Linnin varsi

anttiruha

Käyttäjä
Liittynyt
17.8.2006
Viestejä
2 100
Kaupunki
Oulu
Linn Ittok-varressani on pientä vikaa, nimittäin neulapainon säätösysteemi on kaputt ja vastustaa hieman varren pystysuuntaista liikettä. Yksi tapa "korjata" vika on purkaa ja saattaa tuo jousikuormitteinen systeemi toimimattomaksi ja hoitaa neulapainonsäätö vastapainon avulla.

Onko kellään tietoa, esim service manuaalia, miten ko systeemin voi purkaa enempiä vahinkoja aiheuttamatta?
 
HC-DIY-flättärit auttakee nyt!

Saattaisin vaikka tulla uskoon jos se pratti tällä irtoaisi...
 
Tuo Ittok Saga antoi jo vinkkiä, muttei ihan vastausta loppuun asti. Kuvista päätellen voin joutua purkamaan varren laakerointia aika pitkälle, että pääsen käsiksi keskimutikan allapinnassa oleviin ruuveihin, joista oletettavasti pääsen taas eteenpäin kohti neulapainonsäätömekanismia...
 
Mites jos lähettäisit sen varren vaikka Enklantiin kun tuolla on tekijöitä jotka varmasti osaavat korjata. Vai onko DIY ainoa vaihtoehto?
 
Tämän tapausken kanssa pitäisi selvitä halvalla ja siis päästä omin käsin prattiin kiinni.
 
anttiruha sanoi:
Tämän tapausken kanssa pitäisi selvitä halvalla ja siis päästä omin käsin prattiin kiinni.
Mmmmkei :). Sitten kannattaa kai koittaa konsultoida jostain apuja ettei pilluuta sitä ainakaan :).
 
isojussi sanoi:
Mmmmkei :). Sitten kannattaa kai koittaa konsultoida jostain apuja ettei ***** sitä ainakaan :).
Katotaan nyt tarviiko mennä Hifiharrastajia edemmäksi konsultoimaan, joukossammehan on monia varsinaisia tietäjiä ja osaajia.
 
anttiruha sanoi:
Katotaan nyt tarviiko mennä Hifiharrastajia edemmäksi konsultoimaan, joukossammehan on monia varsinaisia tietäjiä ja osaajia.
Näinpä :). Toivottavasti apu löytyy läheltä.
 
Heps, minulle tuli keväällä käytetty Ekos I varsi Englannista. Diileri käytti vartta ennen myyntiä AudioOrigamilla huollettavana VTF (neulapainon) säädön tahmomisen takia. Myyjä kommentoi, että se on "a common Ekos I problem". VTF-säädölle tehtiin "lubrication", se siis joko öljyttiin tai rasvattiin, mitä laatua siinä nyt käytetäänkään. En tullut kysyneeksi miten tuo tahmominen ilmeni käytännössä, mutta onkohan tässä nyt samasta asiasta kysymys?

Kysy nyt ihmeessä mielipidettä Suomen Linn-edustajalta. Jos se on yhtä pikku juttu eikä huolto maksa maltaita, en ottaisi riskiä että rikon itse muuten hyvän varren.
 
Itse meinasin ehdottaa Kuzman kanssa samaa firmaa. Tuskin älyttömän kalliiksi se huolto tulee ja jampalla on lukemani perusteella vankka kokemus. Monet lienevät noita omilla korjauksillaan rikkoneet aiemminkin.
 
Niinno postit Englantiin ja takaisin maksaa myös jotain, joten saattaa AudioOssigami tulla äkkiä halvemmaksi ;).
 
kuzma sanoi:
Niinno postit Englantiin ja takaisin maksaa myös jotain, joten saattaa AudioOssigami tulla äkkiä halvemmaksi ;).
No maksaa mutta ei tommoselle varrelle montaa kymppiä.
 
kuzma sanoi:
Niinno postit Englantiin ja takaisin maksaa myös jotain, joten saattaa AudioOssigami tulla äkkiä halvemmaksi ;).

Mikäli tätä palstaa olen oikein tulkinnut niin eikös tuo ole Ossilta peräisin tuo varsi?
 
Neulapainosysteemi on tosiaankin mekaanisesti kaputt. Tämä on ossilandiasta tullut varsi, joka on saanut pudonneesta esineestä tällin neulapainon säätökiekkoon, joka sitten on vinossa ja pyörii epämääräisesti. Joissakin sen asennoissa varsi liikkuu pystysuunnassa vapaasti, joissain lievästi vastustellen. Liekkö jousi irronnut tms, mutta tässä ei lubrikaatiot auta, vaan purkaa pitäisi jotta voisi korjata tai poistaa käytöstä. Lähinnä kun tietäisi oikean proseduurin. Ossi lupasi yrittää etsiä huoltomanuaalia, varmaa ei ole löytyykö. Jousen käytöstä poistamista voi jopa pitää suotavana, sillä se on yksi keino tuunata ko vartta poistamalla jousen aiheuttamat koloraatiot. Uskon, että onnistuu itseltänikin moinen mekaaninen askartelu, sillä mm monenlaista huihai-laitetta, lentävää härveliä ja vintage-autoa on käsissä pyörinyt pilalle menemättä. Tietoa siis haen tässä vaiheessa ja aika pitkalle tuo Ittok Saga -sivusto jo auttoikin. Kiitoksia avusta tähän asti. Etsintä jatkuu...
 
Ai tämä oli SE varsi, no sitten en sotke enää enempää.
 
Nonniin, sain Ossilta ja Juusolta apuja elikkä Ittokin räjäytyskuvan. Kiitokset heille avuliaisuudesta!

Vartta ei ole tarkoitettu huollettavaksi tai korjattavaksi, sillä kaikki ruuvit ja liitokset ovat liimattuja, ja siitä on maininta kuvassa :-\. Kuvasta selvisi mitä kautta jousimekanismiin kannattaa yrittää päästä käsiksi. Vartta ei tarvinnut purkaa sen kummemmin, ainoastaan irroittaa säätökiekko vetämällä se päättäväisesti ulospäin ja uskotellen, että mitään korvaamatonta vahinkoa ei voi syntyä (<100E+pk). Jousi oli sykkyrällä ja poistin sen kokonaan varresta, kuitenkin sen voisi laittaa takaisin oikomisen jälkeen jos tulee katumapäälle. Minulla oli kuitenkin aikomus tuunata vartta ja säätää neulapaino vastapainolla...

Summasummarum: Varsi on nyt käyttökunnossa, akselit näyttävät olevan suoria eikä laakereissa ei vaikuttaisi olevan mitään vikaa. Nyt sitten asentamaan pyörittimeen... enttententten, 301 vai 124?
 
301.

Tai jos ihan rehellisiä ollaan niin ei kumpikaan:D Eikä ainakaan 103:n kanssa.
 
Ymmärrän kyllä pointin. Joitain aikakauden varsiakin on noihin kokeiltu (myös 103:sen kanssa), mutta jotain on jäänyt puuttumaan soundista. Kovin suuria "teknisiä" myönnytyksiä halua tehdä täysien tyylipisteiden vuoksi. Soundin pitää olla mieleinen. Hakusessa on kyllä hyvä-ääninen vintage-varsi ehkäpä juuri tuohon 124:seen. 301 on nyt paritettu 309:n kanssa (on hyvä!) ja toiseksi varreksi voisi ajatella Ittokkia, plintissä kun on toinen paikka valmiina.
 
Laitoin Ittokin kumminkin 124:seen, kun oli yksi varsilevy korkaamatta ja asennus helppoa. Ehkä myöhemmin kokeilen 301:senkin kanssa. Rasiaksi istutin vanhan sotaratsun, Ortofon MC20:sen, samalta vuosikymmeneltä kun varsikin. Kokonaisuutenaan ei hassumpi toistolaite. Varsin kauniisti ja eloisasti soittelleepi vinykkää.

Varren nostolaite on vähän väsähtäneen oloinen, mahtaisiko joltakin löytyä korvaavaa?
 

Liitteet

  • 124LVII_small.jpg
    124LVII_small.jpg
    54,2 KB · Katsottu: 15
Back
Ylös