Levysoittimien säädöistä

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
27 201
Kaupunki
Korvessa
Avaan tähän uuden ketjun levysoittimien säädöistä ja niihin liittyvistä ongelmista. Levysoitinketjuja on jo ehkä liiankin paljon, mutta toivoisin tähän ketjuun asiallisia kysymyksiä ja vastauksia. Minulla ei ole vahvaa käsitystä soittimen säädöistä, jonka varmaan olette ymmärtäneetkin. Minulla on kuitenkin vahva käsitys levyjeni saundeista. En myöskään ole hyvä automekanikko, vaikka nautinkin hyvällä autolla ajamisesta. Minulla ei kuitenkaan ole hyvää levysoitinta, eikä hyvää autoa, molemmat minulla kuitenkin on.

Olettekin varmaan seuranneet puuhasteluani ProJect soittimeni kanssa "vinyyliasiaa" ketjusta. Alkuperäinen ongelma ei ole täysin poistunut. Ylemmän keski-äänen karheus on poissa johtuen sisäänajosta ja varren kulman säätämisen johdosta. Levyiltä, aivan kaikilta kuuluu jonkin verran napsetta ymmärrän tuon.
AH-Hifisystemssiltä annettiin hyviä vinkkejä ja asiakasta palveltiin parhaan mukaan. Soitin ollaan tarvittaessa ottamaan maahantuojan tarkastettavaksi. Ongelma on se, että levyjä kuunnellessa, varsinkin levyn alussa oikeasta kanavasta kuuluu normaalia levylle kuuluvaa rapsetta huomattavasti enemmän kuin voisin kuvitella.
Stereokuva on muutoin hyvä ja ääni on sanoakseni "fokuksessa". Soittimet paikantuvat hyvin ja äänitteille äänitetty tila toimii mukavasti, elikkä äänitteiden seinät soivat. Puhaltimien ääni voisi olla vieläkin mielyttävämpi, mutta niiden luontainen väri on selvästi kuultavissa.

Olinkin kokeillut anti-skeitingin säädöllä korjausta tuohon oikean kanavan vikaan.Kokeilin sovittaa säätöä niin, että laitan siiman hahloon, joka on tarkoitettu pienemmälle neulapainolle, jolloin ääni avautuu enemmän ja painottuu selvästi enempi kaiuttimiin. Varsinaiseen ongelmaan ei tuo säätö tee parannusta. Laitoin siiman myös painavammalle neulapainolle tarkoitettuun hahloon. Tuolloin bassojen osuus mielestäni lisääntyy ja ääni ei ole normaalisäädön mukaisesti avoin, ei parannusta.
Rasian suurin sallittu paino on harja alhaalla (Shure M 97xE) 2,0g ja suositelva 1,75 g. Mielestäni parhaimman tuloksen saavuttamiseksi musikaalisesti, säätö pyörii 1,75, tai hieman yli.
Painon lisääminen ei poista ongelmaa.
Rasia painaa 6,6g. "Vika" oli huomattavissa jo perusasennus Ortofon X1 rasialla. Ortofon myös kaatui ulospäin selvästi levyn lopussa ja ääni tuolloin säröytyi. Shure kulkee levyllä huomattavasti tasapainoisemmin, eikä "kaadu". Tuota samaa ongelmaa on huomattavissa useilla muillakin soittimilla, mikäli oheislaitteisto on tarpeeksi paljastava.
Mekaaninen pyöritettävä säätö on toisaalta hyvä, mutta se ei poista varsinaista ongelmaa, mikäli sitä soittimessa esiintyy.
Olenkin pohtinut vastapainon osutta asiaa. Voisimmeko rasian painon perusteella päätellä vastapainon määrää varren ollessa ns. oikeassa tehtaan perusasennossa, vai tarvitaanko tuohonkin digitaalista (sikakallista) vaakaa ja onko mielestänne tuolla vastapainolla saatavissa minimoitua tuo ongelma.

Täytyy myöntää, etten ole kovinkaan halukas tätä säätämään, mutta omilla korvilla nämä rojut on säädettävä. Napse/rahina on hyvin pieni, toisilla levyillä tuskin kuultavissa. Neula on ehjä. Laitteen lähettäminen AH-hifisystemsille on hakalaa ja maahantuoja hakisikin laitteen Jyväskylästä, mutta virhe ei välttämättä ole kuultavissa heidän oheiskalustollaan. Muutamat kaverit eivät ole kiinnittäneet tuohon edes huomiotaan, ennekuin olen maininnut. Minä huomasin virheen heti laitteen saatuani. Olen myös pohtinut varren laakerin osuutta asiaan, mutta varsi liikkuu sivuttain varsin mukavasti ja näissä pitäisi olla kiinnitetty huomiota varren laakerointiin.
 
Tarkoitatko, että rasia kallistui ulospäin edestä katsottuna?

Ossi
 
Ortofon kallistui levyn lopussa mielestäni selvästi edestäkatsottuna. Tuo Ortofon on kapeampi kuin Shure. Shure näyttää samalla säädöllä kulkevan suoraan. Käänsin kulmaa ihan vähän, juuri ja juuri, jolloin sterokuva asettui täysin kohdalleen. Kyseessä täytyy olla seurattavuusongelma. Elliptinen hionta ei voi olla aivan noin huono shuressakaan. Neula seuraa vasemman kanavan uran reunaa paremmin, koska ääni on vasemmalla riittävän hyvää vinyyliksi. Tällä tarkoitan napsuja ja rahinaa, sitä on kuitenkin kaikilla tallenteilla vähemmän, tai enemmän. Painotan, virhe ei ole suuri, mutta häiritsevä.
 
Helpointa ja ehkä järkevintäkin olisi säätää koko soitin alusta alkaen uudelleen, ihan alkaen siitä että levysoitin on ehdottomasti vaakasuorassa, tämän jälkeen VTA vaakaan, neulapaino optimaaliselle alueella ja koko rasian kohdistus protractorilla uusiksi ja lopuksi anti-skate. Näkisi mitä tapahtuu, miltä kuulostaa ja sitten hallitusti hienosäätämään jos tarvista vielä on.
 
Kaikki nuo on tehty. Rasia on kohdistettu 66.00mm ja 129.9mm etäisyydet käyttäen apuna laitteen mukana tullutta kohdistusapuvälinettä. Laite on suorassa, tuo on nyt ensimmäinen lähtökohta tietenkin. Varsi on nyt liki tehtaan säädöissä, eroa juri ja juuri. Shuressa rasian yläpinta on tietenkin vinossa, koska rasiassa on kiinitykset ns. yläpinnan yläpuolella lähtien rasian reunoilta. Ortofonissa yläpinta oli suorassa ja rasiat ovat standartit, joten... Vika kuului myös Ortofonilla. Neulapaino on bueno.

Olen tehnyt kaikki säädöt vähän valehdellen tuhanteen kertaan, aina uudestaan ja uudestaan.
 
seppo kaksonen sanoi:
Varsi on nyt liki tehtaan säädöissä, eroa juri ja juuri.

Siis u-kirjaimen verran? Miten azimuth? Olet sä varmaan senkin jo katsonut...
 
Petri "Tawe" Tuovinen sanoi:
Siis u-kirjaimen verran? Miten azimuth? Olet sä varmaan senkin jo katsonut...

Juuri tuon kulman säätäminen auttoi kanavatasapainon saamiseksi. Olen katsonut kulmaa edestäpäin cd- levyn avulla, mutta viimeisen säädön tein korvilla, koska minulla ei ole oskiloskooppia. Hyvällä monotallenteella säätö onnistuu kohtuu hyvin. Kuuntelin myös sterokuvallisia jippoja levyltä, josta minulla on myös cd. Joo soisi se vinyyli paremmin, tosin bassot tuolla tallenteella vinyylillä pyöreämmät. Freddie Hubbardin First Light tallenteella kakkospuolen viimeisellä kappaleella trumpetti hajoaa kovemmin soitettuna ylä-alueiltaan molempiin kaiuttimiin nyt tasan. Aiemmin enempi vasempaan. Tuo kappale hajoa myös toisella levysoittimella, elikkä vika on mahdollisesti tallenteella. Voisin uskoa, että kalliimmalla soittimella tuokin toimisi ehkä paremmin. (~25 000€). Linn olisi hyvä, mutta en maksa.
Olen tuon neulakulman kanssa ollut aina tarkka ja joisakin soittimissa rasian toisen ruuvin alle saa viritellä jos minkäkinmoista koroketta, koska monissa vanhoissa ei ollut mahdollisuutta pyörittää vartta. Ääni muuttuu taas jippoja käyttäessä. Soittimissa tulisi olla tuo säätö ehdottomasti.
Mikäli tuo kulma ei ole tarkasti kohdallaan, niin äänitteiden herkimmät vivahteet pystyaksellilla ei tule parhaalla mahdollisella tavalla kuuluville. Pidän tuon kulman säätöä todella tärkeänä-en vain heti muistanut sen olevan azimuth.
 
Antiskatingin lisääminen tuottaa parempaa tulosta. Eli lisäämällä painoa antiskatingiin, mutta tallenteilta tuleva ääni muuttuu samoin, kuin laittamalla siiman painavamman neulapainon hahloon. Ääni siis tummenee ja tarkentuu. Soittimien koko sinäänsä ei pienene, vaan niiden väri on tummenpi, ja elävyys kärsii. Voi olla, että ProJectilla on tehty kompromissi tuohon paikkaan. Koska antiskaitingin lisääminen saattaisi vaatia varren nostoa, sekä neulapainon mittaamista uudelleen manuaalisesti. Varren nostaminen voisi tuoda lisää elävyyttä korkeammalla antiskatig painolla, mutta kaikkia muuttujia tuossa ketjussa en edes halua ajatella.

ProJectia harkitsevan ei kannata lukea hajatelmiani liian tarkkaan. Soitin itsessään on loistava ja jokaisessa soittimessa-kalliimmissakin on tehty kompromisseja, ehkä kalliimmat on suunniteltu tarkemmin ja harkiten kuunnellen. Kuulemani vika ei välttämättä ole kaikkien laitekokonaisuuksien kautta kuultavilla ja tälläkän kokonaisuudella virhe tuntuu monesta ystävästäni turhan saivartelulta.
Eräässä kaiuttimessani oli vanhemmalla laitteistollani ässävikaa, joka ei haitannut ketään muuta kuin tätä kuulijaa. Myin kaiuttimet kaverilleni ja hän kuuntelee niitä NADin erillisyhdiltelmällä jo kolmatta vuotta, eikä hän edes kuule ko. vikaa. Minä kuulen sen käydessäni hänen luona, mutta tuolla laitteistolla vika on huomattavasti vaikeammin havaittavissa kuin omillani.
 
Vanha konsti:

Lyödään soitin pöydälle ja vatupassilla suoraan. Laitetaan levy lautaselle ja varsi kevyesti sen päälle. Vatupassilla varsi suoraan (laskemalla, nostamalla, tai laittamalla korokepalat). Säädetään paino rasian mukana tulleen manuaalin mukaan kohdalleen. Antiskating siima hahloon ja paino koukusta vapaasti roikkumaan. Lasketaan neula taas levylle ja katsotaan, että se on suorassa edestäpäin.Säädetään tarvittaesa vartta kääntämällä, tai laittamalla rasian alle jotain koroketta (vanhemmat soittimet) toisen ruuvin alle, mikäli rasia ei asetu suoraan.

Sitten vain rahinaa kuuntelemaan, ei ku musiikkia kuuntelemaan.
 
Aika kummalta nuo kuulostavat.

Onko lautanen suorassa silloin, kun soittimen runko on passissa?
Saattaa olla, että lautasen laakeri on vinossa runkoon nähden.
Tai itse asiassa näyttää siltä, että niin on.

Oletko edes harkinnut toista runkoa? En välttämättä tarkoita
uutta Linniä tässä, vaan noin yleensäkään, edes hiukan
paremmin mittakutinsa omaavaa.

Lisäksi - unipivot varsi voisi olla mukava (jos nyt tuohon runkoon mitään kannattaa..), koska siinä voit säätää helposti myös varren kallistusta.

Ja sitten se trumpetin hajoaminen. Jees, on vaikutusta myös rungolla ja varrella, mutta kuulostaa siltä, että olet ajanut uran rikki tietyn mallisilla neuloilla. Urassa on siis luultavasti seurantaongelmista rikkoutunut vaakasuora raita. Jos hankkisit paremman rasian ja pitkäkosketusneulan, se saattaisi pyyhkäistä eri kohdasta uran seinää ja tarjota uuden puhtaan ja säröttömän trumpetin levyltäsi. Taas tullaan vastaan, että kannattaako ihan tuohon runkoon..

Ossi
 
Toisinkuulija sanoi:
Oletko edes harkinnut toista runkoa? En välttämättä tarkoita
uutta Linniä tässä, vaan noin yleensäkään, edes hiukan
paremmin mittakutinsa omaavaa.



Ossi

Olen. Robottivarrella varustettua Denon DP-57L, tai m mallia. Ne oli aikanaan kovia pelejä. Ja noinhan ne soittimet aikanaan säädettiin. Kun runko on suorassa, niin lautanenkin on, ei siinä sen kummempaa. Varsi laitettiin suoraan kuten kerroin. Neula levylle ja katsottiin vatupassilla varsi suoraa. Rasia asettuu itsestään, onhan niissä eroja korkeudessa, mutta vatupassilla ne ennen laitettiin. Tuosta on muistaakseni ohje -70-80 -luvun hifissäkin. Tuo Denon asettuu juuri noin, kun siihen laitetaan Shuren 97. Elliptinen hionta ei ole paras mahdollinen, mutta noissakin on eroja. Ostan rasiani äänen perusteella. Nykyään on kehitetty rasioita, jotka asettuu levynuraan kuin kaiverrin tavallaan ja noukkivat informaation paremmin. En edelleenkään ole laitetta hävittämässä, ostamassa vain toisen.
Katselkaapas kaapeista noita ropottivarrella olevia Denoneja, voisin ostaa yhden.
 
seppo kaksonen sanoi:
Kun runko on suorassa, niin lautanenkin on, ei siinä sen kummempaa.

Tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa aina edes kalliimmissa soittimissa, vaikka näin tietysti pitäisi olla, mutta kun ei yseinkaan ole. Levysoitin kannattaa tasapainoittaa siten, että nimenomaan levylautanen on vaakasuorassa. Riittävän suuren halkaisian omaava kuplavaaka on tähän paras työkalu. Mittauskin kannattaa tehdä lautasen siltä alueelta josta rasia pyyhkäisee yli.

Pro-Ject RPM 5 soittimeen ei kannata alkaa ruuvaamaan mitään muuta vartta, IMHO.
 
Näin on. Esim. Sondek LP12:n huoltajalle kuuluu myös työkalu, jolla väännetään laakeri suoraksi, jotta saadaan lautanen soittimen rungon kanssa samaan passiin.
Niin, ja tietenkin kunnollinen teräsjigi, johon soitin saadaan tukevasti passattua ennenkuin tehdään mitään huoltoa sille.

Miksi ropottivarsia? Eiko olisi aika ostaa kunnollinen soitin? Tulee muuten ajan mittaan paljon halvemmaksi ja antaa musiikki-iloa heti alusta lähtien. Ja taas: En tällä välttämättä tarkoita uutta LP12 soitinta, vaan noin yleensä ottaen kunnollista.

Ossi
 
Ja taas levysoittimen konstruktiosta riippuen ei riitä, että levylautanen ja runko ovat passissa, myös äänivarren asennusalustan tulee olla samansuuntainen levylautasen kanssa, muuten gimbal-tyyppisellä laakeroinnilla toteutetun äänivarren molemmat (horisontaalinen ja vertikaalinen) laakerit ovat kallellaan jonnekin suuntaan.

En myöskään minä näkisi "robottivarsia" minkäänlaisena autuuden lähteenä. Noissa on monta suden kuoppaa jossa voi tyriä, ja halpaa ja hyvää ei saa varmasti samassa paketissa.
 
Tottakai lautasen täytyy olla suorassa. Omassa soittimessani myös runko on tuolloin suorassa. Rasian mukana tuleva manuaali on hyvä lukea tarkkaan. Se, että vartta lasketaan, tai nostetaan on ihan kiinni jo valmistajan suosituksista. Nykyisiä rasioita kuormitetaan todella pienellä painolla ja rasia ei todellakaan hajoa helposti.
Nyt kun vartta nostetaan, tai lasketaan, niin vastapaino tulee säätää uudelleen. Ei tehdä asiasta vaikeampaa kuin se onkaan. Silloin, kun varsi on taas tarkasti suorassa, niin asetetaan nolla tuohon. Tämän jälkeen säädetään paino valmistajan suositusten mukaan esim 1,75g.
Teillä pitää siis olla laite ensin suorassa ja tuosta lähdetään säätämään.

Mihin helv. sitä kallista vaakaa tässä nyt tarvitaan. Onhan siinä soittimessa se vastapaino. Rasian ominaisuudet ja soittimen ominaisuudet on tuleva ääni, ei sen kummempaa. Piti ihan taas ajatella, oli Kaksosen pojalta asiat unohtuneet vuosien varrella. Piti ihan kerrata ystävältä.

Ei tehdä tästäkään liian hankalaa. Tuohon lyhyeen oppimäärään minä olen tämän perustanut. Tuo mikä ProJectissa on, on ominaisuus ja häiritsee aina vaan vähemmän. Tuolla rasialla saundi on todella hyvä. En siis hirveästi ole kiinnostunut vaihtamaan. Ehkä kuitenkin vähän.
 
Seppo, minun on myönnettävä etten saanut tuosta edellisestä paljonkaan selvää.. :-[

Ossi
 
Toisinkuulija sanoi:
Seppo, minun on myönnettävä etten saanut tuosta edellisestä paljonkaan selvää.. :-[

Ossi

En minäkään. Kaverillani on tuo sama rasia. Kokeilen levyjäni hänen luonaan viikonloppuna. Hänen soittimessaan varsi on täysin suorassa, omassani se on tehdasasetuksella takaa ylempänä.Otan mukaan myös oman neula (irroitettava). Kokeilen myös sillä. Mikäli ns. rapse kuuluisi vain omalla neulallani, niin sen täytyisi olla rikki, vaikka rasiani on aika uusi. Mikäli rapsetta kuuluu, niin vien laitteen myyjälle ja hän toimittaa sen AH- Hifisysteemille. Ns. vika on ollut uudesta lähtien.
Mikäli laite palaa samanlaisena, todennäköisesti-ellei joku laakeri varressa ole viallinen tms. vika, niin olkoon taas muutaman vuoden-ei väkisin. Laitetta en myy, koska ääni on mukavasti balanssissa. Minulla ei todellakaan ole aikaa kahden lapsen yksihuoltajana puuhastella levysoittimien kanssa. Kuollut formaatti. En kestänyt rahinaa ennen, enkä kestä nytkään. Ammattitaito ei myöskään riitä, olen säätänyt korvillani(pyöritään likellä tehdasastuksia). Rasialla on todella paljon merkitystä äänenväriin ja traiviin. Olen kuullut ns. hiljaisiakin soittimia, jotka toistavat enemmän musiikkia, kuin rahinaa. Onneksi tästä ei kuulunut jyrinää, sentään jotain hyvääkin. Toki voi olla ettei tuo rasia sovi suoraan varteen, mutta kaverillani on sellainen ja vakuutti, ettei rahise kumpikaan kanava.
Shure on kuitenkin Ortofonia 2mm matalampi ja säätämällä vartta vieläkin alemmas tuo saksofonikin pysyisi hyvin kasassa, mutta ääni on tuolloin tummempi ja vähempi auki. Kovin kieron levyn pyörittäminen ei myöskään onnistuisi, koska neula on liian lähellä levyn pintaa.
Toivottavasti maahantuoja saa tuosta enemmän irti, koska pidän tuosta soittimesta, enkä haluaisi vaihtaa. Maahantuojalla on hyvä palvelu ja siellä kuunnellaan asiakasta. Olen kuullut monia pyörittimiä, mutta nykyisistä (halvoista) ProJect pystyy tuottamaan musikaalisen soinnin traivia unohtamatta. Sopii hyvin kaupalliselle ja jazzille, sekä bluesille. Kerron lisää, jos on kerrottavaa. Case is close.
 
Case re-opened.

Mikä vahvistin sinulla on???

Siis RIAA ja etuvahvistin ensisijaisesti kiinnostavat.

Ossi
 
kkoskela sanoi:
Seppo,
miten olisi tämmöinen soitin? :p

Juuri tuota huutokauppaa olen minäkin uteliaisuussyistä seurannut, itselläni kun on vastaava, tosin muutamaa vuotta vanhempi ja luokkaa alemmalla äänivarrella (Basik+). Mielestäni hyvä ja vaivaton soitin, ollut päivittäisessä käytössä ilman minkäänlaisia ongelmia jo puolitoista vuotta.

Juhani
 
Back
Ylös