Linjatasoisen signaalin vaimentaminen?

Hevimees

Käyttäjä
Liittynyt
31.10.2006
Viestejä
3 707
Kaupunki
Oulu
Tunnetusti joissakin vahvistimissa äänenvoimakkuuden säätöpotikka on todella herkkä, ja hiljaa kuunneltaessa äänenvoimakkuuden säätäminen on ihan hiton hankalaa. Ongelma kaiketikin helpottaisi, jos sisääntulevan signaalin voimakkuutta saisi vaimennettua. Ymmärtääkseni tämmöinen temppu onnistuu jonkinmoisella vastusvirityksellä, jonka voisi sisällyttää esimerkiksi välikaapeliin.

Kysymys siis kuuluu, minkälainen kytkentä tässä tarkalleen ottaen pitäisi tehdä, jos haluaisin vaimentaa signaalia esimerkiksi 10dB?
 
Tuollaisella vastuksella menetetään todennäköisesti kontrollia, mutta kokeile nyt näin alkuun 5-10kohmin palikkaa. Tuon potikan vaihtaminen voisi olla järkevämpi idea.
 
Jani sanoi:
Tuollaisella vastuksella menetetään todennäköisesti kontrollia, mutta kokeile nyt näin alkuun 5-10ohmin palikkaa. Tuon potikan vaihtaminen voisi olla järkevämpi idea.

Ja näin saadaan signaali vaimenemaan luokkaa 0.01 dB :p

Ei mutta, sellaista yleispätevää kaapelia, joka kaikissa kokoonpanoissa vaimentaisi signaalia juuri tuon 10dB ei voi tehdä, vahvistimilla kun on erilaiset sisääntuloimpedanssit. Esimerkiksi jos kytket kaapelin kanssa sarjaan 22kOhmin vastuksen, ja vahvistimen sisääntuloimpedanssi on 10kOhm, vaimenee signaali noin 10dB ( 20log(10k/(22k+10k) = ~ -10.1 ).

Jos taas sisääntuloimpedanssi on 1Mohm vaimenee signaali ~0.19dB, eli ei juuri mitään.


EDIT: Niin voi tuon vaimennuksen tehdä kahdellakin vastuksella, joiden välistä otat signaalin, sama ongelma tässäkin tosin on, vähän eri mittakaavassa vaan.

Esim. Vastukset R1 ja R2, jotka kytketty sarjaan, R1:een tuot signaalin, R2:n kytket maihin ja näiden välistä otat signaalin vahvistimelle. Kun R1 = 22kOhm, R2 = 10kOhm ja vahvistimen sisääntuloimpedanssi tarpeeksi korkea, vaimenee signaali n. 10dB. Mitä pienempi vahvistimen impedanssi, sitä enemmän signaali vaimenee. 10kOhm:lla vaimennus on jo n. 14,6dB.

R1 = ylempi vastus
R2 = alempi vastus
Z1 = vahvistimen sisääntuloimpedanssi
Z2 = R2 || Z1

Vaimennus 20log(Z2 / (R1+Z2))
 
Kiitos vastauksista :)

Vahvistin, jonka kanssa käytettäväksi ajattelin tuollaisen kaapelin tehdä on NAD C740. Netistä löytyneen tiedon mukaan tuloimpedanssi on 47kOhm. Mikäli ymmärsin Bermodin vastauksen oikein ja myös laskin oikein, niin 100kOhm vastus kaapelin kanssa sarjassa vaimentaisi signaalia noin 9,9dB.

Kokeilen ensin yhdellä vastuksella tehtävää kytkentää, ja jos lopputulos ei miellytä, niin kokeilen sitten kahta vastusta. Näin ihan vaan siksi, että yhden vastuksen kolvaaminen RCA-liittimen sisään on helpompaa kuin kahden :D
 
Kai oot katsonut ettei CD-soittimestasi saa tiputettua jännitettä? Tämä on varsin yleinen ominaisuus.
 
Voithan toki myös yrittää käyttää muuntajaa välissä, esim. Lundahl LL1527, jota saa Elfalta. Maksaa tosin melkein 50 erkkiä kipale, joten mikään halpa ratkaisu tämä ei ole. Mutta tuolla saisit signaalin puolitettua kun laittaisit ensiöt sarjaan ja toisiot rinnan. Kytkiksen suhteen en anna takeita, mutta tuo saattaisi toimia, eikä aiheuta ongelmaa sen suhteen, että CD-soittimen antoimpedanssi vahvistimen näkemänä kohoaisi, vaan päinvastoin laskee sitä.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Nostellaanpa vanhaa ketjua.

Onnistuuko balansoidun signaalin vaimentaminen tuolla Bermodin reseptillä?

Itse voisin kuvitella, että homma hoituisi laittamalla vastukset sinne XLR-kaapelin "sisäjohtimiin" samalla tavalla kuin RCA-kaapelissa. Kun eikös se ulkokuori/suojaverkko ole pelkkä maadoitus?

Koska en kuitenkaan oikeasti tiedä mistään mitään, niin kysyn mielummin ensin ja teen vasta sitten :)
 
Toimiiko tämä etusen ja päätteen välissä ihan samalla lailla, vai onko fiksumpaa yrittää vaimentaa cd-soittimen signaalia ennen etusta?
 
Fiksuinta lienee vaimentaa juuri ennen päätettä. Pysyy signaalikohinasuhde aavistuksen parempana. Itse tekisin kahdella vastuksella jännitteenjaon ja käyttäisin maltillisen kokoisia vastuksia (ei juuri isompia kuin 10k sarjassa signaalin kanssa).

Pekka
 
Kaveri laskeskeli että 220k + 100k. Mitä haittaa sitten on jos vastukset välissä ovat isoja?Vai pitäiskö laittaa suoraan etunen kiertoon ja sähköisesti sopivampi? äänellisesti tämä kuitenkin vaikuttaa ihan kivalta peliltä... ???
 
Isot vastukset suurentaa päätevahvistimen näkemään syöttöimpedanssia, pitäisi olla sitten vahvistimen sisääntuloimpedanssi tosi iso tuollaisilla satojen kilo-ohmien vaimennuksella, megaohmien luokassa. Suosittelen myös 10 kiloa sarjaan ja sopiva sitten rinnan, jos on edes jonkin verran matala lähtöimpedanssi esivahvistimessa. Jos nuo impedanssit ei sovi tälläiseen vaimennukseen (etuasteen lähtö isohko, päätteen tulo pieni), niin sitten tarvitaan aktiivinen vaimentava bufferi väliin, joka tekee impedanssisovituksen.
 
Haluisikos joku fiksu laskea mulle sopivat vastukset väliin. Etusen antoimpedanssi 50 Ohm ja päätteen tuloimpedanssi on 100K ohm. Vaimennusta saisi varmaankin tulla 10db. Vai aletaanko oikeasti etsimään uutta etusta tämän heräteostoksen tilalle :)

:edit juttelin tossa vielä kaverin kanssa ja se onkin laskenut jotaan vituralleen ku sekottanu päätteen ja etusen tiedot... mutta jos joku viitsii laskea nii kiitollinen olisin.
 
Ingraver sanoi:
Haluisikos joku fiksu laskea mulle sopivat vastukset väliin. Etusen antoimpedanssi 50 Ohm ja päätteen tuloimpedanssi on 100K ohm. Vaimennusta saisi varmaankin tulla 10db. Vai aletaanko oikeasti etsimään uutta etusta tämän heräteostoksen tilalle :)

:edit juttelin tossa vielä kaverin kanssa ja se onkin laskenut jotaan vituralleen ku sekottanu päätteen ja etusen tiedot... mutta jos joku viitsii laskea nii kiitollinen olisin.
Noilla impedansseilla ei tarvitse juuri ottaa etusen ja päätteen lukuja huomioon, laskee vain laskurilla 10 db ja vaikka 1000 Ohm Zout.

http://www1.sphere.ne.jp/i-lab/ilab/tool/att_e.htm
 
Isoja vastuksia signaalitiellä kannattaa vältää lähinnä kohinan takia. Miten pian vastuksen lämpökohina sitten alkaa häiritä on eri juttu... Laita vaikka 10k sarjaan (Rs) ja lasket sopivan vastuksen rinnalle (Rp) siten että huomioit vahvistimen tuloimpedanssin (Ri). Rp:n ja Ri:n rinankytkentä on siis: 1/((1/Rp)+(1/Ri)) = Rt ja vaimennus sitten Rt/(Rt+Rs) = A joka logaritmisena on 20log(A)

Numeroilla: 10k sarjavastus ja 4.7k vastus maihin antaa 10dB vaimennuksen jos tuloimpedanssi vahvarissa on 100k.

1/(1/4.7k+1/100k) = 4.489k

20*log(4.489/(4.489+10)) = -10.18dB
 
Kiitokset kaikille ja etenkin pjl:le! Kaljat tarjoan jos satutaan samaan kapakkaan =)
 
Back
Ylös