Mark & Daniel - kaiuttimet

alspe

Käyttäjä
Liittynyt
13.3.2007
Viestejä
15 027
Kaupunki
Tampere
No niin, viimein ajattelin näistä aloittaa topicin IWA 5:n innoittamana.

http://www.mark-daniel.com/
Hinnasto

Merkillähän on muutama "erikoisuus" toteutuksessaan, kyseessä ei ole mikään "5,25" basso ja 1" dome 3000 Hz jaolla refleksikopassa"-massakaiutin. ;)

Merkin filosofiaan kuuluu, että korvan herkin kuuloalue toistetaan lähes kokonaan yhdellä elementillä, Mark & Danielin tapauksessa suhteellisen suurella laskostetulla nauhadiskantilla. Toinen vastaava tapa tietysti on (laajakaista ja) kevytkartioinen bassokeskari joka jaksaa puhtaasti toistaa noin 5000 Hz:iin asti. Esimerkkejä tästä on ainakin Penaudion jalustamallit ja muutamat englantilaiset (Epos?).

Toinen erikoisempi juttu on suht järeät (+/- 10 mm liikerata) bassoelementit joiden käyttö mahdollistuu juurikin siitä, että basson ei tarvitse toistaa kovin korkealle koska nauhadiskantin jakotaajuus on alle 1000 Hz. Bassoelementit ilmeisesti kaikissa malleissa ovat suljetussa kotelossa, joka ainakin itseä kiinnostaa kovin suhteellisten ankeiden huoneiden takia joissa olen joutunut elämään. Suljettu kotelo muutaman kokemuksen mukaan antaa seurattavamman, joskin pidättyväisemmän, bassotoiston.

Eli keskustelua aiheesta, varmasti kokemuksia löytyy ainakin messujen osalta. Tiedä vaikka joku jo omistaisikin kyseiset pönikät.


mark-daniel.jpg
 
Hyvä alspe, kun teit näistä oman triidin. Yksi kaverini kävi kuuntelemassa noita ja innostui niiden äänestä.
 
Varmaan ihan hyvä-ääniset, mutta tuo ulkonäkö on kyllä jotain aivan hirveää. ???
 
M&D:t on kyllä mielenkiintoiset pöntöt ja tuossa toteutuksessa on useita omalaatuisia yksityiskohtia. Eikös tuo ketolin ollut "keinotekoista marmoria", mitä se sitten ikinä onkaan?

Omat kuuntelukokemukset loistavat poissaolollaan näiden osalta.
 
Joo kotelo on articial compound marble tms, keinotekoinen marmori. Hyväksi puoleksi sanottiin, että naarmut voi tuosta vaan hioa pois? :) Onhan kotelon materiaali siis läpivärjättyä? Ei tiedä.

Itse kuulin noita Tampereen messuilla ihan pikaisesti. Oli kyllä mukavan tomera bassotoisto pienessä kaiuttimessa. Enempää en muista. :D

EDIT: Siinäkin mielessä kaiutin on mielenkiintoinen, että hintaluokka on ainakin itselle se sopiva. Alle tonnilla lähtee halvin malli eikä Maximus Rubykaan (joka on suuremmalla diskantilla) varmaan paljon tasarahasta heitä.

EDIT: Kuormaltaan M&D:t ovat kaikki aika haastavia joten pienempitehoiset vahvistimen saa varmasti unohtaa.
 
Kaiuttimethan on melko epäherkät (Maximus-Ruby 82.5 dB) ja muistaisin lukeneeni Tampereen messuilla Maximus-Rubyn takalevystä, että suosittelivat vähintään 80wpc:n tehoa vahvistimelta. Diskantti oli kyllä heleä.

M&D:n kaiuttimia saa tilattua haluamallaan värillä, lisähinta oli muistaakseni 10%:n luokkaa.
 
Cytoni sanoi:
...tuo ulkonäkö on kyllä jotain aivan hirveää. ???

Tästä täytyy olla samaa mieltä. Hyih. Varmaan sopivat parhaiten johonkin lastenhuoneeseen Lego-palikoiden keskelle...
 
OT/ Ulkonäkö tietysti on mielipideasia kuten aina. Itse en noita erityisen rumina pidä aikanaan "nykyaikaisen" olohuoneen sisustuksen keskellä (mustaa littutelkkaria ja kulmikkaita huonekaluja jne). Harmoniahan se on joka merkitsee. Aika tökeröä on mielestäni on sellainen, jossa on hienot puupintaiset kaiuttimet mutta huoneessa ei ole mitään muuta saman väristä. /OT

EDIT: Lisäsin toisen näköisen kuvan ettei tule merkille huonoa mainetta kun tekevät keltaisia pönttöjä. Mielestäni tämä viistottu malli on OK.

sapphire1.jpg
 
Nuo kyllä sopisivat mullekin niin näön kuin hinnankin puolesta... muistaakseni joku noiden malli oli vähän päälle 1200€, ainakin jossain maassa(?). Vai oliko se 1300€? No kuitenkin... tuollainen kaiutin varsinkin valkoisena antaa sellaisen sopivan star wars imperial stormtrooper -meiningin. :D
 
Audioporissa joskus noita tuli kuunneltua. Sitä isompaa jalustapömpeliä tolla lisätweeterillä, ei voi ku kehua. Hemmetin hyvä soundi tuohon hintaan nähden.
Napakka, ilmava, erotteleva soundi..
 
Joo, eli se Maximus-Ruby oli 1295€.
 
Viruskanneri menee villiksi, kun yritän vierailla M&D:n kotisivuilla...
 
Tuli eilen otettua pikkuiset testit Mark & Daniel Rubylla (1295€).

Oli kyllä kirkas ja ilmava tapaus. Tosin täytyy sanoa, että omaan soundimieltymykseen nähden liikaa korkeita ääniä. Vertasin pikaisesti tuttuun Dynaudio Focus110:iin, minun valinta olisi Dynis noista kahdesta. Ei ehkä aivan selkeästi, mutta tuon lyhyen testin perusteella noin jos pakko olisi heti valita. Rubyssa oli aika hyvin bassoa, mutta luultavasti vähemmän kuminaherkkä kuin Focus110 joka potkaisi tuttuun tapaan. Rubyn suurin heikkous tuossa testissä ja kyseisellä etupäällä oli keskialueen hienoinen etäisyys ja liika yläpää.
 
Mä tykkäsin messuilla Apollo 2:sta ja pidin niiden ääntä messujen parhaana antina. Luonnollisesti kiinnostus merkkiä kohtaan sitten heräsi. Valitettavasti nuo ovat hintansa vuoksi vielä toistaiseksi poissa mun saataviltani, mutta pitää jossain vaiheessa päästä kyllä kuuntelemaan. Rumiahan nuo ovat kuin mitkä, varsinkin Apollo. Kun näytin puolisolle kuvaa Zu Druidista, tuloksena oli luento siitä, säilytetäänkö olohuoneessa Avaruusseikkailu 2001-monoliitteja vai ei. Goottilaista hautapaasia en edes yritä vihjata... :D
 
Rubyja kuultu kaverilla tänään pari tuntia. Kyllä mäiski isosti pieni kaiutin. Aika paljon oli samankaltaisuutta Monitor Audio Platinumien kanssa, joilla tykkäsin kuunnella klassista analyyttisyyden ja erottelun takia. Sopi siihen genreen hyvin nuo ominaisuudet.

Diskanttia pitää/voi pehmentää sopivalla kaapelilla ja suuntauksella. Basso oli erittäin tiukkaa ja yski kaiuttimen kokoon nähden todella alhaalta. Rubyt ovat edulliset, mutta taitaa vaatia hyvän oheislaitteiston. Sitten se onkin puhdasta high endiä. Hyvässä että pahassa. :)
 
syntax error sanoi:
Rubyt ovat edulliset, mutta taitaa vaatia hyvän oheislaitteiston. Sitten se onkin puhdasta high endiä.

No mites, osaatko laittaa siinä tilassa olleet pöntöt paremmuusjärjestykseen?
 
Kutvonen sanoi:
No mites, osaatko laittaa siinä tilassa olleet pöntöt paremmuusjärjestykseen?

Voi *****. Nyt meni yöunet. Pitää miettiä vähän. :D
 
Täytyy varmaan käydä ne Rubyt. En oo kyllä kauheen huonoa Soundia siellä kuullukaan. (kerran soi melkein yhtä hyvin ku meillä)
 
Messuilla isot M&D:t akkukäyttöisillä vahvistimilla ajettuina Audio Porin huoneessa olivat vakuuttavat, mutta alakerran Audelecin osaston pienemmät valkoiset päästivät diskantistaan pari kertaa korvia vihlovat kirskahdukset, vaikka muuten hyviin soivatkin, eli kannattanee synergiat katsoa kohdalleen aika tarkkaan.

Onhan ne jotenkin niin futu, Miami Vice 1980's överit, että ovat jo hienot, mutta vaatii kyllä että muukin sisustus seuraa samaa huumori/kitch-linjaa ;)
 
Kutvonen sanoi:
No mites, osaatko laittaa siinä tilassa olleet pöntöt paremmuusjärjestykseen?

Niitä on liikaa. Nurkat täynnä. :) Mutta sanotaan että Konukset. Mutta meillä, teknon ja hevin kera. :)

Käyhän kuuntelemassa Rubyt. Voit yllättyä.
 
Back
Ylös