seppo kaksonen sanoi:
Mitkä mallit noista vanhemmista on mielestäsi havittelemisen arvoiset.
Otan kantaa vain vahvistimiin ja pariin muuten kiinnostavaan vehkeeseen.
Tämä on aivan puhtaasti henkilökohtainen listani niistä malleista, joista on kokemusta muodossa tai toisessa:
Integroidut vahvistimet:
L-5X0 eli kaikki 500-sarjan laitteet, omat suosikkini ovat L-570 ja L-550.
Itse pidän tuosta L-570 -mallista enemmän kuin mallista L-540, vaikka L-540 onkin täysin A-luokan peli ja L-570 on eräänlainen "sliding bias"-purkki. Mutta joka tapauksessa kaikki 500-sarjan integroidut ovat varsin kovia pelejä, myös pienemmillä numeroilla olevat L-510, L-525, L-530 ovat kiinnostavia vehkeitä. Lämpenevät *
rajusti*.
Minulla ei ole omakohtaista kokemusta K J Mannerille olevasta L-45A/L-55A/L-58A -mallisarjasta, mutta hyvä lienee.
Myös mallit L-80/80V/85V ovat kiinnostavia laitteita. Vielä vanhemmista on L-100 hyvin hyvin kiinnostava laite, mutta vaikea löytää.
Etuvahvistin/päätevahvistin:
- C-120(A)/M-120(A): Kiinnostava pienikoinen kombo, lämpenee rajusti. Edellyttää yleensä konkkien vaihtoa. Mielestäni hyvä ääni.
- C-03/M-03: Tässä on Japani- ja Eurooppamalleissa digitaaliset mittarit, hauskannäköistä kun numerot vilistää. Tehoja ~200W käytännössä kuormaan kuin kuormaan.
- C-05/M-05: Yksi parhaista vahvistimista mitä on tehty (merkistä riippumatta, IMHO). Ainoastaan integroitu L-570 on mielestäni lähellä tuota. M-05:n kanssa kannattaa muistaa, että kyseessä on 540W tehoa jatkuvasti nielevä aito A-luokan vahvistin eli kiuas. Ei selviä kovinkaan hyvin vaikeista kuormista, tehohuipuissa 2 ohmia menee, mutta jatkuvasti ei. Hankalalle kuormalle L-570 tai M-03. Tai no, jos löytyy kaksi M-05 päätettä, niin kytkemällä ne monoiksi saa rajusti tehoa ja kyvyn selvitä varsin vaikeista kuormista.
- C-5000A: Kiinnostava etunen, voi käyttää ekuna jos haluaa.
- CL-XX: CL-sarjan putkietuset ovat hyvin mielenkiintoisia laitteita, omakohtaista kokemusta vain CL-40 -mallista.
- MQ-sarjan putkipäätteet kannattaa ostaa heti pois kuleksimasta jos hinta on yhtään järkevä ja vehje toimiva. Ovat kuulemma hankalia korjata, moisesta ei omaa kokemusta.
- Z-501 ja Z-504 ovat myös sarjaa osta jos löytyy.
Itse välttäisin vahvistimista:
- C-02/M-02: En tiedä, kokeilin tuollaista. Nätti peli, mutta en tykännyt.
- C-300/M-300: Sama juttu kuin C-02/M-02, tosin tämä kombo on tuota kakkosta paljon paljon rumempi.
- Pienemmät, 80-luvulla valmistuneet integroidut L-1XX, L-2XX ja L-4XX -sarjojen laitteet ovat OK jos löytää hyväkuntoisen yksilön sopivaan hintaan. Eivät kuitenkaan isompien integroitujen tasoisia.
Muuta ja yleistä:
- Putkia käyttävät cd-soittimet ovat kiinnostavia. Suhteellisen helppoja korjata jos on huoltomanuska, ainoa ongelma on siinä, että vehkeiden laserkoneisto on useissa malleissa jo valmistuksesta poistettu Sonyn malli.
- Vahvistimien Duo-Beta -piireissä on käytännössä aina käytetty teollisia opareita, eli TI tai joku muu todennäköisesti yhä valmistaa teollisuuskäyttöön tarkoitettuna aivan samaa lastua. Korjaaminen siis onnistuu vaikka integroitu piiri poksahtaisi.
- Hyviä vinyylinvinguttimia löytyy, mutta tuota puolta tuntevat toiset paremmin.
t. jjahifi