Laitetelineen vaikutus ääneen

premier

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
365
Mitäs mieltä te ootte laitetelineiden vaikutuksesta ääneen?

Itse oon aina ollut sitä mieltä, että laitetaso ei vaikuta eikä voi vaikuttaa ääneen mitenkään. Ei siinä oo yksinkertasesti mitään loogista syytä miten se voisi vaikuttaa. Ja omat kokemukseni laitetelineiden vaihdosta ovat tukeneet tätä päätelmää.

Eilen kuitenkin tapahtui jotain mikä sai kyseenalaistamaan tän asian. Istuskelin musiikin.comissa kuuntelemassa Linn Classic Musikia, kun alla oli se joku Naimin sikakallis laiteteline. Juuso kertoi, että telineeseen kuuluu lasitasot, mutta niiden käyttö vaikuttaa Linnin ääneen negatiivisesti, joten niitä ei käytetä. Diskantit kuulema muuttuvat riipiviksi. Naureskelin mielessäni tälle väitteelle, mutta kun Juuso tarjoutui demoamaan tätä niin tottakai siihen suostuin.

Yllätykseksemme lasitason laittaminen vehkeen alle ei tuottanutkaan ennakoitua tulosta. Ossi kommentoi takarivistä, että bassosävelten seurattavuus kuitenkin katosi täysin. Itse olin tästä hieman epävarma, koska en tähän alueeseen kiinnittänyt huomiota, mutta kun lasitaso otettiin pois, oli asia kuitenkin todella selvä. Bassot toistuivat voimakkaammin ja selkeämmin ja bassolinja oli taas täysin seurattavissa. Vähintäänkin hämmentävä lopputulos ???
 
Täysin uskottava tarina. Minkälaiset tasot tuossa Fraimissa sitten oli kun ne eivät olleet lasia?
 
Siinä tais olla normaalit puutasot, joissa oli kussakin 3 kuoppaa, joissa kuulat, joiden päällä lasilevy lepäs.
 
premier sanoi:
Vähän kyllä pelottaa mitä käy kun porukka tulee tänne kirjoittelemaan parin saunakaljan jälkeen :D

Veikkaan, että tännekin eksyy seuraavan puolentunnin sisällä ensimmäinen perseilyviesti joka pilaa koko ketjun. ;)
 
Otsikkoon vastaten:

Poislukien kaiuttimet, suurin yksittäisen komponentin tuoma ero ääneen on ollut townshend audion seismic sink telineellä. Kyseessä ei ollut se nykyinen malli, vaan tällainen
images


Harmittaa vietävästi, kun tuli aikoinaan harrastusinnon laskiessa myytyä tuo pois. Jospa vielä joku päivä silloin huippuhankinnan tehnyt taho suostuisi siitä luopumaan... :-\

Siinä ei tarvinnut minkäänlaisia abx -kujeita; sanoi vaan kaverille, että mä kuuntelen silmät kiinni, mene sinä tyhjentämään vaimenninta. Sanoin ´HEP!´heti, kun kuulin äänikuvan pienentyvän ja "luhistuvan". Ja kuin taikaiskusta samaan aikaan telineen vaimennin oli niin tyhjä, että rakenteet ottivat kiinni ja laiteteline oli ihan normaali ständi..

Ei yhdesti, eikä kahdesti, vaan joka kerta havainnot meni yksiin.

Terv. ReMara

P.S Ja kyllä, ne iltakaljat on jo otettu.. ;)
 
Herääkin kysymys, että mihin tällänen vaikutus perustuu? Erityisesti trankkupeleissä, joissa ei ole ainuttakaan liikkuvaa osaa, tää tuntuu jotenkin oudolta :)
 
millainen hyvä teline sitten on jäykkä/pehmeä? jotenkin kellutetty? tuot world of w. on kyllä world of strong suggestion. eli: wow equals wss.
täydellisyydellä on hintansa.
 
jacqueline.lacan sanoi:
millainen hyvä teline sitten on jäykkä/pehmeä? jotenkin kellutetty? tuot world of w. on kyllä world of strong suggestion. eli: wow equals wss.
täydellisyydellä on hintansa.

Mä ymmärsin, että tuo on aika laiteriippuvaista. Naimeilla toi lasialusta kuulema nimenomaan parantaa lopputulosta. Yllättäen, kun on Naimin alusta? :D Linneillä se kuitenkin huonontaa. ???
 
premier sanoi:
Herääkin kysymys, että mihin tällänen vaikutus perustuu? Erityisesti trankkupeleissä, joissa ei ole ainuttakaan liikkuvaa osaa, tää tuntuu jotenkin oudolta :)

On siellä luultavasti niitä "liikkuvia" osiakin ne komponentit värisevät jollain omilla taajuuksillaan mikä voi vaikuttaa heikentävästi suorituskykyyn --> ihan vaan mutuna
 
Levysoittimeen saattaa olla isoimmat erot laitetelineissä. Ne kun oikeasti kärsivät tärinöistä ja värinöistä. Kaippa myös huonosti tehtyyn cd-soittimeen voi vaikuttaa, mutta muuten mennään taas sinne psykoakustiikan ja mielikuvituksen puolelle.
 
premier sanoi:
Mitäs mieltä te ootte laitetelineiden vaikutuksesta ääneen?
Kyllä, laitetelineellä on merkittävä vaikutus siihen miten musiikki kuuluu. Kerran, vaimoni ollessa pukeutunut pelkkään kylpytakkiin, pyysin häntä pitämään cd-soitinta sylissään. Kylpytakki hieman lipsahti pois olkapäältä hänen ottaessaan soittimen syliinsä. En tuossa tilanteessa kyennyt mitenkään seuraamaan levyllä soittavan orkesterin viulusektion työskentelyä enkä huomannut edes kuuluiko patarummun isku oikealla kohtaa.

Lisättäköön, että soitin, jonka vaimoni otti syliinsä ei ollut päällä. Musiikkia tarjoili toinen soitin. Siitä huolimatta laitteen sopiva sijoittelu teki minulle mahdottomaksi sekä melodian että rytmin seuraamisen. Tämä siis systeemiin kytkemättömän soittimen tapauksessa.

En edes uskalla ajatella vaikutusta siinä tapauksessa, että kyseessä olisi ollut se musiikkia tarjoileva soitin.

t. jjahifi
 
Minä en näiden laitetelineiden eroihin juuri jaksanut uskoa, kunnes kokeilin itse. Ainakin putkipäätteet ja vinyylinkieputtimet ovat ilmeisen herkkiä näille asioille. Lasitasoja kannattaa välttää (lasihan välittää värinöitä erittäin tehokkaasti eteenpäin kovuutensa vuoksi). Tein yhden testin hyvin skeptisenä, ja jouduin hieman muokkaamaan ennakkoluulojani. En kyllä silti tahdo maksaa tsiljardeja laitetelineestä.

Kyllähän teoriassa transistoripeleissäkin on jossain määrin mikrofonisia komponentteja. Kondensaattorit ovat mikrofonisia, mutta ovatko kuultavissa määrin, on väittelyn alainen ja tutkimuksen arvoinen asia. Mietin tuossa viime yönä, että mittaisin esijännitteellä, esim. 6 volttia, biasoitua elektrolyyttiä, ja mittaisin samalla skoopilla jännitettä sen yli. Konkan työntäisin vaikkapa kaiuttimieni bassorefleksirööriin. Ei nyt kuitenkaan ole tänään huvittanut tuollaista tehdä. Ollut parempaakin... Teoriassa mahdollista, mutta entäs käytäntö?
 
Back
Ylös