Matrix numbers

kuzma

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.12.2006
Viestejä
5 229
Kaupunki
Kuopio
Tawe sanoi:
compare matrix numbers?

Giacomo Puccini : Tosca - Callas, di Stefano - alla Scala - de Sabata. Columbia 33CX 1094/95, 2LP, UK 1953.

Niin, minulle on siis eksynyt tästä, yhdestä viime vuosisadan kuuluisimmista oopperateoksista, kaksi painosta samalla julkaisunumerolla ja lähes samanlaisella levyetiketillä ja kansilla. Heräsi kysymys, kumpi on vanhempi painos, voiko sitä päätellä levyyn kaiverretuista numerosarjoista?

_________________________________________________

Levysatsi #1:

33CX 1094, Blue&Gold, grooved (tummansininen etiketti kultakirjaimilla, levykeskiössä on kaiverrettu ura etiketin alla (ja etiketissä myös). Etiketissä klo 06 teksti: Made In Great Britain.

side: etiketissä: run-out groove kaiverrus:
1 (XBX7) XBX7 - 3N
2 (XBX8) XBX8 - 12N

33CX 1095, Blue&Gold, grooved

3 (XBX9) XBX9 - 4N
4 (XBX10) XBX10 - 3N

_________________________________________________

Levysatsi #2:

33CX 1094, Blue&Gold (tummansininen etiketti kultakirjaimilla, levykeskiössä EI OLE kaiverrettua uraa etiketin alla (mutta etiketissä on). Etiketissä klo 06 teksti: Made In England.

side: etiketissä: run-out groove kaiverrus:
1 (XBX7) XBX7 - 9N
2 (XBX8) XBX8 - 15N

33CX 1095, Blue&Gold

3 (XBX9) XBX9 - 7N
4 (XBX10) XBX10 - 9N

_________________________________________________

Levysatsi #1 on mielestäni vanhempi. Etiketeistä sitä ei oikein voi päätellä (paitsi että grooved on ainakin vastaavissa Deccan levyissä se vanhin versio), mutta takakannen kirjasinfontti on vanhahtavampi, ja alkuperäisistä (?) levypusseista puuttuu EMI:n mainostekstit, joita on lisätty levysatsin #2 pusseihin. Voivathan nuo pussit tosin olla peräisin mistä tahansa.

_________________________________________________

Tiesin jo ennestään, että :

- 33CX on Columbian Englannissa painettu julkaisusarja, monolevyjä kaikki (vrt. 33QCX = Italia, 33FX = Ranska, jne.)
- 33CX Blue&Gold olisi yleisesti ottaen 'Edition 1', siis eka painos.

Mutta näkyypä siitäkin liikkuvan erilaisia (ja eri-ikäisiä?) versioita.

_________________________________________________

Mitäpä tawe tarkoitit "matrix numbers' termillä, noitako run out grooven raapustuksia? Kuten näet, levysatsissa #2 ne päättyvät isompiin lukuihin, mutta ei noissa muuten mitään logiikkaa ole.
 

Liitteet

  • Tosca 1953.jpg
    Tosca 1953.jpg
    57,2 KB · Katsottu: 0
Tuota tarkoitin, eka setti pitäisi olla varhaisempi painos juurikin tuo logiikan perusteella, eli pienempi numero - kumpikaan ei ole todennäköisesti 1st pressing...
 
Meinaatko, että pitäisi olla XBX7 - 1N tms?

Eka levysatsin myi minulle a distinguished gentleman, "Blue&Gold 1st label" tiedoilla, painoksesta ei olekaan ollut mitään puhetta missään vaiheessa. Kunto ei kovin häävi, joten oli sen vuoksi halpa - ostopaikka huomioiden. £20 plus postit.

Toka satsin ostin "sekalaista kamaa myyvältä brittidiileriltä" ebaysta "Blue 33CX" tiedon ja tuon levykannen kuvan perusteella. Kuntoon (NM) nähden se oli sikahalpa. £20 posteineen.

Tuollainen hyväkuntoinen 1st label kopio maksaisi "arvonsa tuntevalla brittidiilerillä" jotain £50...100 välillä.

PS. katsopas "mitä ostit viimeksi": https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?48401&p=908661&viewfull=1#post908661
Toivottavasti tuosta löytyy jotain apua, vaikka pessimistisesti epäillä sopii, että se on vain julkaisuluettelo.
 
^en osaa sanoa mitä lukee 1st pressissä, 1N vai jotain muuta... Katsos vaan, toi vihkohan vaikuttaa mielenkiintoiselta!
 
Kyllähän levy voi olla ekaa painosta, stamperin numeron pienuus-suuruus sitten vaihtelee painoksen sisällä, eihän eka painos rajoitu yhteen stamperiin kun kuitenkin puhutaan tuhansien-kymmenientuhansien ensipainoksista.
Pitäisi tietää levy-yhtiön numerointikäytäntö, yleensähän ensimmäinen on (kai) 1A.
Brittibayssä levyissä on yleensä aina mainittu monettako painosta, sitten jos kyseessä on vielä tuommoinen alkupään 1A tms. niin hintaa nostetaan vielä lisää ykköspainoksen vakiohintaan nähden.
 
^harvinaisen täydellinen ilmoitus, musiikki onkin sitten mitä sattuu. Paitsi että eipä tuossakaan ole selitetty nuita numeroita sen paremmmin.

OT: Jostain syystä nuo (pirun)viulunvingutukset ovat nimenomaan arvoikkaimpia 33CX levyjä nykyään.

50-100 puntaa koski noita minun levyjäni.
 
Ai niin Voltalle eikun Sihvikselle :D kysymys:

Stamper # ?
 
shellraiser sanoi:
Ziisus minkä hintaisia levyjä! Onko mikään levy oikeasti tuon summan arvoinen?

Mikään ei ole liian kallista Tosi Keräilijöille. Just niille samoille, jotka ryöstivät epyktin faaraotkin haudoistaan :p.
 
kuzma sanoi:
Ai niin Voltalle eikun Sihvikselle :D kysymys:

Stamper # ?

Mitäs mut nyt jo tännekin sotketaan? ??? Pitäisi varmaan itsekin vähän katsella että mitä painoksia tuosta levyhyllystä löytyy, jos vaikka olisi joku arvokas joukossa.
 
Vahinko mikä vahinko, muistin väärin kuka oli vastannut.
 
Stamper, ei nyt suomenkielinen tarkka nimi tule mieleen, mutta siis se metallinen levymaster jolla varsinaiset levyt prässätään.
Metallimasteri taas tehdään lakkamasterista joissa sitten tuo numerosarja juoksee sen mukaan mitä masterin kaivertaja on kaivertanut, ja tuolla metallisella voi tehdä vain n-kappaletta levyjä kunnes se on niin kulunut että ääni alkaa kärsiä, joten se vaihdetaan ja matriisin stamper numero muuttuu.

Kulumisessa on kuitenkin eroja, koska tulee vastaan levyjä joissa on a-puolella menossa jo vaikka 8A ja b-puolella vasta 5A, eli nämäkään luvut eivät mene aina samaa tahtia.
 
Kiitos selvityksestä :). Niinhän ne näyttää menevän eri tahtia noissa minun alkuperäisissä esimerkeissäkin. Nyt kun vielä tietäisi, mitä numero-kirjainyhdistelmiä noissa on Columbialla käytetty. Mutta katsotaanpa onko tilaamastani opuksesta jotain apua.

Ja perhana, taas piti mennä tarjoamaan yhdestä 33CX:stä. Kallis harrastus tämä foorumilla roikkuminen. Vaikka ostamani levyt eivät olekaan kovin kalliita, niitä tulee ostettua ihan liikaa...

Ja kerronpahan tässä saman tien, että silloin kun ei ole stereoversiota saatavana, nämä 33CX:t ovat se julkaisusarja. Vastaava stereoversio, se mistä se nyt on saatavilla, olisi SAX. 1950-60-lukulaisista puhuttaessa.
 
Matriiseista, tai siis dead-wax alueelta löytää joskus mielenkiintoista tietoa, eräällä tuplalevylläni lukee ensimmäisen levyn tyhjällä alueella "Petteri Punakuonon levy" (nimi muutettu), toisessa levyssä lukee "Petter ja paskat". :D

Tämähän on se vahvimmin postimerkkeilyä lähestyvä seikka LP-levyissä, Blue Noten prässeistäkin voi tutkia matriisinumeroa, sitten katsoa onko siellä rvg-kirjainsarjaa kertomassa että levy on Rudy Van Gelderin masterista tehty ja sitten vielä sellaista pientä silmää (muistaakseni) merkitsevä raaputus joka tarkoittaa että kyseessä on juuri se ensimmäisistä ensimmäinen setti.
 
Juu, noista dead-wax alueista löytyy tosiaan monesti kivoja tekstejä, milloin mitäkin herjaa tai vitsiä...

Jenkkiprässeissä kandee etsi MASTERDISC merkintää, tai STERLING, masteroijat merkaavat usein nimikirjaisensa BL (Bob Ludvig), GM (George Marino) jne...
 
Tawe sanoi:
Juu, noista dead-wax alueista löytyy tosiaan monesti kivoja tekstejä, milloin mitäkin herjaa tai vitsiä...

80-luvun psykopililevyissä nuo tekstit, samoin kuin run out grooven ölähdykset, meinasivat välillä mennä jo musiikinkin edelle :D.
 
kuzma sanoi:
80-luvun psykopililevyissä nuo tekstit, samoin kuin run out grooven ölähdykset, meinasivat välillä mennä jo musiikinkin edelle :D.

Tällainen löytyy Entombed: Morning Star -levystä:

SIDE A: B384370-01 A1 DON'T BE AFRAID
SIDE B: B384370-01 B1 TO SAY YOU LOVE SATAN!
 
Back
Ylös