Marantz DV7001 käyttökokemuksia

ssr

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2007
Viestejä
135
Kaupunki
Kinkomaa
Moi kaikille.

Useampi kuukausi sitten ilmoittelin ostetaan -palstalla halustani omistaa kyseinen Marantzin SACD/DVD soitin, DV7001. Ilokseni eräs kanssaharrastaja oli ajatellut luopua omastaan. Sovimme jopa niin joustavan järjestelyn, että soitin olisi minulla kokeillussa jonkin aikaa. Mikäli soitin ei vastaisi odotuksiani, voisin palauttaa sen ja ainoastaan maksaisin postimaksut molempiin suuntiin. Pidin soittimen ja neuvoteltu määrä oravannahkoja + postimaksut vaihtoivat omistajaa. Soitin on nyt ollut käytössä useita kuukausia ja ajattelin kertoa omista käyttökokemuksistani.

Teknisiä speksejä valmistajan sivuilta: http://www.marantz.com/new/index.cfm?fuseaction=Products.Product&cont=eu&bus=hf&prod_id=3667&series=comp&type=dvd

Taustaa:

Minulla oli ollut käytössä useita vuosia (muistaakseni yli kahdeksan) Pioneerin DVD-444, joka markkinoille tullessaan (~ostohetki) oli sellainen "hyvä keskikastin" soitin. Pioneerin ehdottama valttina oli toimintojen nopeus, mikä ymmärtääkseni on Pioneerin vehkeiden hyve noin yleisemminkin. Omien kokemusteni mukaan, vielä tänäkin päivä harva DVD -soitin toimii yhtä liukkaasti.

Toisaalta Pioneerin kompastuskivenä oli luokattoman heikko virheenkorjaus, jonka toimivuus heikkeni entisestään iän kertymisestä. En koskaan puhdistanut soittimen lukupäätä, tms, mutta ominaisuus ei alunalkaenkaan ollut mitään huippuluokkaa. Ominaisuus oli alkanut ärsyttää koko ajan enemmän ja enemmän, joskin tänä päivänä ihmettelen lähinnä sitä, miten saatoin sietää sitä näinkin kauan. No, kaikkeen tottuu - paitsi matkustamiseen kreikkalaisessa laivassa (Junnu Vainioon viitaten).

Toisaalta olin muutama vuosi sitten huomannut, ettei kotiteatteri lopulta ollutkaan mun juttuni. Olin hiljalleen myynyt, pääkaiuttimia (Amphion Argon) lukuunottamatta, koko 5.1 kotiteatteriarsenaalin pois. Kauppojen edetessä Pioneerin kotiteatterivahvistin oli vaihtunut kaksikanavaiseen Marantzin PM7001 perusmalliin. Marantzin ihan asiallinen levysoitinsisääntulo on samalla herätellyt vinyyliä uudelleen henkiin. Pioneerin vaffin kanssa käytössä ollut kelvoton ulkoinen halpis-RIAA päätti päivänsä vesilinnun metsästysyrityksessä. Hurina oli sellainen, ettei häiriöetäisyydestä kannattanut paljoa keskustella.

Soittimen valinta

Uuden soittimen ensisijainen kriteeri oli virheenkorjauksen toimivuus, mikä nyt oli keskeinen mättävä piirre vanhassa. Vanha soitin ei soittanut lähellekkään kaikkia DVD-levyjä kokonaan, mitä meillä oli hyllyssä. Lisäksi musiikinkuuntelussakin toisto vain yhtäkkiä katkesi, melko satunnaisesti, ja levyn joutui laittamaan soimaan uudestaan. Niinpä uuden "oli soitettava vaikka maksalaatikkopaketin kantta", jos niikseen tulee!

Soittimen valinta oli minun tapauksessani lopulta hyvin yksinkertaista. Aikaisemmin Pioneerit olivat muodostaneet yhdessä tyylillisesti ja noin muutenkin "sointuvan parin". Nyt jo pelkästään ulkonäöllisesti musta ja rimpula DVD-444 näytti täysin lohduttomalta hopeisen Marantzin vahvarin vierellä. DV7001 oli samaa sarjaa vahvarin kanssa, "uskottavan oloinen" ja mielestäni ihan hyvännäköinen. Tällöin päätin yksinkertaisesti kokeilla etsiä käytettyä DV7001:stä. Mikäli se osoittautuisi miellyttäväksi soittimeksi, niin homma olisi sitten siinä. Kaupasta haetun uuden soittimen kanssa en olisi lähtenyt näin suoraviivaiseen lähestymiseen, mutta nyt se tuntui hyvältä ajatukselta. Käytetyn kuitenkin voisi kierrättää siten, että tappiot todennäköisesti jäisivät pienehköiksi.

Soitin testissä

Itselläni on melko vähän kokemuksia eri soittimien vertailusta tutulla laitteistolla. Ensimmäinen (oma) CD-soittimeni oli 90-luvun alkupuoliskon nimetön halpis-romu, joka ilmeisesti kärsi pahasta signaalin yliohjautumisesta. Kun sitten ostin Pioneerin PD-sarjan (en muista tarkkaa mallia, mutta taisin tehdä kaupat 1996) CD-soittimen, niin tällöin ero äänenlaadusta oli huikea. Kun tämä sitten vaihtui DVD-444:än kotiteatterin mainingeissa, niin en huomannut äänenlaadussa oikeastaan mitään eroa. Sama DAC? Ainoa selvä ero oli siinä, että PD-??? siritti koko ajan levyn pyöriessä, mutta DVD-444 oli tässä suhteessa merkittävästi hiljaisempi. Ensimmäinen havainto Marantzista oli, että nyt koneisto ei enää kuultavasti sirise edes MP3-levyillä. Korvan saa viedä lähes kiinni soittimeen pyörimisäänen havaitsemiseksi ja kuuntelupaikalle se ei missään tapauksessa kuulu. Ensimmäinen piste Marantzille.

Muuten DV7001 äänenlaadun erot DVD-444:än vaikuttavat pieniltä. Olisiko Pioneer ollut aavistuksen metallisempi ja Marantzin pienten yksityiskohtien toisto tarkempaa? Laitoin tosiaan kysymysmerkin, sillä jos eroja oli, niin käytetyllä laitteistolla erot olivat minun korviini pieniä. Marantzissa on myös "Audio Exclusive" -moodi, jossa soitin kytkee kuvapiirit kokonaan pois ja sammuttaa näytön. Pinnistelyistä huolimatta en ole kuullut vähäisintäkään eroa normaaliin moodiin, minkä tulkitsisin lähinnä hyväksi suunnitteluksi.

SACD -toisto on kokonaan kokeilematta, sillä en vieläkään omista yhtään kyseisen formaatin levyä. MP3 -levyt toistuvat moitteetta, mutta valikoiden selaamista tai niissä liikkumista ei olla toteutettu kunnolla. En ole ainakaan löytänyt, miten edes telkkarista saisi kansiorakenteen näkyviin. Omalla kohdallani kyse ei ole ongelmasta, sillä omistan tasan kaksi MP3 -levyä, joille on koostettu mielilevyjä automatkoja varten. Soitin kuitenkin kertoo MP3 levyjä soitettaessa artistin ja kappaleen nimen, kuten myös niillä CD-levyillä, jotka sisältävät informaation.

Keskeisimmän kriteerin soitin läpäisi heittämällä. Virheenkorjaus on erittäin hyvä. Kaikki DVD:t toistuvat tätä nykyä ja olen saanut nauttia kokonaan uusista kohtauksista elokuvissa. Patologisimmat tapaukset edelleen nytkähtävät muutaman sekunnin, mutta toisto ei ole katkennut totaalisesti kertaakaan. Lisäksi jopa appiukon tietokoneella polttamat kotivideot ovat alkaneet näkyä (hyvässä ja pahassa :D ). CD-toistossa ei ole ollut vähäisintäkään pykimistä koko aikana. Tämän vuoksi ostopäästös tuli tehtyä hyvinkin nopeasti.

DVD-kuvasta olen hämmästynyt. Olin aikaisemmin kuvitellut, ettei meikäläisen telkkarilla edes teoriassa pystyisi erottamaan hyvää ja huonoa DVD-kuvaa toisistaan. Olin väärässä. Marantzin kuva hakkaa Pioneerin vanhan soittimen 6-0 jopa 10 vuotta vanhassa putkitekniikan letter-box telkkarissa. Erittäin levollinen ja tarkka kuva, missä värit ovat syvät ja miellyttävät. Piti oikein uudestaan kaivaa testi-DVD kaapista ja alkaa edes hieman trimmaamaan kuvaa.

Huonoakin soittimessa on. Jo harrastajatoveri kertoi soittimen olevan onnettoman hidas. Kyllä, ei ole mikään kiireisen ihmisen vehje. Levykelkan avautuminen valmiustilasta (käynnistys eject-napista) kestää lähes 13 sekuntia. Toisaalta CD-levyn toisto alkaa noin 15 ja MP3-levyn 18 sekunnissa play -napin painalluksessa tilanteessa, jossa levy makaa käynnissä olevan soittimen avonaisella kelkalla.

DVD:n kanssa levyntunnistus on jo melkoista makustelua. Elokuvan jatkamisen toiminta on oikeastaan käyttökelvoton. Odotin keskeytyneen leffan DVD:n latautumista, jo puhtaasta uteliaisuudesta, lähes puoli tuntia, mutta kohtaa ei vieläkään ollut löytynyt. Lopulta minun täytyi sammuttaa virrat, käynnistää eject-napista, ottaa levy ulos, vetää kelkka sisään, sammuttaa ja käynnistää soitin, avata kelkka uudestaan ja aloittaa siten alusta. Tällöin pääsin kelaamaan valikoista kohdan, mihin elokuva oli jäänyt. Mielestäni tälläista toimintaa ei pitäisi sietää edes markettien 50 e soittimilta, puhumattakaan merkittävän hintaisesta laitteesta, jonka valmistaja nostaa "perustuotteidensa" helmi-kastiin. Niinpä hyvästä kuvasta huolimatta en voi suositella Marantzia leffafriikeille, sillä soittimen toiminta DVD-elokuvien kanssa on aivan luokattoman kankeaa ja huonosti toteutettua.

Lopputulema

Marantzin DV7001 on ollut musiikkisoittimena oikein asiallinen kokonaisuus. Soitin on soittanut mukisematta kaikki tarjotut levyt ja on toiminnoiltaan äänetön. Soitin on melko jämerä kokonaisuus ulkonäöltään ja käyttötuntumaltaan lukuunottamatta hieman rimpulaa levykelkkaa, joskin sekin on vertailukohtana toimivaa Pioneeria miellyttävämpi. Liittimet ovat keskikastia, ei aivan panssarivaunu -luokassa, mutta jämäkämmät kuin Pioneerissa. Olen ollut soittimeen oikein tyytyväinen lukuunottamatta toimintojen tahmeutta.

DVD-soittimena toimiessa Marantzissa on digitaalisen ulostulon lisäksi analoginen 5.1 anto (en ole kokeillut kumpaakaan). Näiden lisäksi on erillinen analoginen stereoanto. Kuva vaikuttaa erinomaiselta siinä mittapuussa, että harjaatumaton silmä näkee selkeän eron jopa melko vaatimattomalla televisiolla. DVD-toimintojen yhteydessä soittimen tahmeus on jo selkeästi häiritsevää. Elokuvan jatkamisen toiminta on käytännössä käyttökelvoton. Virheenkorjaus on erittäin hyvä, ainakin verrattuna Pioneerin DVD-444 soittimeen.

SACD-toistosta ei kokemuksia, MP3 osasto toimii muuten hyvin, mutta valikoiden selaamista ei olla toteuttu mitenkään.

Itse katselen elokuvia kotona melko harvoin, tavallisesti alle kerran kuussa, joten kankeus DVD -käytössä ei itseäni haittaa. Kokonaisuutena olen ollut tyytyväinen hankintaan. Kaukaisessa tulevaisuudessa tosin näen erilliset CD-ja teräväpiirtosoittimet. Minun tapauksessani kyse on kuitenkin vuosista, sillä ensin pitäisi hommata taulutöllö ja teräväpiirtosoittimien parantua. Katson tosin telkkaria alle 5 tuntia viikossa, joten eipä siihen suuntaan ole mitään erityistä poltetta. Marantz DV7001 (+Technics levari) ja Marantz PM7001 muodostavat mun tämänhetkisiin tarpeisiin ihan mukavan oloisen etupään. Seuraavaksi katse laitteiden osalta kohdistuu Argonien seuraajiin. Tässä alkaa puukorva olla identiteettikriisissä, kun etupään arvo on ylittänyt kaikattimien arvon! >:D

-Samppa
 
Back
Ylös