Maailmanmusiikkia(-ko?)

Mika K

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
14 139
Kaupunki
Olut, eikun Oulu..
Nonni. Itselle tuo maailmanmusiikki on suurimmaksi osaksi semmoinen kyntämätön pelto. Ehkä ainoa artisti, joka sieltä osiosta on enemmän tuttu on Manu Chao ja varsinkin herran Esperanza-tuotoksesta pidän kovasti vaikka aika poppiahan tuo tietysti jo onkin. Jos jotain samankaltaista tutustumisen arvoista easy-listening osastoa tulee mieleen niin tähän alle saa laittaa ehdolle.

Sitten tuolla Jazzin puolella on tietty aika monenlaistakin siellä maailmanmusiikin rajoilla liikkuvaa tullut kuunneltua, mutta ehdotuksia myös sieltä saralta otetaan vastaan. Eritoten Fela Kutiin minulla on kaverini suosituksesta tarkoitus tutustua lähiaikoina tarkemmin eli vinkkiä mistä levystä kannattaa aloittaa otetaan myös vastaan.. ;)
 
Jazzin puolella on etiopialainen Ethio Jazz johtajanaan Mulatu Astatqe. Bändin musaa on mm. elokuvassa Brocken flowers.
Myös on Ethiopiques cd sarja jossa on useampien artistien tuotoksia omilla levyillään. Niissä on aika fittejä juttuja mukana.
 
Danks, pitänee tsekata tuo jossain välissä. Toki jos valita saa niin vinyylinä ne tarvii hommata eli lähtökohtaisesti cd-sarja on jo poissa laskuista.. :D
 
Kun puhutaan aidoista mustista äänitteistä niin tässä muutama:
Phil Moore lll & Afro Latin Soultet: Afro Brazil Oba ( ostettu Stupidosta) Tower T 5085
Mulatu of Ethiopia ( en kirveelläkään muista, oliko Erosen Pekalta vai Stupidosta. Kysy Pekalta) Worthy records W-1020
Ethiopian Quintet & Mulatu Astatqe ( Pekalla on vielä näitä) W-1014
Mulatu Astatqe: Ethio Jazz, tämä kuuluu tuohon Ethiopic sarjaan, en ole nähnyt muita vinyylinä. (kysy Pekalta) AELP 90
 
Iskin viimeinkin tilaukseen semmoisen kuin

Hugh Masekela - Hope

Sisältää ainakin kappaleen nimeltä Stimela, jonka kuulee useimmissa hifialan tapahtumissa vähintään kerran, mutta joka aina onnistuu silti nostamaan ainakin meikäläiseltä tukan pystyyn. Ehkä aikaista kehua koko levyä, mutta luotan tähän.
 
Kyllä kai maailmanmusiikin genreen menevät Buena Vista Social Clubin ja Omara Portuondon tuotoksetkin. Itse tykkään noista.
 
Kappas Buena Vista onkin kyllä tuttu kun yksi sen levykin hyllyssä on :D ja kait muutama reggae-pummpu menee myös samaan kategoriaan, vaikka itse en sitä siihen niputakaan..
 
Omara Portuondo on hyvä, en vain ole saanut kuin cd:nä. Lattaripuolella on paljon muitakin, onko se worldmusik nimikkeen alla, en tiedä.
 
mieleeni tulee amadou ja mariam.
Musiikki on raikastunneilmaista musiikkia Malista.
Suosittelen kokeilemaan
 
Jos jazzin ja maailmanmusiikin rajanveto kiinnostaa, ei ole syytä unohtaa vastikään edesmenneen Joe Zawinulin Syndicaten World Tour -livetuplaa. Toimii myös referenssiäänitteenä, kun tarkoituksena on tutkia rytmiasioita.

yst.terv: jaffae
 
Mulle tulee mieleen Glen Velez. Levyt Assyrian rose ja Pan Eros. Kivan ilmavaa itämaista ja sitten vähän rankemmin jazzahtavaa on Rabih Abou-Khalil: The cactus of knowledge ja Mortons foot.
Miten nyt kukin ymmärtää maailmanmusiikin, jollekin sopii vaikka Shakira... :D
 
Niinpä, ei sitä aina osaa ajatella asiaa sen kummemmin mikä sitä sitten on ja mikä ei :D

Kiitos kaikille vinkeistä, noista lienee hyvä aloittaa tutustuminen aiheeseen. Lisää saa tietty edelleen ehdotella eli ei anneta mielenkiintoisan aiheen vielä tippua jumbosijoille foorumilla.
 
Hieman vanhempaa jazzin ja "etnon" fuusiota:

- Ahmed Abdul-Malik: East Meets West. 60-lukulainen arabialaista musiikkia jazziin yhdistelevä levy, erikoinen ja tarttuva groove lähes joka biisissä. Muutenkin Abdul-Malikin tuotannossa on hienoja levyjä, joissa pohja on erilaisissa kansanmusiikeissa.

- Saksalainen MPS-levy-yhtiö tuotti joskus sarjan levyjä, joissa yhdistyy suht vapaamuotoinen jaska perinne musaan. Ainakin levy "Jazz Meets India" on mainio.

- The Joe Harriott Double Quintet: Indo-Jazz Suite. Nimi kertonee olennaisen. Tätä on näkynyt uusintapainoksena ainakin monessa Hesan levykaupoissa.

Pitää kaivella lisää hyllyä ja lisäillä tähän, nämä nyt tuli äkkiseltään mieleen.
 
Ainiin,

Ivo Papasov And His Bulgarian Wedding Band: Orpheus Ascending.

Tähän ei speed metal -bändit pysty.
 
Pistänpäs muutaman vinkin ihmemaa Intian suunnalta. Aloitetaan ensin OT:lla:

1) Tässä autenttista kamaa:
http://www.vinyl.com/product_id/LPCOLU2496
Sitarlegenda Ravi Shankarin peruslevy, klassikko vuodelta 1968 edullisena uudelleenjulkaisuna. Ravi selittää sanoin tuolla levyillä intialaisten ragojen rakennetta ja sitten soittaa niitä. Aivan essentiaalia kamaa.

Kuinka niin OT? Eikös tuo ollut ihan sitä itseään? Oli oli mutta JOS maailmanmusiikki määritellään näin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmanmusiikki

niin tuo levy ei ollut maailmanmusiikkia. Siinä nimittäin ei ollut sekoitettu länsimaista kevyttä musiikkia "alkuperäismusiikkiin" vaan levy on pelkkää "alkuperäistä" ilman mitään sekoituksia. Mutta mainitsinpas kuitenkin moisen lätyn eräänlaisena temaattisena lähtökohtana seuraaville:

2) Tässä Ravi Shankarin veljenpoika fuusioi intialaista psykedeliaa ja länsipoppia:
http://www.vinyl.com/product_id/LPREPR6398

Siinä on aika huima lätty vuodelta 1970. Rollareiden Jumping Jack Flash ja Doorsin Light My Fire saavat sitarilla kyytiä mutta nuo ovat vain täkyjä länsimaiselle kuulijalle. Jos noiden perusteella odottaa koko levyltä huvittavaa campia niin yllättyy melkoisesti kun a-puolen vikalla biisillä otetaan luulot pois viemällä kuulija psykedelian hämärimpiin ulottuvuuksiin infernaalisen perkussio-orgian avulla. Ja b-puoli levystä on sitä itseään, vinkuintiaa parhaimmillaan ja kosmisimmillaan. Levylle on lisätty vanhojen analogisten syntikoiden (Moog!!!!!) pulputusta ja suhinaa joten happotrippi on täydellinen. Tuosta Jumping Jack Flash versiosta tulee mieleen seuraava visuaalinen välähdys: survotaan kaikki hifiharrastajien foorumille rekisteröityneet ihmiset Viking Cinderellalle ja muutetaan alus ufoksi. Sitten lähdetään sightseeingille ympäri galaksia. Yökerhossa pidetään kosminen disko jossa dj:nä toimii Tawe. Keskiyöllä porukka joraa tuon biisin tahdissa...että semmoinen levy.

3) Tässä taas yhdistetään jazzia intialaiseen meininkiin, sitar surisee jälleen oikein messevästi:
http://www.amazon.com/Indo-Jazz-Suite-Harriott-Double-Quintet/dp/B00000J8P5/ref=m_art_pr_1

Tuo tosiaan toimii erinomaisesti. Ei ollenkaan tule semmoista fiilistä että intialaiselementit on vain päälleliimattu koristeeksi jännittävän eksotiikan lisäämiseksi vaan kyseessä on ihka aito fuusio, kahden musiikkikulttuurin yhteensulautuminen. Aivan loistava levy.

4) Alice Coltranen levyt: eivätkö nämäkin tavallaan ole maailmanmusiikkia? Näissähän sekoitetaan länsimaista jazzia ja itämaista kamaa. Mulla noita on neljä:
a) Journey in Satchidananda
Tää on näistä neljästä ehkä yhtenäisin soundillisesti ja temaattisesti, tälle levylle ei ole tungettu keskenään erityyppisiä biisejä.
b) Transcendence
Tässä taas ekat biisit (eli vinyyliversiossa a-puoli) ovat "klassista" kamaa, jousia ja sellaista kun taas b-puolella on laulettuja Hare Krishna ylistyksiä.
c) Eternity
Tässäkin on laulettuja Hare Krishna renkutuksia, sangen mainioita, jazzillisin maustein. Mukana on myös erittäin mielenkiintoinen tulkinta Stravinskyn Kevätuhrista, valitettavasti vain 6 minuttinen katkelma.
d) Universal Consciousness
Tässä on taas paljon jousia mutta myös muutama Alicen (urut, harppu) ja Rashied Alin (rummut) duetto. Oikeastaan aika majesteettinen levy.

Siinä nyt joitakin vinkkejä. Minusta nuo kaikki ovat erinomaisia, Ananda on Ravia villimpi, Ravi traditionaalisempi. Harriottin lätty oikein hieno kuten myös nuo Alice Coltranen kiekot. Niistä kannattaa ehkä aloittaa tuosta Journey in Satchidanandasta jos Hare Krishna -hoilotukset käyvät hermoille koska niitä on noissa muissa lätyissä enemmän. Tuota voisi ehkä luonnehtia sanoilla "jazzin ja intialaisen psykedelian liitto". Hieno kuin mikä. Niin ja tuota Harriottinkin ilmeisesti 1967 ilmestynyttä lättyä saa vinyylinä uusintapainoksena, oikein komeilla avattavilla kansilla ja vielä laminoituna. Sellaisena hankin sen itsellenikin.

Niin ja aiemmin mainittua Astatkea saa vinyylinäkin repressinä. Itselläni on seuraava, lattarivaikutteista, hieman utuista jazzia:
http://www.vinyl.com/product_id/LPWORT1014

Ja tämäkin voisi olla kiinnostava,itse en tosin ole kuullut:
http://www.vinyl.com/product_id/LPWORT1020H

Siinä on läjä levyjä, eiköhän noilla maailmanhengen nuuskimisessa alkuun pääse.
 
kronos sanoi:
a) Journey in Satchidananda

Tää on muuten mun mielestä maailman paras levy. Piste. Asiasta ei keskustella.

Tuosta on hyvä aloittaa myös toisen genren ihmettely, eli tuon henkisesti tietoisen freejazzin tai miksi sitä pitäisi sanoa. Tuolta olennaisimmat:

http://www.jazzsupreme.com/

Alareunan linkeistä löytyy levyluetteloita, tsekitout.
 
Off topic... Eräässä levykaupassa näin Laurie Andersonin tuotokset maailmanmusiikkiosiossa... no ehkä jonkinasteista määrittelemätöntä musiikkia kuitenkin :p
Minnes muuten tuon Shaktin (with McLaughlin) vois sijoittaa "kategoriassa"... levyn ostin uteliaisuuttani Johnin kytköksen takia (kuukivikytkökset tietty ensalkuun :D), mut aika mielenkiintoista yhdistelmää tuossakin mielestäni !
 
Joo, käsittämättömän hieno on toi Journey in Satchidananda, eikä oikeestaan mitenkään vaikea vaan hyvinkin selkeä...oot näköjään sinäkin löytänyt Joe Harriottin Double Quintetin, vekkuli sekin.

Ja tuosta Ahmed Abdul-Malikista: mulla on tämä:
http://www.vinyl.com/product_id/LPNJAZ8266

Oikein mainio on, tiukkaa groovea eksoottisin maustein.
 
Nostetaanpas wanhaa ketjua, josko vuodet ois tuonut lisää vinkkejä muillekin kerrottavaksi...?
 
No tossa olis kova kokoelma:

51W04YOq3YL._SL500_SS500_.jpg


http://www.allmusic.com/album/the-rough-guide-to-desert-blues-mw0002010665

En tiedä miten levyllä soittava muusikot nykyisin pärjäilevät. Moni on kotoisin tuolta Timbuktun suunnalta missä tällaisia juttuja ei näinä päivinä taideta kovin hyvällä silmällä katsoa. Tuossa Rough Guide sarjassa muuten on paljon muutakin hyvää kamaa tämän aiheen tiimoilta. Suosittelen.

Juhani
 
Back
Ylös