Levysoittimien säädöistä

Kysyisin mielenkiinnosta, mitä protractoria käytät tuon SME III varren rasian kohdistamiseen?
 
ASR:ää en ole vielä ehtinyt (jaksanut) kokeilla vaan olen tässä vaan soitellut levyjä. Vaikkakin yleisellä tasolla on suunta parempaan, niin yksi asia hiukan häiritsee. Bassojen taso on määrällisesti noussut mutta laadullisesti laskenut.
 
Tervetuloa kuunteleen. Tarkempien hiontojen kanssa säätö on tarkempaa ja varren korkeudensäädöllä voi hakea mm. sitä miten napsut kuuluu. Ostin tämän ihan tutkimuksieni perusteella, lähinnä lukemani ja YouTubesta kuulemani, sekä sen YouTube- esittelyvideon perusteella. Unohdin kaikki speksit ja yllättävän hyvin natsasi, toki paaskat prässit (sibilovatkin) tunnistaa mutta monestikkaan ei enää haittaa.

Jatketaan keskustelua tuolla levysoittimen säätökeskustelussa ettei ihan offiksi menisi. Harkitsen kirjoitanko tuosta mitään, netissähän tuosta on kovasti mutta älkää uskoko että tämä olisi viiden tähden arvoinen (kuten tuolla arvioissa sanotaan). Kolme, tai neljä on ihan jees ja pitää muistaa että hyvin harvat rasiat ovat 'viiden tähden arvoisia'. Kunnollinen perusaski on kolme tähteä. Tämä on Sumikon kanssa yhtä hyvä, hieman eri painotuksin.

Laitoin tänne, oliko tämä oikea ketju? Eipä tullut mieleen napsuihin kiinnittää huomiota, koetin lähinnä kuunnella särön määrä ja bassotoistoa, kun en muuta keksinyt. Mitä mallas sanoi jyrkistä ja tiukoista grooveista, niin hän varmaan tietää mistä puhuu, mutta tuossa hiontaprofiilijutussa on aika monta tekijää. Omien kokemuksien mukaan se hiontaprofiili itsessään ei ole läheskään ratkaiseva tekijä. Hionnan/timantin laatu, asennuksen tarkkuus ja tapa, tuntuisivat olevan merkityksellisempiä seikkoja, samoin neulanvarsi. Toisekseen ei ne groovet suhteessa neulan muotoon eivät ole oikeasti kovinkaan isoja, varsinkin ne Hardsoftin laittamat kuvat ovat todellisuudesta hieman karrikoituja, ja voivat johtaa harhaan, mikäli ne ottaa turhan kirjaimellisesti ja soveltaa joka tilanteeseen.

Kiitos kutsusta, pitää katsoa koska ehtisi sielläpäin ajelemaan. Velipoika asuu tosiaan paikkakunnalla myös, joten pitäisi senkin puolesta käydä siellä sunnalla useammin. Hienoa, että olet löytänyt Sumikolle haastajan ja vielä noin edulliseen hintaan. Pallopäällä uskaltaa soitella levyjäkin.

Näistä kuvista saanee hieman käsitystä neulan ja groovejen mittasuhteista.

H1000735-Record_stylus_playing_record2C_SEM-SPL.jpg
H1000086-SEM_diamond_stylus_travelling_through_LP_grooves-SPL.jpg
style.jpg
 
Juu, tuohon vaikuttaa vielä toki neulavarsi (materiaali) ja se kuinka rasiassa on onnituttu (resonanssit yms.). Minusta Shibata ysifemma soi ainakin Audiomecassa puhtaasti, toki myös Thorenssissa. En vaan muuten siitä välttänyt, en vaan muista miksi. Itse asiassa en ole pitänyt Benzin rasioista ja kuitenkin minulla on ollut Benz Ace H josta kuitenkin pidin aika paljonkin ja toisaalta en ole pitänyt AT:n rasioista loppupelissä ja nyt minulla on joku AT- johdannainen ja tuntuu ihan kivalta näin alkuun. Ja AT 440Mla oli loistava Debutissa täällä kotonani.

Pallo pää on ihan kiva. Tuota pitää nyt toki soittaa vielä sisään (pehmentää neularipustusta yms.).
 
Kun nyt aloin tuon levysoittimen (Rega RP6) kanssa "hifiharrastamaan", niin toki pyöritin Clearaudion Trackability Test Recordiakin, että tiedän missä mennään. Vanhahkolla Technicsilläkin sitä pyörittelin (SL-3210).

Nyt mennään puolittain muistin varassa, mutta 1 puolen seurantatestiraidat _muistaakseni_ säröyttivät Technicsillä molempia kanavia liki tasaisesti. Mutta. Regalla säröytyminen tapahtuu vain ja ainoastaan oikeassa kanavassa. Niin ulommilla kuin sisemmilläkin testiraidoilla. Raitalistaus:

Side 1:
1. Test for Left-Right Assignment - Left 1kHz odB 8cm/s (peak)
2. Test for Left-Right Assignment - Right 1kHz odB 8cm/s (peak)
3. Evtl. Level Calibration - Mono Lateral 1kHz odB 11.3cm/s (peak)
4. Tracking Ability Test (Outer Groove): 333 Hz Mono Lateral - 50 microns
5. Tracking Ability Test (Outer Groove): 333 Hz Mono Lateral - 60 microns
6. Tracking Ability Test (Outer Groove): 333 Hz Mono Lateral - 70 microns
7. Tracking Ability Test (Outer Groove): 333 Hz Mono Lateral - 80 microns

8. Tracking Ability Test (Outer Groove): 333 Hz Mono Lateral - 90 microns
9. Tracking Ability Test (Outer Groove): 333 Hz Mono Lateral - 100 microns

10. Tracking Ability Test (Inner Groove): 333 Hz Mono Lateral - 50 microns
11. Tracking Ability Test (Inner Groove): 333 Hz Mono Lateral - 60 microns
12. Tracking Ability Test (Inner Groove): 333 Hz Mono Lateral - 70 microns

13. Tracking Ability Test (Inner Groove): 333 Hz Mono Lateral - 80 microns
14. Tracking Ability Test (Inner Groove): 333 Hz Mono Lateral - 90 microns
15. Tracking Ability Test (Inner Groove): 333 Hz Mono Lateral - 100 microns


Ulommat raidat 4 - 7 menee ongelmitta läpi, 8. raidalla alkavaa säröä oikeassa kanavassa ja 9. ja 10. raidoilla kuuluukin sit jo ihan reilusti. Sisemmillä raidoilla alkava särö alkaa raidalla 13 (joskin hyvin vaimeana eikä ole jatkuvaa), eli yhtä aiemmin kuin ulommilla.

Kokeilin ruuvata rasiapainoa speksien rajoissa, antiskatingilla sain tilanteen fiksattua tuohon em. jamaan. Rasian kohdistuksenkin tarkastin ja hieman säädinkin vinylenginestä tulostetulla Regan protractorilla. Neula pysyy nätisti viivalla ja rasian runko on suorassa viivoitukseen nähden. Toki rasiaan on tuo runko vaihdettu (DL-103R) alumiiniseen, mutta operoidessani rasian uuteen runkoon, ei siinä ollut mahdollisuutta kiinnittää vinoon. Se ei tietenkään poista sitä mahdollisuutta, että neulakompleksi olisi hitusen vinossa. Epäilen kyllä vahvasti. Yritin silmävaraisesti tiirailla rasiaa muutenkin vähän joka kulmalta, että onko kallellaan tai nenällään, mutta en pysty kyllä varmaksi sanomaan mitään mistään.

Sinällään tuo ei haittaa, koska ei musiikkia kuunnellessa ole häiriöitä kuulunut, mutta ideoita voisi heitellä ilmaan, mikä tuon voisi aiheuttaa? Kun Technicsissä mielestäni särö alkoi kuulua molemmissa kanavissa liki yhtä aikaa, jos ei yhtä voimakkaana, mutta kuului kuitenkin.

Tätäkö tämä nyt on...? :D
 
Tätäkö tämä nyt on...? :D

Tätä. Jotkut ovat säätäneet särötestillä, yms. hakien vaikka antiskating- säädöllä väkisin tasaista tulosta, mutta lopputulos voi kuitenkin olla niin että neula niiaa jompaan kumpaan suuntaan levyn alussa, tai lopussa (eli levyn ura hajoaa vaikka testisäätö on ok).
Ja toi sun aski on neulan puolesta bueno? Lähtökohta olisi toki että molemmat kanavat säröttää yhtä paljon. Minusta tuntuu että Regan äänivarsi on riittävä mutta ei täydellinen, Technicsen varsi on mielestäni periaatteesa geometrisesti ok, mutta siinä toteutus on 'halpa'. Oletko katsonut kuinka rasia on suhteessa levyn pintaan, esim. peilillä, tai vaikka cd- levyllä (Azimuth).

azimuth.jpg


vs.

lopside.jpg


Bad_Azimuth_web.jpg


Regan varttahan ei voi käännellä kun tuossa ei ole azimuthkulman säätömahdollisuutta.
 
Tätä. Jotkut ovat säätäneet särötestillä, yms. hakien vaikka antiskating- säädöllä väkisin tasaista tulosta, mutta lopputulos voi kuitenkin olla niin että neula niiaa jompaan kumpaan suuntaan levyn alussa, tai lopussa (eli levyn ura hajoaa vaikka testisäätö on ok).
Ja toi sun aski on neulan puolesta bueno? Lähtökohta olisi toki että molemmat kanavat säröttää yhtä paljon. Minusta tuntuu että Regan äänivarsi on riittävä mutta ei täydellinen, Technicsen varsi on mielestäni periaatteesa geometrisesti ok, mutta siinä toteutus on 'halpa'. Oletko katsonut kuinka rasia on suhteessa levyn pintaan, esim. peilillä, tai vaikka cd- levyllä (Azimuth).

Regan varttahan ei voi käännellä kun tuossa ei ole azimuthkulman säätömahdollisuutta.

En ole peilillä katsonut, peilimallin protractori on matkalla, kun en mielestäni noilla paperisilla versioilla pääse riittävän tarkkaan lopputulokseen. Mutta voishan tuota cd-levyn avulla vähän tiirailla alustavasti.

Vartta ei tosiaan pääse pyörittelemään, mutta rasian kallistus käytännössähän ei ole ongelma. Toteutustapa on sitten toki aina vähän eri asia, mitä sinne kiilaksi asettelee mikäli tarvis vaatii.

Neulan _pitäisi_ olla ok, mutta jos ei tuota R-versiota saa skulaamaan niin pitää kokeilla karvalakkimallin DL-103:sta, sillä ei ainakaan ole paljoa kilometrejä takana.

Mutta en valita, tää on kuitenkin mukavaa nypläämistä, missä kuulee vaikutuksen samantien. Askarrellaan paskarrellaan.
 
Minulla on kaksi kuplavaakaa. Toisella varsi on koko ajan 'parallel' urassa. Se näytti aina ihan kivoja tuloksia, mutta Peksi antoi minulle tarkan. Ei toi ihan ole mutta kartalla, eihän sitä voi tietää miten timantti on neulavarressa. En ole käyttänyt testilevyä kuin DIY- äänivarren ja Benzin askin kanssa kun pähkäilin miten antiskatingin pitäisi olla.

IMG_0904.jpg IMG_0906.jpg
 
Back
Ylös