Levysoittimen rasian sielunelämä

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
27 201
Kaupunki
Korvessa
No niin hyvät kuulijat. Kuinka kauan kestää yleensä vinyyyylisoittimen rasian lämpeneminen. Omissa huomioissani yli puolen tunnin kuuntelun jälkeen voi kuulla levyt huomattavasti nautinnollisemmin. Ääni on aluksi tunkkainen ja "utuinen", ehkä hieman pyöreäkin. Puolen tunnin kuuntelun jälkeen ääni fokustoituu huomattavasti paremmin ja on avoimempi. Kesällä kuuntelin putkeen kuusi tuntia älppäriä ja loppuakohden ääni tuntui vain paranevan, tuli tuollainen tuntumattomuuden tapainen aavistus. Levyiltä tuleva informaatio oli helpommin havaittavissa ja pienemmätkin yksityiskohdat kuuluivat paremmin.

Tässäpä pohdittavaa kuolleen formaatin ääreltä.
 
Kyllä tuo lämmetessään paremmalta tuntuu kuulostavan. Olen huomannut myös semmoisen seikan, että jos huoneessa on 23 astetta lämmintä, vinyyli soi paremmin kuin 20 asteisessa huoneessa. Semmoisia havaintoja täällä.
 
Asiaa sivuten haluaisin kysyä, notta onko tuon vinyylisoittimen äänirasiaa ajatellen mahdollista hommata sellainen joka lähettäisi vastaanottavalle mokkulalle hommelin ilmoja pitkin?

Bluetooth? Infrapuna?

Tuota omaa sydeemiäni kun olen kasailemassa, niin pölähti päähäni vain tämmöinen asia koskien noita äänivarren piuhoja.

Eli onko olemassa siellä varren päässä olevaa mokkulaa, joka lähettäisi käsittelemänsä neulan signaalin jonkin matkaa ilmoja pitkin vastaanottavalle mokkulalle siellä äänivarren juuressa, vai pitääkö vetää suosiolla piuhat kuten yleensä?

P.s. Vähän olen ollut skeptinen tämmöisiä hommia kohtaan, mutta esim. putki/transistori vahvistimeni tosiaan kuulostaa "avoimemmalta" semmosen puolen/tunnin käytön jälkeen..

Mikäpä ettei äänirasiakin vinyylisoittimessa..
 
kyllä minulla vaan on vahvistin koko ajan päällä juuri kyseisen seikan takia.

äänirasian kohdalla pitääpä kiinnittää huomiota tuohon. optimi on varmaan se, että komponentti on samassa lämpötilassa. jos laite on pois päältä, seuraa aina lämpenemisjakso, jonka jälkeen saavutetaan optimitila. eri asia, onko se kaikkien laitteiden/komponenttien kohdalla kuultavissa.
 
Yhdyn Matin kommenttiin.

Allekirjoittaneella on SUURIA ennakkoluuloja yleensä tällaisissa asioissa. Kukaan ei ole vielä pystynyt todistamaan minulle edes kaapeloinnin vaikutusta ääneen, joten tuo äänirasian "lämpenemisen vaikutus ääneen" menee jo minulta ihan yli hilseen :D

Mutta eihän siinä, hifiä se on tämäkin :D Tosin menee jo psykologian puolelle, valitettavasti :)
 
Joo, alussa soi huonommin, varsinkin rasian sisäänajon aikana, koska ripustus hiukan muuttunee joustavammaksi käytön aikana. Toisaalta hyvin pitkään käytetyllä rasiaa ero kyllä tuntuu häviävän pieneltä. Tosin itselläni riaa-asteessa onkin aina sähköt päällä, toki sekin varmaan muuttuisi lämmetessään.

Huoneen lämpötila vaikuttaa myös VTA kulmaan vähän, ainakin ringmatin kanssa suositellaan huoneen sisälämpötilan mukaan kokeilua eri korkuisilla matoilla.
 
antvarh sanoi:
Tosin menee jo psykologian puolelle, valitettavasti


... pikemminkin ehkä mekaniikan, kyllä se ripustuksen joustavuus tosiaankin nimittäin muuttuu lämpötilan mukana. Ja levyn soittaminen (äänirasian työskentely) vaikuttaa rasian sisäiseen lämpötilaan. Mutta ei tämä mikään yö / päivä -tyylinen juttu ole, oman kokemukseni mukaan. Kuultavissa kyllä. Varmaan mitattavissakin, jos joku haluaa.

Perinteinen britti-twiikki 80-luvun puolivälissä oli lukulampun ('anglepoise') kiinnittäminen levysoittimen viereen ja suuntaaminen kohti äänirasiaa. Helppo kokeilla onko lämpötilalla väliä :D kunhan muistaa olla lämmittämättä paikkoja liiaksi
 
Moro taas. :)

Niin ei kellään vinyyligurulla olis tietoa tuosta langattomasta siirtomahdollisuudesta tuosta äänirasiasta?

Jos tämmöinen olisi vain mahdollista. Tiedän, että teoriassa on hyvinkin mahdollista, mutta onko käytännön mahdollisuutta olemassa kaupallisena versiona?

Jollei, niin unohdan koko homman, mutta jos on, niin kertokaa ihmeessä. Olen aika hyvä googlettamaan, mutta tästä asiasta en valitettavasti löytänyt tietoa, kun etsin..
 
Itse huomasin että viimekesän helteillä vinyyli tuntui soivan mukavammin. Kai lämpötila jotain vaikuttaa, sikäli että jos olis pirun kylmää kuuntelutilassa, varmaan sois aivan surkeesti.


T.JH
 
Siis että äänirasian viereen ruuvattaisiin esim joku purkki, joka heittäisi tämän alunperin mikrovolttitasoisen infon ilmateitse puolen metrin päähän RIAA:lle? Tämä purkki toimisi sitten esim pattereilla (koska johtoja et halua vetää)? Hmm, se painaisikin jotain...


... ei, en ole kuullut. Mutta kerran näin kuvan äänirasiakelkkaan kiinnitettävästä A/D-muuntimesta. Sekin aiheutti puistatuksia :D
 
Tuossa olis sulle markkinarako, hyvin kehitettynä vois olla toimivakin :)

T.JH
 
Mallas sanoi:
Siis että äänirasian viereen ruuvattaisiin esim joku purkki, joka heittäisi tämän alunperin mikrovolttitasoisen infon ilmateitse puolen metrin päähän RIAA:lle? Tämä purkki toimisi sitten esim pattereilla (koska johtoja et halua vetää)? Hmm, se painaisikin jotain...


... ei, en ole kuullut. Mutta kerran näin kuvan äänirasiakelkkaan kiinnitettävästä A/D-muuntimesta. Sekin aiheutti puistatuksia :D

No joo. Kunhan ajattelin. Ilmeisesti tämmöistä ei ole kehitetty. Ei muuten pelkoa, että alkaisin itse koodaamaan. Ei riitä rahkeet. :)

Kunhan ajattelin..

Virtapuolenhan voisi vetää piuhaa pitkin, mutta itse neulan signaalin voisi välittää ilmateitse. Sitä ajattelin. Varren tasapainoitus vain tämän sydeemin mukaan..
 
antvarh: Kukaan ei ole vielä pystynyt todistamaan minulle edes kaapeloinnin vaikutusta ääneen

Senkus kuuntelet vaan. Mäkään en ole vielä kuullut eroja, mutta ei se mitään.

Tuttuni oli tuolla TKK:lla vähän katsellut hommaa sähköteknisessä mielessä. Skooppien läpi ja niinpäinpois. Oli muutamat välikaapelit olleet testissä ja eroja näkyi sen jälkeen kun olivat hakanneet liittimiä pöytää vasten. :)

Monimutkaisia juttuja ovat nämä. Tiedän vähäsen itsekin tyyliin olen oskilloskooppia käytellyt ja signaaligeneraattoreita. Tylsiä puuhia, mutta mulle vähäsen mielenkiintoisia.

Olen monen inssin kesken käynyt keskusteluja tämän asian puolesta ja ei siellä piuhoissa pitäisi tosiaan olla kummoisempia sähkömekaanisessa mielessä, mutta aistit ja sähködynaamisen moottorin huomioon ottaen tässä kuuntelussa, niin kukapa tietää?

Tuo RCA - liitin ei ole mikään "uusinta uutta" juttu muutenkaan.

Mä olen vähän sillä linjalla, vaikken tosiaan itse ole kuullut näitä piuhaeroja vielä, että totta helvetissä näissä hommissa on jujunsa, koska käyttäjät näin kertovat.

En mä usko, että kukaan tulis vaan hatusta heittämään näitä kuulemiaan hommiansa. Ihan tämmöisellä kuuntelu - linjalla olen ainakin itse. En olis uskonut auto - soittimissakaan olevan kummoisempia eroja, kunnes kuuntelin ihan ite. pioneerin soitin on vain lämpimämpi ääneltään, kuin alpine..

Mitään "syytä" tähän havaintoon ei ole itsellänikään heittää..
 
antvarh sanoi:
...

Kukaan ei ole vielä pystynyt todistamaan minulle edes kaapeloinnin vaikutusta ääneen...

Ei kait sitä voi kukaan muu todistaa sinulle kuin sinä itse.

Homma on kuitenkin helppo kokeilla. Hae hifikaupasta tai kaverilta testiin kunnollinen välikaapeli, ja vertaa jonkin laitteen mukana tulleeseen paukkulankaan. Mikäli et kuule mitään eroa, voit hyvillä mielin viedä hifikaapelin pois ja käyttää säästyneet rahat vaikka levyihin.

- Jaakko
 
Hevimees sanoi:
Ei kait sitä voi kukaan muu todistaa sinulle kuin sinä itse.

En ehkä ajanutkaan takaa sitä, että joku todistaa sen minulle kirjallisesti :)

Itsellä on käynyt niin Nordostit, vdH:n kalliimmat mallit kuin Tara Labsit ja MITÄÄN eroja en ole omalla systeemilläni kuullut :)
 
antvarh sanoi:
Yhdyn Matin kommenttiin.

Allekirjoittaneella on SUURIA ennakkoluuloja yleensä tällaisissa asioissa. Kukaan ei ole vielä pystynyt todistamaan minulle edes kaapeloinnin vaikutusta ääneen, joten tuo äänirasian "lämpenemisen vaikutus ääneen" menee jo minulta ihan yli hilseen :D

Mutta eihän siinä, hifiä se on tämäkin :D Tosin menee jo psykologian puolelle, valitettavasti :)
vaihdoin välikaapelin monster cablen kaapelista VanDenHul gold kaapeliin ja muutos oli suuri. tuo oma pioneer 868 ei ole edes kovin hyvä cd-toistossa. eli eroja syntyy jos muu laitteisto sen sallii.
 
Flat Earth piireissä nämä äänirasian lämpö (ja ilmanpaine!) -jutut ovat vanhastaan tuttuja. Musikaalisessa laadussa on riittävän kovalla tasolla kokeneemmalle kuuntelijalle suhteellisen helposti kuultavissa, miten melodisuus ja rytmikkyys heikkenevät ja paranevat.

Sondek LP12 on nauttinut pitkään 80-luvulla ja edelleen vanhemmissa kokoonpanoissa sisäisen Valhalla virtalähteen antamasta lämmöstä. Tämä on pitänyt äänirasian iskussa siellä pölykannen alla. Siis lämpöä, vaikka soitin on pois päältä. Kunhan on johto seinässä.

Jo 80-luvulta asti on myös myyty pieniä karttavalaisimen tai tauluvalaisimen tapaisia varren päässä olevia lamppuja "äänirasian lämmittimenä". Varmaan Englannin epaystä löytyisi hetikin myynnissä sellainen, jos vaan menisi katsomaan.

Ossi
 
Olen huomannut, että Shure olisi huonompi "lämpenemään", kuin Ortofon. Todellakin vasta pidemmän kuuntelun jälkeen/aikana äänitteiden ilmavuus pääsee täyteen iskuunsa.
Varmaankin jonkintyyppinen valaisin auttaisi asiaa, vaikkakin pimeässä olisi kivempi kuunnella.
 
Matti Lehtinen sanoi:
Moro taas. :)

Niin ei kellään vinyyligurulla olis tietoa tuosta langattomasta siirtomahdollisuudesta tuosta äänirasiasta?

mahdollista? Varmasti.. helppoa? ei taatusti.. halpaa? no jos taitoa löytyy..

Tuohon tarvitsisi a/d-muuntimen, mikrokontrollerin pakkaamaan homman bluetoothmoduulille sopivaksi ja itse bluetoothmoduulin+radion+antennin (todnäk itse moduulissa). Vastaanottopäähän sama hässäkkä... sanoisin että unohda, johan tuossa pilataan idea analogisesta äänestä ihan turhan ad-da muunnoksen kanssa...

...toisaalta kyllähän noita voisi analogisesti lähettää vaikka fm-taajuuksilla, kun nykyään saapi lähettää pienitehoisella lähettimellä ihan radio fm-taajuuksia ja silloin vastaanottoon kelpaisi normaali fm-radiovastaanotin, eli siis perusviritin. Tuommoisia myydäänkin suomessa esim. mp3-soittimiin liitettäväksi (www.verkkokauppa.com myi ainakin paria).

ja sitten jotain ihan muuta...

Mitä noihin kaapeleihin ja lämpötiloihin tulee, niin minusta unohdetaan liian usein että se kuulija, eli ihminen on siinä se suurin muuttuja.. niin psykologisesti kuin fyysisestikin. Mitä vaikutuksia esim. lämpötilalla on tärykalvon jäykkyyteen? Entäpä ilmanpaineella? Kosteudella? Entäpä kuuntelijan mielialalla? Työstressillä? Puhumattakaan siitä, että uskotaan vakaasti siihen että kaapelit eivät vaikuta / vaikuttaavat merkittävästi äänenlaatuun...

Toki näitä aina ollaan heti puolin jos toisin todistamassa abx-kokeilla, ees-sun-taas -vaihtelulla ja pitkäaikaisella havainnoilla yms. mutta aika monet tekevät laitevalintansa yhden tai kahden illan kuuntelulla ja that's it. Ihminen on hifissä se vaikein ymmärrettävä, mitattava ja tutkittava muuttuja (joka vieläpä muuttuu taatusti päivittäin ja paljon, toisin kuin monet muut asiat).. loppuviimein vain sillä on merkitystä mitä itse kukin ajattelee, eikä kenekään pitäisi laukoa asioita absoluuttisina totuuksina, jos lopputulos aina määräytyy täysin subjektiivisen ja henkilökohtaisen mielipiteen perusteella. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä etteikö asioista saisi keskustella tai vaikkapa jopa väitellä, mutta on täysin turhaa inttää mitään täysinä totuuksina. Suomessa on uskonvapaus, siitä tässäkin on pitkälti kyse ;)

ja en nyt meinannut tällä sitä etteikö lämpötilan nostolla ole vaikutusta äänirasiaan tai etteikö kaapeleilla olisi vaikutusta tai päinvastoin.. halusin vain sanoa, että kun tietty raja ylitetään on se ihminen suurin vaikuttava tekijä vertailussa, se mitä ihminen haluaa uskoa, kuvittelee kokevansa ja kuvittelee olevansa kokematta! (ja olen tuleva insinööri, en mikään humanistipsykologi :D)
 
Hommatkaa lämpölamppu soittimienne yläpuolelle, niin saatte trooppisen lämmön soittimellenne, ja hyvin soi. Koska kilpikonnatkin noista tykkää, niin varmasti vinyylisoittimetkin ;)


T.JH
 
Back
Ylös