Luonnollinen mittasignaali

  • Keskustelun aloittaja v-a
  • Aloituspäivämäärä

Löysin tämän linkin toisen keskustelun takaa ja tässä voisi olla selitys siihen miksi välikaapelit ja/tai kaiutinkaapelit kuulostavat erilaisilta. KKuikka jo aiemmin kertoili meille ettäs radioasemalla työskentely opetti suojautumaan häiriöiltä. Näin varmasti onkin. Nykyään on kaikenlaisia langattomia wifejä ja kännyköitä joita ei vielä 70/80 luvulla ollut. Aivan varmasti nämä häiritsevät huonosti suunniteltuja hifi-laitteita ja häiriöt varmasti kytkeytyvät kaapeleiden kautta laitteistoon. Myös huonosti suunniteltu energiansäästölamppu (=hinnat alkaen malli) työntää kaikenlaista häiriötä sähköverkkoon joka sitten pahimmillaan siirtyy hifi laitteiston kautta kaiuttimiin. Ei ole helppoa enää tämäkään touhu 🤔
 
^Monella subjektiivinen kokemus näyttää ohjaavan nimenomaan suojaamattomien kaapelien käyttöön. Jos laitteisto ei poimi kuultavaa sirinää, hurinaa tai kohinaa, niin onko kaapelien suojaus tarpeen? Minusta kattava suojaus on kyllä hifiharrastukseen liittyvän ylivarmistamisen ja ylisuunnittelun hengen mukaista, mutta päinvastaistakin lähestymistapaa näkee.
 
GSM pätkitty lähetystaajuus mahdollisti paitsi vilkkuvat antennit (muistatteko, tarvikkeena), jotka saivat perusongelman ainakin tuplattua, niin audiolaitteisiin sellaisen pä-pä-pä-pärinän, josta tiesi, että puhelin joko soi ihan hetken päästä tai sitten haki vaan paikkaansa tukiasemiin nähden. Ei tuota enää ole nykylaitteissa. Ei tarvitse olla kuin minimalistiset kapasitanssit kuumasta piuhasta maahan, niin oikosulkee rf-taajuuksilta tien ilmaistua puolijohteen rajapinnassa. Muut lähettimet pitävät kantoaallon päällä kaiken aikaa, eikä ainakaan 62 vuotiaan korvissa soi kuin tinnitys ja nyt Dallape (Spotifyn parhaalla laadulla Logitech BT linkin kautta Old Chen putkariin josta viimeinen lenkki Virossa punottuihin kangaspäällysteisiin kaiutinjohtoihin, jotka on terminoitu Visaton BG20 elementein (datalehden suosittelemiin refleksikoteloihin))
 
Pieni pintaraapaisu

Viestissä #1 080 mainitsin, että tulen esittämään mittaustuloksia Lissajous-kuvioiden avulla, mutta päätin sitten kuitenkin turvautua ihan tavalliseen esitystapaan. Yhdelle melkoisen hyvin sähkötekniikkaa osaavalle kaverilleni näytin Lissajous-kuvioita kompensoidusta ja kompensoimattomasta kaapelista, mutta hänen mielestään HiFi-palstalla kannattaa asia esittää ihan perinteisellä tavalla, koska silloin asia on kuitenkin helpompi ymmärtää.

Näissä viimeisissä testeissäni käytin melkoisen hidasta Luonnollista mittasignaalia, jossa taajuuskaista on rajoitettu 30 kHz:iin yksinkertaisella RC-alipäästösuotimella. Kun näin menetellään, niin signaali ei ala soida. Mikäli kaistaa rajoitettaisiin jyrkemmällä suotimella, niin silloin mittasignaaliin tulisi kaikenlaisia kiharruksia. Ei niistä kuitenkaan mittaiuksessa mitaään haittaa ole, mutta mukavampihan se on katsella siistiä mittasignaalia.

Jo aiemmin on monta kertaa tullut mainittua, että kompensoidun ja kompensoimattoman kaapelin eroja ei saada selvästi näkymään resistiivisen keinokuorman navoissa, vaan jännitemuoto näyttää olevan molemmilla kaapeleilla täysin sama. Jos mittasignaalina käytetään puhdasta siniaaltoa, niin tilanne on täysin toivoton. Kun mittasignaalina käytetään laajakaistaista Luonnollista mittasignaalia, niin sillon eroja aletaan saada esiin, kun mittausjärjestely tehdään oikealla tavalla.

Testimittauksissani käytin kaapelin loppupäässä 6 Ω keinokuormaa, jonka kanssa sarjaan oli kytketty 0,05 Ω resistanssi virtamittausta varten. Jos 6 Ω keinokuorman rinnalle ei ole kytketty mitään kondensaattoria, niin silloin 0,05 Ω vastuksen navoista mitattu jännite on tietysti samaa muotoa, kuin keinokuorman navoissa vaikuttava jännite, mutta kun 6 Ω vastuksen rinnalle kytketään suurehko kondensaattori, niin silloin erot virtamittauksessa alkavat tulla esiin. Tässä testissäni mittasignaalini oli liian hidas, joten kovin suuria eroja ei siksi tullut. Jos mittasignaalin kaistaleveys nostettaisiin 100 kHz:iin, ja käytettäisiin erittäin nopeaa vahvistinta, niin silloin erot virtamittauksessa tulevat erittäin selviksi.

Mittauksissani käytin nyt viestissä #941 esiteltyä tytärsignaaleilla terästettyä Luonnollista mittasignaalia. Tämä signaali onkin erittäin sovelias näihin mittauksiin, sillä mittasignaalilla saadaan Lissajous-mittauksetkin erinomaisesti toimimaan. Koska mittasignaali sisältää myös kanttiaallon, niin kaikki nousuajatkin voidaan sillä mittailla vaivatta, ja sen lisäksi se näyttää selkeästi myös säröt.


mittasignaali.jpg

Vasemmassa kuvassa on mittauksessa käytetty Luonnollinen mittasignaali. Olen punaisilla pisteillä merkinnyt kohdan, jossa mittaukset on suoritettu. Kun mittaukset tehdään tässä kohdassa, niin silloin Luonnollinen mittasignaali vastaa normalia kanttiaaltoa, jonka perustaajuus on 275 Hz, vaikka signaalissa ei ole lainkaan 275 Hz signaalikomponenttia.
Oikeassa kuvassa on mittauskohta vähän levitettynä. Tässä kuvassa X = 10 μs/div. Tässä kuvassa generaattorin alipäästösuodin on asennossa 100 kHz, jotta mittauskohta saatiin kauniimmin esiin.

Varsinaiset mittaukset tein niin, että mittaisin vahvistimelta tulevan jännitteen ja vertasin sitä sitten kaapelissa kulkevaan virtaan, joka voitiin mitata jännitteenä 0,05 Ω vastuksen navoista. Sen jälkeen kytkin 0,68 μF kondensaattorin keinokuorman rinnalle ja katsoin sen vaikutuksen virtaan. Nopeissa muutoksissa virta tietysti suurenee, mutta käytetyllä hitaalla mittasignaalilla vaikutus ei ole vielä suuri.


kompensoitu_06_22.jpg

Yllä olevassa kuvassa on kompensoitu kaapeli. Ylempi käyrä esittää kaapelissa kulkevaa virtaa ja alemmassa käyrässä on kaapelin napoihin syötetty jännite. Vasemmasta kuvasta nähdään se, että jännite ja virta ovat täsmälleen samaa muotoa, mutta ajallisesti virta on jäänyt jännitteestä jälkeen kompensointikelan vaikutuksesta.
Oikeassta kuvasta nähdään, että 0,68 μF kondensaattorin lisääminen vaikuttaa huomattavasti virtaan (ylempi käyrä). Virta muuttuu nyt paljon nopeammin kuin jännite. Kompensointikela kuitenkin rajoittaa virran muutosnopeutta, joten tilanne on hallinnassa.

X = 5 μs/div


kompensoimaton_6_22.jpg

Yllä olevassa kuvassa on vastaavalla tavalla mitattu kompensoimaton kaapeli. Vasemmasta kuvasta nähdään selvästi, että kompensointikelan aiheuttama viive virrassa on pienempi. Muuten virta ja nännite ovat tässäkin tapauksessa täysin samaa muotoa.
Oikeasta kuvasta nähdään se, että 0,68 μF kondensaattorin lisääminen keinokuorman rinnalle aiheuttaa virrassa paljon suuremman muutosnopeuden kuin kompensoidussa kaapelissa. Tämä ominaisuus edelleen korostuisi, mikäli käytettäisiin nopeampaa mittasignaalia. Mikäli nopeutta paljon lisätään, niin vahvistinkin alkaa mahdollisesti kyykätä.

X = 5 μs/div


Tämä mittaus oli vain pieni pintaraapaisu kaapeleissa olevien erojen esillesaamiseksi. Käyttämi ONKYO-vahvistin suoriutui tästä testistä hyvin, mutta kovin suuriin nopeuksiin sillä ei päästä. Voisin vielä tehdä samat testit ONKYO:lla, kun generaattorin kaistaleveys on nostettu 100 kHz:iin, mutta siitä suurempaan nopeuteen ei kannata edes pyrkiä. Sen jälkeen testejä on jatkettava nopeammilla vahvistimilla, joiden ulostuloimpedanssi on hyvin pieni.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Nyt tullaan siihen aikaisemmin esittämääni oleelliseen kysymykseen että onko kompensointikela tässä mittauksessa mitään muuta kuin ylimääräinen sarjainduktanssi? Minusta ei, koska systeemissä on vain 1 virtapiiri jossa kaikissa johdoissa on tietyllä ajan hetkellä sama virta.

30 kHz 1. asteen alipäästö on kyllä minusta edelleen liian loiva/salliva, ehkä sopivampi olisi suuruusluokkaa 5-10 kpl sopivaa 1. asteen alipäästöä sarjaan (ns. Gaussin suotimen approksimaatio, Gaussin suodin on jyrkin mahdollinen pulssivasteeltaan täysin soimaton alipäästö) niin, että kokonais-rajataajuus on samaa luokkaa.

Eipä silti mitään uutta; samaa voisi kysyä Otalan TIM-signaalista, se on varsinkin nykyisillä tiukasti kaistaltaan rajatuilla ohjelmamateriaaleilla kyseenalaista miten relevantti ilmiö normaalilla ohjelmamateriaalilla on kyseessä, olkoonkin että vahvistimet kyllä paranivat, mikä sinänsä on positiivinen asia. Otalalla oli juurikin sama 30 kHz tai peräti 100 kHz alipäästö, joka on minusta jo täysin överi, olkoonkin että ilmiö tuli selvästi näkyviin.

Signaalin reunanopeuttahan voi nostaa rajatta ja sieltä löytyy mielenkiintoisia asioita, tosin sitten yksinkertainen muuntaja/sarjainduktanssiajattelu hajoaa, kuorma lakkaa näkymästä suoraan lähteelle, kapasitanssi tulee merkitykselliseksi signaalin etenemisnopeuden kannalta ja päädytään enemmän ja enemmän siirtolinjojen ja kenttäteorian äärelle. Pitäytyisin tässä tarkastelussa kuitenkin audiokaistalla jotta ei aleta mittaamaan merkityksetöntä avaruussäteilyä, koska sitä ei ohjelmamateriaalissakaan esiinny.

t. Janne
 
Nopeampi signaali selventää eroja

Kokeilin tänään kaapeleiden toimintaa vähän nopeammalla signaalilla. Koska viimeksikin mittasin kaapelien käyttäytymistä Luonnollisen mittasignaalin kanttiaalto-osuudella, niin tällä kerralla käytin mittasignaalina 3 kHz kanttiaaltoa. Kanttiaaltomittauksissa 275 Hz on vähän liian pieni mittaustaajuus. 3 kHz on varsin sopiva mittaustaajuus, sillä silloin signalin 3. ja 5. harmoninenkin mahtuvat vielä kuuloalueelle. ONKYO-vahvistimella ei voida suorittaa mittauksia kovin nopeilla signaaleilla, sillä vahvistimen nousuaika on maltillinen.

Mittasin tänään täsmälleen samalla tavalla kuin eilenkin, joten kuvia on helppo vertailla keskenään. Tällöin jokainen voi tulla vakuuttuneeksi siitä, että suuremmilla taajuuksilla kompensoidun ja kompensoimattoman kaapelin erot tulevat selvemmin esiin.


kompensoitu_29_6.jpg

Yllä olevasta kuvasta nähdään, että virrassa tapahtuva muutos on paljon hitaampi kuin kaapelin sisäänmenossa oleva jännitteenmuutos. Kompensointikelan vaikutus virtaan alkaa näkyä selvemmin kuin aiemmissa mittauksissa (ylempi käyrä). Vasemmassa kuvassa on tilanne, kun kaapei on päätetty 6 Ω keinokuormaan.
Oikeassa kuvassa keinokuorman rinnalle on laitettu 0,68 μF kondensaattori. Kondensaattorin aiheuttama virtapiikki näkyy selvästi, ja tämä taas vaikuttaa siihen, että vahvistimen ulostulokin antaa jo hieman periksi. Kaikkiaan nämä ilmiöt tapahtuvat hyvin hienostuneesti, joten vahvistin/kaapeliyhdistelmä toimii vielä mainiosti. X = 5 μs/div


kompensoimaton_29_6.jpg

Vasemmasta kuvasta voidaan nähdä, että kompensoimattomassa kaapelissa virta noudattaa hyvin jännitteen muotoa, kun kuormana on puhdas resistanssi. Oikeassa kuvassa keinokuorman rinnalle on laitettu 0,68 μF kondensaattori. Nopea jännitteenmuutos aiheuttaa nyt erittäin suuren virtapiikin, jota vahvistin ei enää pysty täysin hallitsemaan, vaan nopeissa transienteissa tapahtuu ylitysvärähtelyjä. Mikäli tehoa tässä tilanteessa vielä lisättäisiin, niin virtapiikki entisestään kasvaisi ja vahvistin kyykkäisi vielä pahemmin.
X = 5 μs/div


Tämä viimeinen mittaus osoitti selvästi sen, että liian nopea vahvistin (ONKYO ei ole sellainen) ja kompensoimaton kaiutinkaapeli on huono yhdistelmä transienttien toistamisessa. Kompensoimattoman kaapelin aiheuttamat virtapiikit saattavat aiheuttaa pääteasteessa suttuisuutta kovemmilla tehoilla.

Aiempi oletukseni on ollut, että kompensoiduilla kaapeleilla voidaan luukuttaa turvallisesti ja ladukkaasti suuremmilla tehoilla kuin kuin kompensoimattomilla kaapeleilla. Tämä viimeinen testimittaus tukee tätä oletusta, mutta jatkotutkimusta vielä kuitenkin tarvitaan ennen kuin väite voidaan julistaa totuudeksi.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Näistä KKuikan mittauksista näkyy selkeät erot kompensoitujen ja kompensoimattomien kaapeleiden välillä. joskus aiemmin mittasin parin watin putkivahvistinta siten , että kuormavastuksen rinnalla oli konkka. Suuruusluokka sama kuin Kuikan mittauksissa ja takasinkytkennän taajuuskompensointia säätämällä pystyi muuttamaan kanttiaallon etureunan ylitystä/värähtelyä. En silloin hoksannut laittaa kuorman kanssa sarjaan pientä vastusta että olis saanut myös tuon virtamittauksen tehtyä. Tässä tuleekin mieleeni, että Kuikan Onkyo vahvistin ei taida olla ihan stabiili kapasitiiviseen kuormaa tai sittten kyse on tuosta vahvistimen "hitaudesta". Kenties erilaisella vahvistimella mitattuna tuloksetkin olisivat erilaisia, näin luulen. Jokatapauksessa mielenkiintoiset tulokset.
 
Eli toisinsanoen lyhyesti sanoen löydettiin/keksittiin semmoinen uutuus että piiriin lisätty sarjainduktanssi vaikuttaa loiventavasti piirin virran muotoon. :)

Kenen kaiuttimet sitten on kovin kapasitiivisia ja kenen ei. Niitäkin on mutta sitten varmaan sarjainduktanssin lisäys ei ole minusta oikea tapa korjata ongelmaa jos haluaa "luukuttaa".

Tässä mittauksessa näkyvä värähtely ei kerro välttämättä mitään vahvistimen stabiiliudesta. Jännitteen muuttuminen samanmuotoiseksi kuin virtakin, kertoo ennemminkin siitä, että lähtöimpedanssi on kasvanut, mikä tietenkin on totta, kun yleensä takaisinkytkennän kaistaleveys on rajattu johonkin tiettyyn arvoon ja taajuuden kasvaessa ajaudutaan enemmän ja enemmän avoimen silmukan tilanteeseen.

Käytetty jännite/virtaskaala olisi myös ollut kiva tietää, mutta aikaskaalastakin voi päätellä ettei olla semmoisissa arvoissa jotka tulisivat audio-ohjelmamateriaalilla kyseeseen. Onhan 20 kHz jaksonaika jo 50 µs, joka on 10x mittauksen ruutuväli ja puoliaalto mitä voi pitää vastaavana muutoksena kestää 25 µs, eli nelinkertaisen ajan. Siitä voi päätellä jotain miten suuri "ongelma" nämä havainnot käytännössä ovat, huomioiden varsinkin se tosiseikka että ihan ylimpiä taajuuksia on normaalissa ohjelmamateriaalissa kovin vähän.

Todetaan vielä että 20 kHz siniaallon suurin jännitteen muutosnopeus on 2 Vpp signaalille (siis huippuarvot -1…1 V) 0,126 V/µs mutta -1…1 V kanttiaaltosyötteellä muutoskohtaa tarkastellen 30 kHz 1. asteen alipäästöllä syötettynä tämä voi olla luokkaa 0,4 V/µs.

Teoriassahan 1. asteen alipäästösuotimen askelvastefunktio on sama kuin RC-piirin latautumiskäyrä U = U0*(1-e^(t/τ)) josta saadaan sijoittamalla aikavakioksi τ=1/(2*π*f) saadaan lähtöjännitteen muutosnopeus dU/dt = 2*U0*π*f *e^(-2*t*π*f) ja kun muistetaan että jännitteen muutos on edellisessä esimerkissä 2 V (-1…+1 V) ja lasketaan tulos t:n arvolla 0 jossa eksponenttifunktio saa suurimman arvonsa 1, saadaan 30 kHz suotimelle teoreettiseksi suurimmaksi mahdolliseksi lähtöjännitteen muutosnopeudeksi 2*2 V*π*30 kHz = 0,38 V/µs. joka on siis 3x nopeudeltaan kuin vastaavan amplitudin omaavan 20 kHz sinin suurin jännitteen muutosnopeus.

Sitten vaan etsimään semmoista ohjelmamateriaalia josta kyseisiä transientteja löytää, taitaa transienttien, tai sellaisten mitkä ihminen kokee merkittäväksi, aikaskaala käytännön ohjelmamateriaalissa olla ennemminkin satojen mikrosekuntien-millisekuntien suuruusluokkaa kuin mikrosekunteja.

Sitä voi arvailla mitä tapahtuu jos mikrosekuntien sijaan käytetäänkin nanosekunteja tai pikosekunteja, tulos onkin aivan erilainen niissä aikaskaaloissa. Minusta kovaa mennään vasta siinä vaiheessa kun samalta ajanhetkeltä on mitattavissa eri kohdasta johtoa eri jännite, eli johdosta löytyy merkittävä pätkä signaalia.

t. Janne
 
Viimeksi muokattu:
Kuikan mittauksissa näkyvä nousureunan ylitys ja lyhyt värähtely johtuu vahvistimen lähdössä olevasta muutaman mikrohenryn suuruisesta sarjakelasta, joka kapasitiivisen kuorman kanssa synnyttää LC-resonaattorin. Kuikan "kompensoitu" kaapeli näyttäisi tuovan sen verran lisää sarjainduktanssia, että ylityksen suuruus pienenee ja värähtelyn taajuus laskee.
Ylityksen kasvaminen jälkimmäisessä mittauksessa ei johdu sakara-aallon taajuuden kasvattamisesta vaan sen reunan suuremmasta nousunopeudesta. Tämä näkyy selväsi oskilloskooppikuvista. Ilmeisesti jälkimmäisissä mittauksissa on käytetty 100kHz alipäästösuodatinta aiemman 30kHz sijaan. Tällä saa tietysti näyttävämpiä tuloksia.
Vahvistimen sarjakela pitää vahvistimen stabiilina kapasitiivisilla kuormilla, kuten tässä Kuikan mittauksessa, ja sellainen löytyy likipitäen kaikista päätevahvistimista.

Kuten jahonen edellä jo totesi, värähtelyä ei synny normaaleilla kaiuttimilla eikä audiosignaalilla. Eikä se kerro mitään vahvistimen stabiilisuudesta.
 
Viimeksi muokattu:
Kuikan mittauksissa näkyvä nousureunan ylitys ja lyhyt värähtely johtuu vahvistimen lähdössä olevasta muutaman mikrohenryn suuruisesta sarjakelasta, joka kapasitiivisen kuorman kanssa synnyttää LC-resonaattorin. Kuikan "kompensoitu" kaapeli näyttäisi tuovan sen verran lisää sarjainduktanssia, että ylityksen suuruus pienenee ja värähtelyn taajuus laskee.
Ylityksen kasvaminen jälkimmäisessä mittauksessa ei johdu sakara-aallon taajuuden kasvattamisesta vaan sen reunan suuremmasta nousunopeudesta. Tämä näkyy selväsi oskilloskooppikuvista. Ilmeisesti jälkimmäisissä mittauksissa on käytetty 100kHz alipäästösuodatinta aiemman 30kHz sijaan. Tällä saa tietysti näyttävämpiä tuloksia.
Vahvistimen sarjakela pitää vahvistimen stabiilina kapasitiivisilla kuormilla, kuten tässä Kuikan mittauksessa, ja sellainen löytyy likipitäen kaikista päätevahvistimista.

Kuten jahonen edellä jo totesi, värähtelyä ei synny normaaleilla kaiuttimilla eikä audiosignaalilla. Eikä se kerro mitään vahvistimen stabiilisuudesta.


Vahvistimen testausta

Tämä viimeinen nopeammalla signaalilla mittaaminen oli vain vahvistimen testausta. Mittauksessa ajoin ONKYO-vahvistimeen 3 kHz kanttiaaltoa, jonka nousuaika oli riittävän pieni. Halusin saada selville sen, miten nopeasti ulostulojännite muuttuu, kun sisäänmenoon viedään nopea signaali.

Testini mukaan vahvistimen suunnittelijat ovat tehneet hyvää työtä, sillä ulostulossa jänniteporras ei ole liian nopea. Vahvistin pysyi rauhallisena, vaikka keinokuorman rinnalle laitettiin aivan epänormaalin suuri kondensaattori. Tietenkin näissä olosuhteissa kompensoidun ja kompensoimattoman kaapelin välille saatiin huomattava ero. Voin tehdä vielä saman testin muillakin vahvistimilla, jotta saisin selville sen,löytyykö sellaisia vahvistin/kaapeliyhdistelmiä, jotka ovat käytössä ongelmallisia.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Ääntä on helppo värittää

Vuonna 2014 avasin keskusteluketjun, jossa selvitin ihan Ohmin lain perusteella, miten kaiutinkaapeli värittää ääntä.


Jo silloin korostin sitä, että kaapelien aiheuttamaa äänen värittymistä eivät kaikki kuule, eikä oskilloskoopillakaan näe itse signaalissa juuri mitään muutoksia, vaan muutokset pitää poimia talteen kunnollisella kaapelitesterillä. HiFi-harrastajat kuitenkin vaativat aina sitä, että värittyminen pitää saada esiin signaalista tavallisella oskilloskoopillakin.

Näiden viimeisten kaapelitestien aikana havahduin siihen, että kompensoidulla kaapelilla saadaan oikein reilu (näkyy helposti oskilloskoopilla) muutos signaalissa, kun kytketään 0,68 μF kondensaattori 6 Ω keinokuorman rinnalle. Aiemmassa kaapeliväännössä esitin jopa Ohmin lain mukaisen kaavan, jolla tälle värittymiselle voitaisiin määrittää myös lukuarvo.

Monet kaverit ajattelevat niin, että kompensointikelan induktanssi (useimmissa tapauksissa luokkaa 10 μH) tietysti laskee taajuustoistoa korkeammilla taajuuksilla, ja jos keinokuorman rinnalle laitetaan vielä peräti 0,68 μF kondensaattori, niin silloinhan kaapelista tulee täysin tumppu. Käytännössä asia on kuitenkin ihan toisin. Kun kompensoidussa testikaapelissani (kierretty pari) kytketään keinokuorman rinnalle iso kondensaattori, niin kaapeli muuttuukin suuremmilla taajuuksilla kirkkaammaksi. Mittasin asian spektrianalysaattorilla ja sain tulokseksi sen, että 15000 - 16000 Hz seutuvilla kaapeli korostaakin taajuustoistoa noin 0,7 dB. Kompensoitu kaapeli siis soi suurilla kapasitiivisilla kuormilla kirkkaammin kuin pelkkään resistanssiin päätettynä. Testijärjestelyssä ajoin vahvistimen signaalin ensin kompensoiltikelaan, ja sen perässä oli kaapeli ja keinokuorma.

Tässä jutussa ei ole mitään kummallista, vaan ihan Ohmin lain mukaisesti kaapeli nytkin käyttäytyi. Kompensointikelan induktanssi ja keinokuorman rinnalla oleva ylisuuri kapasitanssi saavat aikaan sen, että kaapeli alkaa soida heleämmin eli se korostaa hieman suurimpia taajuuksia. Alapuolella olevasta valokuvasta jokainen voi asian todeta.

kompensoitu_4_7.jpg

Vasemmassa kuvassa on signaali, kun kaapeli on päätettynä puhtaaseen resistanssiin. Tytärsignaalit toistuvat vähän verkkaisesti, koska suoritin mittauksen vain 30 kHz kaistalla. Kompensointikelakin alkaa jo vaikuttaa näillä nopeuksilla.

Oikeassa kuvassa on jännitemuoto, kun 0,68 μF kondensaattori on kytketty keinokuorman rinnalle. Kun kuvia vertailee hyvin huolellisesti, niin jokainen voi havaita, että nyt tytärsignaalien muutosnopeus on selvästi suurempi eli signaalin nousevat ja laskevat reunat ovat hieman jyrkempiä ja suorempia. Tämä kertoo kaapelin korostuksesta suuremmilla taajuuksilla, ja siksi mittasinkin spektrianalysaattorilla asian. Korostus oli noin 0,7 dB 15000 - 16000 Hz seutuvilla, mutta suuremmilla taajuuksilla korostus on suurempi. Stereotoiston ratkaisevalla taajuusalueella 300 - 5000 Hz korostusvaikutus on hyvin pieni, joten kuuntelemalla tätä korostusta saattaa olla vaikea havaita.

Lopputoteamuksena tästä testistä voisi sanoa, että kaiutinkaapelin kapasitanssin ei todellakaan tarvitse olla pieni. Jos kaapeliin laitetaan sopiva kompensointikela ja kaapelin johtimien välille 0,68 μF kondensaattori, niin kaikilla on silloin mahdollista kuunnella heleää ääntä. Kaapelilla on siis erittäin helppo värittää ääntä tällä konstilla, jos vahvistimen ulostulo on tarpeeksi jäykkä.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Tuohan riippuu ihan täysin siitä minkälainen vasteen muoto sattuu rinnakkaiskonkasta, sarjainduktanssista ja muista vastuksista riippuen tulemaan.

Tämä puheena ollut kytkentä on aikalailla LCR-resonanssipiiri, tai oikeastaan jos lähtöä tarkastellaan kondensaattorin rinnalta niin se on alipäästösuodin jonka Q-arvo riippuu komponenttiarvoista. Suurella Q-arvolla vaste taajuutta ylöspäin mennessä ensin korostuu kunnes alkaa lopulta laskea, ja jos satutaan tarkastelemaan systeemin vahvistusta ennen resonanssipistettä ja Q-arvo on tarpeeksi suuri, nähdään korostus. Vaste ja korostus on piirianalyysin perusteella laskettavissa ilman mittaamistakin.

LCR.jpg

0,68 µF ei ole mikään yleispätevä lisätty kapasitanssin arvo, vaan se voi olla jotain ihan muutakin, vaikka 4,7 µ tai 10 µ tai mitä nyt sattuu käteen miljoonalaatikosta. Yleisesti voi todeta että mitä suurempi kondensaattori, sen suuremmaksi korostushuippu tulee ja sitä alempana sen taajuus sijaitsee.

Jos siniaaltoa pidetään huonona testisignaalina niin vastaavasti minusta vahvistinten testaus resistiivisellä kuormalla on kyllä minusta vastaavalla logiikalla huono idea kuin siniaallon käyttökin, eihän kaiutinkaan useimmiten ole puhtaasti resistiivinen kuorma.

t. Janne
 
Monesti vahvistimissa on jo tuo L1 valmiina ja KKuikka lisää sinne vielä toiset kelat tämän kanssa sarjaan, myös maapuolella on kela eli kuorman paluuvirta tulee kelan ja kaiutinjohdan kautta takaisin vahvistimen maahana. Simulaatio on hieman yksinkertaistettu malli tästä.
 
Tuohan riippuu ihan täysin siitä minkälainen vasteen muoto sattuu rinnakkaiskonkasta, sarjainduktanssista ja muista vastuksista riippuen tulemaan.

Tämä puheena ollut kytkentä on aikalailla LCR-resonanssipiiri, tai oikeastaan jos lähtöä tarkastellaan kondensaattorin rinnalta niin se on alipäästösuodin jonka Q-arvo riippuu komponenttiarvoista. Suurella Q-arvolla vaste taajuutta ylöspäin mennessä ensin korostuu kunnes alkaa lopulta laskea, ja jos satutaan tarkastelemaan systeemin vahvistusta ennen resonanssipistettä ja Q-arvo on tarpeeksi suuri, nähdään korostus. Vaste ja korostus on piirianalyysin perusteella laskettavissa ilman mittaamistakin.

katso liitettä 206996

0,68 µF ei ole mikään yleispätevä lisätty kapasitanssin arvo, vaan se voi olla jotain ihan muutakin, vaikka 4,7 µ tai 10 µ tai mitä nyt sattuu käteen miljoonalaatikosta. Yleisesti voi todeta että mitä suurempi kondensaattori, sen suuremmaksi korostushuippu tulee ja sitä alempana sen taajuus sijaitsee.

Jos siniaaltoa pidetään huonona testisignaalina niin vastaavasti minusta vahvistinten testaus resistiivisellä kuormalla on kyllä minusta vastaavalla logiikalla huono idea kuin siniaallon käyttökin, eihän kaiutinkaan useimmiten ole puhtaasti resistiivinen kuorma.

t. Janne

Kirjoittelussa vaaditaan tarkkuutta


Tässä nettikirjoittelussa vaaditaan vähän tarkkuutta, kun aletaan laittaa esimerkkejä joistakin mielenkiintoisista sähköisistä ilmiöistä.
Enhän minä viestilläni tarkoittanut sitä, että kompensoidun kaapelin taajuustoistooa pitää välttämättä kirkastaa laittamalla iso kondensaattori keinokuorman rinnalle. Laitoin ehkä hieman taitamattomasti esimerkin siitä, että sopivalla kondensaattorilla voidaan taajuustoistoa korjata, jos joku alkaa epäillä kompensointikelan aiheuttavan liikaa pudotusta suuremmilla taajuuksilla. Eihän kaiutinkaapelin taajuustoiston parantamista suurilla taajuuksilla kannata tehdä suuressa määrässä sarjaresonanssipiirin avulla. Kaapelinhan pitää siirtää teho vahvistimesta kaiuttimeen mahdollisimman vääristymättömästi, joten mitään suuria korjauksia ei todellakaan tarvita.

Jos joku todella pelkää sitä, että kompensointikela aiheuttaisi merkittävää pudotusta taajuustoistoon suuremmilla taajuuksilla, niin voisihan silloin laittaa vaikka 47 nF kondensaattorin keinokuorman rinnalle. Mittausten mukaan 47 nF kondensaattori aiheuttaa noin 0,1 dB korostuksen 15000 Hz tuntumassa. Tämä ei tee kaapelista vielä liian kirkasta.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Perimmäisten kysymysten äärellä

Viimeisten viestien myötä on viimein päästy perimmäisten kysymysten äärelle tässä kaapeliasiassa. On selkeästi mittauksilla osoitettu, että täysin kompensoidun (keskinäisinduktanssi 0 μH) kaiutinkaapelin kirkkautta voidaan helposti säätää kytkemällä sopiva kapasitanssi kuorman rinnalle. Mikäli kaiutinkaapelin keskinäisinduktanssi on kovin suuri, niin tämä mukava ja tehokas konsti kirkkauden säätämiseksi ei ole käytettävissä, sillä kapasitanssin lisääminen kuorman rinnalle ei juuri vaikuta kompensoimattomassa kaapelissa kirkkautta lisäävästi. Pieni muutos voi tapahtua, sillä onhan kompensoimattomissakin kaapeleissa tietty silmukkainduktanssi.

Olen jo aiemminkin monesti kertonut, että kaapelin kompensointi tarkoittaa lyhykäisesti vain sitä, että sopivan kompensointikelan avulla kaapelin haitallinen keskinäisinduktanssi muutetaan hyödylliseksi silmukkainduktanssiksi, jolloin kaapelin kirkkauden säätö onnistuu helposti kytkemällä sopiva kapasitanssi kuorman rinnalle. Tämän enempää noituutta koko asiaan ei liity. Ohmin lakia pidetään edelleen arvossa, ja yritetään siinä samalla nauttia kompensoitujen kaapelien heleästä äänestä.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Pallo on kaiutinvalmistajilla

Tämä säännöllisesti palstalla toistuva kaapelivääntö on oikeastaan kaiutinvalmistajien vika. Kaiutinkaapeleita myydään vain mainosten ja mielikuvien perusteella, eikä juuri kukaan ole koskaan esittänyt kaiutinkaapeleiden sähköisistä ominaisuuksista mitään mittauksia. Useimmat harrastajat hyväksyvät ilman mittaustuloksiakin kauppamiesten esittämän ajatuksen, että kalliimpi ja kauniimpi kaapeli soi paremmin.

Kaiutinvalmistajat voisivat tässä tilanteessa ottaa ohjat omiin käsiinsä. Valmistajat voisivat myydä kaiuttimien mukana täysin kompensoidun kaapelin, jonka ominaisuuksia voitaisiin helposti muuttaa kaiuttimien sisäänmenopisteeseen kytkettävien kapasitanssien avulla. Kaiutinvalmistajat voisivat laittaa kaiuttimiinsa jopa vaihtokytkimen, jonka avulla asiakas voisi hienovirittää kaiuttimiensa soinnin sopivaan kirkkauteen. Säätöalue ei tietenkään saisi olla niin suuri, että kuuntelijat voisivat virittää toiston aivan metsään.

Kun kuuntelija voisi helposti virittää kaiuttimien toiston makeimmaksi kaiutinvalmistajan toimittamilla täysin kompensoiduilla kaapeleilla, niin kiusaus kokeilla muiden valmistajien kompensoimattomia kaapeleita vähenisi. Tämä selkiyttäisi markkinatilannetta, ja sen seurauksena nämä joutavat kaapeliväännöt voisivat huomattavasti vähentyä. Jonkun edistyksellisen kaiutinvalmistajan kannattaisi ainakin kokeilla tätä toimintamallia.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Mutta eihän tuohon sarjainduktanssin kasvatukseen + taajuuskorostusresonanssipiiriin tarvita mitään erikoista kompensointikelaa vaan mikä tahansa riittävän virtasietoisuuden omaava induktanssiltaan sopiva kela + kondensaattori käy ihan yhtä hyvin. Lopputulos kaiuttimen kannalta on täysin sama. Ei väliä miten lopputulokseen päädytään. Ei tarvita mittauspenkkejä tai muutakaan.

t. Janne
 
Pallo on kaiutinvalmistajilla

Tämä säännöllisesti palstalla toistuva kaapelivääntö on oikeastaan kaiutinvalmistajien vika. Kaiutinkaapeleita myydään vain mainosten ja mielikuvien perusteella, eikä juuri kukaan ole koskaan esittänyt kaiutinkaapeleiden sähköisistä ominaisuuksista mitään mittauksia. Useimmat harrastajat hyväksyvät ilman mittaustuloksiakin kauppamiesten esittämän ajatuksen, että kalliimpi ja kauniimpi kaapeli soi paremmin.

Kaiutinvalmistajat voisivat tässä tilanteessa ottaa ohjat omiin käsiinsä. Valmistajat voisivat myydä kaiuttimien mukana täysin kompensoidun kaapelin, jonka ominaisuuksia voitaisiin helposti muuttaa kaiuttimien sisäänmenopisteeseen kytkettävien kapasitanssien avulla. Kaiutinvalmistajat voisivat laittaa kaiuttimiinsa jopa vaihtokytkimen, jonka avulla asiakas voisi hienovirittää kaiuttimiensa soinnin sopivaan kirkkauteen. Säätöalue ei tietenkään saisi olla niin suuri, että kuuntelijat voisivat virittää toiston aivan metsään.

Kun kuuntelija voisi helposti virittää kaiuttimien toiston makeimmaksi kaiutinvalmistajan toimittamilla täysin kompensoiduilla kaapeleilla, niin kiusaus kokeilla muiden valmistajien kompensoimattomia kaapeleita vähenisi. Tämä selkiyttäisi markkinatilannetta, ja sen seurauksena nämä joutavat kaapeliväännöt voisivat huomattavasti vähentyä. Jonkun edistyksellisen kaiutinvalmistajan kannattaisi ainakin kokeilla tätä toimintamallia.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
Onhan näitä mokkulallisia kaapeleita myynnissä , sisältö epäselvä , onkohan joku niitä avannut.
 
Viimeksi muokattu:
Näyttäisi että ainakin noissa Jorman piuhoissa nuo puumokkulat on lähinnä koristeena ja hyvänä paikkana kiinnittää mallikilpi. Sivustolla nimittäin kerrotaan käytetyt materiaalita aika tarkkaankin mutta ei hehkuteta noita mokkuloita erikseen. Jos niissä olisi jotain erikoista niin varmaan se käytettäisiin hyväksi markkinointimateriaalissa?

Graditechin piuhoissa on hyvä idea kyllä mutta niissäkään ei taida olla muuten mitään erikoista kuin näppärä konsti vaihtaa piuhan materiaalia ja rakennetta. Jos kaiuttimissa on erilliset terminaalit jokaiselle taajuuskaistalle niin nämä kaapelit tarjoavat kokeilijalle lähes loputtoman leikkikentän tai vaihtoehtoisesti vaan siistin tavan jakaa piuha vahvistimen liittimistä eri taajuusaluiden elementeille.
 
Back
Ylös