Levareista: Rega Planar 3

  • Keskustelun aloittaja OPT
  • Aloituspäivämäärä

OPT

Käyttäjä
Liittynyt
4.8.2006
Viestejä
75
Kaupunki
Helsinki
Omistan kyseisen levarin vuodelta -99 Goldring 1042-rasian kera. Yksinkertainen, mainio ja hyvä-ääninen soitin mielestäni. Vaihdatin siihen taannoin Rega P 3:n moottorin, ehkä äänentoistoon tuli jotain pientä parannusta. Seuraavaksi minulle suositeltiin johdotuksen vaihtamista äänirasiasta levysoitinvahvistimeen (Musical Fidelity X-LPS V3) ja pääsisin seuraavalle 'tasolle'. Ääni paranisi vielä lisäämällä pyörittimeen erillinen virtalähde. Kertokaahan te kokeneet ja ehkä vastaavan pyörittimen omistavat onko tässä järkeä; paraneeko ääni vai nouseeko ainoastaan kuuntelijan itsetunto?
 
Olen myös omistanut Rega Planar 3 soittimen, ja hiton hauska soitinhan se oli. Ihan vain eksperimentointi mielessä vaihdoin siihen sisäisen varsijohdotuksen (Ingocnito re-wire kit). Ääni parani. Stokki-Rega on mielestäni hieman kuivakka ja harmaa soundinen, tämä johtohomma paransi soittimien timbreä sekä selkeytti sointia kaiken kaikkiaan. Lisäksi johdotuksen mekaaninen laatu parani huomattavasti, joka tarkoittaa ehkä pitempää ikää ja varmempaa toimintaa tulevaisuudessa. Perus Regan sisäinen johdotus on myös sillälailla "huonoa", että se saattaa toimia jopa jarruna varren laakerin toiminnalle. Johtotus ei ollut halpa juttu, mutta mielestäni se oli hintansa väärti kun huomioi sen että kaikkinainen eksperimentoiti voi vähän maksaa.

En ole kuullut erillisellä virtalähteellä varustettua P2 tai P3 soitinta. Yleensä ottaen PSU:t ovat hyvin musikaalisia ja hyödyllisiä päivityksiä, joiden tuoma lisä on varsin selvä. Tohon soittimeen käy kuulemma englantilainen ja suhteellisen edullinen Heed Orbit 2 -virtalähde. Voi olla, että se on hyvinkin toimiva juttu. En tiedä.
 
Soitin oli tosiaan kerran huollossa, koska siitä oli mennyt yksi johdoista poikki äänirasian liittimen kohdalta. Enpä silloin vielä ymmärtänyt vaihtaa koko johdotusta parempaan, tai sitten niitä ei ollut vielä edes 'keksittykään'. Mutta sanomisestasi rohkaistuneena täytyy kokeilla suosittelemasi toimenpiteet varsinkin kun vinyylikokoonpano nimittäin ylittää vielä CD:eiden määrän :)
 
OPT sanoi:
Soitin oli tosiaan kerran huollossa, koska siitä oli mennyt yksi johdoista poikki äänirasian liittimen kohdalta.

Kaikkien äänivarsien johdotuksen saa kyllä huomaamatta rikki jos on huolimaton. Hmm... jos aiot tehdä re-wiretyksen itse, ole huolellinen, maailmalla on paljon pilattuja RB-250 ja -300 -varsia. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla vaihtaa alkuperäinen varsi kokonaan Origin Live moddaamaan RB-250 -äänivarteen. Uskon, että alkuperäinen varsi menee kivasti vaihdossa.
 
Aivan, Unkarista, Budapestistä tulee Heed Orbit. Malli 2 sopii Regaan siten, että virtajohdon voi suoraan panna virtalähteen pistokkeeseen. Tosin väliadapterin kautta tai vaihtamalla virtaplugin tilalle IEC koiraan. Eli voi tehdä välijohdon pätkän, jossa tavallinen schuko pistorasia toisessa päässä ja IEC koiras toisessa. Kun taas Orbit 1, jonka kanssa tulos on hiukan parempi, poistetaan soittimen sisällä olevat pari komponenttia ja johdot kytketään suoraan moottoriin. Plugihomma on sama. Välijohtohommaa ei välttämättä tarvitse tehdä itse. Vaakko voi jälleen poistaa tämän kappaleen edellä, jahka eräs rakkikoira huomaa tehdä ilmoituksen "mainonnasta"..

Yleisenä tietona tässä hiukan levysoittimen kehittämisen kertausta.
Ymmärrän hyvin, että pienet summat ovat aina houkuttelevimpia sijoituksia. Siksi niin monet hifiharrastajat luultavasti "upgreidaavat" tai ainakin yrittävät upgreidauksia sellaisilla tuotteilla, kuin kaapelit, klampit, Shakti-kivet, kaapelien kannattajat, virtafiltterit, äänirasiat jne. Niitä on helppo hankkia silloin tällöin, kun ei tarvitse niin pitkään säästellä rahaa.

Kuitenkin, sanoisin, että sillä tavoin saattaa maksaa lopulta enemmän ja saada vähemmän tulosta aikaiseksi. Jopa viedä tulosta huonompaan suuntaan toisinaan.

Jos halutaan saada musikaalisempaa tulosta vinyylilevyiltä, paras järjestys soittimen parantelemiseen on seuraava:

1. Soitinrunko
2. Virtalähde
3. Äänivarsi
4. Äänirasia
5. Neula
6. Kaapelit

Ja tuonne väliin jonnekin mahdollinen parempi levylautanen yms., jos sellaista on olemassa. Soittimen alla oleva alusta kuuluu myös jonnekin tuonne väliin ja kuuluu viiteen ensimmäiseen. Sillä on osansa mekaanisessa signaalin synnyttämisessä.

Näistä elementeistä viisi ensimmäistä ovat mekaanisesti osallisina signaalin poimimisessa levyn urasta. Ne pitkälti määrittävät sen lopullisen musiikin laadun, jota vinyylihifisysteemi tuottaa korviin saakka.

Sen jälkeen koko hifi-systeemi vain heikentää aikaansaadun signaalin laatua komponentti toisensa jälkeen. Kaapeli ja johdotus kuuluvat tavallaan jo tähän heikentävään osaan, koska ne eivät osallistu signaalin työstämiseen urasta.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö muitakin systeemin osia olisi järkevää parantaa, sillä voidaanhan löytää uusi komponentti, joka heikentää signaalin laatua vähemmän, kuin aikaisempi.

Näillä luokituksilla ei sinänsä ole suurta merkitystä, mutta ne auttavat ymmärtämään paremmin sitä, miten homma toimii ja miten sitä parhaiten voisi parantaa.

Kun miettii rahansa sijoittamista, kannattaa vaikka säästää jonkin aikaa lisää rahaa, ja sijoittaa sinne, missä se eniten vaikuttaa. Tai ainakin tehdä pidemmälle tähtäimelle suunniteltuja uudistuksia. Periaatteessa ja käytännössä siis yleensä rahalle saa eniten vastinetta sijoittamalla sitä niin pieneen lukuun ylläolevassa taulukossa, kuin mahdollista. Ykkösestä suurin vastine rahalle, kakkosesta toiseksi eniten jne.

Ja systeemistä kokonaisuudessaan: Järjestys etenee tuosta eteenpäin samaa tietä, kuin signaali kulkee: RIAA, etupää, pääte, kaiuttimet. Parhaan tuloksen sijoituksellensa saa sijoittamalla järjestyksessä alkupäästä kohti systeemin loppupäätä.

Nämä asiat on helppoa todeta kokeilemalla. Esim panemalla huonoon soitinrunkoon parempi varsi ja rasia, kuin hyvään soitinrunkoon, soittaa musiikin osat, esim. melodian latistuneempana ja rytmiikkakin on heikompaa tasoa. Vastaavasti hyvässä äänivarressa samassa soitinrungossa oleva huonompi äänirasia soi paremmin, kuin huonommassa varressa oleva parempi rasia. Tai vastaavasti sama soitinrunko, huonompi varsi ja rasia + erillinen virtalähde vastaan parempi varsi ja rasia ilman PSU:ta. Virtalähde nakittaa paremman varren ja rasian. Olen monasti kuullut, miten tällainen toimii. - aikanaan, kun olin kiinteämmässä yhteistyössä hyvien liikkeiden kanssa, joissa oli mahdollista tehdä ko. kokeita (Ruotsissa). Ne olivat todella tärkeitä kokemuksia, koska lähes jokainen meistä vakuuttuu täysin vasta, kuin itse kokee asian. Normaalistihan meillä harvoin on kalustoa, jolla voisimme tällaisia kokeilla. Tulipahan vain vahvistetuksi, mitä pari valmistajaa silloin sanoivat, ja jota tuli ilman muuta ensin epäillyksi.

CAUTION

Eräs tärkeä seikka on kuitenkin huomioitava, kun näitä kirjoituksiani luetaan. Edellytys näille seikoille aina on se, että kaikki komponentit edes jossain määrin ovat musiikkia toistavia. Mikä hyvänsä komponentti systeemissä, joka erittäin tehokkaasti tappaa musiikin laadun matalaksi, voi estää musikaalisten erojen havaitsemista muissa systeemin osissa. Eli ei se kaiutinkaan saa ihan töttöröö olla (no, torvikaiutin tietenkin saa. :D). Pieni ja edullinen kaiutin saa toki olla, muttei siis töttöröö.

Jos tästä herää kysymyksiä, niin vastaan niihin mielelläni.

Ossi
 
Hei, miten se Regan RB-250:n maadoitus oikein kannattaa järkätä?

Siitä on 20 vuotta, joo toin aikanaan Regoja ekana Suomeen, tosin Ruotsin kautta, en virallisena tuojana, kun viimeksi toimitin ko varren ja nyt ekan Scheu/Regan kanssa kuuntelin, että sehän hummaa pahus. Eikä maajohtoa ole ollenkaan. Asiakkaalla ei ilmeisesti ollut ongelmaa haitaksi asti, mutta hummasi kuulemma enemmän, kuin vanha soittimensa.

Eräs vanha asiakkaani muisteli, että 80-luvulla toimittamassani Manticore Mantrassa oli sama juttu, ja että silloin homma hoitui panemalla miinukset yhteen rasiassa.

Kommentteja ko varresta kokemuksia omaavilta, onko ollut ongelmia ja miten asia hoidettiin? Onko joku vetänyt varresta maajohdon tms. ?
KIITOS!

Ossi
 
Toisinkuulija sanoi:
Hei, miten se Regan RB-250:n maadoitus oikein kannattaa järkätä?... ...Eikä maajohtoa ole ollenkaan.

Regassa ON toki maajohto, se vain kulkee siellä kuoren alla toisen johtimen vieressä, ja maadoittuu liitimen kautta. Mulla ei ole ollut Regan maadoituksen kanssa ongelmia.
 
Ei havaittu..

Vahinko, ettei soitin ole enää täällä.
Johdin tuntui kyllä tavalliselta parijohtimelta/RCA.

Scheun mukaan varsi on maadoitettu jostain sieltä sisältä.
Ilm. laakerin vaiheilta.

Jos onkin - vain toiseen liittimeen maadoitettu, se voisi selittää
että joissain laitteissa auttaa, kun panee molemmat maat yhteen.
Ehkä jopa RCA-liittimissä vasta, vaikka oikeellinen olisi tehdä se siellä rasiapäässä. Mutta kinkkisen ahdas ja riskaabeli.

Kiitos vastauksestasi Tawe joka tapauksessa! Odottelin jo sitä.

Oss
 
Mielenkiintoinen aihe kun itselläni on Rega Planar 3 ollut käytössä 11 vuotta; omaa Regaa ei ole kuitenkaan modattu millään tapaa, se on edelleenkin samassa kuosissa kuin tulleessaan tehtaalta vuonna 1995, mitä nyt äänirasia vaihdettu pari kertaa. Maadoituksen kanssa ei ole ollut isompia ongelmia, ainoana satunnainen brummi joka poistuu kun vekslaan vahvistimen ohjelmavalitsinta kertaalleen eestaas. Tuo brummi ei kuitenkaan esiinny ikinä levyn soidessa, siksi ei ole tullut tarvetta tehdä setuppiin varsinaisesti mitään muutoksia. Jos jossain levyssä itsessään on brummi niin se on to-del-la raivostuttavaa, hyllyssä on ainakin yksi sellainen, Modern Jazz Quartetin "Fontessa", siinä on sellainen ikävä sirinä joka tekee levyn melkein kuuntelukelvottomaksi.
 
Sen verran vielä tuosta Regan johdotuksesta, että yksi merkittävä parannus Ingocnitossa oli se, että tällöin saatiin myös yhtenäinen ketju äänirasialta rca-liittimille asti. Regassa tuo ketju katkeaa varsipilaarin alapäässä olevaan mutikkaan, jossa on juotosliitos.
 
Minulle suositeltiin myös RB300:n vaihtamista Michell Tecnoarm A-malliin (kuulemma viimeisen päälle modattu RB). Ehkä on parempi vain pysyä jalat maassa näidenkin asioiden kanssa.
 
OPT, Michell TechnoArm on pisimmälle viety RB-varsiin pohjautuva "moddaus", ja se on hyvä varsi. No, on eri asia kannattaako sitä Rega Planariin asentaa, mielestäni ei, mutta kyllä näin ovat monet tehneet. Minusta Rega on hyvä soitin kun sen antaa olla Rega, jos tämä ei riitä, on ehkä viisaampaa hieman säästää ja hankkia jo jokin selvästi parempi kieputin.
 
Näin itsekin ajattelen. Ehkä tuo Incognito re-wire kit olisi kuitenkin hyvä ajatus. Mistähän sitä saa ja kuka asentaa Suomessa...vai pitääkö tässä alkaa itse kolvaamaan?
 
ovaisanen sanoi:
Hei,

Mites tuo sähkönsyötön muutos oikein toteutetaan, minusta se on selitetty hieman sekavasti.

Kyse on siitä, jos puhutaan Orbit virtalähteistä, että malli 2 antaa ulos 230V ja malli 1 periaatteessa 110V (voi säätää alemmas=parempi).

Regassa on sisällä vastus/konkka yhdistelmä, joka alentaa jännitettä verkkovirrasta. Moottori on nimellisjännitteeltään 110V. Nyt puhun Regan 2, 3 ja 25 -malleista.

Näin Orbit 2 toimii sellaisenaan regan oma verkkojohto virtalähteeseen plugaten.

Orbit 1 kohdalla poistetaan soittimesta nuo jännitettä alentavat komponentit, koska virtalähde itsessään syöttää moottorille oikeata jännitettä. Lopputulos näin ilman noita välikomponentteja on hieman parempi, kuin Orbit kakkosella, mutta vaatii siis hiukan ekstratyötä komponenttien ohittamisessa.

Se mitä puhuin niistä liittimistä tarkoittaa sitä, että Orbitin takaseinässä oleva lähtö on IEC naaras pistorasia. Regan tavallinen sähköpistotulppa ei siihen sellaisenaan sovi. Tulppa soittimen verkkojohdossa on joko vaihdettava IEC koiraaksi tai sitten tehtävä välijohtoadapteri. Varsinkin Orbit 1:n kohdalla (110V), tuo tulppa todella kannattaa vaihtaa, ettei joku vahingossa pane soittimen töpeliä seinään, koska jännitettä alentavat komponentit on poistettu pelistä. Se luultavasti käräyttäisi moottorin.

Selvittikö tämä asiaa? Selvennän mielelläni, jos jäi vielä kysymyksiä.

Ossi

P.S. Muuten olen samaa mieltä edellisten kanssa, ettei Regan pikkumalleihin kannata ryhtyä mitään erikoisvarsia rustailemaan. Se soitinrunko on tärkeämpi tekijä, kuin varsi. Eli tehokkaampaa lopputulokselle on hankkia parempi runko vaikka samalle varrelle.
 
Selvisihän tuo, olihan siitä aikaisemmin kirjoitusta, että noissa jänniteissä on eroja. Minulla ei Regan levysoittimia ole koskaan ollut, ei kaikki yksityiskohdat aina jää mieleen. Seuraan lähinnä mieleenkiinnosta , koska levysoittimia on kerääntynyt nurkkiin ja jos Regaa kaupataan sopivaan hintaan, kyllä se joukkoon mahtuu.

Toiseksi yksi lause herätti , jatkojohto schuko ja toisessa päässä IEC koiras, jos tälläinen johto tulee kotelon ulkopuolelle, käsittääkseni se ei ole sähköturvan kannalta ollenkaan suositeltava, vaikka jännite olisi 110v. Tulkitsinko oikein selostuksen välijohdosta ?
 
Mullakin on tuon Lencossa kiinni olevan Regan moddaaminen aina välillä mielessä pyörähtänyt, mutta jäänyt sitten "tärkeämpien säätöjen" jalkoihin. Muistaakseni Michellin vastapainoa ja VTA-adjusteria sai tilattua ihan erikseenkin, jolloin tuollaista perus 250 tai 300 vartta saisi vietyä enemmän tuonne Tecnoarmin suuntaan.

Jos varren lähettäminen uudelleen johdotettavaksi Suomen ulkopuolelle ei pelota, niin Briteistä ainakin löytyy tuohon puuhaan erikoistuneita lafkoja, audio-origami jne.

-Reko
 
Back
Ylös