktivoitua myös pikkuhiljaa. On vaan ollut kiirettä muun raksaamisen kanssa, että tää on ollu holdissa. Rimaelementit bassoansoille ja niiden taa vaimennusta suunnitelmassa.

Huone näyttää nyt tältä.
 

Liitteet

  • 20210308_100646.jpg
    20210308_100646.jpg
    182 KB · Katsottu: 104
Back
Ylös