Laitoin kuulokkeet kiinni vahvarin napoihin!

  • Keskustelun aloittaja Ozzy
  • Aloituspäivämäärä

Ozzy

Käyttäjä
Liittynyt
11.11.2008
Viestejä
91
Ostin kohtuu hyvät kuulokkeet(Sennheiser 595) ja kotona totesin, ettei niitä kannata käyttää kannettavan Sonyn CD-soittimen kanssa. Erillistä kuulokevahvaria ei oltu budjetoitu.

Kytkin johdot kiinni turhan panttina nököttävään kotiteatterivahvariin. Se oli varsin introvertti laite kaiuttimien kanssa, mutta toimii hyvin kuulokevahvistimena. Varsinaista kuulokeliitäntää siinä ei ole. Hyvää siinä on ympäripyörivä voimakkuudensäädin.

Kuulokejohtoa varten miinukset yhdistetään. Yleismittarilla vielä tarkistin, että vahvarissä ne on toisiinsa kytkettyinä.

Ostin 6,3 mm pesän plugia varten.

Itseäni jäi vaivaamaan se, että voiko plugeja kytkettäessä syntyä oikosulkuja? No, kyllähän sieltä oikosulkua pukkaa niin maasta jännitteissiin kuin jännitteestä jännitteeseen.

Ihan kiva äänenlaatu näitten 50 ohmisten kuulokkeiden kanssa ja tehoa piisaa, mutta liittimeen ei ole syytä koskea!
 
On minullakin kuulokkeet kiinni vahvistimen päätteissä. 8)
Tosin ne on suunniteltu käytettäväksi niin (K1000).

Veikkaisin vain, että suurin ongelma tavallisten kuulokkeiden kytkemisessä "taakse" on tuo jaettu maa. Jotkut vahvistintyypit eivät pidä siitä, olen kuullut.
 
Kyllä tossa mun vahvaimessa miinukset on yhteydessä toisiinsa raudalla ja yleismittari näyttää 0 ohmia niitten välille.

On jotain vahvistimia missä näin ei ole, mutta ne on harvinaisia.

Mitä mieltä olet äänenlaadusta sinun kytkennälläsi?
 
Oletko mitannut vahvistimen dc-offsettia? Kuulokkeet kun eivät yleensä pidä dc:stä enempää kuin muutama millivoltti ja esim. omassa NAD 320bee:ssä on noin 50mV per kanava.
 
En ole mitannut. Tarkoitatko, että dc-offset vedättää kuulokkeen elementtiä eikä se keskity?

Voisi kuvitella, että muovikondensaattorilla siitä pääsee eroon
 
Ozzy sanoi:
Mitä mieltä olet äänenlaadusta sinun kytkennälläsi?
En ole näitä muilla viritelmillä kokeillutkaan, nämä kun vaativat sen verran virtaa, että valmistajan oma suositus on kyseessä. Kuuleman mukaan eroa on kuin yön ja päivän välillä -- heppoisilla kuulokelähdöillä K1000:t pysyvät hipihiljaisena. :)

Tulipa mieleen, että jos vaikka sattuiskin kohdalle sellainen vahvistin, joka ei jaettua maata hallitse, voi ne kuulokkeet kuitenkin uudelleenjohdottaa vastaamaan balansoitua johdotusta, näin kummallekin puolelle tulee erillinen maajohto.
 
progo sanoi:
En ole näitä muilla viritelmillä kokeillutkaan, nämä kun vaativat sen verran virtaa, että valmistajan oma suositus on kyseessä. Kuuleman mukaan eroa on kuin yön ja päivän välillä -- heppoisilla kuulokelähdöillä K1000:t pysyvät hipihiljaisena. :)
K1000:t ovat sen verran vaikea kuorma, että heppoisemmat vaffit eivät jaksa niitä ajaa edes kaiutinannoista vaan vaffi alkaa käyttäytyä hassusti... Nimimerkillä kokemusta on.

t. jjahifi
 
Tämä yleismittarini on sen verran huono, että tällä ei saa luotettavaa lukemaa. Itse en ole huolissani offsetista. Kyllähän sinä mittasit sen kuorman(kuulokkeet) kanssa?
 
Kyllähän sinä Tohveri visaisen pulman heitit tähän keskusteluun. Pohdiskelin tätä offset-asiaa ja luin wikipediaa. Varmaankaan et itse mitannut tuota 50 mV arvoa? Tuo lukema varmasti saavutetaan, kun vahvistin lykkää maksimijännitteensä. Sitä tuskin tapahtuu kuulokkeiden kanssa >:D
 
Suositelkaas kondensaattoria. Kytken sellaiset molempiin plussajohtoihin. En halua, että bassotoistoon tulee vaikutusta, mutta dc katoaa. Kerron sitten miten ääni muuttui
 
Offset 50mV on aika normaalia eikä juuri muutu ohjauksen (äänenvoimakuuden) mukaan. Yleensä offset jännite on korkeampi kun vahvistn kytketään päälle ja jännite putoaa kun vahvistin on lämmennyt optimi lämpötilaan.
Mikäli käytetään kondensaattoria niin matala ohmisten (alle 100ohmia) kuulokkeiden kanssa on käytettävä vähintään 100uF suuruuisia kondensaattoreita. Matalat taajuudet vaimenevat jos kapasitanssi on pieni ja kuorma suuri (alle 100ohm).
Suosittelisin käyttämään vieläkin isompaa esim. 220uF 63V elektrolyytti konkkaa ja rinnalle 100nF polypropyleeni konkka.
Kuulokkeita ei ole tarkoitettu (paitsi sellaisia jotka on) liitettäväksi kaiutin lähtöön. Paras äänenlaatu saavutetaan käyttämällä vahvistimen linjalähtöä johon liitetään hyvä kuulokevahvistin, tälläisessä ketjussa on lyhyempi signaalitie ja vähemmän vahvistinasteita kuin kaiuttimelle menevässä.
 
Ostin Hifitalosta 220 uF 100 V bipolaarit. Noita polypropyleenejä ei nyt tullut hankittua. Kytkin aluksi konkan vain toiseen luuriin. En havainnut mitään eroa kanavilla. Jatkan vielä märehtimistä näitten kanssa.

Mutta ostin sieltä myös 27 ohmin vastukset mitä vahvistin voi louskuttaa. Niin ja toivottavasti se myös lämpenee toiminta-alueelle. Kerron sitten taas...
 
Sarjakondensaattori teki äänestä tunkkaisen.

Rinnankytketty vastus 27 ohmia sai bassot soimaan voimakkaammin ja paremmin seurattavasti.

Poistin konkat ja vastukset. Ilman hörpäkkeitä ääni on ilmavampi ja siinä on luonnollista mikro- ja makrodynamiikkaa. Näillä mennään.

Palaan aiheeseen jos pääsen ottamaan testiä jostain kuulokevahvistimesta.
 
Olisikohan tässä vehkeessä mitään järkeä?

http://www.divertech.com/asluhcsignature.html

Siis tähän settiin:
web.jpg



Ja sitten Gradon 225:t tai jotain... :)
 
No, ton kokeileminen ei sentään ihan kauheesti maksa. Kokeile pois. On tuo minullakin silloin tällöin herättänyt kiinnostuksen. Ei vaan tahdo mistään löytyä mitään käyttäjäkokemuksia.
 
silmaauki sanoi:
No, ton kokeileminen ei sentään ihan kauheesti maksa. Kokeile pois. On tuo minullakin silloin tällöin herättänyt kiinnostuksen. Ei vaan tahdo mistään löytyä mitään käyttäjäkokemuksia.
Juu eipä tuo paljon maksa. Toisaalta kuulokkeiden kanssa hintaa tulee jo sen verran, että kaiuttimien hankinta saattaisi olla ehkä jo järkevämpää. Siis jos jostain vain löydän ne oikeat. :)
Mutta, mutta, katsotaan. :)
 
Grado 225:t on 32 ohmiset. Suoraan vaan kinni. Ehkä vähän keinovastusta voisi heittää rinnalle. (en tajua miksi mulla vastus ei kuulostanut hyvälle, no ehkä vahvistin ei toiminut enää A-luokassa)

Gradot ovat melko epäherkät (sikäli kun itse vertailin nopeesti) niin pääset volansäätöpotikan kanssa varmaankin toiselle neljännekselle lujaa kuunneltaessa. Tosin potikka voi puoltaa helposti hiljemmassa kuuntelussa.

Kannattaa pitää mielessä, että toi muunnin ei vättämättä tarjoa matalaa antoimpedanssia kuulokkeille. Siellä on varmaan vastuksia estämässä tuhoja, jos tulisi oikari plugien kanssa sählätessä.

Olisi kiva tietää mitä tuo muunnin on oikeasti syönyt. Onko sillä ihan fyysinen muuntaja vai vaan setti vastuksia.
 
Piirtelin vähän näitä kytkentöjä.

Miinuksia ei ole näissä kytkennöissä yhdistetty. Oletetaan että ne on yhdessä jo siellä päätevahvistimessa. Ei siis turhaan tehdä oikaria, jos vahvistin on väärän tyyppinen.

Tapaus 1 on minulla käytössä, kuulostaa ihan hyvältä muuten paitsi bassotoisto on ohut

Tapaus 2 on kokeilemisen arvoinen. Vastukset kannattaa ruuvata suoraan naparuuvien väliin. Pitää muistaa, että vastus voi kuumentua rajusti. Varmaan joku 20 ohmia vois olla hyvä.

Tapaus 3 vastuksilla lasketaan kuulokkeiden jänniteherkkyyttä. Kuulokkeiden näkemä antoimpedanssi on 1 ohmi, mikä on hyvä arvo. Vastusta R kasvattamalla kuulokkeet hiljenevät. Siitä voi olla hyötyä jos volumensäätö on epätarkka alkupäässä. Voi se muutenkin olla hyvä äänelle. Ehkä joku 10 ohmia tai isompi vois olla hyvä. Toisaalta jos "antoimpedanssivastuksen" kasvattaa 2 ohmiseksi niin R voi olla suurempi. En ole kokeillut tällaisia kytkentöjä.


Tämä vähän jäi mietityttämään toi minuksien yhteen kytkemättä jättäminen, mutta kai se on ok. Tosin jos omistaa monopäätteet niin kannattaa miettiä noita miinusjuttuja aika tarkkaan :D
 

Liitteet

  • Kuulokekytkennät.jpg
    Kuulokekytkennät.jpg
    156,8 KB · Katsottu: 4
Back
Ylös