Levysoittimien säädöistä

Vynil sanoi:
Kiitoksia vastauksista. Tuota neulakulmaa vähän epäilin itsekin.
Sainkin yllättäen Wallyn lainaan ja nyt pääsen säätämään rasiaa ihan kunnolla.
Soitin myytiin minulle noin 10 tuntia käytettynä, joten jos neula on kulunut niin ruoskin myyjän siitä hyvästä.

ja nyt nysväämään....

Neula tuskin on kulunut. Kerroppas sitten nysväämisen tuloksista jahka ehdit.
 
Tätähän on tiivistetty (ketjua). No ei se 10h käytetty neula pitäisi olla liikaa kulunut. Todellakin rasian kulman tulee levyn lopussa olla mahdollisimman hyvä seurattavuuden kannalta.
 
HALLELUJAH! OLEN PELASTETTU! Särö on poissa.
Oli säädöt nimittäin suhteellisen päin helvettiä kun soittimen omalla kohdistuskortilla yritin saada neulaa kohdalleen.
Kyllä on oiva vekotin tuo Wally. Jos äänirasian satun joskus vaihtamaan, niin tuo on ostettava ehdottomasti itselleen.
Nyt äkkiä työkalut kaappiin. Toivottavasti niitä ei tarvitse kaivaa esiin ihan vähään aikaan ja voi keskittyä olennaiseen.
Eli EI soutamiseen vaan hyvään soundiin ja musiikkiin.
 
Tämä schablone-sivu lienee tuttu:
http://vono.ch/ersteHilfe/plattenspieler/

Tuo kielimuuri vähän hankaloittaa ymmärtämistä, mutta Babelfishillä se kääntyy englanniksi:
http://babelfish.altavista.com/

Oliskohan jossain hyviä for dummies -ohjeita levysoittimen käyttöönottoon. Ostin käytetyn soittimen ja se pitäisi saada soimaan.

Oliskohan vielä jotain hyviä ehdotuksia itse rakennettavaksi RIAA vahvistimeksi. Pitäisi olla edullinen (ei siis signaalimuuntajia tms.) ja yksinkertainen (teen reikälevylle). Ajattelin ensin hommata Pro-ject Phonoboxin, mutta sen sisuskalut eivät liiemmin vakuuttaneet. Olisin kuitenkin modannut sen täysin.

Ai niin. Enhän mä tarvitsekaan RIAA vahvistinta. Mullahan on sellainen kotiteatterivahvistimessa :p
 
Minkälaisen aarteen DIA löysit? Danielin Peterillä näytti diyaudion topikissa olevan phonoaste suunnitteilla, saa nähdä mitä sieltä suunnalta tulee.
 
DIA sanoi:
Oliskohan vielä jotain hyviä ehdotuksia itse rakennettavaksi RIAA vahvistimeksi. Pitäisi olla edullinen (ei siis signaalimuuntajia tms.) ja yksinkertainen (teen reikälevylle). Ajattelin ensin hommata Pro-ject Phonoboxin, mutta sen sisuskalut eivät liiemmin vakuuttaneet. Olisin kuitenkin modannut sen täysin.

Olisikohan tämä Thorsten Loeschin El Cheapo sopiva?

http://www.fortunecity.com/rivendell/xentar/1179/projects/aaphono/aaphono.html

Ainakin on yksinkertainen ja muistaisin lukeneeni erinäisiltä palstoilta, että soisi myös hyvin.
 
Torstin RIAA on harkinnassa parin muun lisäksi. Täytyy perustaa oma threadi aiheelle, ettei tämä mene aivan sivuraiteille.

Levari on Project 1 Xpression ja rasia Ortofon MC10 Super. Soitin ehti vanhentua Hifin webtorilla varmaan alle 5 minuuttia. Hyvä että bongasin. Olen metsästänyt edullista käytettyä soitinta jo pitkään, mutta tarjontaa on ollut aika vähän. Saanen soittimen parin päivän sisällä.

Säätämisestä vielä, että onko joku kokeillut noita sabluunoja. Pikkubudjetilla kun mennään, niin Wallyt yms. saavat jäädä kaupan hyllylle.

Entä, onko mielessä jotain hyvää ja pääkaupunkiseudulta helposti saatavaa levyä, jonka avulla säätäminen helpottuisi. Eli onko olemassa jotain säätölevyjä tai tuleeko muuten vain mieleen jotain ostamisen arvoista säätämiseen sopivaa levyä. Oma surkea vinyylikokoelmani on toisessa kaupungissa varastossa ja kotona on vain Metallican kuvallinen levy vuodelta miekka ja kilpi.

Ajattelin ostaa jotain omia kestosuosikkeja vinyylinä (lähinnä jazzia).
 
Joo eli ei tosiaankaan mikään aarre, mutta asiallinen ja kannen kulumaa lkm priimakuntoinen peruslaite nimimerkillä ensimmäinen omistaja. Päätin laittaa tuon semmoiseen hintaan torille että menee kaupaksi kun en makuuhuoneeseen alkanut tuota virittää -> 5min ja 3 kysyjää, DIA oli nopein :D Perjantaina lähti postiin eli lienee ehkä jo tänään siellä, viimeistään huomenna..

Minä muuten olen aina säätänyt oman soittimeni Projectin oman sapluunan avulla ja ihan asialliseen lopputulokseen olen päässyt silläkin eli onnistuu kyllä kun on hieman enemmän kärsivällisyyttä asian suhteen.
 
DIA, kyllähän noi sapluunat ihan käyttökelpoisia ovat mikäli tulostuvat ehdottomasti oikeassa mittasuhteessa ja onnistut tekemään niihin reiän oikeaan kohtaan. Uskon, että Pro-Jectin oma protractor on oikein hyvä jo itsessään, ainakin alkuun. Pro-Jectillahan on myytävänä sellainen isompikin härrykkä, jolla äänirasian voi kohdistaa oikeaan kulmaan.

Testilevyistä on vain vähän apua varsinaisten säätöjen tekemiseen, mutta kyllä sellainenkin on hyvä omistaa. Helpoiten saat varmaan Image Hifin Vinyl Essentials The Ultimate Pickup Test Recordin lompsimalla Kruunuradioon.
 
Kruunuradiossa on ollut myynnissä Ortofonin, tukevahkosta muovista tehtyä sabluunaa. Se on ollut käytössäni ja hyväksi havaittu. Kaikkein paras olisi toki sellainen sabluuna missä nämä linjat olisi painettu peilipinnalle. Muistaakseni joku tekee sellaisiakin.
 
Tuli muuten mieleen juttu tuosta kohdistamisesta neulavarren mukaan. Mutta entä jos se timantti siinä varren nokassa ei olekaan aivan matemaattisen tarkasti kohdallaan? Pienikin heitto timantin orientaatiossa tekisi varmaan neulavarren kohdistukseen perustuvassa asennuksessa automaattisesti vääräksi. Voidaanko aina luottaa, että tehtaissa on niin tarkka tuo virhetoleranssi, koska joskus neulavarsikin saattaa olla runkoon verrattuna hieman kallellaan?
Esim. Dynavectorin 17D-mallin kohdistus täytyy tehdä aina vähän arvailemalla ja mieluummin kuuntelemalla aina pienen pieniä säätöjä tehden. Sen neulavarren pituus on muuten ruhtinaalliset 1,7 mm! Ota siitä sitten linja. Aika hankalaa puuhaa - kokemusta on. Toista moista en muuten ota, varsinkin kun ko. rasia on vielä äärimmäisen kranttu kaikkien parametrien hienotarkkaan säätöön nähden.
 
Niin, usein meillä ei ole muuta kuin neulavarsi jonka mukaan pelataan. Ei se varmasti aina ole 100% linjassa itse timanttisen neulan kanssa. Siksipä esim. azimuth on hyvä säätää volttimittarin avulla ja SRA korvalla. Toi Dynavector 1.7mm neulavarsineen on lystikäs tapaus, mutta ajatteleppas London Deccaa, jossa ei ole neulavartta lainkaan! Tossa mun Grahamissa on kiva jig. Sillä on helppo asentaa rasia kuin rasia, koska pääset tarkastelemaan rasiaa ikään kuin alapuolelta ja säätö tehdään niin neulavarren kuin itse neulankin avulla.
 
DIA sanoi:
Oliskohan vielä jotain hyviä ehdotuksia itse rakennettavaksi RIAA vahvistimeksi. Pitäisi olla edullinen (ei siis signaalimuuntajia tms.) ja yksinkertainen (teen reikälevylle).
Mulla on jo vuoden päivät ollut työn alla ESP:n (Elliot Sound Project) RIAA, jonka olen koonnut ihan reikälevylle. Mulla on elektroniikka kasassa (siis kolvattu) ja testattu, mutta kotelo tyystin tekemättä. Lisätietoa voin toimittaa jos uuden threadin teet.
 
Nostetaanpa tämä parin vuoden takainen ketju taas esille (löytyi rimpsun viimeisenä sivulta 13). Laitan tänne tuota Anti-Skate vs. Blanco -asiaa.

Erinäisiltä nettisivuilta löytyy ohjeita antiskaten säätämiseen blancon avulla. Eli jos varsi lähtee kuljeksimaan levyn pyöriessä keskelle päin, antiskate voimaa lisätään ja ulospäin kulkiessa vähennetään ja kun varsi pysyy levyn pyöriessä paikoillaan, niin se on siinä.

No, mistä se todellinen skating-ilmiö, jota antiskate-toiminnolla kompensoidaan, oikein johtuu? Yksi asia on rasian (varren) offset angle (yleensä n. 23 astetta), ja tämä näkyy tuossa blancossakin. Toinen on itse levyn modulaatiot sen pyöriessä, ja nämä puuttuvat blancosta täysin. Eli tilanne ei blancolla vastaa todellista toistettaessa musiikkia. Vaihtelevien modulaatioden vuoksi myös skating vaihtelee koko aika ja siksi mitään absoluuttisen kiinteää anti-skate arvoa ei ole olemassa.

Siksi antiskate on viisain säätää moduluiduilla urilla, esim. testilevyllä karkeat suunnat ja korvalla loput musiikkilevyjen kanssa. Lyra kehoittaa säätämään antiskaten silmällä, neulavarren ei tulisi kammeta yhtään kumpaankaan suuntaan.

Lisäksi blancon soittaminen ei ole hyväksi neulalle. Normaalisti neula kulkee V-muotoisessa urassa, koskettaen vain sen reunoja pohjan kulkiessa ilmassa. Blancossa neulan kärki kyntään pohjaa ja se voi vioittua. Lisäksi tällöin neula kaivertaa blancoon oman uransa (hieman kuin cutter head) ja sekin vääristää skating-ilmiötä.
 
Seppo Kaksonen sanoi:
Vanha konsti:

Lyödään soitin pöydälle ja vatupassilla suoraan. Laitetaan levy lautaselle ja varsi kevyesti sen päälle. Vatupassilla varsi suoraan (laskemalla, nostamalla, tai laittamalla korokepalat). Säädetään paino rasian mukana tulleen manuaalin mukaan kohdalleen. Antiskating siima hahloon ja paino koukusta vapaasti roikkumaan. Lasketaan neula taas levylle ja katsotaan, että se on suorassa edestäpäin.Säädetään tarvittaesa vartta kääntämällä, tai laittamalla rasian alle jotain koroketta (vanhemmat soittimet) toisen ruuvin alle, mikäli rasia ei asetu suoraan.

Sitten vain rahinaa kuuntelemaan, ei ku musiikkia kuuntelemaan.

Entäs jos on kapeneva kanki, niinkuin RB250?
 
ahvenistofan sanoi:
Entäs jos on kapeneva kanki, niinkuin RB250?

Niin, eihän tuossa vartta säädetä vaan rasiaa. Jos varsi on porkkana, tai jos rasian muodot mitä sattuu, niin varma paikka hakea parallel vta on tuo rasian yläreunan ja rasiakelkan välinen linja jonka tulisi asettua samansuuntaisesti levyn pinnan kanssa.
 
Postissa tuli vihdoin testi-LP (The Ultimate Analog Test-Lp tms.) joten aloitin tarkemman perehtymisen tähän kieputtimen säätöihin. Onko joku kokeillut mitata oskilloskooppi-softalla soitintaan? Jos on niin vinkkejä otetaan vastaan. Tällaista ajattelin kokeilla http://www.zelscope.com/ läppärin USB-äänikortin kanssa.
 
Back
Ylös