Matched

  • Keskustelun aloittaja amparo
  • Aloituspäivämäärä
A

amparo

Mitä tarkoittaa käytännössä mätsäys, voiko sen tehdä itse, ja mitä laitteita tarvitaan, haluaisin opetella mätsäämään putket ja transistorit.
 
Kun komponentteja valmistetaan sarjoissa, on niissä jonkin verran vaihtelua toisiinsa nähden. Yksikään transistori, vastus, kondensaattori , putki tai kaiutinelementti ei siis ole täsmälleen samanlainen. Mätsäämällä haetaan samankaltaisia pareja (tai settejä) suuremman erän joukosta.
 
Eri kanavien putkien mätsäys(eli sähköisesti samanlaiset, yhtä suuri vahvistus) voi olla äänikuvabongarille melko oleellista kun ja jos aparaatissa ei ole balance-säätöä, minkä puuttuminen hyvä ominaisuus. Eli vähemmän rojua signaalitiellä ja ei virheen korjausta virheellä. Eli en tiedä miten se tehdään :D
 
Putkien sovittaminen ilman asianmukaisia välineitä on hankalaa. Trankkujen ei ihan niin vaikeaa. Putket kannattaa ostaa sovitettuna silloin kun vain saa (jos ei saa, vaihda kauppaa) trankkujen sovittaminen sitten trankkukohtaisesti onnistuu ihan koekytkentälevyllä ja yleismittarilla ja jännitelähteellä. Tietty dedikoitu puolijohdeanalysaattori nopeuttaa ja tarkentaa hommaa.
 
Ja tästähän kuluttaja maksaa tästä matchäyksestä??? Eikö?

Miten olisi vaikkapa kaksi monopäätettä , samanpaksuiset saman valmistajan signaalijohdot??
 
Jos myyjä pyytää sovitetuista putkista enemmän, kuin sovittamattomista, niin se on huono myyjä. Trankkujen kanssa taas asia on valitettavasti niin, että seulonta maksaa rahaa. Ja se raha tulee väkisinkin kuluttajalta. Electrocompaniet on muistaakseni ainakin joskus käyttänyt hyvin tarkkaan sovitettuja trankkuja.

Omissa vehkeissäni pyrin aina sovittamaan jopa 1% toleranssilla varustetut vastukset vähintäänkin kanavien kesken mahdollisimman samanlaisiksi. Trankkuja taas ei tule juuri käytettyä... Niidenkin sovittaminen kyllä onnistuisi.
 
Back
Ylös