Laitteiden impedanssit ja kaukosäädin probleema

3,6 kohm ei ole ongelma järkevän teknisesti suunnitelluille lähteille. Esim. putkilaitteissa voi olla suuri antoimpedanssi, jolloin säröä voi tulla.
 
Riippuu hiukan siitä kuinka tuo 3.6 kohm on saatu aikaan. Jos varsinainen vahvistinaste on suuri-impedanssinen ja 3.6 kohm on peräisin vastuksesta, jolla yritetään peitellä vahvistinasteen hiekkoa häiriöetäisyyttä, on tulo periaatteessa helppo nakki suurimmalle osalle. Jos itse vahvistimen tuloaste on 3.6 kohm, on tilanne jo huolestuttavampi. Kumpikin tapaus on kuitenkin outo, ja mielestäni tuollainen suunnittelu onkin hanurista.

Tuloimpedanssin ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa vahvistimen dynaamiseen käytökseen. Siihen vaikuttaa pääteasteen virransyöttö tai lepovirtatoteutus (A/B/X/D-luokka). Dynaamisilla syötöillä kun pystytään loihtimaan iskeviä ja rytmikkäitä vahvistimia, vaikka lopputulos olisi hiukan kauempana "hifistä" ;)
 
Matti Lehtinen sanoi:
Suurempi amplitudi, elikkäs enemmän voltteja siihen soittimen antoon. :)

Edelleenkin pihalla, mutta eikös volymen säätö ole vieläkin hätäisempi jos soittimen antama jännite on suurempi?

Pitänee koittaa PS1 SPHC-1002:lle jossain välissä.

Tosin 1. postin kaukosäädinongelma on myös olemassa... Sille ei vissiin voi mitään?
 
alspe sanoi:
Edelleenkin pihalla, mutta eikös volymen säätö ole vieläkin hätäisempi jos soittimen antama jännite on suurempi?

Tiedätkös, kun en nyt ole itsekään asiasta ihan varma. :)

Kun nyt mietin, niin taidat olla ihan oikeassa, elikkäs sen sun vahvarin tapauksessa sen soittimen annon pitäisi olla pieni ja semmoiseen suuri impedanssiseen ottoon taas suuri amplitudi sieltä soittimelta?

Äh. Mä lopetan turinani tähän. Vahva tunne on sydämessäni, että olen jotenkin jyvällä noista annoista ja otoista, mutten kumminkaan tarpeeksi, että tietäisin mitä kirjoitan. :D
 
Muistutan nyt vielä kerran (ettei kenellekään tule ostoestoja), että kyseinen Creek on Hifimaailman testivoittaja yhdessä Consonancen kanssa ja erittäin kivasti runttaa rokkia menemään. On kiva kuunnella rumpalia kun tuntuu kuin levyä pikakelattaisiin, niin nopeasti ja pakottomasti fillit ja tykitykset lähtee. ;) Eikä äänessä varsinaisesti mitään säröä ole. Särön tunne voi tulla ehkä monestakin asiasta, jos soundi on esim. hieman kireä muuten voi se tuntua "säröiseltä".

Äänen säätö on edelleen aika herkkä. Yli 30 ei viitsi laittaa ollenkaan, no pääasia että on vähintään 15 pykälää ns. normaalia säätövaraa.

Kauko-ohjain homma vaan ketuttaa. ???
 
Vanhana ko. vahvarin omistajana sen verran kommenttia, et mun edellisillä kotelokaiuttimilla ei volumipotikkaa tullu mieleen kääntää yli asetus 30:n, paneeleilla jollain levyillä lähelle 40:ä ja ne vaatii aikalailla enemmän tehoja. Hyvä vahvari mut paneeleilla jäi tehot uupumaan (kuunteluhuone n. 40m2)
 
Osaisko joku nyt neuvoa, että minkä suuruinen vahvistimen input sensitivity ja impedance pitäis olla jotta tietynlaisella soittimella volymen säädössä oli järkevästi aluetta? Siis, että alue on laaja mutta vahvistaa kumminkin tarpeeksi? Jos tässä jonkun vahvarin joutuu sokkona ostamaan, niin olisi kiva tietää miten se toimisi teoriassa soittimeni kanssa.

Soitin : http://www.ornec.com/Original_A8T_CD_Player_QQC100059C
Antojännite alle 2 volttia. Muuta ei tiedossa.
 
Mitä nyt joskus hifilehdestä olen juttuja lukenut niin alle 10 kiloohmin ottoimpedanssi voi vaikuttaa ääneen.
Tai tästä on ainakin mainittu usein.
Tiedä sitten miten vaikuttaa.
 
Jep. Tässä topicin Creekissa oli 3,6 kohm impendassi, en nyt huomannut pahasti dynamiikan latistumista ja diskanttien häviötä. Toki en kuulekaan selvästi yli 16000 Hz, kokeiltu on.

Lähinnä se kiinnostaa, että mistä näkee paljonko vahvistimessa on volymella säätövaraa. Tässä topicin tapauksessa ääni tuli liian lujaksi äkkiä potikkaa käännettäessä.
 
alspe sanoi:
Lähinnä se kiinnostaa, että mistä näkee paljonko vahvistimessa on volymella säätövaraa. Tässä topicin tapauksessa ääni tuli liian lujaksi äkkiä potikkaa käännettäessä.

Eipä se suoraan taida mittaustuloksista olla luettavissa, mutta käsittääkseni siihen vaikuttaa ainakin gain.
 
Kyllä sulla varmaan oli yhteensopivuus ongelma. Luitko ton testin?

Siteerattu Hifimaailman testistä.

Mittaustulosten arvionti:
käytännön kannalta vakavin yksittäinen mittauksissa havaittu seikka on Creekin poikkeuksellisen pieni ottoimpedanssi.
Tämä rajoittaa jo merkittävästi sen yhteensopivuutta muiden valmistajien laitteiden kanssa.
Todennäköisimmät seuraukset äänilähteen - kuten cd-soittimen - liian suuresta kuormituksesta ovat äänen säröytyminen pienilläkin kuunteluvoimakkuuksilla ja bassojen vaimeneminen.

Etkös havainnutkin jonkinlaista säröytymistä?
 
Luin testin juu. Ei mielestäni mitään erityistä säröytymistä ollut.

BTW, eräässä BOWin vahvistimessa taisi olla 1 kOhm ottoimpedanssi. Sillä vois olla jo vaikeeta minkä tahansa soittimen kanssa.
 
Jep, Ei ne mittauksetkaan aina taida kaikkea kertoa..
Omilla härveleillä en yleensä yli varttia käännä volaa, Soipi jo tarpeeksi kovaa.
(Poikkeuksena paneelit joita joskus kokeilin, Sai kääntää ihan reilusti lisää).
 
Linjatasoisten tulojen impedanssi on yleensä 10...100 kohm, ja lähtöjen 30...300 ohm. Noiden arvojen ulkopuolelle ajetut laitteet eivät päädy ainakaan meille. Siistit tavoitearvot ovat linjatuloille 20 kohm, linjalähdöille 100 ohm ja kuulokelähdölle enintään 1 ohm.

Integroidun tuloherkkyyden maksimin (D) voi laskea kun tietää ohjelmalähteen lähtöjännitteen 0 dB signaalilla (A), hiljaisimman hyllystä löytyvän biisin maksimitason (B) sekä päätevahvistimen nimellistehon ja hetkellistehon suhteen (C). Jos oletetaan että A = 2.3 V, B = -10 dB ja C = -3 dB, saadaan
D = A * 10^((B+C)/20)
= 2.3 * 10^((-10-3)/20)
= 0.51 V
Tuloherkkyyden arvo ei siis saa ylittää 0.51 V, jotta potikan vara riittää hiljaisimmalla biisillä antamaan täyden hetkellistehon. Tuota pienemmät arvot ovat ylimääräistä herkkyyttä, joka ilmenee niin että vahvari huutaa täydellä teholla jo potikan ollessa esim. klo 10.
 
Back
Ylös