Levysoittimen valinta ongelmia

Ilokseni suurin osa levyistäni ei kaipaa pesua, osa on kuin kaupan hyllyltä ja osalle taas pesu ei varmaan tee pahaa.

Hyvä vempele, mulla on samanlainen - vain 80-luvun vintagea, vaikka onkin vasta tänä syksynä otettu käyttöön.

Mutta, ne kaupan levyt (uudet) vasta pesua kaipaavatkin. Niissä on valmistuksen jäljiltä vaikka mitä vahaa ja muuta töhnää. Sen lisäksi ne saattavat olla erittäin sähköisiä, jolloin ne on vaikea ottaa pussista ja esim. soittimen huopamatto saattaa tarttua levyyn + levy imee pölyä. Disco-Antistat hoitaa nämä ongelmat.

Tarkkaile muuten levyjäsi ja neulaa: jotkut sanovat, että disco-antistatin pesuaineesta jäisi jotain jäämiä, jotka sitten kertyvät neulaan. Minä en ole moista havainnut ollenkaan mutta minun pesuaineet ovat siis 80-luvulta. Kyttää omaasi ja kerro täällä tulokset niin saadaan lisää infoa siitä onko nykyaineet huonompia.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Epäilen että tuon harjaksista irtoaa tavaraa joka jää helposti levyn uriin. Pestyn levyn soiton jälkeen olen luupilla nähnyt neulaan kertyneen tuppo vaaleita kuidun pätkiä. Kyllähän se neula kerää ne pois, mutta joskus on vaatinut parikin soittokierrosta. Se klamppi on myös vähän nafti, ei peitä kaikkien levyjen labeleita ihan kokonaan. Muuten ihan kelpo vekotin. Mutta luuppi kannattaa hommata kaveriksi.
 
Epäilen että tuon harjaksista irtoaa tavaraa joka jää helposti levyn uriin. Pestyn levyn soiton jälkeen olen luupilla nähnyt neulaan kertyneen tuppo vaaleita kuidun pätkiä. Kyllähän se neula kerää ne pois, mutta joskus on vaatinut parikin soittokierrosta. Se klamppi on myös vähän nafti, ei peitä kaikkien levyjen labeleita ihan kokonaan. Muuten ihan kelpo vekotin. Mutta luuppi kannattaa hommata kaveriksi.
Näin rannekelloja huvikseni rukkaavana minulla onkin jo puoli tusinaa luuppia. Tarttee vilkuilla, mitään paljaalla silmällä nähtävää ei ole näkynyt.

Klamppi jättää tosiaan vajaan millimetrin tjsp. labelia näkyviin. Mutta, tämä ei haittaa, koska se pesuaine on miltei kokonaan etanolia eli haihtuu jälkiä jättämättä vaikka label reunastaan kastuisikin.
 
Unohda kaikki kumihihnavetorämpylät ja siirry suoraan huipulle: osta hyvä mies kunnollinen Japanilainen SUORAVETO 1970/80- lukujen taitteesta vaikka eBaystä, ovat siellä kohtuuhintaisia ja useimmiten täysin toimivia, esim. DENON, PIONEER, KENWOOD, TECHNICS, JVC, MICRO-SEIKI. Ainakin SONY teki myös DD/linear tracking soittimia, joista yksi menestyi HIFI -lehden testissäkin (HIFI 6-7/1986 suuri rasiatestinumero).
Jokainen kumihihna venyy ja supistuu koko ajan ja nopeus ei koskaan olle vakio, ei edes uudella hihnalla. Tää on facta. Lisäksi monessa japsi DD-levarissa on strobo & säätö, kevyt äänivarsi MM-rasioille, ja joissakin yli kymmenen kilon massa.
Voin 25 v. kokemuksesta sanoa, että suoraveto (ja ns. idler drive/direct rim drive) pesee kumihihnavehkeet menneen tullen. Ero on HUIKEA: tulet ällistymään ennenkuulumattomista bassokuvioista, äänen vakaudesta ja tarkkuudesta, jota et pysty ees kuvittelemaan. GOLDMUND STUDIO, suoravetomoottori kelluvassa apurungossa, oli kuunneltavana 1990 -luvun alussa: paljon parempi bassotoisto (tarkkuus ja määrä) kuin muuten erinomainen ORACLE pystyi antamaan.
Japsit penteleet kehittivät suoravedon huippuunsa jo yli 30 v. sitten! Unohda p-puheet suoravedon muka jyrinästä. Kun laite on kunnolla suunniteltu, jyrinää ei kuule erkkikään. Näin kävi meikälle. Tottakai, soitin tulee laittaa tukevalle/raskaalle alustalle/hyllyyn (esim. kivilevy) ja mielellään piikkijalkojen (tai pneumaattisten tassujen) päälle. Ja nopeus säädetään levyn SOIDESSA.

Nopeuden tarkka arvo ja ERITOTEN SEN PYSYVYYS on levarin ÄÄNENLAADUN tärkein kriteeri. Sen sai karvaasti kokea laitettuani raskaaseen hihnavetolevariini rimmivedon. Jättiharppaus parempaan suuntaan, ero on kuin yöllä ja päivällä. Kaikki nuo vuodet olin luullut omistavani huippusoittimen, mutta kuinkä väärässä olinkaan.

Niin ja rasiaksi joku joustava MM, kuten Audio-Technica, Shure (V15V-MR tai Ultra), Stanton, Pickering, Goldring yms. Tai vanha kunnon Glanz MF-rasia, jonka muinoin omistin!
Tuossa huippu äänirasia: Audio Technica AT150MLX NIB - never mounted
http://app.audiogon.com/listings/cartridges-audio-technica-at150mlx-nib-never-mounted-2013-01-24-analog-03051#2zbZug9v3G7uiOEr.99
Kannattaa tehdä hyvä tarjous ja kysästä myyjältä, toimittaako Suomeen!

Edelleen unohda kaikenmaailman levymatot/klampit ja osta Trans-Fi Audion Reso-Mat eBaystä! Se ei oo matto ensinkään, vaan levy lepää ilmassa vinyylipiikkien varassa mahdollistaen resonannssien häviämisen ilmaan eikä heijastumaan takaisin matosta rasiaan asioita sotkemaan! Nerokkain keksintö sitten suoravedon, IMHO. Pioneeri tässä asiassa on Transcriptors 1960 -luvulta. Idean moderni versio Reso-Mat on NAURETTAVAN HALPA upgrade. Raskas klamppi osittain hävittää saavutetun edun, mutta klamppia voi toki käyttää koveran levyn oikaisuun.
No joo, Reson alle voi laittaa lisäksi raskaan kumimaton metallisen levylautasen soimisen (platter ringing) vähentämiseksi, jos kumimattoa ei sattumoisin ole.
Eläkä kysele ennee, mää ja osta. Tuut takuulla ällistymään. ;)

Tämä vois olla hyvä alotus, jos haet edullista soitinta:

http://www.ebay.co.uk/itm/Micro-Sei...299&pid=100033&prg=1011&rk=1&sd=251222468710&
ONNEA MATKAAN!

PS. Tilasin hiljattain ym. herralta NOS laatulaitteen. Mies toimitti sen viikossa, vaikka mitään todistetta maksustani eBay:ssä ei näy, koska maksoin pankkisiirrolla. Ostan mieheltä vastakin, kun jotain jännää löydän.

PSS. Ja jos aivan viimeisin tekninen taso kiinnostaa ja haluat maksaa hieman edemmän, niin parhaan soittimen äänirasiaa lukuunottamatta löydät täältä:

Trans-Fi Audio
 
Viimeksi muokattu:
^ Pari korjausta

Kaikissa suoravetosoittimissa ei ole stroboa, jota ei tarvita, jos soittimessa ei ole nopeuden hienosäätöä, kuten suurimmassa osassa kvartsilukittuja on asian laita

Technics julkaisi ensimmäisen suoravetosoittimen (SP-10) jo 1969, eli 44 vuotta sitten :)

l.jpg
 
^^ No voi harmi. Pitää nämä Thorensit ja Pioneeritkin työntää kirppikselle ja hakea varastosta se 10v synttärilahjakseni faijalta saamani Akai takaisin hommiin... ei siinä kyllä mitään stroboa ole mutta pakko kai siihen nopeuteen on luottaa kun se siinä napissa lukee... Toisaalta, 34 vuotta sitten se soi mielestäni ihan jees joten miksei!? ;)
 
Technics julkaisi ensimmäisen suoravetosoittimen (SP-10) jo 1969, eli 44 vuotta sitten :)

Toi on noin vanha :shocked: ja kuitenkin ns. suoravetoreferenssi, tämä oli uusi tieto itselleni.

Kaikki suoravedot jyrisee ja kaikki levarit jyrisee, määrä on sitten kunkin vetotavan ja laakeroinnin toteutustavasta kiinni :)
 
Ja japsivehkeiden stroboista semmoinen pikku-uutinen, että ne voi näyttää oikein, vaikka nopeus olisi persiillään. Kas kun joissakin se stroboa ohjaava piiri säätää sen strobon välkynnän todellisen nopeuden mukaan (ts. se näyttää aina "oikein"). Tämä tietty koskee vain joitakin niitä soittimia, joissa ei ole nopeuden hienosäätöä.

Esim. Teknarin SP10:ssä on kuulemani mukaan moinen ominaisuus.

Mua ei oikein tuollaisten edellä esitettyjen "faktojen" julistaminen paljon kiinnosta. Ihan turhaa provosointia ja pään aukomista. Ei siinä enää jaksa lukea mitään moisesta viestistä.

Tänään juuri sain ihan toisenlaisesta käyttäytymisestä malliesimerkin kun kuuntelin vierestä jutustelua, jossa toisena osapuolena oli eräs paikallinen hifikauppias. Kun tuli juttua kaiuttimista, joita hän ei edusta, niin lausunto oli erittäin postiivisella tavalla asiallinen "soivat ihan varmasti hienosti".
 
Tosi on : arvaan,ketä paikallista hifikauppiasta tarkoitat.Olen häneltä ostanut monia hifilaitteita,joita hänen liikkeensä ei edusta.Näinhän
sen pitääkin mennä!Toisten edustamien tuotteiden haukkuminen yleensä karkottaa asiakkaat.Ja koekuuntelu kotioloissa aina varmistaa
ko.laitteen sopivuuden settiin.Eli tarkoitan,että näin on hankittu tällainen vempain,vaikka edustuksessa se ei olekaan.Se on sitä hyvää
asiakaspalvelua!
 
Offtopic hieman mutta irtosi kyllä päivän huumorit...Juuri tuon edellä mainitun takia kaikki viisi numeroisia maksavat high end soittimet siis ovat suoravetoisia...eikun;D
 
vanhaketju mutta herätetään henkii, mitä sitä suotta uutta tekemään. mielessä hankkia edullista vintage levaria ,mutta kumpaan päätyä Philips F7122 vai JVC AL-A1
 
Back
Ylös