Lomamietteitä suodatuksesta

Analog

Käyttäjä
Liittynyt
1.9.2006
Viestejä
3 030
Kaupunki
Pirkanmaa
Vaikea keksiä hyvä otsikko :D

Tässä pieni tutkailutarina jos jotakuta sattuu kiinostamaan kahden keskarin pystytason suuntaavuuden hallinta.

No jutun juoni on kuitenkin sellainen että, diskantin suuntaimen syyydestä johtuen pitää keskiäänisiä viivästää. Keskarit on päällekkäin diskantin alla. Tästä taas johtuu, että keskarien hot spot akseli on 34cm diskantin alla. Nyt un jakarin veivaa hyväksi diskantin akselille n. 3m päähän, tuo ei olekaan keskiäänten kannalta maksimi.
Kokeilin ensin suodattaa alempaa keskaria reilusti mutta diskantin suuntaimesta johtuvan viiveen vuoksi homma ei silti oikein toiminut.
Niinpä lähdin tutkimaan mahdollisuutta viivästää keskareita diskantin tasalle. Passiivisesti tuo on muuten taidetta ;)
No tuumin, että samalla voisi kai viivästää molempia keskareita eri määrän niin, että molempien ääni saapuisi kuuntelupaikalle samaan aikaan yhdessä diskantin kanssa.
MUTTA ongelmaksi tulisikin se, että keskiäänet yhdessä olisi pystytasossa hurjasti suuntaavampi kuin diskantti, eli alin keskari pitäisi alipäästösuodattaa loivastai aikas alhaalta.
Pyöritelin jakaria MicroCapissa ja tulin siihen tulokseen, että alinta keskaria ei ehkä kannattaisi viivästää loivan alipäästö suodatuksen lisäksi koska tuo suodatus viivästää jo tarpeeksi varsinaisella diskantin ja keskarien jakoalueella (n. 1.8kHz)

jako n. 1.8kHz
ylemmän keskarin viive 4cm
alemman keskarin suodatus n. 1.3kHz eli viive jakotaajuudella (1-3kHz) 2-3.3cm välissä.

Diskantti on 6cm keskarien takana joten ideaalinen viivästys 350cm päästä olisi
yläkeskari 5cm ja alakeskari 3cm. Alempi keskarihan on kauempana kuuntelupisteessä diskantin akselilla.

Jotenkin tuntuisi sopivalta jos diskantti jäisi hitusen (1cm) jälkeen tässä vaiheessa muutoin pitäisi pistää 3 viivepiiriä peräkkäin ja passiiviosilla tuo alkaa mennä mahdottomaksi toleranssien kanssa. Kahdellakin piirillä pitää kelat ja konkat valita/viritellä mittaamalla.

Tein joitakin mittauksia protolla selvittääkseni miten viivästys toimii yhdessä toisen keskarin suodatuksen kanssa ja toden totta tilanne missä toista keskaria suodatetaan ja toista viivästetään niin, että viiveet menee halutulla alueella kohdalleen antaa yllättäen suoremman vasteen sekä keskarien puolivälin akselille, että viivästetyn keskarin akselille. Nyt nimittäin käy niin, että keskarien äänet summautuu (lähes) ilman vaihe-eroa vaikka toisen keskarin yläpäätä vaimennetaan.

Juuh ja koko tämä veivaaminen koska tehty kotelo ja elementit on niin pahuksen hyvän näköinen paketti ettei huvittaisi tehdä uutta vain koska fyysiisen puolen suunnittelussa unohtui pari pientä akustista juttua.
 
Back
Ylös