kekexx sanoi:
Takakaikuttimien järki(jos sitä on?) on vissiin jossain hallitussa kakkimisessa? Paras ratkaisu on että teet (erilliset pöntöt?) takaelementtien voimakkuudesta säädettävän. Ei kai tuohon kukaan osa tyhjentävästi kokeilematta vastata.
Takaelementtien idea on vain tasata etuseinäheijastusten ja satunnaisista suunnista kuultuja vasteita, ettei kaiutin kuulostaisi mistään suunnasta kohtuuttoman tumpulta eikä heijastuksettomalta (liian kuivalta). Bassokeskarien baffle-stepin f3 on enintään 550Hz ja diskantin 960Hz, joten vasteet takasektoriin olisivat aaltoilevia ja reilusti laskevia ilman takaelementtejä. Tilanne ei tietysti olisi sen huonompi kuin tavanomaisella kotelokaiuttimella, mutta tavoite on hiukan tasaisempi suuntaavuus vaakatasossa.
Paras lopputulos syntyisi säädettävänä, mutta aivan paras ei ole tavoitteena. Riittää kun takaspektri on edes kohtuullisen ikkunan sisällä etuspektristä. Kysymys kuuluukin, onko kohtuullinen ikkuna 5dB vai 10dB. Mutulla 5dB on tuntunut sopivalta disulle ja 10dB bassokeskareille. Takakeskari(e)n tehtävä on vain hiukan täyttää 550Hz ja 2600Hz välistä aluetta, jota heijastelee takasektoriin luonnostaan. Diskanttia ei luonnostaan heijastele takasektoriin, koska huoneen pintamateriaalit vaimentavat, joten vähintään yksi takadisu on pakollinen.
Impedanssi määrittelee elementtien lukumäärät 12 ja 9 kpl. Systeemin pitää pysyä tasan 2-tienä, ja alapäätä venytetään 30 Hz:iin Linkwitz Transformilla. Kotelon korkeus ei saa mennä yli 195cm, johon mahtuu enintään 11 kpl 6.5", joten vähintään yksi takakeskari on pakollinen.
7 kpl disuja riittää tekemään lähikenttää yli 3,5 metriin, joten takana voi olla 2 kpl.
Edit:
Kuvatus kahdella takadisulla ja yhdellä bassokeskarilla.