Levysoitinongelmaa, saksan kielen taitoisia?

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086
Tuli sitten uusi levysoitin kotiin tänään. Se vain ei toimi kunnolla. 4.04 pituinen kappale on hieman oudon kuuloinen 3.46 pituisena. Soitin ei myöskään katkaise lautasen pyörintää kuin ottamalla seinästä irti. Reject-namiskuukkeli toimii muuten kyllä ja myös puolen loputtua se nostaa neulan ylös. Lisäksi oikeassa kanavassa on hurinaa, joka poistuu kun maadoitusjohdon irrottaa vahvistimesta.

Kyseessä on Saksasta Ebayn kautta tilattu vanha remmivetoinen Yamaha YP-211.

Olen jo lähettänyt viat myyjälle tiedoksi. Mielestäni soittimen myyntikuvauksessa sanotaan että se on sekä teknisesti että ulkoisesti hyvässä kunnossa. Olenkohan käsittänyt oikein?

"versteigere hier einen Yamaha YP-211 Natural Sound Plattenspieler + schraubbares Tonsystem mit Nadel mit sehr guten Klangeigenschaften, technisch wie auch optisch befindet sich das Gerät im guten Zustand, eine persönliche Abholung wäre angenehm denn dann kann der Gewinner dieser Auktion sich vom ordnungsgemäßen Zustand des Gerätes überzeugen, bei Versand übernimmt der Käufer die Kosten, ebay-Gebühren übernehme ich, die Versandkosten betragen 8,00 Euro + 2,00 Euro für eine sachgemäße sichere Verpackung, das Gerät wird bei einem eventuellen Versand versichert versendet,weitere interessante Geräte habe ich in anderen Auktionen von mir, ansehen lohnt bestimmt

Bei den von mir angebotenen Artikeln handelt es sich in der Regel um alte und manchmal um sehr alte Hifiklassiker. Diese befinden sich in dem von mir oben aufgeführen Zustand.

Falls Sie den oben aufgeführten Artikel ersteigern und diesen persönlich bei mir abholen, so können wir diesen sehr gerne gemeinsam auf den von mir angegebenen Zustand hin überprüfen. Bei einem eventuellen Versand werde ich den Artikel nach den AGB´s der Post verpacken."

Kiitos avuista.
 
Babelfish-käännös englanniksi oli minulla käytössä jo huutamista harkitessa, mutta mitä ihmettä tuossa loppupuolella selitetään? No, ei kai siinä koiraa haudattuna sentään ole, mutta tämän vuoksi huhuilin saksantaitoisia.

Konekäännös: "auctioneer here a Yamaha YP-211 Natural sound record player + screwable clay/tone system with needle with very good sound characteristics, technically as also optically is the equipment in the good condition, a personal collection would be pleasantly then can the winner of this auction of the normal condition of the equipment convince, with dispatch takes over themselves the buyer the costs, ebay fees take over I, which amount to forwarding expenses 8.00 euro + 2.00 euro for an appropiate safe packing, which equipment dispatched with a possible dispatch insured, I have further interesting devices in other auctions of me, regard is certainly worth

Usually sometimes with the articles offered by me it concerns around old and very old Hifiklassiker. These are in the condition aufgefuehren above of me.

If you fetch the article specified above ersteigern and these personally with me, then we can examine this very gladly together for the condition indicated by me. With a possible dispatch I will pack the article after the AGB's of the post office."

Toiseksi, voiko oireista arvailla jotakin? Eivät ne taida olla ihan rutiininomaisesti säädettäviä tai korjattavia vikoja sentään? Esimerkiksi mikä saa pyörimisnopeuden vääräksi? Laitteessa ei näy säätöä eikä stroboskooppia
 
Jos tuollainen levari pyörii väärällä nopeudella, niin ei hyvältä kuulosta. Viissiin aika vähän tehtävissä, soitin on rikki.
 
Jos olet varma kyseinen kappaleen pituudesta, soitin pyörii hieman liian nopeasti. Tarkista kuitenkin nopeus stroboskooppi- levyllä, sillä se selviää varmasti.Monet kauppiaat Ebay:ssä toki hyvittävät tai palauttavat huudetun summan, jos laite on oleellisesti huonompi tai joku vika mitä ei kuvauksessa ilmene. Melkein aina näissäkin häviää postikulut, ehkä on parempi yrittää vähän tinkiä kuin lähettää takaisin, jos ongelman pystyy itse korjaamaan.

Kunto on aina vähän venyvä käsitys, suurin osa taitaa ilmoittaa sen vähän yläkanttiin, täytyyhän myytävää hieman kehua.

Minulle tulleet LP-levyt ovat aika usein olleet pykälän huonompia , kuin ilmoituksessa kerrottu tai sitten oma luokitukseni on turhan kireä.
 
Sen väärän nopeuden jo kuulikin heti korkeampina sävelinä. Lisäksi otin sekuntikellolla ajan sekä vanhasta toimivasta stroboskoopilla varustetusta levysoittimestani (Yamaha P-550, suoraveto, jossa ei ole mitään ongelmaa koskaan ollutkaan) vertailuajan, joka osoitti myös levyyn merkityn kappaleen keston täsmälleen oikeaksi.

Saapas nähdä tuosta myyjästä, milloin vastausta tulee. Tuntuu olevan hidas vastaamaan. Vähällähän tuosta selviää, jos lähetyskulut joudun maksamaan ja kaupan hinnan saisin takaisin. Mutta aion neuvotella toki myös lähetyskuluista. Kun tämä vain vastaisi...

Neuvottelun taktiikkana ei liene muuta kuin asiallinen mietteidenvaihto sekä erilaisten palautteiden mahdollisuus. Jos myyjä suostuu lähetyskulut maksamaan, voin laittaa vielä positiivisenkin palautteen. Jos ei suostu uskomaan koko juttua, laitan negatiiviseksi palautteeksi linkin johonkin hyvään foorumiin, jossa kysyn myyjästä ja johon hänellä on mahdollisuus osallistua. Kyseessä on sentään "power seller", joten luulisi haluavan pitää nimimerkkinsä luotettavana Ebayssa. Täytyy vain rauhassa odotella, miten asia kehittyy ennen tuon julkisen palautteen antamista. Nimittäin eiköhän sinne voi laittaa vain yhden palautteen yhtä kauppaa kohden.

Meinaan vaan että soittimen korjaaminen on kuitenkin edessä, koska tällaisena sillä ei ole arvoa lainkaan. Siksi hinnan alennus tuntuu huonolta vaihtoehdolta, ellei se ole täydellinen. TOPTEIL! :D
 
Mikäs varsi se tuolla kuvassa on äänivarren lisäksi? Samanlainen on ilmeisesti ollut tässä Yamahassa ja sen asennusjäljet on peitetty kiekon muotoisella mustalla vaahtomuovilla - seikka jota ei myöskään myynti-ilmoituksessa tullut ilmi.
 
K J Manner sanoi:
Mikäs varsi se tuolla kuvassa on äänivarren lisäksi? Samanlainen on ilmeisesti ollut tässä Yamahassa ja sen asennusjäljet on peitetty kiekon muotoisella mustalla vaahtomuovilla - seikka jota ei myöskään myynti-ilmoituksessa tullut ilmi.

Joku 70-luvulla suosittu levynpuhdistusvarsi tuo näyttäisi olevan.
Tuollaiset lähinnä pilasivat levyjä jos muistikuvani on oikea.
 
Minulla on tuommoinen Audio Technican valmistama levynpuhdistusvarsi. Se on ihan toimivan oloinen vehje. Tuossa vehkeessä on samettityyny, hiilikuituharja, tai molemmat saatavissa levyä putsaamaan.
Usein sitä ei tule käytettyä, ostin ihan mielenkiinnosta. Leijailevan irtopölyn laskeutumisen neulan eteen se estää.
Levyä en usko tuon tuhoavan, sen verran kevyt on tuo kosketus ettei se varmaan kovin nopeaan saa jälkiä aikaan. Tosin kun aikansa hieroo niin kaikkihan tuota vinyyliä kuluttaa.
Useimmin kuuntelen pölykansi alhaalla, jolloin en käytä tuota toista puhdistusvartta.
 
Yamaha kuulumisia. Kokeilin toisen kerran soitinta ja muutama mielenkiintoinen asia ilmeni. Yllättäin se antoi merkkejä toiveesta saada siitä vielä soitin. Ensinnäkin, automaattinen katkaisu toimi ja jopa lautasen pyörintä päättyi itsestään. Reject nappula toimi myös.

Kuitenkin äkkiä taas se oli siinä, että vain osa toiminnoista toimi. Esimerkiksi loppukatkaisu ja varren kulku pidikkeelleen, mutta levy jäi pyörimään. Ja välillä taas loppukatkaisu jäi pois. 45/33 vipua myös kääntelin. Yllättäin levy alkoi soida selvästi oikeammalla tempolla. Äkkiä mittamaan: kyllä, sekunnin sisään oikea nopeus 2.50 pitkässä biisissä.

Otin kumimaton pois ja katsoin lautasta. Kuminen vetohihna kiertää lautasen kiinteän osan ympäri, joten lautasta ei voi noin vain nostaa pois. Lautasen rei'istä näin että moottorin pienessä vetopyörässä oli jotain töhnää kasoissa. Lautanen pyörimään ja 45/33 vaihtajaa kokeilemaan: se siirsi hihnaa tuossa vetoakselilla. Samalla näin kuinka töhnäpallerot vaihtoivat paikkaansa.

Hassuin juttu oli että lautasen rei'ästä singahti kymmenen sentin pituinen vanha vetohihnan pätkä osittain ulos näkyviin. Kumista se oli ja hyvin tahmeaa. (Minulla ei ennen ole ollut hihnavetoista.)

Pitäisi ainakin putsata paikat, jospa se auttaisi. Myyjä vain ei ole vielä vastannut, joten en voi mitään normaalia käyttöä enempää vielä tehdä. Tulkitsen että vielä tässä tilanteessa laite on edelleen hänen ja hän on minulle velkaa maksamani.
 
Soittimen lautasen voi nostaa helposti pois. Ensin irroitat vain hihnan siitä rei'än kautta mootorin vetopyörästä ja nostat lautasen veke. Töhnä voi olla pöly, hihnasta irronnutta moskaa ja muuta likaa, kannattaa putsata. Toimiiko se nopeuden vaihto vai ei (33/45)? Se pieni hihnan kappale saattaa olla tuon vaihtajan hihna. Ainakin Dualeissa on tällainen.
 
Kyllä se vaihde toimii. Se taisi olla sellainen että siitä vaihtajasta pitää pari ruuvia irrottaa, jotta hihnan saa löysäksi nostamalla hihnaa ylös ja paremmin pois vetoakselilta. Otan varmaan kuvia seuraavaksi kun sen pariin joudan. :)
 
En ole tehnyt juuri mitään soittimelle, mutta kyllä soitellut! Oikealla nopeudella kaiken lisäksi. :) Myös automatiikka toimii - ja 'puoliautomaatti' on kyseessä. Ehkä postissa se on kulkenut ylösalaisinkin, mikä käynnistettäessä aiheutti alkuun virhetoimintoja. Koneiston lialla on varmasti osuutensa.

Akuuteimmaksi ongelmaksi jää tällä kertaa hurina, joka tulee oikeasta kanavasta mikäli kytken maadoitusjohdon. Miten kummassa se on kytketty, kun maajohto irti äänessä en huomaa yhtään mitään vikaa? Pohjasirinä tulee mukaan se kytkettynä, mikä kuuluu hiljaisissa kohdissa.

Vanhassa soittimessani nimenomaan ilman maajohtoa tulee häiriöääniä mukaan, minkä käsitän normaaliksi ja oikein toimivaksi.
 
K J Manner sanoi:
En ole tehnyt juuri mitään soittimelle, mutta kyllä soitellut! Oikealla nopeudella kaiken lisäksi. :) Myös automatiikka toimii - ja 'puoliautomaatti' on kyseessä. Ehkä postissa se on kulkenut ylösalaisinkin, mikä käynnistettäessä aiheutti alkuun virhetoimintoja. Koneiston lialla on varmasti osuutensa.

Akuuteimmaksi ongelmaksi jää tällä kertaa hurina, joka tulee oikeasta kanavasta mikäli kytken maadoitusjohdon. Miten kummassa se on kytketty, kun maajohto irti äänessä en huomaa yhtään mitään vikaa? Pohjasirinä tulee mukaan se kytkettynä, mikä kuuluu hiljaisissa kohdissa.

Vanhassa soittimessani nimenomaan ilman maajohtoa tulee häiriöääniä mukaan, minkä käsitän normaaliksi ja oikein toimivaksi.

Tämä on ainoa ongelma jäljellä, soitin toimii hyvin. Ihmetyttää tuo maadoitus vain, vaikkakaan mitään vikaa ei kuule kun maajohto on irti. On tullutkin mieleeni että jospa tässä on ollut DIN-liitin alunperin. Siinähän ei taida tuota erillistä maata olla, tai se on vain yksi niistä pinneistä? Kaverin laitteista tein myös kummallisen huomion: Siinä oli DIN-liitin levysoittimessa ja vahvistimeen se oli kytketty adapterilla DIN -> RCA eikä siinä ollut lainkaan erillistä maajohtoa kytkettynä vahvistimeen. Siis pelkät RCA:t tulivat kiinni vahvistimeen!

Voisiko siis maa olla kytkettynä RCA:n ulompaan kehään, kanavien miinukseen? Maahan sekin kai on?
 
Liekö mennyt oikean kanavan maa ja laitteen suojamaa sekaisin? Tosin ei senkään kyllä pitäisi kaiketi tuollaisia aiheuttaa...
 
Vaihdoin tuossa yksi päivä vanhan tutun äänirasian soittimeen ja kas kummaa, nyt maadoituskin toimii normaalisti. Mikäs siinä oli? Myös rasiakelkka kävi irti.
 
...jonkhiisorttinen kontaktihärö? Tai sitten kanavat tahi vaiheet ristissä kelkassa.
 
Mallas sanoi:
...jonkhiisorttinen kontaktihärö? Tai sitten kanavat tahi vaiheet ristissä kelkassa.

Siinä on neljä johtoa ja kontaktia, mutta eikö maa ole erikseen varren puolella ennen tätä? Johdot olivat värikoodien mukaan oikein... kai. Nyt ainakin ovat. (Toisessa rasiassa oli muuten eri paikoissa eri väriset johdot.)
 
Jos pistät rasian vaiheet ympäri, voit (rasiasta ja soittimesta / varresta riippuen) saada aikaan hassuja juttuja. Se, että nyt toimii mutta aiemmin ei, viittaa melkeinpä siihen, että noin on asian laita ollut. Mutta hälläkö väliä - pääasia että nyt pelaa?
 
Back
Ylös