Magnepan 1.5 ongelma

  • Keskustelun aloittaja Deleted member 7852
  • Aloituspäivämäärä
D

Deleted member 7852

Olen käyttänyt kyseisiä "pönttöjä" kolmisen kuukautta ja viime aikoina on yläkeskialue alkanut riepoa. Huonommilla äänitteillä kuuntelu on silkkaa tuskaa. Olen yrittänyt ratkaista ongelmaa kokeilemalla eri cd-soittimia(esim. Vincent cd6 oli aivan liian kirkas), kaiutinkaapeleita, siirtämällä kaiutinten paikkaa etc. Olen myös avannut paneelit ja tarkistanut niiden kunnon. Vaihdoin myös Copland csa28 vahvistimeni esiasteen putket, mutta sekään ei auttanut. En kuitenkaan tahtoisi luopua paneeleista, koska niin moni asia on niissä kohdallaan. Siirtyminen lp-kuunteluun olisi varmasti ainakin Tawen mielestä hyvä vaihtoehto, mutta lp-kokoelmani on melko rajallinen toisin kuin cd-kokoelmani, joten se ei liene järkevä vaihtoehto. Voisiko täysputkivahvistus olla vastaus? Kuunteluhuone on 15m2 kevyesti akustoitu.
 
En tasan tiedä auttaisiko mutta koita rega apollo soitinta. On kovin vinyylimäinen ääni... eikä maksa paljoa. Itse kuuntelen sitä parhaillaan kuulokesetissä ja taidanpa ostaa. On nätti ääni eikä tarvii yhtään vinyyliä ostaa :D
 
Oletko varmasti sijoittanut kaiuttimet oikeaan paikkaan. Itselläni on 1.6:t ja olen huomannut että senttikin merkitsee paljon sekä etäisiyydessä takaseinästä että kuuntelukulmassa. Maggiet voi saada kuulostamaan aivan kamalilta tai todela hyviltä sijoituksesta riippuen.
 
Tawe, kokeilin tossa vanhaa dualia ja kyllä ääni oli hyvä. Ihan toista kuin jollain huonolla kirkasviritteisellä cd-soittimella; pakoton ja rasittamaton. Toki pientä rapsunaa on ja cd-ääni on jämptimpi.
 
Voiskohan kyse olla akustiikan ongelmasta. Esim. korvia vihlova tärykaiku tms. voi olla toisinaan vaikea paikantaa. Akustiikan ongelmien diagnosointi voi olla muutenkin hyvin vaikeaa ja aika helposti tulee kuviteltua, että akustiikan aiheuttama soundivirhe on lähtöisin laitteista.
 
DIA sanoi:
Voiskohan kyse olla akustiikan ongelmasta. Esim. korvia vihlova tärykaiku tms. voi olla toisinaan vaikea paikantaa. Akustiikan ongelmien diagnosointi voi olla muutenkin hyvin vaikeaa ja aika helposti tulee kuviteltua, että akustiikan aiheuttama soundivirhe on lähtöisin laitteista.


Akustiikasta ja sijoittelusta toivon kyllä ratkaisun löytyvänkin. Ihan turha kysyä joltain kauppiaalta missä vika, kun ohjeet on tyyliin "tällä" 20ke etupäällä eräs asiakas sai ne ja ne kajarit siellä ja siellä pelittämään :D


Tosta mun kuuntelutilasta vielä; onhan se pieni, mutta talo on puuta ja kuuntelupaikan takaa aukeaa tila "keittiöön", eli takaraivo ei osu takaseinään vaikka etäisyyttä kaiutinlinjaan on >3m. Kaiutinpäätä on "akustoitu" vain ikkunaverhoilla (ikkuna kaiuttimien välissä). Toisella seinällä on ovi, joka toisinaan on kiinni ja joskus kokonaan irti, toisella seinällä seinävaate ja sohva, takaseinillä kirjahylly, cd-teline ja paksu ryijy. Katossa vain lamppu ja lattialla normaali n3x3 matto. Noita tärykaikuja olen kyllä joskus etsinyt paukuttelemalla käsiä yhteen ja löytyihän niitä. Kyseinen kuuntelupaikka on miltei huoneen keskilinjalla ja aikaisemmat kaiuttimet esim epos m12.2 toimivat siinä tosi huonosti. Tässä tapauksessa kajarit on lyhyellä seinällä, vaikka niissä nyt suurta eroa edes ole (0,5m), mutta on kuitenkin. Magnepanin pitäisi kuitenkin sijoitusohjeen(kuuntelupaikan etäisyys kaiuttimista = n. 2X kaiuttimien etäisyys toisistaan) toimia paremmin näinpäin. Huoneen pitkälle seinälle sijoitettuna bassosta oletettavasti tulisi ongelma, koska kuuntelutilan pituudeksi tulisi vain ~3,8m. Että tämmöstä. Lähdenpä vielä testaamaan uusia putkia, jos apua siitä olisi.
 
DIA sanoi:
Voiskohan kyse olla akustiikan ongelmasta. Esim. korvia vihlova tärykaiku tms. voi olla toisinaan vaikea paikantaa. Akustiikan ongelmien diagnosointi voi olla muutenkin hyvin vaikeaa ja aika helposti tulee kuviteltua, että akustiikan aiheuttama soundivirhe on lähtöisin laitteista.


Kyllä ainakin toisen paneelin takana katon ja sivuseinien kulmassa tuntuu soivan, kun kädet lyö yhteen. Sitä sitten tappamaan.
 
Itselläni 1.6 on n. 1.4 metriä takaseinästä ja diskantit ulkona.
Etäisyys kuuntelupaikalle dikanttielemntit puoleisesta reunasta on n 2,4 m ja diskanttielementtien keskinäinen väli on sama eli tasakylkisessä kolmiossa kuunnellaan. Olen lisäksi kääntänyt kauttimia vain hiukan sisäänpäin toisin kuin monissa ohjeissa lukee. Ehkä korkeintaan 10 astetta
 
Joo olen minäkin kokeillut diskantti ulkona-asentoa, mutta paremmin tuntuu täällä 1.5 toimivan kun ne on sisäpuolella. Mulla on kaiuttimien etäisyys toisistaan ~2m diskantin puoleisista reunoista mitattuna ja takaseinään 80-100cm. Täytyy kyllä myöntää, että millään sentin jos edes kolmen tarkkuudella en ole oikeaa paikkaa etsinyt, joten kyllä sijoittelukin voi olla osasyy ongelmaan.

Saattaa kyllä olla niinkin, että sekä laitteisto että kuuntelija ovat monivammaisia :p
 
Muistaakseni 1.5 ja MGSE piti olla diskantit sisällä, jakosuodin on erilainen kuin 1.6 mallissa. Tuo 2 metrin väli kuulostaa hieman isolta huoneen kokoon nähden, kannattaa ehkä kokeilla hieman kapeammallakin välillä. Myös lievä kallistus yläreunasta taaksepäin tai hyvin pieni etäisyyden muutos takaseinään nähden voi vaikuttaa ääneen yllättävänkin paljon. Tuo kallistus taaksepäin tuntuu ainakin laajentavan kuuntelualuetta selvästi. Tietysti myös takaseinän materiaali vaikuttaa dipolilla paljon, varsinkin kaiuttimien välistä näkyvä osa.
 
Huone on minusta aavistuksen pienen oloinen noinkin kookkaalle paneelille. Voisi kannattaa kokeilla ensimmäisen heijastuksen pisteissä jotain reilusti imevää materiaalia; akulevyä, vaahtomuovia tms., jolloin selviäisi johtuuko kokemus heijastuksista. Epäilisin että johtuu. Etenkin etu- ja takaseinän heijasteet lienevät merkittävässä asemassa. Myös sivuseinistä voi tulla merkittäviä heijastuksia jos/kun kajarit ovat kovin lähellä seinää.
Katto/lattiaheijastus taas on hyvin pientä kun paneeli suuntaavuusominaisuuksiensa takia säteilee hyvin vähän pystysuunnassa.
 
Itsellä ei kyl ole ollut sivuseinien kanssa 1.6:n kanssa ongelmia. Ovat n.20cm sivuseinistä. Tosin mul on kyl molempien vieressä kaksi 60x60cm akustointilevyt. Ja huone on 3.2m leveä.

Jos meinaat kutvonen yrittää saada sieltä kajareiden takaa pois sitä tärykaikua niin täytyy sitten tehdä 100% varmuudella diffuusori. Itse yritin laittaa paneeleiden taakse akustointilevyä ja ääni meni aivan järkyttävän tukkoon. Saman efektin saat aikaiseksi työntämällä pumpulia korvat täyteen :-\
 
No kuuntelupaikan puoleiselle päätyseinälle olen laittanut "diffuusoreiksi" kirjahyllyn, cd-hyllyn ja ryijyn. Sivuseinien ekat heijastukset ei myöskään pitäis olla ongelma, kun toisaalla on nyt avoin oviaukko(ei siis ovea lainkaan) ja toisella puolella sohva+seinävaate(ruma). Tietty tuolla on oma vaikutuksensa ääneen, kun toisella puolen on tyhjää ja toisaalla sohva ym. Kaiuttimien välissä näkyy ikkuna+ suht normaalipaksuiset verhot sekä patteri(ja laiteteline). Akustoimattomat kohdat ovat kulmat kaiuttimien takana ja sivuilla. Ja kyllähän se ääni sieltä kulmasta heijastuu (sivuseinän kautta,eri kohdasta kuin eka heijastus) kuuntelupaikalle, ainakin jos paneelit on sivuja lähellä ja sisäänpäin käännettynä. Ja juuri noista kulmista, sieltä katonrajasta löytyi käsiä yhteen lyöden melkoista täryä, joten sinne main ajattelin kokeilla jotain laittaa. Ihan kuuntelupaikan takana on sitten taas kovia materiaaleja, tosin muutaman metrin päässä vasta(tila aukeaa keittiöön, aukon leveys ~120 cm).


Kysymys: kumpi on virallisesti etuseinä?


Joo ja näkyy, että joku muukin on akustoinut sivuseiniä paneelien vierestä, joten jäljillä ollaan. Joo ja kyllähän siinä niiden ohjeessakin sanotaan, että paneelien taakse ei kokoalalle saa laittaa pehmeitä aineita. Oman kokemuksen mukaan tärykaiun saa nurkasta ihan ryijyllä, hyllyllä ym pois.
 
Onkos nuo 2-tiet? Jos niin se suuntakuvio levähtää siinä aladiskantin kohalla, jolloin sivuseinäheijastukset on räikeitä/kovia. Sivuseinille minäkin jotain kokeilisin.. Kokeile erilaisia järjettömiakin sijotuksia( myös kuuntelijalle)
 
Pasi p: alunperin piti tulla mg12, mutta kauppiaan "sekaannus" sotki kuviot

Khaho: tarkistin tuota leveyttä ja diskantista diskanttiin on ollut 1.3m ja siitä ylöspäin, ei kuitenkaan kahta metriä missään vaiheessa. Muut täällä ilmoittamani mitat ovat jotakuinkin oikeita. Eli huoneen leveys ~3,5m - 2x50cm(paneelit)- 1,5m(kaiuttimien väli)= sivuseiniin jää väliä ~50cm.
 
Tuo 1.3-1.5 metriä kuulostaa jo sopivammalta. Minulla 3.6 metriä leveässä huoneessa MG1.6 kalvon sisäreunan väli on 1.25 metriä (tosin siinä siis diskantit on ulkoreunassa, niillä väliä 1.66 metriä) ja kuunteluetäisyys 2.1 metriä. Oma huoneeni on puurakenteisessa talossa, joten tärykaiku ei ole ongelma. Kaiuttimen välissä etuseinällä tuli kokeiltua erilaisia vaimennusaineita, kovasti vaimentavat eivät toimineet, mutta kevyehkö ryijy siihen sitten jäi. Takakulmissa ja varsinkin toisella sivuseinällä on hyllyjä, joten joskinlaista vaimennusta siellä varmaan tapahtuu. Kaiuttimen paikka on kyllä aika tarkka, varsinkin sisäänkäännön määrä vaikuttaa aika lailla toistoon. Yllättävän hyvin toimivat omassa huoneessa nuo kajarit (ensin oli käytössä nuo surroundeina nyt olevat MGSEt), vahvistin tosin on kai "putkimaisin" a-luokan trankkuvahvistin.
 
Back
Ylös