Ei ole tyhmä kysymys ollenkaan! Mutta kaikkiin tapauksiin soveltuvaa yleispätevää vastausta tuskin on olemassa. Tai jos on niin ei ainakaan minun tiedossani. Niinpä annan oman vastaukseni paloina:
1) Meganimien levyistä löytää tietoa hyvin netistä, siis tähän tyyliin, Pink Floyd ja Meddle:
http://digilander.libero.it/mrpinky/meddle.htm
2) Tiettyihin (ei kaikkiin) labeleihin liittyy ominaisjuttuja jotka täytyy selvittää tapauskohtaisesti. Esimerkkinä Deutsche Grammophon jonka vanhojen orkkisten etiketissä oli tulppaanikuvioreunus. Myöhemmissä painoksissa ei ole.
3) Muut seikat:
3a)
on orkkis: joku tuntemattoman artistin kulahtaneelta vaikuttava lätty takavuosilta on lähes varmasti orkkis, täyteen varmuuteen päästään pienen myyntialueen artistien kohdalla. Esimerkiksi hyllyssäni oleva kotimaisen kulttilegendan Shadowplayn "Touch and glow" on satavarmasti orkkis. Ostin sen heti levyn ilmestyttyä vuonna 1988. Mutta tämä ei ollut pointti. Pointti on se että vaikka olisin ostanut lätyn viikko sitten divarista käytettynä, tietäisin sen orkkikseksi. Koska ei tuommoisesta levystä useampia painoksia koskaan otettu eikä koskaan enää oteta. Ei nääs ole ihan top ten kamaa.
3b)
ei ole ole orkkis:
-kannessa tai etiketissä eri vuosiluku painettuna kuin alkuperäinen ilmestymisvuosi
-kanteen/sisäpussiin/etikettiin painettu remastered (tai digitally remastered)
-kyseessä vanha levy mutta yllättäen vinyylin takakannessa onkin viivakoodi!
No, näillä pääsee jo jonkin matkaa eteenpäin mutta eihän nuo kohdat vielä läheskään kaikkia tapauksia kata. Niinpä esimerkiksi itselleni on jäänyt epäselväksi, omistanko Chuck Berryn singlestä Johnny B.Goode originaalin vai en. Levyn etiketissä oleva kataloginumero 1691 täsmää tuossa listassa olevan tiedon kanssa:
http://koti.mbnet.fi/wdd/chess.htm
...mutta riittääkö tämä? Kuinka monta vuotta tuon numeron alla näitä singlejä julkaistiin? Missä menee originaalin ja ei-originaalin raja tämmöisessä tapauksessa? En tiedä.