Levysoitin ongelma

M. Hulot

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
815
Kaupunki
Turku
Yritin säätää kaverille käyttökuntoon noin 80-luvun alun muovista philips levysoitinta. Asensin rasian ja säädin neulapainon kohdilleen ortofonin vaa-alla. Anti-skatingin laitoin soittimessa olevalta säätöasteikolta samaksi kuin neulapainon. Ongelmana on levyn alku, neula ei pysy urassa vaan se hyppää levyn ulkokehää kohti. Keskemmällä levyä toimii hyvin. Soittimessa on automaattinen palautus joka ei toimi ja pyöritin käynnistyy kun varsi siirretään levyä kohti. Siirrettäessä neula levyn yläpuolelle jokin vetää sitä ulospäin.

Anti-skatingin säädöllä ei tunnu olevan mitään vaikutusta (0-2), koitin myös lisätä hieman neulapainoa. Oma veikkaukseni viasta olisi, että anti-skating säätö on jotenkin viallinen tai toimimattoman palautuksen koneistot ja jouset aiheuttavat hämminkiä.

Jos on jotain ideoita mahdollisesta viasta tai muuta apua, niin kertokaa.
 
Ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että itse levysoitin on vaakasuorassa! Ei sen tarvitse paljoa heittää kun alkaa noin kummitella (voi siis kumota koko anti-skate voiman). Levysoitin siis vaakaan ja sitten säädöt uusiksi. Muuten vaikuttaisi siltä, että olet tehnyt kaiken oikein - voihan se olla että anti-skate ei toimi oikein, en tiedä. On aika tyypillistä, että muovisten levysoittimien automaattiset toiminnot lakkaavat toimimasta. Jos soittimen voi avata, niin voi yrittää vilkuilla onko siellä joku vipu irti tms. Korjauttaa noi ei kannata.
 
Joo unohtu kertoa, että tuo vaakasuoruuskin tuli tarkistettua silmämääräisesti ja kokeilemalla laitetta pöydällä ja lattialla, ei vaikutusta. Vatupassia ei tuohon hätään löytynyt, mutta en usko että uudehkon betonikerrostalon lattia kovin pahasti heittää. Pitää kuitenkin vielä tarkistaa passin kanssa.

Itse olen samaa mieltä tuommoisen muovi-ihmeen korjauksen kannattavuudesta.
 
Joo, usko ei ole tiedon väärtti tässä asiassa, ja silmämääräisesti ei asiaa todellakaan voi todeta, ja betonilattiat ovat vinoja! Hommaa kuplavaaka, tarkista vaakasuoruus levylautasen päältä (runko ei välttämättä ole samansuuntainen) sekä jostain äänivarren kiinnityksen tuntumasta kannattaa tarkistaa myös. Samoin itse soittimen jalat saattavat kallistaa rungon, vaikka alusta olisikin vaaterissa. Levysoittimen on oltava suorassa, muuten homma ei skulaa oikein.
 
Joissakin levyhöylissä on varren sivuttaissäätö. Jolla voidaan säätää rasian aloituskohta levyllä.
 
Tässä tapauksessa neula siirretään ihan käsin levyn alkuun, eli vain palautuksen pitäisi olla automaattinen. Tuollainen säätö löytyy esim isäni Denonista.

Soittimen suoruus tarkistetaan passin kanssa. Kiitoksia vinkeistä!
 
kuvittelisin että siellä sisällä mahd. antiskating jousi kirraa jotenkin, osiksi vaan ja sitten uutta tilalle, tai tuurilla kuntoon...
 
Back
Ylös