Mdf:n eläminen? - liian paksut levyt

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Hain juuri Starkista kasan sahattuja mdf-paloja. Kun sovitan paloja yhteen huomaan kuitenkin että suunniteltua saumavaraa ei ole. Mittasin levyjä ja totesin että sahaus on tehty hyvin tarkasti, mutta 16mm levyn paksuus on 16,7mm!

Onko odotettavissa että levyt ohenee normaalimittoihin sisätiloissa. Starkissa ne on ollut kylmässä hallissa, joten kosteutta on saattanut olla liikaa. Kutistuuko muutkin mitat kun levyt kuivuvat? Vai onko peräti normaalia että 16mm levy voi olla lähes 5% liian paksu? 25mm palaset ovat aika tarkalleen oikean paksuiset.
 
Mdf on puukuitulevyä. Mukana on liima-aineita. Mdf ottaa ilmasta kosteuden. Ja nyt on ollut hirvittävän märkää, eli ovat turvoksissa. Saattaapi kuivua kasaan tuon 5%. Pidä viikon verran sisällä kuivassa ja katso sen jälkeen, pääse hieman kuivahtamaan. Levyn etu on ettei se vetele mihinkään, pysyy suorana.
 
Pelkään vaan että kutistuuko myös sahatut mitat? Jos paksuus kutistuu ja muut mitat pysyvät ennallaan niin kaikki olisi hyvin...
 
Hyvin mahdollista. Mulla kävi Puukeskuksen Ruoholahden toimipisteen kanssa köppäsesti. Tilasin 114 kpl 1200 x 1200 mm 6,5 mm koivuvanerilevyä sisustuslevyiksi. Sahuri teki täyttä sutta yksikään levy ei ole saman kokoinen. Mitoissa on 15 mm heittoja ja kaikki alaspäin. Vielä ristimitatkin heittävät. Arvaa millaista on tehdä 5m x 11 m huoneen kattoa 5mm avosaumalla. Eli siellä ei kannata sahauttaa kuin takkapuut.
 
Tässä tapauksessa sahaus on kyllä ihan älyttömän tarkasti tehty, eli se puoli on kunnossa.

Levyssä näkyvät puukuidut ovat kyllä levyn suuntaiset, eli voisi olla mahdollista että eläminen olisi selkeästi suurinta paksuus-suuntaan.

Pitäjänmäen puusta olen aina saanut hyvin sahattuja levyjä enkä muista että paksuusmittojen kanssa olisi ollut ongelmia. Mutta siellä on varastossa ainoastaan 16 ja 19mm mdf:ää.
 
MDF on uniformia, eli sen rakenne ei poikkea mihinkään suuntaan - toisin kuin vaikkapa vanerin. Maalaisjärjellä ajatellen se silloin myöskin kutistuu joka suuntaan samalla tavalla. Sinun tapauksessasi toivon, että olen väärässä.

Muistakaa aina vaatia sahattu puu kuivana, on se sitten levyä tai halkoa.

-128-

Fundeeraaja; Samat on käynyt minullekin tuolla Herttoniemen puukeskuksessa - mutta vielä useammin Vainion sahalla (Haarajoki teki parempaa).

-*-
 
Kokemusperäisesti: aikanaan omat 30mm mdf levyt hoikkenivat tuollaisen 2mm, kun olivat olleet 1kk sisätiloissa. Mittasin levyt vain kosteina ja kuivina, joten tuohon kuivumisaikaan ei osaa varmuudella sanoa. Mdf tosiaan tuntuu repivän kaiken kosteuden itseensä ja "turpoaa", sekä taipuilee melko helposti - kokemusta myös 12mm levyn melkomoisesta taipumisesta (vaikka olivatkin varastoituna kokolailla pystyssä).

Kannattaa antaa kuivua rauhassa varmasti nyt tuo Fundeeraajan mainitsema viikko vähintään, mutta pidä levyt myöskin suorassa (lattialämmityksen päälle lappeelleen, mikäli tilat ja perhesuhteet anatavat myöden ;)) muuten saat helposti muodikkaan oloiset kaarevat kyljet aikaiseksi... :)

Edit:

Kävin tuossa vielä piruuttani mittaamassa yhden levyn palasen, joka on ollut vuoden verran lämpimässä: sahattu reuna 30,3mm ja sahaamaton 30,0mm...
 
NO materiaalin elämisestä en osaa sanoa mutta halvoista puolalaisista ja tsekkiläisistä MDF-eristä mitä välillä näkee kyllä varottaisin. Niissä on _aina_ tarkistettava se materiaalivahvuus, voi paksummissa levyissä heittää millitolkulla. Kokenut sahuri kyllä kysyy heti että "tuleeks tästä subbarikotelo", ja sitten tarkistaa vahvuuden.
Turussa voi suositella Levy-Jaatia. Kallis mutta erittäin hyvä.
 
Alla vuorokaudessa on paksuus jo kutistunut. On jo selkeästi alle 16,5mm ja saumavaraa on jo riittävästi. Kyllä tämä vielä hyväksi kääntyy. Mutta jatkossa pitää valita hankintapaikat sellaisiksi että saa varmasti lämpimissä tiloissa säilytettyjä levyjä.
 
Back
Ylös