Laitteiden ja komponenttien sisäänajosta

  • Keskustelun aloittaja DIA
  • Aloituspäivämäärä

DIA

Käyttäjä
Liittynyt
26.7.2006
Viestejä
1 260
Mittarihifistit älkööt vaivautuko. Seuraavassa hörhöjuttuja.

Ostin vähän aikaa sitten Almarro A205A mk2 putkivahvistimen, jossa on yksi 12AX7 ja kaksi EL84 putkea. Mulla on hyllyssä muutama hyvä (internetin mukaan) 12AX7/5751 ja Mullardin EL84 putket laitteen mukana tulleiden Sovtekin putkien lisäksi. Kuinkahan kauan näitä putkia pitäisi ajaa sisään ja pitääkö putkia sisäänajaessa olla musiikkia soimassa vai riittääkö se, että laite on päällä. Laite kuulostaa kaikilla testaamillani putkilla hyvältä, mutta putkien tulisi olla sisäänajettuja, jotta voin valita parhaan putkiyhdistelmän.

Tilasin tuohon vahvistimeen uudet V-CAP signaalikondensaattorit. Kondensaattorien luulisi kaipaavan signaalia sisäänajautuakseen. Nettijuttujen perusteella nuo konkat kuulostavat aluksi kamalalta, mutta 200-400 tunnin kuluttua alkavat olla kuosissa. Minulla ei ole hinkua kuunnella 200-400 tuntia "fatiguing" soundia (nykytahdilla kestäisi puoli vuotta!), joten nuo pitäisi sisäänajaa jollain muulla tavalla. Ajattelin että jospa juottaisin rca liittimen + ja - napojen väliin tuon kondensaattorin ja vaikkapa 50 kilo-ohmin vastuksen. Sitten vain sisäänajolevy (juu, näitäkin löytyy) kelkkaan ja vaikka viikon tai parin sisäänajokuuri. Kuulostaako järkevältä (ei ehkä oikea sanavalinta tässä...)?
 
Meillä on ollut kaksi putkivahvistinta.Audio Innovations integroitu ja Audi Research ph 3 riaa-vahvistin.
Uutena Innovatoins vaati juuri tuollaista sisäänajoa.Minua varoitettiin alottamasta sillä tavallista kuuntelua heti.Putkia piti ajaa sisään ensin 30 minuutin lämmityksellä.
Sitten hiljaista soittelua tunteja,näin putket ei rikkoutuisi.
Kuitenkin sain niitä rikki,kärsimätön kuin olin.En noudattanut tarpeeksi kauan tuota hiljaasoittokäskyä.
Lisäksi kyllästyin esilämmittelemään putkia.
Uudet pääteputket oli eri nimisiä ,kuin alkuperäiset.Ne vaatikin vähemmän lämmitystä.Putkissa on siis eroa.
Nykyisin en putkia harrasta.
Mutta on varmasti monta tälläkin sivustolla,jotka tietää putkien ominaisuuksista esilämmityksen ja äänen osalta.
 
Minä ottaisin nollat pois noista luvuista eli parikymmentä tuntia tavallista kuuntelua riittää hyvin. Sitten arkikäytössähän putket itseasiassa lämpenee nopeammin kuin trankut. Ne kun hehkuvat lämpöä :D Toisaalta niiden äänessä tapahtuu suurta muutosta esim gainin muuttamisella. TapsaS:llä oli tuollainen VAC, jossa oli kullekin putkelle erillinen gain ruuvi ja kun kaikki putket sääti niin kuumalle että anodi hehkui oli soundi kyllä uskomattoman täyteläinen ja hunajainen mutta tämä lienee tavallaan eri asia...
 
Meillä on ollut kaksi putkivahvistinta.Audio Innovations integroitu ja Audi Research ph 3 riaa-vahvistin.
Uutena Innovatoins vaati juuri tuollaista sisäänajoa.Minua varoitettiin alottamasta sillä tavallista kuuntelua heti.Putkia piti ajaa sisään ensin 30 minuutin lämmityksellä.
Sitten hiljaista soittelua tunteja,näin putket ei rikkoutuisi.
Kuitenkin sain niitä rikki,kärsimätön kuin olin.En noudattanut tarpeeksi kauan tuota hiljaasoittokäskyä.
Lisäksi kyllästyin esilämmittelemään putkia.
Uudet pääteputket oli eri nimisiä ,kuin alkuperäiset.Ne vaatikin vähemmän lämmitystä.Putkissa on siis eroa.
Nykyisin en putkia harrasta.
Mutta on varmasti monta tälläkin sivustolla,jotka tietää putkien ominaisuuksista esilämmityksen ja äänen osalta.

Audio Innovations oli aikanaan kuuluisa siitä että se styrkkarit oli biasoitu niin kuumiksi että putket poksahteli.

Tämä sisäänajo on kyllä överiksi mennyttä touhua ,vaikuttaa lähinnä siltä että kuluttaja ostaa paskan tuotteen niin 200-400 tunnin kuluttua hän on tottunut surkeeseen soundiin niin että pitääkin sitä hyvänä?
Hifihypetystä??

Tietysti sisäänajoilla on merkitystä mutta hyvä tuote kuulostaa suoraan paketista otettuna hyvälle.
Normaali putkea pitää voida soittaa 10 min kuluttua normaalisti oli sisäänajettu tai ei muuten systeemisssä on vikaa
Pirkan kommentit sisäänajosta ovat täysin oikeat

Dia voi laittaa kuormaksi 8 ohmin vastukset ja ajaa radion kohinaa styrkkariin suhtkoht.kovalla volyymilla silloin kun musaa ei kuunnella .


Pappa
 
Konkan vaihdosta Dia !! tuntematta styrkkaria sen kummemmin oletan sen olevan tarkkaan komponentti komponentilta "kuunneltu" vahvistin joten sarjassa olevan signaalikonkan vaihtaminen ei välttämättä periaatteessa parempaan ole etu.

Virtalähteeseen Ohituskonkan laittaminen 12aX7 anodille lyytin rinnalle vaikuttaa huimasti soundiin ei kylläkään välttämättä aina parantavasti samoin
Katodilyyttien vaihtaminen BG hen tai ohittaminen .
Nää on suhteellisia juttuja ,voi osua aivan nappiinkin???
Turaaminen on kivaa !!


Pappa
 
pirkka sanoi:
TapsaS:llä oli tuollainen VAC, jossa oli kullekin putkelle erillinen gain ruuvi ja kun kaikki putket sääti niin kuumalle että anodi hehkui oli soundi kyllä uskomattoman täyteläinen ja hunajainen mutta tämä lienee tavallaan eri asia...

Pientä tarkennusta. Kyseessä on siis pääteputkien lepovirran säätömahdollisuus vahvistimen ulkopuolelta eli biasointi. Monessa muussakin vahvistimessa (jenkkivahvistimissa yleinen) tällainen ominaisuus on. Itse säätelen biasia soundin perusteella, en niinkään mittarien mukaan. Lopputuloksena on, että kun soundaa hyvältä niin yleensä käydään aika kuumanakin. Rajana olen pitänyt sitä, että anodit ei kauheasti hehkuisi, muuten lyhenee putkien käyttöikä liikaa. Mutta totuus on se, että moni push-pull soi parhaiten juuri ennen anodien sulamista ;)

No, monet vahvistimet soivat mainiosti AB1 luokassa. Tällöin ei olla edes lähellä putkien vaurioitumista. Kuitenkin eräällä kitaristien putkisivulla kehotettiin ruuvaamaan putket mahdollisimman kuumiksi periaatteella: Soitatko mieluummin 1000 tuntia hyvällä soundilla kuin 10 000 tuntia paskalla soundilla?

t. Tapsa
 
Putkien sisäänajo ei niinkään vaivaa päätä. Almarron vakioputket kuulostivat todella hyviltä jo muutamien minuuttien jälkeen. Mullardit sen sijaan kuulostivat aluksi muhjuisilta, mutta soundi on parantunut muutamassa päivässä merkittävästi.

Signaalikondensaattorin (0.047 uF) vaikutuksesta soundiin on sen verran paljon positiivista juttua netissä, että päätin kokeilla sitä. Konkat lähtivät jenkeistä pari päivää sitten, joten saan ne ehkä ensi viikolla tai sitä seuraavalla. V-Cappien sisäänajon tarpeesta on ollut juttua laajasti. Joissakin ryhmätesteissä kondensaattoria on kuunneltu 100 tunnin välein ja kerrottu muutoksista.

Voi olla, että olisi tosiaan järkevää ottaa ylimääräinen pääte käyttöön ja sisäänajaa konkat sen avulla. Saisi vähän enemmän jännitettä.

Täytyy testailla ensin näitä merkittävämpiä tekijöitä ja sen jälkeen voisi testailla muita juttuja kuten blac gateja yms. Soundi pitää olla todella tuttu ennen kuin voi tehdä pienempiä muutoksia. Muuten eroa on vaikea huomata ja etenkin sitä, tapahtuuko muutos hyvään vai huonoon suuntaan. Almarron triodikytkentääkin voisi kokeilla. Nyt on kyllä sen verran muuta kiirettä, että kestää pitkään ennen kuin ehdin keskittymään tviikkailuun sen edellyttämällä huolellisuudella.

Tässä vielä MK1 ja MK2 mallien kytkikset:
http://www.6moons.com/audioreviews/almarro4/schematics.gif
schematics.gif
 
TapsaS sanoi:
Lopputuloksena on, että kun soundaa hyvältä niin yleensä käydään aika kuumanakin.

...Soitatko mieluummin 1000 tuntia hyvällä soundilla kuin 10 000 tuntia paskalla soundilla?

t. Tapsa


Hehheh! - Meillä käydään kuumana, kun soundaa huonosti! :D
 
Olisi varsin hyvää palvelua laitevalmistajilta 'soittaa laitteet sisään' ennen niiden toimittamista asiakkaalle. Jos sisäänsoittoaika on esim. sata tuntia ja kuuntelen tunnin päivässä, joudun kuukausitolkulla kuuntelemaan epätäydellistä ääntä ja laitetta. Vai riittääkö, että laite on vain päällä tuon ajan?

Mutta kunnon hifisti ei valita vaan kärsii tämänkin koettelemuksen nurisematta ja miettii samalla, millä hetkellä laite soi kuten sen pitää... :)
 
Toisinaan sisäänajautumisen seuraaminen on mielenkiintoista, mutta huonon soundin kuunteleminen satoja tunteja ei oikein kiinnosta. Druidejakin sai soitella tosi pitkään ennen kuin ripustukset löystyivät. Nykypäivänä ehdin kuuntelemaan musaa ykköskattauksella tunnin tai korkeintaan kaksi päivässä ja haluan ottaa noista hetkistä kaiken irti.
 
Almarro4 kytkis on oikea peruskytkentöjen peruskytkentä .Tollasen kassa on mukava turata kun kokonaisuus pysyy käsissä ja muutoksen äänessä kuulee heti kun komponenttia vaihtaa .

Esim 12ax7 anodivastuksen arvoa pienentämällä ja laittamalla sarjaan hela 10-50ma/50-100Henryä



Pappa
 
Jos Almarro4 on piirilevytön desing niin olisiko mahdollisuus saada avatusta pohjalevystä hyväresoluutioinen kuva??
Olisi mukava tytkailla


Terv
 
Arvaa vaan Pappa, mitä tein ensimmäiseksi kun sain kapistuksen käsiini :D



[ylläpito on poistanut liitteen]
 
No niin sisäinen kauneus ratkaisee .!!!!!! 0.047uf näyttää selvästi tyypiltään harkitulta konkalta en ole tollasta aiemmin nähnyt .Onhan konkan jalat kuparia tai jotenkin päälystettyjä? ettei vaan standardi alu/nilkkeliä???
Lyytit näyttää olevan Nippon Chemietä??
Olet aivan oikeassa että kannattaa opetella soundi ensin ja ruveta sitten muuttamaan .Siisti on!!

Mulla on lyytitön vaihtoehto päällä juuri nyt 300b:ssä 47uf/500vdc Polykonkkia on 10 kpl apuna tavallisia Audyneitä
Ei ole lyyttejä ikävä edes Jenseneitä


Pappa
 
Ei mitään uutta auringon alla. Mk1/ Mk2 Kuvista voisi saada jopa sytytysjärjestelmän. Päätemuuntajan tilalle sopiva puola. Pääteputki toimisi katkojana. Tämä vain periaatteessa. Itse asiassa vastaavissa transistorisysteemeissä on lähes sama kytkentä. Pieniä eroja komponenteissa ym. Mielestäni ns. tviikkaus yleensä voisi olla paikallaan lyyttien vaihtamisessa kuiviksi. Koskien myös jakosuotimia.
 
Back
Ylös