Laitteiden harrastaminen, tinkimätön äänentoisto, kateus

lammpa

Käyttäjä
Liittynyt
7.9.2007
Viestejä
12
Varoitus:
Tämä postaus sisältää erittäin provokatiivista ja kärjistettyä tekstiä aiheesta, joka on meille erittäin herkkä. Tiedän, että tässä tekstissä esiin tuotaviin näkemyksiin ja kysymyksiin on itsestään selviä vastaväitteitä ja vastauksia. Tekstissä esiintyy myös sisäistä ristiriitaa… olen siitä tietoinen. Haluan aiheesta keskustelua, mutta pyydän muistamaan, että kaikkea tässä threadissa kirjoittamaamme voidaan käyttää myöhemmin meitä vastaan…

Laitteiden harrastamisesta, kateudesta:

Täällä monessa threadissa tuomitaan suoralta kädeltä laitteiden harrastajat, jotka keskittyvät enemmän uusien laitteiden kuuntelemiseen kuin musiikin kuuntelemiseen ja siitä nauttimiseen. Näin tapahtuu varsinkin, jos ko. laitteiden harrastaja on käyttänyt harrastukseensa huomattavia summia rahaa. Joissakin threadeissa ajatusyhteyteen usein liitetään jossakin mittakaavassa kateus.

Miksi me tuomitsemme laitteiden harrastajat? Onko se meiltä pois, jos joku ostaa kalliita laitteita vertaillakseen niitä ja niiden eroja? Jos me keskittyisimme vain musiikkiin ja sen kuuntelemiseen, miksi me kirjoittelisimme täällä toisillemme mitä hienoimmista ostamistamme laitteista? Me kaikki täällä kirjoittelevat olemme siis kärjistetysti laitteiden harrastajia. Siitä saa aina uutta potkua harrastukselle, kun vaihtaa jonkin laitteen ja ääni subjektiivisesti tai objektiivisesti muuttuu. Suurin osa meidän ajastamme kuluu erittäin analyyttisen ja tarkan kuuntelun merkeissä, koska erot laitteissa ja johdoissa ovat pieniä. Miten tuollaista kuuntelua kukaan voi kutsua musiikista nauttimiseksi? Missä välissä me muka ehdimme nauttimaan musiikista, kun pitää nukkua, syödä, viettää aikaa perheen kanssa, käydä töissä, huolehtia kunnosta, kirjoittaa tänne kokemuksiaan uusista äänellisistä läpimurroista, joita on saavuttanut uusimpien laitteiden avulla ja loppu aika käytetään sitten tuohon analyyttiseen kuunteluun, kun valitaan uusia laitteita kokoonpanoon.

Miksi tuntuu siltä, että ne ihmiset joilla on hyvä laitteisto, mutta keskittyvät musiikin kuuntelemiseen eivätkä laitteiston kuuntelemiseen, eivät kirjoittele täällä? No yksinkertaisesti he ovat kuuntelemassa musiikkia, eivätkä kirjoittele täällä erilaisista vivahdemuutoksista, joita ovat laitteiston osiaan vaihtamalla saavuttaneet, koska he eivät vaihtele laitteita yhtä mittaa. He nauttivat musiikista. He eivät koe tarvetta hakea hyväksyntää täällä laitteilleen… ei heillä ole aikaa… he nauttivat sen ajan, jonka me käytämme turhuuksiin.

Kateus on ihmisen perusominaisuus. Me kaikki olemme kateellisia paremmista asioista ja esineistä, joita toisilla ihmisilla on. Kenenkään on turha väittää, ettei ole kateellinen esimerkiksi toisen paremmista äänentoistolaitteista, tai toisen paremmasta taloudellisesta tilanteesta, jonka avuin hän pystyy niitä parempia laitteita hankkimaan. Jos me emme olisi kateellisia tai haluaisi tehdä toisista kateellisia omilla avuillamme, niin mitä ihmettä me sitten kirjoittelemme tänne, kun me voisimme olla tilanteeseemme tyytyväisiä ja nauttia siitä musiikista tai niiden laitteiden vaihtamisesta.

Laitteiden harrastamisesta pari analogiaa muiden harrastusten piiristä:

Käykää www.muropaketti.com . Siellä ihmiset harrastavat tietotekniikkaan liittyviä laitteita. Monet heistä syytävät määrättömiä määriä rahaa prosessoreihin, näytönohjaimiin, muisteihin jne. vain saadakseen standardiksi muodostuneissa testiohjelmissa paremmat pisteet kuin toiset. Heillä ei ole tarkoitustakaan käyttää laitteita minihkään muuhun kuin testien ajamiseen. He virittävät kokoonpanonsa äärimmillen graafisessa suorituskyvyssä ja/tai raa’assa laskennassa, mutta eivät ikinä pelaa koneellaan saati sitten käytä sitä mihinkään laskentatehoa tarvitsevaan hyödylliseen tehtävään. He harrastavat laitteita. Heidätkin tuomitaan, mutta ei ollenkaan siinä mittakaavassa, kun hifipuolella. Hifipuolella ei olla päästy edes siihen pisteeseen, että kukaan uskaltaisi tunnustaa harrastavansa laitteita, koska poltto roviolla olisi meidän mielestä siinä tapauksessa ainoa oikea reaktio.

Jotkut taas rakentelevat ja virittelevät vanhoja jenkkiautoja harrastuksekseen. He eivät rakentele/virittele niitä sen vuoksi, että lopuksi heillä olisi ehjä auto, jolla voisi ajaa joka paikkaan… vaikka maailman ympäri. He harrastavat jenkkiautoja ja niihin liittyviä laitteita, koska heistä se on hauskaa. Heitä ei tuomita senkään vertaa kuin tietokonelaitteiden harrastajia.

Tinkimättömästä äänentoistosta:

Onko äänentoistoharrastus tinkimätöntä, jos kuuntelutilaan ja sen akustointiin ei panosteta samassa suhteessa kuin laitteisiin. Varsinkin, kun kaikki me tunnustamme, että tällä osa-alueella on äänentoistoon suurin vaikutus. Monessa paikassa tämän osa-alueen keskusteluissa törmätään hellasäröön tai puutteellisiin tiloihin omassa asunnossa. Tinkimättömiä ollaan sitten, kun asialle tehdään jotakin, eikä vain selitella hellasäröstä ja huonosta huoneratkaisusta tai rakennemateriaaleista. Kummatkin selitykset hoituvat niinkin yksinkertaisesti, että vaihtaa asuntoa sopivampaan, tai rakentaa kokonaan uuden talon. Kyllä meidän pitää tunnustaa vain olevamme laiteharrastajia, jos emme panosta kaikkein eniten siihen, jolla on lopputulokseen suurin vaikutus.

Toivottavasti ensimmäinen postaukseni ei aiheuta minulle kovin pitkää bannausta palstalle....
 
Antaa muiden länkyttää, suhtautumistapoja hifiharrastukseen on yhtä monta kuin harrastajia ja kuitenkaan mitään lopullista totuutta ei ole. Vaikka monet niin väittävätkin.

Samaan juttuun törmää vaikka missä asioissa. Näin omassa elämänpiirissäni monet eivät ymmärrä soittopeleihin syydettyjä rahasummia, muusikkokaverit eivät ymmärrä taas ollenkaan äänentoistoon pistettyjä euroja. Ja mä nyt en ymmärrä yhtään ketään.

Oma hifismini on taas huteralla pohjalla. Levyistäni saisin kiksejä varmasti vaikka grammarilla, musiikkiahan tässä kuunnellaan. Tosin satun olemaan koneromantikko ja kamarunkkari, joten budjetti venyy ja vempaimet kasvaa. Ja on se äänikin parantunut, mistä ei tietty ole haittaa ollenkaan.
 
lammpa sanoi:
Kyllä meidän pitää tunnustaa vain olevamme laiteharrastajia, jos emme panosta kaikkein eniten siihen, jolla on lopputulokseen suurin vaikutus.

Äläs nyt, etkö ole vielä lukenut kuinka melodiat ja rytmit ruttaantuu väärään välijohtoon tai laitealustan huonoon modiin? Olehan varovainen sen kirveen kanssa, vaikka sille täällä töitä riittääkin :D
 
Itse olen ihmetellyt samoja asioita,ajoittain joku kertoo kuinka halvalla on päässyt "musikaalisuuden ytimeen".
Tuskin se on keneltäkään muulta pois,jos itse päättää sijoittaa rahansa hifiin ja levyihin.
Tietysti joku saa "kiksejä" kun sekottaa vähän pakkaa.

T:bowler
 
Kyllä minä tunnustan olevani myös laitteiden harrastaja. On tuota äänentoistoromua (ja jokunen soitinkin ja ihan muutama levy) jotenkin päässyt nurkkiin kertymään yli oman tarpeen... :p

t. jjahifi
 
Myönsin vihdoin tämän laiteharrastuksen itselleni juuri eilen, kun totesin kantavani kotiin taas yhtä ylimääräistä virivahvaria, "kun se oli niiiin nätti, siisti, tukeva ja halpa". Ennen kuin edes kytkin sen kiinni puhdistin, voitelin ja kiillotin sen suurella pieetillä. Sitten vasta laitoin sen kiinni pääkaiuttimiini, totesin kaiken toimivan täydellisesti, soittelin hetken musiikkia ja ihastelin laitteen tyylikkyyttä.

Sitten irroitin kyseisen laitteen setistäni ja kannoin makuuhuoneeseen odottamaan tuntematonta kohtaloaan. ??? :D

Ja sama toistunee taas viimeistään ensi viikolla. Nytkin kolme paria kaiuttimia seisoo kytkemättömänä olohuoneen nurkassa. Nuo vanhat vermeet vaan on niin makeita ja niitä voi harrastaa minun budjetillani. Toki musiikki soi aina kun on mahdollista, mutta sitä toistavat laitteet vaihtelevat vähän mielialan mukaan.
 
Aika ajoin tämä keskustelu harrastustavoista nousee esille, taas uudestaan ja uudestaan. Kuten harrastajien saunaillassa muistaakseni viimeksi totesimme, on tuhat ja yksi tapaa harrastaa hifiä. Jokaisella on omannäköisensä laitteisto, kahta täysin samanlaista laitteistoa tuskin löytyy keneltäkään. Kuunteluympäristöt ovat myös (hyvin todennäköisesti) erilaisia. Eli muuttujia on varmasti enemmän kuin tarpeeksi.

Mielestäni tämä keskustelu on (ainakin osittain) turhaa. Jokainen sijoittaa laitteistoonsa sen verran rahaa minkä järkeväksi näkee ja minkä rahapussi antaa myöten. Myös vaimolla saattaa monessa tapauksessa (itseni mukaanlukien) olla sanansa sanottavana. :p Jokainen sijoittaa laitteensa parhaaksi katsomallaan tavalla niiden tilojen ja rajojen puitteissa mikä on mahdollista. Jotkut pystyvät akustoimaan tilaa ihan mielensä mukaan, monesti se ei ole kuitenkaan mahdollista. Kaikki eivät asu betonihelvetissä joten mitään raskasta akustointia ei välttämättä tarvita ollenkaan, ja päästään silti hyvään lopputulokseen.

Jos vaimo sanoo sulle että jompi kumpi lähtee, minä tai kaiuttimet, niin mitä teet? Ole siinä sitten tinkimätön, minä ainakin valitsen vaimon. :D
 
Knight Rider sanoi:
Jos vaimo sanoo sulle että jompi kumpi lähtee, minä tai kaiuttimet, niin mitä teet? Ole siinä sitten tinkimätön, minä ainakin valitsen vaimon. :D

Minä, niin kuin uskoakseni sinäkin, olen valinnut vaimon siten, ettei hän tuollaisien valintojen eteen pistä ;)

...öööhh... ainakaan toivottavasti...
 
lammpa sanoi:
Minä, niin kuin uskoakseni sinäkin, olen valinnut vaimon siten, ettei hän tuollaisien valintojen eteen pistä ;)

...öööhh... ainakaan toivottavasti...

Mutta nythän pitää pohtia, kuten Sörsselsön aikoinaan Uuno Turhapurossa, että kumpikos se nyt olikaan helpompaa?

Elikkäs tässätapauksessa uuden akan löytäminen, vaiko stereoiden? :D

Sörsselsönhän pohti akan ja hyvän kaverin välillä, kun Sörsselsönin vaimo kysyi, notta nyt tästä talosta lähtee hän tai Uuno. Sörsselihän kehotti vaimoaan hakemaan rotsin, niin pääsee hänen kyydissään äipälleen. :D
 
Matti Lehtinen sanoi:
Mutta nythän pitää pohtia, kuten Sörsselsön aikoinaan Uuno Turhapurossa, että kumpikos se nyt olikaan helpompaa?

Elikkäs tässätapauksessa uuden akan löytäminen, vaiko stereoiden? :D

Molemmathan vaatii tietoa, taitoa ja hyvää onnea. Helppoa se ei kuitenkaan ole. Vaimon etsinnässä pitää olla silmät auki ja korvat kiinni. Sterkoilla sitten toisinpäin. ;)
 
Ei ne rahat oo hukkaan menny, mitkä on laitteistoon ja levyihin huvennu. Mielellään oltais halvalla päästy, mut ei tommosii oikein kaverin ikkunasta yöpimeellä raahaa.

"Tulee tää halvemmax ku baarissa iskeminen" sano mies joka kaatsilta Parparan löysi.

Ja totta on että monet joilla vois olla omakohtaista kertomista kalliista laitteistaan, istuu mieluummin kuuntelemassa. Mitä sitä sataan kertaan samaa lässyttämään niinku joku känninen.

Sillon ku mä kerroin tästä setistä,virittely oli kesken. Kiitän kaikkia asianosaisia :D
Nyt se on valmis, eikä muakaan oo nii usein tääl näkyny...rah rah...
 
Joo, voisi ne rahat turhempaankin käyttää!
Niinkun vaikka...ööh...vaikkapa...
 
lammpa sanoi:
Miksi tuntuu siltä, että ne ihmiset joilla on hyvä laitteisto, mutta keskittyvät musiikin kuuntelemiseen eivätkä laitteiston kuuntelemiseen, eivät kirjoittele täällä? No yksinkertaisesti he ovat kuuntelemassa musiikkia, eivätkä kirjoittele täällä erilaisista vivahdemuutoksista, joita ovat laitteiston osiaan vaihtamalla saavuttaneet, koska he eivät vaihtele laitteita yhtä mittaa.

Syy on nämä puukorvat. Voisihan näistä kahdesta turkulaisliikkeestä raahata vuoroviikoin välijohtoja ja soittimia ym. kotidemoon mutta mitä se hyödyttää kun vaikutukset kokonaisuuteen ovat olemattomia? Olishan se noloa niitä palautella kun ei mitään eroa/parannusta kuullut. Tämä ei kaikille ole edes hinnasta vaan korvista kiinni.

Yksi ryhmä taas on "rimpulakuskit", jotka virittävät hilavitkuttimilla, krääsällä ja kaikenlaisilla "tviikeillä" ja kuulevat aina huimia muutoksia. Miten lie settiensä kokonaisäänen kanssa?

Sitten on niitä jotka harrastavat vain keräilyä. Kirppiksistä ja osto&myyntiliikkeistä irtoaa kivasti epäkuranttia kasarikamaa komerot piukkaan ja tunnustihan joku pitävänsä 3 paria kytkemättömiä kaiuttimia soivien vieressä. Haloo Oz, mites se "ylimääräinen elementti" nyt menikään?

Yksi pöljimmistä syyllistyksen yrityksistä on laitekulut vastaan levysijoitukset. Mitä hienoa on omata paskat vehkeet ja 10 000 levyä? Jos mun pitäisi karsia levymäärä kymmenysosaan tai halventaa laitteita samassa suhteessa niin mieluummin kuuntelisin 100 levyä kunnolla kuin 1000 huonommalla toistolla. Päätän täyspilvisen raporttini tähän, mutta onneksi illalla saa sentään Salohallista ilmaista kestitystä firman piikiin 8)
 
taidanpa olla säälittävä laitefriikki pahimmasta päästä.
6xvinyylisoitin
etunen
2xintegroitu
3xpääte
2xcd
eq+jakari
4xkaiutinpari
kotiteatteri

musikaalinen musiikin nautiskelija ei oikeesti tartte kuin nuottikirjan ja alkaa sinfoniat soimaan päässä,kaikki muut ollaan suosiolla laiteharrastajia.

ps.eikä tämä tähän jää,laitteita tuppaa tulemaan lisää aina kun löytyy mielenkiintoista
 
japanin keisari sanoi:
taidanpa olla säälittävä laitefriikki pahimmasta päästä.
6xvinyylisoitin
etunen
2xintegroitu
3xpääte
2xcd
eq+jakari
4xkaiutinpari
kotiteatteri

musikaalinen musiikin nautiskelija ei oikeesti tartte kuin nuottikirjan ja alkaa sinfoniat soimaan päässä,kaikki muut ollaan suosiolla laiteharrastajia.

ps.eikä tämä tähän jää,laitteita tuppaa tulemaan lisää aina kun löytyy mielenkiintoista

Samaan suuntaan ollaan menossa täälläkin:

2xvinyylisoitin
3xäänivarsi
4xäänirasia
3xintegroitu
1xetunen
2xcd-soitin
3xkaiutinpari
2xkuulokkeet
1xkuulokevahvistin
1xpassiivinen step-up etunen MC-rasialle
Lisäksi sekalainen erä kaapeleita, liittimiä ja oheisrompetta

Lähes kaikki laitteet ovat käytössä kolmessa eri laitteistossa. Muutama on hankittu tulevien projektien varalle joiden toteutumisesta ei kuitenkaan vielä voi sanoa mitään varmaa. Yritän olla muuttumatta laitekeräilijäksi mutta ennuste on huono kun aina olen ollut keräilijäluonne. Epäkuranttia kasarikamaa tuskin kuitenkaan tulee kertymään. Suurin osa hankinnoista on tavalla tai toisella mielenkiintoisia ja jotkut jopa klassikkoja. Ja mitä vinyyleihin tulee niin niitäkin löytyy alun kolmattatuhatta ja määrä on nousussa. Hopeakiekkoja on kolmisensataa ostettua ja joku määrä kotipolttoisia ja niiden määrä on vähenemässä.

Juhani
 
Ihminenhän on perusluonteeltaan sosiaalinen eläin, siksi se tykkää höpöttää turhia, vaikkei ketään aina kiinnostaisikaan. Ja tarpeeksi kun muiden vastaavien höpöttäjien höpötyksiä kuuntelee, väistämättä hyötyy jotain itsekin.

On se sitten säälittävää, jos jollain on niin hyvät vehkeet, ettei häntä enää kiinnosta jakaa omia kokemuksiaan kenenkään muun kanssa. Erakko, sellainen minä en haluaisi olla.
 
japanin keisari sanoi:
musikaalinen musiikin nautiskelija ei oikeesti tartte kuin nuottikirjan ja alkaa sinfoniat soimaan päässä,kaikki muut ollaan suosiolla laiteharrastajia.

Näinkö nautitaan hyvistä tulkinnoista.
???
 
Mielestäni harrastus voi olla tinkimätöntä monellakin tapaa, eikä tinkimättömyyden tarvitse kohdistua kokonaisuuteen. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin tavallaan musiikin ja laitteetkin voi erotella samalla perusteella. Onhan laitteiden ja musiikin toistumisen tinkimättömyys useimmiten kaksi eri asiaa. Tinkimätön laitehan olisi teknisesti ylivertainen ja ominaisuuksiltaan ylimitoitettu. Siis eräänlainen statement-tuote, johon hyvin harvoilla on oikeasti varaa. Toisaalta kokemus on osoittanut, että musiikin toistumiseen tinkimättömästi vaaditaan jotain muuta. Esimerkkejä tällaisista musiikkia hienosti toistavista klassikkotuotteista löytyy tältäkin palstalta vaikka kuinka monia.

Kateus on toki luonnollista, eikä siltä voi kukaan välttyä niin kauan kuin eriarvoisuutta on olemassa. Toinen mielenkiintoinen piirre on se, että omien mieltymysten tiedostaminen, ja niiden esittäminen koetaan joskus ylimieliseksi asenteeksi muita harrastajia kohtaan. Ja jos oma maailmankuva ei salli tilaa myös muille mielipiteille, on asia erittäin helposti kärjistettävissä, jolloin soppa on valmis. Selvästi mielenkiintoisempi tapa olisi tutustua siihen toisenlaiseen ajattelutapaan ja pyrkiä löytämään siitä itselle sopivia piirteitä. Se onnistuu parhaiten kokeilemalla ja kuuntelemalla, ei niinkään palstoilla joka välissä ilkkumalla. :)
 
kkoskela sanoi:
Näinkö nautitaan hyvistä tulkinnoista.
???

Tuskimpa, sillä mikään muu ei ole niin hirveää kuin se et luet nuottikirjaa missä on dirlanda-nuotit ja sen jälkeen se biisi pyöriikin mielessä seuraavat pari tuntia.

Ja sanonko jotakin? No sanon kyllä. Toi on mun mielestä tosi dorkaa katella jotain partituureja ja sitten soitella sinfonioitaan päässä. Löytyy tuolta hyllystä Chopinin nocturnet ja Vivaldin vuodenajat ja kyllä ne mulla menee päässäkin soittaen mut nautinnollisempaa on se et pistää sen levyn koneeseen ja oikeasti nauttii siitä pianon pimputuksesta tai viulun vingutuksesta.
 
Johanna Hjelt sanoi:
Löytyy tuolta hyllystä Chopinin nocturnet ja Vivaldin vuodenajat ja kyllä ne mulla menee päässäkin soittaen mut nautinnollisempaa on se et pistää sen levyn koneeseen ja oikeasti nauttii siitä pianon pimputuksesta tai viulun vingutuksesta.

Voiko Vivaldin vuodenajoista oikeasti nauttia? ???
 
Back
Ylös