Laitteiden kuunteluvaikutelmat

moukkunen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 262
Kaupunki
Kärkölä
Mitä hyötyä on laitteiden äänellisellä testauksella lehdissä tai täällä netissä? Mitä me lopulta niistä opimme? Saammeko niistä jotain oikeaa hyötyä? Vai onko lopullinen hyöty enemmän laitteiden valmistajien ja kauppiaiden?
Kuinka pitkälle testit ovat vain laitteiden laadun mielikuvan luojia ja näkemyksiä jotka vaikuttavat harrastajien ajatteluun tietyistä merkeistä tai malleista?

Me emme juurikaan koskaan tiedä testeissä käytettävän muun laitteiston osuutta testattaviin laitteisiin. Emmekä tiedä mitä kyseinen testaaja arvostaa tai vaatii ääneltä.
Vaikka saisimme hyvän kuvan siitä millainen ääni on luonteeltaan sävyjen kannalta, kuinka paljon siitä on lopulta hyötyä? Tai jos arvostelusta saa sen käsityksen että laite on musikaalinen, miten päättelemme että kyseinen laite on musikaalisempi kuin joku toinen, tai oma laite jota olemme päivittämässä?
Helpottaako arviot lopulta sitäkään, mitä valitsemme kotiin kuunneltavaksi? Mistä tiedämme että juuri tietyt mallit ovat ne joita kannattaa testata kotona. Mikä luo sen mielikuvan?
Onnistuisiko laitteen hankinta yhtä helposti pelkkien kuvien ja teknisten tietojen avulla?
Miten kävisi jos olisi enakkoluuloton asenne kaikkia tuotteita kohtaan jotka sopisivat omaan käyttöön ja valinta tapahtuisi puhtaasti oman kotona käytävän kuuntelun perusteella?

Esittäkääpä omia mielipiteitä ja mielikuvia asiasta? :)
 
Kyllähän ne testit ovat lähinnä suuntaa antavia. Kun lukee saman testaajan useita testejä ja koekuuntelee näitä laitteita itse saa jonkinlaisen käsityksen hänen mieltymyksistään ja sitä kautta hänen arvioidensa käyttökelpoisuudesta juuri minulle. Lopullinen testi pitää aina kuitenkin tehdä itse juuri siinä akustiikassa ja laiteympäristössä johon laitetta ollaan ostamassa mutta auttaa, nopeuttaa, jos voi kantaa kotiin pääasiassa sellaisia laitteita, joista oletettavasti pitää.
 
Mielestäni on hyötyä. Ainakin laitteiden toimivuus ja ominaisuudet tulevat hyvissä testeissä esiin. Kuunteluvaikutelmatkin antavat suuntaa siitä, kannattaako testattu laite laittaa kuunneltavien listalle.
 
Aika hyvä pointti!
Lisäisin vielä: Kuunnellaan settiä jota ei ole ikinä ennen kuultu -> Jälkeenpäin arvioidaan CD-soittimen sävyjä. Toisen mielestä piuhat olivat hyvät. Kolmas löytää kaiuttimista jotain kommentoitavaa jne... Aika seppiä ovat jos tietävät kuinka esim. CD-soitin toimii vaikka kaiuttimet, piuhat ja muut hörpäkkeet ovat aivan vieraita.
Kokonaisuutta voidaan kyllä arvioida, mutta erillisiä komponentteja?

Meillä kaiuttimien pienikin siirto saa ne soimaan aivan eri luontoisesti.
Muutama päivä sitten vähensin akustointia ja kuinka ollakaan, ääni on miellyttävämpi (aiempi akustointi toimi kaiuttimien ollessa toisella seinällä).

Kun viritetään laitteita huippuunsa niin mielestäni yksittäisten komponenttien arviointi on ulkopuoliselle vaikeaa jos ei ole kokemusta mitä soundeja on milläkin twiikkauksella ja kattauksella aiemmin havaittu.
 
moukkunen sanoi:
Mitä hyötyä on laitteiden äänellisellä testauksella lehdissä tai täällä netissä? Mitä me lopulta niistä opimme? Saammeko niistä jotain oikeaa hyötyä? Vai onko lopullinen hyöty enemmän laitteiden valmistajien ja kauppiaiden?
Kuinka pitkälle testit ovat vain laitteiden laadun mielikuvan luojia ja näkemyksiä jotka vaikuttavat harrastajien ajatteluun tietyistä merkeistä tai malleista?

Eipä kai niillä paljon muuta annettavaa ole kuin osviittaa hieman johonkin suuntaan. Toisaalta täytyy kyllä hieman tietää testaajan saundillisia mieltymyksiäkin jos meinaa testeistä jotain saada irti.

Huvittaakin hieman tämä pisteytys systeemi jota täällä käytetään ja ketä se palvelee. Rankataan laitteet niin absoluuttisesti että, oikein desimaalin tarkkuudella, heh. Sitten vielä sekin, että otetaan viisi laitetta testiin ja yksi nostetaan alttarille, testivoittajana. Tietty se on tämän joukon paras testaajien mielestä, samanlaisia laitteita kun on kuitenkin myynnissä muitakin ja paljon.

Kauppiashan tietysti hyötyy tälläisestä muutaman laitteen testaamisesta. Mutta joku toinen kauppias ei niinkään, voipi jopa laitteen myynti laskea - ainakin jos on testin häntäpäähän jäänyt. Laite voi olla jopa aivan bueno - ei vain natsannut testisysteemissä.
Siksi ei ole ihmekään kun jotkut viisaat valmistajat eivät mielellään anna laitteitaan testiin, näin potentiaalinen ostaja joutuu ihan itse kuuntelemaan ja päättämmän mitä laitteita itselleen hankki.
 
Moikka!

En oikeastaan itse tiedä, miksi luen noita testejä. En ole kumminkaan testit luettua ikinä sillä asenteella, notta no niin. Nyt kauppaan hakemaan joka testipari himaan ja ihmettelemään. Luen niitä kumminkin ihan mielelläni. Välillä saan tietooni ihan uusia kaiutinmerkkejä ja..

Niin. En oikeastaan tiedä. Luen autotestejäkin, enkä lähde niitä autojakaan suorin tein koe-ajamaan. Näistä hifi-lehden testeistä, vaikken kavereiden kaikkia adjektiiveja ymmärräkkään, niin mielestäni luon lukemani perusteella kumminkin jonkinnäköisen mielikuvan esim. kaiuttimen olemuksesta, luettuani kummankin kaverin kirjoitukset.

Ajattelen kenties, että jahas. Tuo kaiutin on varmaankin vähän kirkkaampi sitten, tai tuolla kaiuttimella taitaa alapään toisto olla sitten hyvä.

Jotenkin sen lukemani jälkeen syntyy mielikuvia ja osa testatuista laitteista jää vaan jostain kummansyystä takaraivoon kummittelemaan. Kenties tekstistä on löytynyt semmoista henkeä, mikä viestii minulle mielenkiintoisesta laitteesta, vaikken itse testaajaa sen kummemmin tiedä.

Pointti taitaa loppupeleistä olla, ainakin mulle se, että tykkään tosiaan lukea noita testejä. Emäntä lukee jotain kunto plussia ja niissä taas ei ole mitään, mikä saisi meikäläisen mielenkiinnon herkeämään.

Ne vaan kiinnostaa sano. :)

Siinä niiden testien hyöty ainakin meikäläiselle on.
 
Keimo, luulin, että sinä olet lähinnä siirrellyt taloa kajarien ympärillä. Eikös ne kajarit ole sitä kokoluokkaa, että...?

Muuten olen myös sitä mieltä, että pisteytykset ovat täysin turhia ja suorastaan usein vahingollisia. Se on hiukan, kuin kuolemantuomioiden jakaminen - aina joku tuomitaan syyttömänä, mutta seuraukset ovat lopulliset.

Toisaalta voisi myös edellyttää, että kirjoituksista asia tulisi selväksi. Järjestys siinä testissä.

Mikäli pidetään jotain referenssilaitetta vakiona, sen kautta voidaan heijastella eri lehdissä olevissa testeissä kuunneltuja laitteita keskinäisiin suhteisiin.

Vaikka mitä minä tästä osaan sanoa - en ole koskaan ollut lehdessä miettimässä miten nämä parhaiten hoituisivat. Tai koettamassa tyydyttää lukijoiden ja edustajien vaatimuksia esim. pidemmän tähtäimen vertailukelpoisuudesta.

Ossi
 
Pisteytys on kyllä turhaa, se on totta. Olen jopa kuullut että on mittailtu niitä hifilehden antamia tähti-palkkeja viivoittimella... et ei puhhuh sentään :)

Testit on kyllä ihan hyödyllisiä, koska niistä saa jonkinlaisen (oikeanlaisen/vääränlaisen?) yleiskuvan laitteista ja ainakin pakolliset tekniset seikat kuten sähköinen yhteensopivuus ja toiminnot sekä ominaisuudet tulevat mainittua. JA varmasti mielenkiintoisiakin lukea jos juttu on hyvin kirjoitettu.

Mutten kuten moukkunen totesi, se keskeinen asia, eli ääni on kyllä aika vaikeasti hahmotettavissa mistään kommenteista niin että mielikuva olisi oikea. Pakkohan se on itse kuunnella ja kokeilla jos haluaa asiaan oikeasti selvyyden. Selväähän sekin, että testivoitto on valtavan arvokas mainos myyjille, ja toisaalta viimeiseksi jäänyt taas kärsii kaupallisestikin huonosta arviosta.

Aika kaupallista touhuahan se on tämäkin. Kannattaa olla aika -mikäs se oikea termi olisikaan- medialukutaitoinen :)
 
Layeroid sanoi:
Pisteytys on kyllä turhaa, se on totta. Olen jopa kuullut että on mittailtu niitä hifilehden antamia tähti-palkkeja viivoittimella... et ei puhhuh sentään :)

Jos pisteytyksestä ollaan laajemminkin jotain mieltä, niin voisi olla järkevää antaa palautetta asiasta suoraan alan julkaisuille. Oma kantani on, että pisteytys voidaan tehdä tyydyttävästi, huonosti tai hyvin huonosti. Hifi-lehden pisteytystä voi pitää ehdottomasti tyydyttävänä. Pisteytyksestä seuraa etuja, kuten tilastointi ja referenssin säilyminen kohtuullisen hyvin paikoillaan. Ongelmista täällä jo olikin ajatuksia. Kannattaa muistaa, että pisteytystä tapahtuu taustalla tietoisesti ja tiedostamatta joka tapauksessa, julkaistaan se testiraportissa tai ei.

Laitteiden testausta pidän tietenkin hyödyllisenä. Kyseessä on kuitenkin sellainen laite-esittely, jota ei muualta saa. Informaatioarvoa niillä on ainakin tuotetiedon osalta ja soundipoliittisessa mielessä. Liian kriittisesti niitä ei kuitenkaan pidä tarkastella, sillä kyseessä on useimmiten viihdejulkaisu eikä tiedejulkaisu.
 
Jani P sanoi:
Pisteytyksestä seuraa etuja, kuten tilastointi ja referenssin säilyminen kohtuullisen hyvin paikoillaan.

Tämä olisi totta jos äänentoiston laatu säilyisi samana vuodesta toiseen. Uskon kuitenkin että 5 vuotta sitten 9 pistettä saanut laite ei sitä enää saisi. Toisaalta se toki oli omana aikanaan sellainen 9 pisteen laite suhteessa muihin. Tosin sanoen se tilastointi ei paljoa ainakaan tavallista kuluttajaa hyödytä. Sensijaan jos joku onnistuisi oikein laatimaan hifi indeksin ja monitoroimaan sitä kuinka paljon perusäänentoiston laatu on noussut / laskenut suhteessa johonkin alkuarvoon niin voisi päätellä alkaisiko olla aika hankkia uuden tekniikan laitteita. Ja tämä indeksi siis pitäisi olla per laitetyyppi: kaiutinindeksi, vinyyli-indeksi, vahvistinindeksi jne.
 
minusta hinta on noussut todella paljon laatuvehkeissä vuosien varrella. uudet ovat osaltaan parampia, mutta esim. levinsonin halvempi etunen on 13 000€ ja vanhempi, aikoinaan kallein etunen 26 saa nyt 1500e. kummassa on hinta/laatu kohdallaan?

-90 luvulla rakensin laitteistoa, jossa kukin komponentti maksoi 10 -20 000mk. tuntuu, että sillä rahalla ei saa tänä päivänä mitään.
 
tutkija sanoi:
-90 luvulla rakensin laitteistoa, jossa kukin komponentti maksoi 10 -20 000mk. tuntuu, että sillä rahalla ei saa tänä päivänä mitään.

Mulla ei yksikään komponentti maksa niin paljoa ja silti mulla on mielestäni kadehdittavan laadukkaat laitteet. Se on niin suhteellista...
 
Voi olla pitkä matka ennenkuin tietää mitä haluaa.
Jonkinlainen stoppi tai illuminaatio täytyy olla että oivaltaa minä ite.
Muuten laitepisteytykset pyörii silmissä myötäpäivään ja sitten vastapäivään.



Itse käytän poissulkevaa mallia jos surnalisti TUO pitää emmeestä en koske kepilläkään .

ip
 
tutkija sanoi:
-90 luvulla rakensin laitteistoa, jossa kukin komponentti maksoi 10 -20 000mk. tuntuu, että sillä rahalla ei saa tänä päivänä mitään.


Saapa minun mielestäni hyvinkin!
Ei muuta, kuin lähdet liikkeelle ottamaan asiasta selkoa.

Ossi
 
pirkka sanoi:
Mulla ei yksikään komponentti maksa niin paljoa ja silti mulla on mielestäni kadehdittavan laadukkaat laitteet. Se on niin suhteellista...

niin on. toisaalta jos ajattelee niin kuin minä, että samat laitteet ovat pidemmän aikaa käytössä ja en ole ostamassa joka toinen vuosi uutta mallia, niin ei tuo hinta niin korkea ole. joku toinen uudistaa samalla aikavälillä pari tai kolme kortaa laitteita. tällöin saatetaan hyvinkin päätyä pitkällä aikavälillä samoihin euor/markkamääriin.
 
Aivan! Näin olen usein ajatellut. Eräälle vanhalle asiakkaalleni (ja sittemmin hyvälle ystävälleni) kasattiin juuri hiljattain kunnon aktiivisysteemi. Myin hänelle edellisen systeemin 22 vuotta sitten. Nyt oli sopiva hetki panna uusiksi.

Näin kun sitten alkaa laskea hintaa ja sitä, että on 22 vuotta saanut nauttia todella hyvästä musiikintoistosta. Aivan jostain muusta, kuin näistä hiukan rahaa lisää kiinni - ja vaihto - hiukan lisää ja vaihto -tyylin voimisteluliikkeistä, joissa ei usein milloinkaan päästä kunnon laatutavaraan kiinni, mutta tuhlataan rahat tehokkaasti.

On paljon parempi pusertaa kunnollinen, tinkimätön setti kerralla kokoon ja ryhtyä heti nauttimaan Musiikista ja elellä sitten rauhassa kaiken hypen ulkopuolella. Ainakin minusta. Mutta aika harva sitä tajuaa.

Ossi
 
Toisinkuulija sanoi:
Aivan! Näin olen usein ajatellut. Eräälle vanhalle asiakkaalleni (ja sittemmin hyvälle ystävälleni) kasattiin juuri hiljattain kunnon aktiivisysteemi. Myin hänelle edellisen systeemin 22 vuotta sitten. Nyt oli sopiva hetki panna uusiksi.

Näin kun sitten alkaa laskea hintaa ja sitä, että on 22 vuotta saanut nauttia todella hyvästä musiikintoistosta. Aivan jostain muusta, kuin näistä hiukan rahaa lisää kiinni - ja vaihto - hiukan lisää ja vaihto -tyylin voimisteluliikkeistä, joissa ei usein milloinkaan päästä kunnon laatutavaraan kiinni, mutta tuhlataan rahat tehokkaasti.

On paljon parempi pusertaa kunnollinen, tinkimätön setti kerralla kokoon ja ryhtyä heti nauttimaan Musiikista ja elellä sitten rauhassa kaiken hypen ulkopuolella. Ainakin minusta. Mutta aika harva sitä tajuaa.

Ossi

Näinhän se varmasti on. Suosittelen kaikille sellaista laitteistoa jota voi sitten hieman viilata paremmilla virtalähteillä ym. lisätarvikkeilla, mutta johon ei tarvitse peruskomponentteja vaihtaa. Näin säästyy monelta turhalta vaihdolta.
 
ilkkap sanoi:
Itse käytän poissulkevaa mallia jos surnalisti TUO pitää emmeestä en koske kepilläkään .

ip

Hyvä posti ip. Ilman pilkkujakin. Juuri näin. Itse käytän samaa metodia. Mutta siten, että surnalistien lisäksi ammennan negaatioita myös alan kaupallisten toimijoiden palopuheista. Tästä Vissi Olen.

jaffae
 
Back
Ylös