Levysoittimelle virtajohto

Tomsku

Käyttäjä
Liittynyt
8.9.2008
Viestejä
3 116
Kaupunki
Turku
Vanha Salora Stereo 2001 -vahvistimeni päätti päivänsä. Laitteessa oli itsessään kiinni Dualin levysoitin, jota haluaisin jatkossakin käyttää uuden vahvistimen kanssa. Löysin Dualin kytkentäkaavion ja ohjekirjan, jonka mukaan levysoitin haluaa 230V 64mA virtaa. Levysoittimessa itsessään on häiriösuodin, ja siitä lähtee vain kahden säikeen virtapiuha, johon pitäisi siis viritellä verkkopistoke. Saan vahvistimesta verkkopistokkeellisen kaapelin, joten voinko sen vain vaihtaa tuon levysoittimesta lähtevän piuhan tilalle, vai pitääkö mun jotenkin huomioida, että soitin saisi nimenomaan 64mA virtaa? Käsittääkseni verkkovirrasta puskee paljon enemmän ampeereja, eli tarvitseeko tuohon jokin muuntaja väliin kehitellä? Vai hoitaako muunnoksen nuo pienet elektroniikat levysoittimen sisässä, siellä ei juuri muuta ole kuin kondensaattori merkinnöin 0,068µF@X 250V~MP fo=4,8MHz, jotka eivät minulle sano mitään..


Tiivistettynä: voinko iskeä levysoittimeen pelkän verkkovirtakaapelin ja sen pistorasiaan, vai tarvitseeko virta "muuntaa" matkalla vastaamaan manuskan 230V 64mA virtaa?
 
Ööö... Mielenkiintoinen tapa ajatella sähköä. Siis se sun levysoitin *ottaa* verkosta 64 mA, ei sinne puske yhtään enempää kuin tarvitaan. Seinästähän saa miten vähän tai paljon sähköä tahansa välillä 0-10 ampeeria, ellei sulake ole 16 ampeerinen.

Eli periaatteessa johdon voi vaihtaa, mutta jos löydät jonkun puolitutun sähkömiehen voisi olla fiksumpaa antaa hänen hoitaa homma.
 
Itse asiassa tuo johto on soittimessa kiinni vain kahden ruuvin puristusmekanismilla, vähän kuin avoin sokeripala olisi. Piti vain varmistaa, kun en sähköhommista kauheasti tiedä, että miten tämä 64 mA oikein toimii, etten vain riko mitään!

Taisin saada juuri iltapuhdetta itselleni :) Toinen rojekti on kolvailla RCA-liittimet samaiseen levysoittimeen.. Vai liekö fiksuinta katkaista 3,5mm-RCA tarvikepiuhasta se kuulokeliitin irti ja kolvailla johdon päät soittimeen..


Kyseessähän ei ole erityisemmän HiFi ratkaisu, mutta ajaa asiansa.. :D
 
Tuota, oletko ihan varma että se Dualin levysoitin tosta Salorasta irrotettuna toimii 230V:lla? Onko kyse siis integroidusta laitteesta, jossa samoissa kuorissa on myös se levari? Mikä Dual on kyseessä?

Yleensä noi levarin moottorit ei toimi noilla jännitteillä vaan siinä välissä on muuntaja. Ja jotenkin mulle tulee Saloran laitteesta mieleen halpisvehje, jolloin siellä tuskin on kovin montaa muuntajaa. Onko siis siinä irrotetussa levarissa jokin muuntaja sisällä?

Toisaalta voit myös katsoa kulkeeko se Dualille tuleva virtapiuha Salorassa joidenkin komponenttien lävitse.
 
Dual 1225. Integroitu kyllä, eli levysoitin ja vahvistin samoissa kuorissa, ja Salorasta tuli virrat suoraan levysoittimelle, välissä oli vain virtakytkin, josta suoraan verkkovirta puski vahvistinosalle ja levysoittimelle. Levysoittimen manuaalissa lukee, että syö 230 volttia ja Saloran piirustusten mukaan levysoitin tykkää 230 voltin verkkovirrasta. Soittimessa itsessään ei ole muuntajaa, vain tuo konkka, jonka tiedot pistin aloitusviestiin. Kieltämättä kyllä hieman epäillyttää, että voiko se moottori todellakin haluta 230V, mutta manuskat ja skemat niin kovasti väittää.. ???

Ja Saloran skemat tässä: http://img178.imageshack.us/my.php?image=salora2001ru8.png
 
Tomsku sanoi:
Dual 1225. Integroitu kyllä, eli levysoitin ja vahvistin samoissa kuorissa, ja Salorasta tuli virrat suoraan levysoittimelle, välissä oli vain virtakytkin, josta suoraan verkkovirta puski vahvistinosalle ja levysoittimelle. Levysoittimen manuaalissa lukee, että syö 230 volttia ja Saloran piirustusten mukaan levysoitin tykkää 230 voltin verkkovirrasta. Soittimessa itsessään ei ole muuntajaa, vain tuo konkka, jonka tiedot pistin aloitusviestiin. Kieltämättä kyllä hieman epäillyttää, että voiko se moottori todellakin haluta 230V, mutta manuskat ja skemat niin kovasti väittää.. ???

Ja Saloran skemat tässä: http://img178.imageshack.us/my.php?image=salora2001ru8.png
Nuo skemat ei mulle niin kauheesti kerro. Vaan jos virrat menee Saloran sisällä suoraan Dualille, niin sitten tossa ei pitäisi olla mitään epäselvää.

Kysyit noista RCA-liittimistä. Olisko ehkä järkevämpää kolvailla uudet RCA:t siihen vanhaan johtoon. Vai onko se liian lyhyt?

Onkos muita mielipiteitä? Volta, Littuna?
 
Se on melko lyhyt se nykynen piuha, mut mulle on oikeestaan ihan sama et kolvaanko siihen uudet liittimet vai vaihdan kokonaan pitemmän piuhan. Tulevaisuutta ajatellen tollanen ~30cm johto voi tulla epäkäytännölliseks, niinku aikanaan JVC:n stereosarjan kanssa kävi, levysoitin oli pakko pitää vahvistimen päällä, koska sen RCA:t olivat noin 15cm pitkät..
 
Tuon RCA-johdon vaihdon osalta pieni epävarmuus on siinä, että onko se sun "tarvikejohto" sähköisiltä arvoiltaan sopiva. Kun tuo neulalta tuleva signaali on paljon heikompi kuin tavalliset linjatasoiset. Tällöin johto on vähän kriittisempi kohta. Valitettavasti mun tiedot loppuu tähän.
 
silmaauki sanoi:
Tuon RCA-johdon vaihdon osalta pieni epävarmuus on siinä, että onko se sun "tarvikejohto" sähköisiltä arvoiltaan sopiva.

Perustapauksessa sopivanmittainen (metrinen tai alle) normikoksu käy oikein hyvin. Maadoitus kuntoon sitten myös.
 
Uskoisin, että tässä kannattaisi nähdä nyt sen verran vaivaa, että irrotat tuon soittimen kokonaan tuosta Saloran yhdistelmästä ja värkkäät sille oman kotelon - etenkin jos muu yksikkö on vainaa. Toi Dual on ihan autonominen soitin. Joku täällä palstalla on aiemmin esitellytkin tuotoksiaan 505-mallin ympäriltä.

Tämä Dualin malli toimii ihan suoraan verkkovirralla (230V/50Hz). Se ei tuota ongelmaa. Kirjoituksestasi päätellen sinulla on kuitenkin aika niukasti omaa kokemusta sähköhommista, joten suosittelen, että pyydät vähän jeesiä joltain kokeneemmalta kaverilta. Ei niin ettetkö pystyisi siihen, vaan siksi, etten minä ainakaan haluaisi kantaa vastuuta jos joku menee pieleen.

Jos nyt kuitenkin lähdet tuohon omin päin, tee hyvät juotokset, rakenna kunnollinen vedonpoistaja ja huolehdi, ettei kukaan pääse jännitteisiin osiin käsiksi. ja varo näppejäsi.

Välijohto kannattaa sekin juottaa suoraan kiinni sille varattuihin korvakkeisiin.
Jos tässä kohtaa halutaan ehdottomasti hifistellä, niin etsitään käsiin hyvin suojattu matalakapasitanssinen kaapeli. Itse en tekisi siitä tässä kohtaa kovin suurta numeroa. Maajohtoa ei kannata unohtaa, mutta saattaa teettää vähän ylimääräistä työtä keksiä, mihin se on paras kytkeä.

Onnea matkaan.
 
Dual lepää nyt yksikseen Saloran kotelossa, vahvistin on siirretty elektroniikan hautausmaalle varastokoppiin. Kummisetäni olisi sähkömies, joka voisi varmaan tuon pelin pistää kuntoon, mutta ongelma on siinä, että välimatkaa on reipas 90 kilometriä ja tiedättehän, ei levysoittimia ole kovin hyvä idea kuljetella bussissa ympäri Suomea...

Itse asiassa kävin yhdessä paikallisessa puljussa kyselemässä, että mitä mahtaisi verkkokaapelin ja audiopiuhan uusiminen maksaa, sieltä tärähti ensinnä aloitusmaksu 39e ennen kuin laitteeseen edes kajotaan, sitten joku törkeä tuntiliksa ja päälle vielä tarvikekulut (varmaan potenssiin neljä vielä varmuuden vuoksi, ettei asiakkaalle missään nimessä jää halpa olo palvelusta). Toinen liike, jonka oven luona kävin ja sitten soitin oven puhelinnumeroon, oli parin viikon työkeikalla jossain, luultavasti rentoutumassa kaljatuopposten äärellä todellisuudessa ;)

Kiitoksia asiallisista vastauksista! Olen kyllä juotellut piuhoja ennenkin ja näpertänyt yksinkertaisia sähkölaitteita (lähinnä paristo/akkukäyttöisiä), mutta nyt kun kyseessä on verkkovirralla toimiva (ts. hengenvaara "näperrellä") laite ja audiokaapeleita työstettävänä, niin pitää kaikki vaiheet projektista vain yksinkertaisesti varmistaa ettei henki lähde soittimesta tai minusta >:D Soittimen toimintakuntoon laitolla ei nyt sinäänsä ole kiire, kun ei mulla ole vielä uutta vahvistintakaan.. Voisi yrittää sulatella kummisetää käymään täällä tällä viikolla :)
 
Nyt, kun levari tullee uusiokäyttöön, niin opiskelemaan sähköturvallisuusmääräykset jne. Tai sitten homma annettava ammattihenkilön tehtäväksi. Suoraan sanottuna "poropeukaloiden" ei ole syytä tehdä verkkojännitteisiä sähkölaite- eikä muitakaan vastaavia hommia. Niitä on nähty ja korjailtu ihmisten turvaksi. Vinkki asiantuntijoille: Huom! Salora 6000A:ssa tuo levari on 110V. Voi muuttaa 220V:lle. Vain muuttamalla moottorin käämien johtimet toiseen järjestykseen. Koska kukin käämi on 110V ja ovat alunperin rinnankytketyt. Pitää kytkeä sarjaan. Nämä levarit ovat samanlaisia, vain tuo moottorin jännitekytkentä erona. Sinulle tulee halvemmaksi ja turvallisemmaksi ajella kummisedän luokse levarin kera. On sitten eri juttu RCA- liitosjohdon laittaminen. Laita levariin RCA- runkoliittimet, niin voit käyttää välijohtona mitä tykkäät. Näidenkin kytkentä pitää selvittää.
Levari tai mikä muu laite hyvänsä ei "syö" voltteja, vaan ampereja, virtaa. Käyttöjännite on voltteina. Laitteesta riippuu virran kulutus. Esim. sähkölämmitin ottaa 10A, jännite on 230V, joten tehoa kuluu 2300W/ 2,3kW. Tutustu uudelleen koulussa oppimaasi, mutta autuaasti unohtamaasi Ohmin lakiin. Se auttaa osaltaan ymmärtämään ja määrittelemään asioita.
 
Eikös tuossa Salora 6000ssa ollut Toshiban soitin?
Dekki taisi olla Copalilta.

(Edit) Toshiba taisikin olla 6600-mallissa. Edellämainitussa kuitenkin Dual.
 
Minulla on 1 käyttämätön dekkikoneisto joutilaana. Piti joskus rakentaa DIY- dekki. Kotelo ehti syntyä. Alumiinista.
 
Back
Ylös