Laitteita millä voi muokata signaalia ja tehdä aktiivijakoja

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 464
Kaupunki
Jyväskylä
Millä laitteilla olette tehneet noita virityksiä monen elementin ajoon eri vahvistimilla. Itseä kiinnostaisi vekotin millä voi jakaa signaalin 3-4 elementille / kaiutin elikkä jakotaajuus, vahvistus ja vaihe olisi säädettävisä jokaiselle erikseen. Voisi simuloida jakosuodinta.
 
Behringer DCX2496 ja Dbx Driverack PA+ näitä halpoja vaihtoehtoja. 4-tie-stereosysteemille laitteita tarvitaan kaksi, 3-tie vielä menee stereona.
 
Foobar xover plugin + Windows PC + 6 kanava äänikortti (Terratec Phase 26 USB, 6Fire USB)
http://xover.sourceforge.net/
+ helppo käyttää
- sidoksissa foobar playeriin
- kehnot equtus mahdollisuudet


Brutefir + Ubuntu Linux + 10kanavainen äänikortti (M-Audio delta 1010)
+ täysin konffattavissa omiin tarpeisiin
- nörteille
- linuxin äänikorttituki rajallista


ADSP-21369 Ezkit + assembler koodia
+ starttaa sekunnissa. Toimii kuin junan vessa kunhan viritetty toimivaksi
- tosinörteille
- lisenssiehdot

Kaks edellä mainittua on kiinni seteissä

Ps.
Eräs suht halpa vaihtoehto
http://www.minidsp.com/
-ei kokemuksia
 
hetivalmiiksi tuo behru, toimii, tosin maskaa ääntä vakiona aika paljon. (modausohjeita netti pullollaa).
Behru siittä kiva, että läppäri syliin ja spottiin ja säätämään, tai läppärillä arta mittaa koko ajan, ja säätää samalla behrua (molempia tapoja oon käyttäny).
Minidsp kiinnostas ihteä ihan kympillä, sellanen diy-miesten vaihtoehto. Behrun modauskin mielessä (oparit, powereita, konkkia...).

Noi tietsikkapohjaset sitten, pitää laittaa puukee päälle että voi kuunnella musaa... hmm...
 
Jos joku lähtee Honkkarista tilaamaan noita miniDSP:tä niin tuun heti kimppatilaukseen mukaan:) Todella kiinnostava härveli täytyy sanoa.
 
Juuri tuollaisia vehkeitähän tässä etsinkin. Behringerin hankintaa pitää varmaan ruveta harkitsemaan.
 
Seppo Kaksonen sanoi:
Behringer on pätevä.

No joo, hintaansa nähden (erittäinkin) pätevä laite. Toiminnoiltaan varsin kattava, vaikutus äänenlaatuun on vähän kiistanalainen. En ole kokenut vaikutusta niin merkittävänä nyt viivalähdedipolikaiuttimilla soitettuna kuin mitä edellisillä suuntaavilla pistesäteilijäkotelokaiuttimilla. Jostain syystä myös perussuhina kuuluu reilusti heikommin, liekkö tuokin kaiuttimen ympärisäteilevyyden tuotosta. Voisiko ehkä sanoa, että huonetta enemmän soittava kaiutin ei paljasta laitteiston eroa aivan niin raa'asti kuin lähikentässä kuunneltu kotelokaiutin.
 
Perussuhina? Kuinka häiritsevä se on? Tarkoitus rassata päälle 96dB:n elementtejä ja niistä alkaa jo joidenkin etusienkin suhinat tulla läpi...
 
No kyllähän se vatuttaa jos musa ei soi, ja tietoisuus vatuttaa muutenkin. 96dB diskantit siis? Kyllä niistä suhinat tulee läpi, varsinkin luokaa DCX. Driverackikin varmaan suhisee saman verran, se on näiden pa-vehkeiden heikkous, eli ovat enemmän suunniteltu käytetäväksi lähes maksimitehoilla kuin hiljaisessa kuuntelussa.

Suhinasta pääsee eroon tekemällä vaimentavat signaalijohdot (ne on halpoja tehdä) tai ostamalla jonkun 6ch volumekontrollerin (ne on kalliita), jollain on myös vahvistimessa itsessään gain trimmi kuten behrun a500:ssa on. Myös signaalin ottaminen digitaalisena DCX:lle vähentää suhinoita huomattavasti. Tilaa jostain etäkauppana, siinä on 14pv aikaa arpoa pidätkö laitteen.
 
Tuon tarve olisi lähinnä siihen että arpoisi jakotaajuudet/jyrkkyydet+tasot kohdilleen ennenkuin lähtisi suunnittelemaan suodinta kokemuksien perusteella. Kaikkien elementtien herkkyys tulee olemaan päälle 96dB:tä, joten jos signaalissa on ylimääräistä hurinaa, niin se todennäköisesti kuuluu kyllä läpi. Se mahdollisuus tietenkin on että laiskuus estää sen suotimen suunnittelun ja tuo jäisikin käyttöön. Sitä tuossa suhinassa eniten pelkään...
 
En kyllä lähtisi tekemään mitään sähköjarruja kaiutinpiuhoihin enää jos aktiivisuotimen omistaa, mutta mielipiteitä tähän on varmasti monia. Kyllä suhinan kanssakin voi elää, eikä sen vaimentaminen ole kuten sanottu kovin vaikeaa jos se tuhottomasti häiritsee.

XTZ on julkaisemassa DSP etusen alustavasti viime tietojen mukaan joskus 2-3kk päästä, sen hinnaksi tulee kuitenkin (luultavasti) yli 1ke, eli ei ihan budjettietunen, mutta toivottavasti olisi hyvä. Se kannattaa tarkastaa kunhan ilmestyy, vaikka DCX:n ostaisitkin nyt.
 
Suhinasta pääsee helpoiten eroon kun pistää etusen/volumepotikan suotimen jälkeen. Itellä ei ollut mitään kohinaongelmia DCX:n kanssa kun tuolleen teki ja äänikin parani huomattavasti. Tosi monipuolinen suodin eikä kallis (alkuperäisenä)
 
Taitaapi tulla se suhina sieltä Behrun DACista. Laittaa ulkonen DAC sen jälkeen niin helpottaa.

-A
 
DCX:stä ei saa signaalia ulos digitaalisena, ulkoista DACia ei voi käyttää.
 
En tiedä missä hintaluokassa pitäisi laitteen olla mutta laatua hakevalle löytyy valikoimaa mm. XTA, BSS, Lap.gruppen, Ev jnejne. valikoimista. Digisisään alkaa olemaan jo aika yleinen ominaisuus ja tarvittaessa myös ulos hoituu kun tuohta lyödään tiskiin.

Itsellä BSS:n FDS-336T ja kohinoista ei tietoakaan. Toki kaiuttimina M&D MaximusMonitor joka todella epäherkkä mutta silti..

Ja noita halvempia tuossa onkin jo lueteltu. Toimivat varmasti ja hinta/laatusuhde kohdillaan. Itse kuitenkin ostaisin vaikkapa Ebaysta samalla hintaa laadukkaan käytetyn. Voipi olla että joutuu hieman odottelemaan että sopiva osuu kohdalle mutta silloin tällöin menee laadukasta tavaraa todella halvalla.
 
Tämä lienee FAQ DCX2496 käyttäjien keskuudessa, mut minua on ihmetyttänyt pitkään.

DCXlle ilmoitettaan max input level +22dBu. Elikkä PA laitteiden signaalitaso.
Jos tähän kytketään analogisilla liitännöillä +4dBu (? tavan kuluttajalaitteissa käytetty signaalitaso), niin 18dB menee hukkaan.
Elikkä kolme bittiä DSPn sananleveydestä jää käyttämättä. Ei ihme jos kohisee..

Miten tämä on yleensä ratkaistu? On sanomattakin selvää, että äänensäätöpotikka tulee olla DCXn jälkeen.
Käyttämällä pelkästään digi-inputtia?
 
Yksi vaihtoehto on rakentaa DIY Dac ja ohjata sitä suoraan i2c kontrollilla. Ottaa vaan selville, että Dacissa on mahdollista muokata jokaiselle kanavalle oma impulssivaste ja ohjaa Dacia esim. Atmelin mikroprossulla (Arduino on helppoudessaan hyvä kehitysalusta). Dac piirissä on myös joskus/monesti mahdollista rakentaa 2-to-8 sourcetus samoisilla i2c rekistereillä, jolloin tuommoinen jakosuoto onnistuu myös.

Sitten vaan analogiapuoli ihan viimeisen päälle ja avot. Ei varmasti ole mikään hintaihme, mutta on varmasti mielenkiintoinen projekti ja saa täsmälleen ne ominaisuudet mitä haluaa. Tosin, vain digilähteen kanssa toimii.
 
veskelin sanoi:
Tämä lienee FAQ DCX2496 käyttäjien keskuudessa, mut minua on ihmetyttänyt pitkään.

DCXlle ilmoitettaan max input level +22dBu. Elikkä PA laitteiden signaalitaso.
Jos tähän kytketään analogisilla liitännöillä +4dBu (? tavan kuluttajalaitteissa käytetty signaalitaso), niin 18dB menee hukkaan.
Elikkä kolme bittiä DSPn sananleveydestä jää käyttämättä. Ei ihme jos kohisee..

Miten tämä on yleensä ratkaistu? On sanomattakin selvää, että äänensäätöpotikka tulee olla DCXn jälkeen.
Käyttämällä pelkästään digi-inputtia?
noitahan on jokku modannu silleen, että ovatten muutelleet tulo-opareiden vahvistusta.
 
Itsellä on behrun DCX2496 esivahvistimen ja päätteiden välissä. Hurinoita/suhinoita ei kuulu yhtään.
Olen säätänyt päätteiden herkkyyden niin pienelle että DCX2496:n läpi menevä signaali on mahdollisimman iso.
Käytännössä maksimi äänenpaineella DCX:n clippivalot on juuri rajalla.
Tällöin ei ole suhinoista tietoakaan.
Tosin tuo DCX on modattu opareiltaan ja signaalitien konkiltaan joten en tiedä kuinka reippaasti vakiokuosissa oleva DCX suhisee.

Kivan monipuolinen laite :)
 
Back
Ylös