Levykokoelman hallinnointi

Karlsson

Hallituksen jäsen
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
12 034
Kaupunki
Helsinki
Milläs arvon kultakorvat pitää levynsä järjestyksessä? Onko käytössä vain enemmän tai vähemmän looginen järjestys hyllyssä vai onko apuna tietotekniikkaa tahi muuta systeemiä?

Itse pitkään naputtelin jokusen olennaisen tiedon per levy excell-taulukkoon, mutta pitemmän päälle se alkoi tuntua hieman suppealta, esmes haku-toiminto eri tietojen mukaan oli semmonen juttu, joka olisi kyllä kelvannut. Vähän aikaa asiaa tutkittuani päädyin Music Collector-softaan, joka näyttäisi olevan tosi monipuolinen ja hakuja pystyy tekemään minkä tahansa parametrin mukaan. Levyjen kanssa wänkkäily lähti uusiin sfääreihin. Tai lähtee, kunhan saan kaikki naputeltua tuohon tietokantaan. Aika hidasta hommaa jos haluaa todella perusteellisesti laittaa levyn tiedot tuohon...
 
Manuaalis-mekaaninen Lundia-arkistointi on homman nimi. Muutama sata levyä on tyypillisesti lattialla pinoissa ja riveissä, niihin pätee 'viimeksi-soitetut-on-etummaisina' -arkistointiperiaate. Hyvin toimii. Tietysti iän karttuessa ja emmentaalin... dementian edetessä saattaa tulla tehdyksi sekä löytöjä omasta hyllystä että tuplahankintoja, mutta what the hell...
 
Mallas sanoi:
Manuaalis-mekaaninen Lundia-arkistointi on homman nimi. Muutama sata levyä on tyypillisesti lattialla pinoissa ja riveissä, niihin pätee 'viimeksi-soitetut-on-etummaisina' -arkistointiperiaate. Hyvin toimii. Tietysti iän karttuessa ja emmentaalin... dementian edetessä saattaa tulla tehdyksi sekä löytöjä omasta hyllystä että tuplahankintoja, mutta what the hell...

Huomasin tuon uuteen systeemiin siirtymisen ihan ilahduttavaksi hommaksi, vaikka työtä siis riittää. Vaikka tietokannassa on vasta murto-osa levyista, on jo nyt tullut useita iloisia jälleennäkemisiä.
 
Minulla on levyistäni Excel-tietokanta, missä näkyy vain levyn nimi, artisti ja vuosi. Levyt on aakkostettu hyllyyn. Laitan aina pahvin palan siihen väliin, mistä olen levyn ottanut. Näin homma toimii isommankin kokoelman kanssa. Tosin kun on ollut vieraita levyt ovat aivan vituillaan. Sunnuntai meneekin sitten niitä järjestellessä ;)
 
En jaksa järjestellä ja naputella mitään taulukkoja. Levyt ovat summittaisessa järjestyksessä musiikkityylin mukaan, siinä kaikki. Välillä toki harmittaa kun ei heti löydä haluamaansa, mutta sellaista se elämä on... :D
 
Tuolla ne on sikinsokin. :)

Ehkäpä joku päivä saan kasattua sen tietsikan, mihin voikin sitten ripata kaikki levyt ja sen jälkeen ei tarttekaan enään plärätä..
 
Minä olen sellainen pakkomielteinen ihminen joka tykkää naputella kaikenmoista (keräilijät usein ovat). Niinpä kokoelmani on listattu kahteen kertaan. Kokoelman pääluettelointi tapahtuu Linux koneessa ohjelmalla nimeltä Tellico, malliksi pari ruutukaappausta:

http://www.aikakone.org/juhani/audio/kuvat/tellico1.jpg
http://www.aikakone.org/juhani/audio/kuvat/tellico2.jpg

Datakenttiä voi lisätä mielensä mukaan, lajitteluja ja hakuja tehdä melkein miten vain ja lisätä kuvia ja internet-linkkejä. Lisäksi data on tarvittaessa muutettavissa useaan muuhun tallennusmuotoon.

Tästä päätietokannasta siirrän olennaisimman datan aivan käsipelillä samantien html-muotoiseen listaukseen joka löytyy myös kotisivuiltani:

http://www.aikakone.org/juhani/audio/musiikki.html

Tellico on GPL-lisenssin alainen vapaa ohjelmisto joka toimii ainoastaan Unix-pohjaisissa järjestelmissä. Windows-koneisiin löytyy käsittääkseni runsaasti vastaavanlaisia ohjelmistoja joskin pienehköjä listauksia voi aivan hyvin ylläpitää Excelillä tai jollain muulla taulukkolaskentaohjelmalla joista datan voi halutessaan viedä johonkin oikeaan tietokantaohjelmaan.

Ja vielä Tellicon kotisivu:

http://www.periapsis.org/tellico/

Juhani
 
Tässähän olisi jonkun webbitietokannan paikka, jossa olisi levyjen kansikuvat ja biisilistat. Jokainen voisi sitten nimimerkilleen ruksailla omistamansa levyt ja vaikka arvostellakin.

Ei vain ole niin paljoa ylimääräistä aikaa että jaksaisi tehdä tuota :D
 
Mulla on levyt hyvässä aakkosjärjestyksessä hyllyssä.Se kyllä helpottaa levyjen etsintää ja ylipäätänsä käyttöä.

Levyjä olen tässä yrittänyt kirjata ylös muusikoiden.net sivuilla olevaan "levylistaan".Mun mielestä toi on ihan kohtalaisen hyvä tapa pitää levyt kirjattuna.Tällä hetkellä olen saanut noin 90% levyistä listattua.Mikä on ollut aikamoinen urakka.Vaikka ei mulla mitään älyttömiä määriä nykyään levyjä olekaan.Listassa on mukana cd:t,dvd:t ja vinyylit kaikissa muodoissa.Tuota muusikoiden.netin listaa pääsee käyttämään kirjautumalla jäseneksi.

Tässä linkki meikäläisen omaan levylistaan:

http://muusikoiden.net/levylista/selaa.php?list_id=641
 
Joskus >5 vuotta sitten tein tietokantaa levyistä, mutta alkoi vituttamaan se naputtaminen, se jäin. Olen aina pyrkinyt järjestämään levyt hyllyyn siten, ne ovat ensin jonkinlaisin genreittäin, sitten artistit, bändit, säveltäjät aakkosjärjestyksessä, ja nuo kronologisessa järjestyksessä. Näin löytyy aina se mitä hakee, heti, mutta yllätys momentti jää puuttumaan: "Haa, mulla on tämäkin levy!". Nyt vallitsee kaaos, hyllytila loppui ja vinyylejä on metreittäin pitkin lattioita... järjestykset on saanut jäädä. Tyttökin (kohta 5v) on sanut jo montaa kertaa: "Isi ostaa liikaa levyjä", ja eilenkin hän valehteli äidilleen, että minä olen muka koko päivän vain tilaillut levyjä! Salaliitto!
 
Tawe sanoi:
eilenkin hän valehteli äidilleen, että minä olen muka koko päivän vain tilaillut levyjä! Salaliitto!

Etkö sä sitten muka tilannut eilen levyjä...?
 
Tuota Tawen systeemiä (genret -> artistit -> kronologinen) olen näemmä itsekin pyrkinyt noudattamaan, nyt kun tuota pientä levykokoelmaani vilkaisin. Eipä tuossa 300:ssa tosin vielä paljoa arkistoimista ole.

Ja täälläkin ovat perheen naiset jo muodostaneet salaliiton. Tyttö 6-vee kyselee toisinaan että miksi sinä isi ostat aina vaan levyjä ja kuuntelet musiikkia.
 
Saman esittäjän lätyt samassa nipussa, muuten aivan mielivaltaisessa järjestyksessä uudet ja vintage levyt erikseen.
 
Tietokoneella kaikki levyt ylhäällä Music Collectorz ohjelmalla. Tärkeimmät tiedot (artisti/levy/ilmestymisvuosi/ostopaikka ja hinta) ylös ja loput tiedot täyttää jos jaksaa ja kiinnostaa.
Levyhyllyssä artistit aakkosjärjestykseen ja levyt julkaisujärjestykseen. Aika raakoja kontrasteja voi olla vierekkäin mutta ei se mitään.
Mitään jaottelua eri genrejen suhteen en ole jaksanut tehdä.
 
Itsellä sama systeemi kuin Vynilillä, paitsi ostopaikkaa en ole kirjannut. Ja ohjelmana taulukkolaskenta. Niinkuin Hinkkanen sanoi, keräilijäluonteelle sopii tuollainen koneelle naputtelu, ihan hauskaa ajanvietettä kun vain aikaa on.
Hyllyssä myös aakkos/julkaisujärjestys. Kontrasteja on, mutta eihän tuolta muuten mitään löydy. Olen joskus miettinyt genreittäin järjestelyä, mutta lukuisten "crossover" kokoonpanojen vuoksi se on ihan mahdotonta. Pari esimerkkikyssäriä, onko Mahavishnu jazzia vai rockia, entäpä Fleetwood Mac, rockia vai bluesia. Niinpä, siinäpä pulma.

-Arto
 
Arto sanoi:
Olen joskus miettinyt genreittäin järjestelyä, mutta lukuisten "crossover" kokoonpanojen vuoksi se on ihan mahdotonta. Pari esimerkkikyssäriä, onko Mahavishnu jazzia vai rockia, entäpä Fleetwood Mac, rockia vai bluesia. Niinpä, siinäpä pulma.

Kun vinyylejä on paljon niin jonkinlaista jaottelua on pakko tehdä. 2000 äänittettä samoissa aakkosissa on liian iso erä hallittavaksi. Näin ollen minäkin olen kehitellyt jonkinlaisen karkean genre-jaottelun, käsittää mm. seuraavat ryhmät:

Klassinen
Jazz (käsittää paitsi "oikeat" jazz-artistit niin myös sellaisia viihdyttäjiä kuin Manhattan Transfer & Buster Poindexter)
Blues (vain musta musiikki)
Soul (vain musta musiikki, rajanveto muihin ryhmiin on joskus vaikeaa, mihin esim. kuuluu Bobby Bland tai Sam Cooke)
Country
Rock'n'roll (kaikki alkuperäisen rock'n'roll kauden artistit väriin katsomatta)
Uudempi pop & rock 60-luvulta alkaen kansallisuuksittain eli mm. amerikkalaiset, britit, suomalaiset ja muilta kielialueilta tulevat omina ryhminään. Ongelmia tietenkin tulee, epäselvissä tapauksissa teen päätökset aina varman tuloksen tuottavalla mutu-menetelmällä. Koska tämä osa-alue on iso olen jakanut sen pienemmiksi alaryhmiksi, esim. britit on jaoteltu vielä aikakausittain, 1962-66 aloittaneet, 1967-1976 & uudemmat.
Pienempinä alaryhminä ovat vielä mm. reggae, gospel, viihde ja huumori
Various artists (sellaiset sekakokoelmat jotka eivät suoraan sovi mihinkään yllälistattuun ryhmään)

Oheisten genre-jaotusten sisällä olen vielä erotellut omiksi ryhmikseen sellaiset artistit, joilta on kokoelmassa runsaasti äänitteitä, esim. Beatles ja jäsenten soololevyt omana ryhmänään.

Kaiken kaikkiaan melko toimiva systeemi joka kuitenkin elää koko ajan. Hankinnassa on seinän kokoinen (l x k x s = 280 x 250 x 30) Lundia-hylly 50 sentin mittaisilla hyllyillä, jolloin toivottavasti kokoelma on edes jotenkin pidettävissä organisoituna ja tulee sitä paitsi näyttämään komealta... :D

Juhani
 
Minulla on edelleen excel-taulukossa, jossa omissa sarakkeissaan säveltäjä - artisti - teos - musiikkilaji - formaatti - levy-yhtiö - julkaisnro - julkaisuvuosi - ostopaikka - ostoaika - hinta.

Lisäksi:
- pikasuodatus otsikkosoluissa
- järjestetty aakkosittain (ehdot: 1. säveltäjä, 2. artisti, 3. formaatti).
- levylaskuri genreittäin ja formaateittain

Tälläkin hetkellä vain 765 nimikettä, ja lisää tulee harvakseltaan, joten kyllä noita jaksaa pitää yllä.

Levyhyllyssä periaatteessa järjestyksessä genre, artisti, julkaisujärjestys, mutta sekaisin meni jo ajat sitten. Eihän kaikki mahdu tietenkään samaan hyllyyn, josta seuraa kaaos.
 
Minulla levyt ovat joko metrisissä pinoissa lattialla ja pöydillä tai hyllyillä vaakatasossa tai sitten erinäisissä pahvilaatikoissa.

Laatikoissa on klassinen mutta on siellä jaskaakin ja rokkia.
Olen jo luopunut siitä ajatuksesta että löytäisin tietyn levyn.
Sen sijaan saatan muutaman päivän kuunnella esim.nurkkapinoa.
Monia iloisia yllätyksiä-"onko minulla tämäkin".
Sitten kuuntelee naama ipnoskeksinä.

Edellisten päivien ostokset pyrin pitämään niissä pinoissa päällimmäisinä
jotka ovat lähellä cdsoitinta.
Sitten ne vain jonnekin häviää kunnes tupsahtavat esille:tässä olen!

Yhtenä päivänä Fennicassa pyörittelin Tom Waitsin levyjä
käsissäni ja mietin mitä minulla on näistä.Ostin vain" Blood Money"n

koska olin varma ettei minulla ole sitä.
Tämä on tiukan järjestelmäni huono puoli.

i
 
Back
Ylös