Lautasmatto

KariFS

Hifiharrastaja
Liittynyt
28.10.2019
Viestejä
4 233
Kaupunki
Tampereen seutu
Olenkohan vähän yksinkertainen (ei tarvi vastata :D) mutta en löydä (tältä foorumilta) keskustelua levysoittimen lautasmatoista. Joko en hae oikeilla sanoilla tai sitten maton sopivuus on niin vahvasti lautaseen sidoksissa että yleistä keskustelua ei ole syntynyt. Esim Rega-säikeessä kyllä oli jotain juttua näistä, ja huopamattoja on kritisoitu monessakin keskustelussa. Jos intoa ilmenee niin voidaan keskustella matoista esimerkiksi tässä topikissa.

Aloitan heti omalla dilemmalla. Mulla on Lenco L75, reilun puoli vuosisataa ikää sillä. Alkuperäinen kuminen matto on kovettunut ja aika liukas. Siinä on syvennys ja alumiinikiekko tuossa keskellä ja yleisimpien levykokojen (7, 10 ja 12”) reunojen haminoilla tällaiset harjanteet:

F6B0E064-B70E-44E0-8287-18409BD878B8.jpeg
Epäilys on, että taitaa aika huonosti levy tukeutua alustaansa. Painoa tai klamppia suunnittelin, mutta keskellä lautasta on myös syvennys, ja levyn keskelle laitettu puntti tai klamppi luultavasti joko painaa levyn kupille tai jää ”pomppimaan”. Tuo keskitapin ympärillä oleva alue on jotain 2-3mm alempana kuin lautasen varsinainen pinta.

0B08ECA7-3ED1-4435-B7E3-4407FB8A601B.jpeg

Tutkailin vähän muiden ratkaisuja, toki valtaosa ei tätä edes ongelmana nähnyt, mutta monella oli käytössä kova ”matto”. ”Mattoja” oli tehty rosterista, messingistä, kuparista ja erilaisista muoveista. Insinöörivinkkelistä (jälleen kerran) värähtelyn kannalta vaikuttaisi muovinen olevan teoriassa paras. Kaksi värähtelyominaisuuksiltaan mahdollisimman erilaista materiaalia vastakkain ”hyljeksivät” toistensa värähtelyä. Eli neulan levyyn tuoman herätteen aiheuttama värähtely ei kulkeutuisi lautaseen, ja toisaalta lautaseen aiheutunut värähtely ei kulkeutuisi levyyn. Ehkä.

Lisäksi paksuhko muovikiekko luultavasti olisi niin tukeva että se ja sen päälle asetettu levy tuskin painuu kupille jos käytetään maltillisen kokoista punttia tai klampin kiristysvoimaa. Saattaisi olla jopa eduksi että ”matto” sekä levy eivät ”kytkeydy” tiukasti keskitappiin ja sen ympärykseen 🤔

Kysäisin eräästä nettikaupasta tuollaisen 5mm kiekon valmistusta, ei se kamalan kallis ollut, mutta keskireikä olisi maksanut 20€ lisää, joten aloin kartoittelemaan valmiita ratkaisuja. Kyllähän sen reiän poraa jos joku vaan merkkaa paikan, mutta paikan haku itse on hankalaa ja tasaisessa levyssähän sitten ei ole etikettialueen syvennystäkään.

Vähän hintsusti on tarjolla muuta kuin halpishuopaa tai ylihinnoiteltua nahkaa ainakaan kotimaassa ja ”tavanomaisilla epäillyillä”. Mutta törmäsinpä tällaiseen enempivähempi ilmeisesti harrastepohjalta toimivaan saksalaiseen sivustoon:


Pitkä linkki mutta toivottavasti toimii. Onko kellään kokemusta tuosta paikasta, tai muita myyjiä tiedossa?

Minkäslaisia mattoja on muilla käytössä? Jos jotain ajatuksia heräsi niin mielelläni niistä lukisin :)
 
Viimeksi muokattu:
Hakusana on: levymatto
Ja ainakin pari pidempää ketjua on aiheesta:

Joskus kauan sitten vertailin erilaisia diy-väkerryksiä ja jotain kaupallisiakin ja nauhoittelin musiikkinäytteitä, silloin muistaakseni parhaaksi todettiin achromat (nettisivut jotenkuten toimivat).
 
^ Ookoo, tämä vastasikin siihen ekaan kysymykseeni :D

Kiitti, lukaisenpa nuo läpi.

Toki, jos viimeisten 5-10 vuoden aikana on uusia ajatuksia tullut, niin edelleen kiinnostelee :)
 
Lencossa tuota omaa mattoa pidetään ihan kohtuullisena ratkaisuna, jos L78:n maton löydät, niin se on tosin parempi. Akryylimatto on myös Lencossa suosittu ratkaisu, jos levypainoa haluaa käyttää.

Mutta jos vaikka korkkimattoa käyttää, niin keveällä levypainolla toimii Lencossakin oikein hyvin. Myös spotmatia kannattaa mielestäni kokeilla, jos askartelu innostaa (sen kanssa ei tietenkään ylimääräisiä painoja).
 
Tuntuu että pitkälti kahden koulukunnan välillä mennään, joko pyritään maton ja levyn täyteen kontaktiin tai siihen että levyä kevyesti kannatellaan. Omassa Braunissakin on vain ohuet harjanteet levymatossa levyn kannatteluun. Toki soitin on sitä ikäluokkaa että öljykriisin aikaisista hyvin joustavista LP-levyistä ei tiedetty mitään.
 
Viimeksi muokattu:
^ Joo, samaa ikäluokkaa tuo Lencokin. Vanhat paksut levyt tuntuvat soivan Lencossa(kin) paremmin, sillä tuota akryyliä meinasin kun se lähes vastaa vinyyliä, ja massalla ”kytkisi” ne toisiinsa. On mulla Technicsin matto olemassa, kumia sekin on mutta levyä vasten tuleva pinta on tasaisempi. Voisi kai sitäkin kokeilla.
 
^^Kokeile ihmeessä Technicsin mattoa.Ostin alkuvuodesta Technics 1210MK2.Ekaksi panin siihen Blue Horizonin maton.
Ei toiminut.Sen jälkeen laitoin Technicsin oman levymaton ( kumimaton ).Johan pelittää! Technics siis osaa nämä hommat!
 
^ Joo, se mun on aika painava ja muistaakseni vielä aika pehmeä, vaikka onkin yli 40 vuotta vanha :)

Ohessa netistä nyysitty kuva samanlaisesta ”Kevyt-Teknarista” kuin mikä se mun on. Käsittääkseni valikoiman keskikastia tai vähän päälle vuosina 1979-81 jotka oli markkinoilla. Aika kevyt lautanen siinä on, ja varmaan matolla on iso osuus ja sen on hyvä olla just tuollainen. Lautanen on alumiinia ja irrallaan ilman mattoa soi aika lailla. Paikallaan ollessaan ja matto päällä lautanen vaikuttaa jokseenkin mykältä.
 

Liitteet

  • E6ABD8F0-D648-429C-934B-46C856A5E594.jpeg
    E6ABD8F0-D648-429C-934B-46C856A5E594.jpeg
    60,8 KB · Katsottu: 26
Miksi pyörä pitää keksiä uudestaan, ebay.de ja taikasanat turntable mat.
Löytyy akryylia, korkkia huopaa.
 
^ Kiitti, katson sieltäkin. Henk koht vaan ürpii koko firma sen verran että mieluusti ostan muualta.
 
Palataanpas aiheeseen... Jos sattumoisin olisin hankkimassa kovaa lautasmattoa ja materiaalivaihtoehtoina olisi kirkas akryyli ja kirkas polykarbonaatti, niin kumman valitsisitte?

Polykarbonaatti (Lexan) olisi ehkä kestävämpi naarmuja vastaan, mutta toisaalta akryyliä käytetään paljon. Ja onhan tuo pölykuvun alla oleva levylautanen asumukseni yksi varjelluimmista paikoista muutenkin. Onkohan noilla materiaaleilla jotain oleellista, saati äänellistä eroa?
 
Akryyli kaiketi vaimentaa ääntä/värähtelyjä tehokkaammin kuin polykarbonaatti.
 
Vanhoille,ja uusille soittimille laittaisin Acoustic Revive maton. leveys 290/5 mm/355 gr. Oltzi :)
 
Eikös sen alkuperäisen maton paksuus myös määritä aika pitkälti sitä, mimmoisen maton siihen voi pistää, ettei goemetria kärsi ja äänivarsi pitää kulmansa?
 
Eikös sen alkuperäisen maton paksuus myös määritä aika pitkälti sitä, mimmoisen maton siihen voi pistää, ettei goemetria kärsi ja äänivarsi pitää kulmansa?

Joo, hyvä pointti. Meinasin semmoisen 5 millisen laittaa, samaa luokkaa kuin alkuperäinen. Tossa Lencossa on varren tolpan korkeus säädettävissä, tai ehkä paremminkin ”asennettavissa eri korkeuksille”. Varren tolppa on kiinnitetty soittimeen semmoisella ”kauluksella”, jossa on kaksi vai kolme lukkoruuvia. Ei missään nimessä kätevä saati vauhdissa säädettävä, mutta pelivaraa on kuitenkin.
 
Noni, nyt on akryylikiekko hankittuna. Alustavat kokemukset ovat lupaavia, basso-osastolle tuli selkeyttä ja sävyjä, olisiko tuo ollut hieman yksinuottista aikaisemmin? Keskialue ehkä "siloittui", jotain rähinää siitä poistui, en tiedä onko se nyt "vähemmän musikaalinen" tai jotain. Yläpää ei ainakaan huonontunut.

Soittimen käyntiääni (rumble) ei enää kantaudu signaalin sekaan enää niin selvästi, ja varmaankin taitaa levy pysyä nyt vakaammin aloillaan. Teoria tukee tätä havaintoa/luuloa, eli akryyli on melkein kuin vinyyliä => värähtelyt "imeytyvät" levystä akryyliin, ja toisaalta akryyli on erittäin erilaista kuin levylautasen materiaali (Zamak) => lautasessa olevat välipyörän ym värähtelyt eivät siirry rajapinnasta akryyliin juuri ollenkaan. Voi olla pseudotiedettäkin tämä. Joka tapauksessa yllätyin erosta akryylin ja vähän kovettuneen kumimaton välillä.

Voi olla että testailen jotain ohutta korkkia, nahkaa tms vielä levyn ja akryylin välissä.

Kyseessä siis edelleen Lenco L75, huollettu, laakerissa keraaminen kuula ja muovinen painelevy, muuten alkuperäinen. Käytössä 420-grammainen rosterikiekko levypainona.
 
Pro- jectin kolme vuotta vanha, uutena ostettu ja käyttämättä ollut korkkimatto Cork-it on kahdesta kohtaa hieman koholla ulkoreunasta parin sentin matkalta eli siinä on jotain häikkää, mutta haittaako tuo mitään? Kun soitinta katsoo sivusta, niin soidessa siinä näkyy nuo laakeat nyppylät eli levyn ulkoreuna ei paina niitä alas.
 
Pro- jectin kolme vuotta vanha, uutena ostettu ja käyttämättä ollut korkkimatto Cork-it on kahdesta kohtaa hieman koholla ulkoreunasta parin sentin matkalta eli siinä on jotain häikkää, mutta haittaako tuo mitään? Kun soitinta katsoo sivusta, niin soidessa siinä näkyy nuo laakeat nyppylät eli levyn ulkoreuna ei paina niitä alas.
Entäs jos 'väkivalloin' koittaisi sormilla painella niitä tasaan? Mielestäni ainakin sinänsä haittaa, että suora levy ei ole suora tuon päällä.

Korkkimatoista sitten erikseen se, että tuntuu oma olevan kovin staattinen. Onko muilla samaa?
 
Back
Ylös