Makkarin _pikkuinen_ DIY setti.

Sementti

Käyttäjä
Liittynyt
11.8.2006
Viestejä
1 362
Kaupunki
Kerava
Tässä on käväissyt mielessä tehdä piskuiseen makkariin pieni stereosetti.
Lähinnä jos väsäisi pienitehoisen, edullisilla / pienillä putkilla integroidun.
Jonkinmoisen virittimen ja cd-soittimen. Jos ei muuten niin vaikka purkaa jotain romuja ja kasaa nuo uusiin lootiin.
Kaiuttimien elementeiksi katsellut Tangbandin W4-657SC tahi W3-1231SH. Toki jos joku tietää asiallisia pieneen tilaan meneviä herkempiä elementtejä (edullisia) niin mielelläni otan ehdotuksia vastaan.
Joten liekkö ensikertalaiselle mahdoton projekti?
Jos jollain olisi heittää ideoita / mahdollisia ohjeita? Putkivahvistimet on kuitenkin käytännössä hepreaa, mitä _simppelimpi_ rakenne sitä parempi.
Tehoja ei tosiaan tarvii kummoisesti olla. Joten jännitteet tuskin nousevat hirmuisille tasoille? Vaikken ole kauheana sähköhommia vääntänyt kolvi pysyy kuitenkin ihan kohtuudella kädessä.
Cd-soittimen rakennus esim. tietokoneen aseman pohjalta isokin projekti, entäs viritin?

Vai olisiko jopa yhdenkaiuttimen mono setti huono idea? Viitisi panostaa siihen yhteen elementtiinkin enemmän. Helpompi rakentaa?
 
O.A.Wiion Harrastekirjassa vuodelta 1957 hifi-harrastusta käsittelevässä osassa on pienen vahvistimen rakennusohjeet.
Ohje on monovahvarille, joten on hieman sovellettava.
Putket EL84, ECC83 ja EZ80(tuo voidaan korvata puolijohdetasasuuntaajalla).
Nykyhifisti ei varmaan kaipaa sävynsäätimiäkään joten edelleen yksinkertaistuu.
Saman tyyppinen vahvistin esitellään Uudessa Radiokirjassa, putkina EF86 ja EL84.

Tehoa lie pari wattia mutta anodijännitteet on putkivehkeissä aina parin sadan voltin pahemmalla puolella(näissä pienissä yleensä 250-300V) ja virranantokykyäkin sydämen pysäyttämiseen tarpeeksi, joten pitää tietää mitä tekee.
 
DIY-paradisessa on tuollainen "Simple EL84" -niminen kytkentä. Se on n. 10wattinen EL84 push-pull -ratkaisu. Erittäin simppeli, itseasiassa simppelimpi kuin jotkin SE-vahvistimet. Halvaksikin tulee. Ainoana ongelmana taisi olla virtalähteen kanssa. Virtalähteen muuntajan saanti ei ollut muistaakseni ihan helpoin, mutta mielestäni näin kyllä siihen sopivan muuntajan jossakin. Olen itse ajatellut tuollaista makuuhuoneeseeni. Kolmisen sataa erkki-rahaa voisi olettaa menevän komponentteihin, joten tuo ei putkivahvistimeksi todellakaan ole kallis. Sointia on kyllä ympäri maailman kehuttu. Putketkin ovat tuossa halpaa peruskauraa (ECC99 ja EL84 - JJ Electronicilta taisi löytyä n.14€/kpl ja 10€/kpl. Laatukamaa). Ei vaadi erillistä etusta. Kanavanvalinnan tuohon joutuu sitten lisäämään. Voin muuten piirtää sellaisen logiikkapiireillä ja namiskoilla toimivan, jos joku tahtoo. Sais kanavan näkymään numeronäytöllä... Ja sais valitsimen etulevyyn ja releet lähelle ottoja. Olen miettinyt tätä itsellenikin tehdä, muttei vielä ole ollut tarvetta. Jos joku muuten haluaa, niin piirrän tällaisen enkä rahaa ota pois...
 
mkutvonen sanoi:
Voin muuten piirtää sellaisen logiikkapiireillä ja namiskoilla toimivan, jos joku tahtoo. Sais kanavan näkymään numeronäytöllä... Ja sais valitsimen etulevyyn ja releet lähelle ottoja. Olen miettinyt tätä itsellenikin tehdä, muttei vielä ole ollut tarvetta. Jos joku muuten haluaa, niin piirrän tällaisen enkä rahaa ota pois...

Juuri nyt en ole aloittamassa rakentamista mutta piirrä ihmeessä!
Lupaan toteuttaa tuon piirustuksesi ennemmin tai myöhemmin, todennäköisesti ennemmin...
Ja uskoisin että sitä moni muukin hyödyntäisi.
Artikkelia vaan kehiin.
 
No minähän teen. Piirilevyä en lupaa, puuttuu softa siihen, mutta teen kyllä sitten kunnollisen selityksen tuosta laitteesta ja sen toiminnasta. Männöö pari viikkoa...
 
mkutvonen sanoi:
No minähän teen. Piirilevyä en lupaa, puuttuu softa siihen, ...
No tuo softan puuttuminen ei pienissä levyissä ole ongelma, eaglen ilmainen versio riittää (Linux ja Windows versiot on olemassa).
Ja sillähän voi kytkennänkin piirtää ...
 
Mikähän tilanne noiden Simple EL84-vahvistimien virtalähdemuuntajien kanssa on, eli löytyykö sellaisia jostakin päin mualimaa kohtuu helposti?
 
Back
Ylös