laatukaiuttimet pieneen kämppään

tmhantti

Käyttäjä
Liittynyt
18.12.2006
Viestejä
127
Tervehdys kaikille,

Ajattelin itse vaihtaa (sinänsä laadukkaan) Yamaha Pianocraftini kunnolliseen Hifi-settiin kevään kieppeillä. Ainoa mikä jo ennen koekuunteluita tuottaa tosin päänvaivaa on kaiuttimen sijoittelu pienehköön (n. 15 m2), mutta korkeaan (3 m) olohuoneeseeni.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaiuttimien maks. välimatka seinistä on 40 cm. Kannattaako siis lähteä ollenkaan kokeilemaan jalustakaiuttimia tyyliin Quad 12 tai Magnat Quantum, vai toimivatko nämäkin olohuoneessani? Onko foorumilaisilla kokemuksia? Vai pitäisikö sittenkin suosia "koaksiaalikaiuttimia" tyyliin Forvoice 6.1 tai Gradient Prelude?

Kaikki neuvot ja kokemukset ovat tervetulleita!

- Tatu
 
T

Tawe

Ehdota vaan vielä, ei kai se mitään haittaa. Heh, Naim foorumilla oli threadi "What speakers cables do you use?" - sivukaupalla samaa vastausta: NACA5.
 

Arto

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 485
Kaupunki
Kauhajoki
Itse suosittelisin kokemuksen perusteella Totemin Arroa. Toimii mainiosti 10m2 kopissa. Kappas, joku muukin ilmeisesti pitää kaiuttimesta? :D
 

Jyrki_P

Hifiharrastaja
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
8 932
Kaupunki
Lahti
Edellisten perusteella Arro lienee hyvä valinta, mutta yleensä ottaen suosittelisin jalustakaiutinta. Jos tuo 40 cm tarkoittaa kaiuttimien etäisyyttä seinistä, omien kaiuttimieni elementit ovat lähes metrin päässä niistä.
 

Markku

Käyttäjä
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
1 849
Ihan oma mielipide... kus kerran korkeutta huoneessas on ja neliöitäkin ihan mukiinmenevästi, kokeiles vaiks AP:n sparkkeja (mahd. jopa tempo)... seinäsijoituksellakin menee joteskin 30 -50 senttii takaseinäst, mut jos varustat ne vaikka soundcaren superspikeseillä... saat ne vedettyä kuunnellessas kepeesti teipattuun kohtaan 70 -100 sentin päähän takaseinäst jolloin syvyysvaikutelma kasvaa. AP:hän suosii Dunlavyjen tapaan leveämpää kuuntelukolmiota jotes ei liene haittaa sun tapauksessa tiedä tuleeko leveämmälle vai kapeemmalle seinustalle. Nii, ja se DAL tietty toinen vaihtoehto suljettuna rakenteena ! IHMO
 

ahaapalainen

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
11 850
Kaupunki
Oulu
Penaudio Rebel2. Minulla on sellaiset (Charoilla höystettynä) noin 13 neliön kopissa ja ainakin omiin korviin mukavasti toimii.
 

punssi

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
3 316
Penaudio Rebel tyyppinen kauitinpari tosiaan toimii hyvin varsinkin lähikentässä pienessäkin huoneessa.
 

tmhantti

Käyttäjä
Liittynyt
18.12.2006
Viestejä
127
Kiitoksia kaikille vinkeistä! Itselleni molemmat ehdotetut kajarit (Rebel & Arro) ovat uusia tuttavuuksia, mutta ainakin Kruunuradiossa näyttäisi olevan mahdollisuus koekuunnella Arroa. Toisaalta hintahan noilla on itselleni salliman budjetin ylärajoissa (ellei sitten saa tingattua pakettihintaa), joten kyselisin vielä että löytyykö hintaluokasta max. 800 euroa sopivia ehdokkaita?
 

punssi

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
3 316
Hifimaailman esíkoislehdessä oli 700 euron pikkupönttötesti.Oletkos lukaissut?Jos pystyt,niin personoi hieman valintakriteereitäsi.Pitääkö kajauttimen olla pieni,pitääkö toistaa bassojakin,haetko suuria voimakkuuksia,musiikkimakua,miten tulisit kuuntelemaan niitä,onko tiettyjä rajoitteita jne...

Tuossa tilassa laittaisin itse pienehköt kaksitiet sopiville jalustoille,myöhemmin voisi hommata tarpeen tullessa voimaa alapäähän.
 

Toisinkuulija

Kaupallinen toimija
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 490
Sopivat Eposit varmaan olisivat aika kivat.
On minulla pari muutakin oikein hyvää mielessäni.

Ossi
 

tmhantti

Käyttäjä
Liittynyt
18.12.2006
Viestejä
127
Kyllä, luin tuon Hifimaailman testin. Kuuntelen lähinnä rytmimusiikkia (soul, jazz, hip hop...) sekä rockia, klassista tai akustista sensijaan en juuri lainkaan. Hakisin siis kaiuttimilta (väljästi sanottuna) dynaamisuutta, mutta toisaalta en ole _niin_ nirso basson suhteen, enkä hae myöskään suuria voimakkuuksia. Kajarit kyllä saavat olla puolestani isokokoiset. Tuon testin perusteella Usherin pari voisi olla itselleni sopiva, ja sen ajattelinkin koekuunnella.

Eilen pähkäilin taas kaiuttimien sijoittamista: jos ryhmittelisin kalustuksen uusiksi, saisin kajarit siinä 50 cm:n päähän seinästä, niiden väliseksi etäisyydeksi n. 2 m, ja kuunteluetäisyydeksi samoin 2 m. Nykyisellä kalustuksella joudun kuuntelemaan musiikkia hieman "viistosti" kaiuttimiin nähden, ellen sitten halua kököttää jakkaralla työpöydän ääressä.
 

rigging is fun

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
15.12.2006
Viestejä
10 469
Kun ei kukaan muu tohtinut ehdottaa niin minäpä , yksi vaihtoehto lisää ,

kuuntele B&W:n CM1:set .

Onneksesi vaihtoehtoja on runsaasti ,
omakohtaisella kuuntelulla ( tämä vaatii sitä oman selkänahan repimistä ) pääset pitkälle ,
rajaa vaihtoehdot kuunteluilla kauppiaiden luona muutamiin ,
ja sen jälkeen kuuntelet niitä kotonasi rauhassa.
Älä hätiköi.
 

jsimonsson

Käyttäjä
Liittynyt
9.9.2006
Viestejä
211
Itselläni toimii tosi hyvin(??) ;) 3,5x4,5x2,75 (LxPxK) kokoisessa huoneessa Hifi 262:t. Tämä on tosin vanha hirsitalo ja seinät vähän kuin paperia. Ajattelin nyt kuitenkin ehdottaa. ;) Noissa taitaa olla varjopuolena(??) se, että ne joutuu rakentamaan itse. Hifitalosta löytyy kyllä varmaan valmiit kotelot. Ja sähköisten osien hinta on 285€ per pönttö. Olen aina "joutunut" kuuntelemaan musaa pienissä huoneissa ja ensimmäiset nauhadiskantilla varustetut kaiuttimet väsäsin itselleni n. 15 v sitten. Siitä lähtien olen ollut nauhadiskanttifani... ;) Ja mulla on olleet noi kaiuttimet aina (olen kokeillut eri sijoituksia) alle 40 sentin etäisyydellä seinistä.., ilman basso-ongelmia olen selvinnyt. Kiviseinäisessä huoneessa niitä saattaa kyllä tulla..
 

ahaapalainen

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
11 850
Kaupunki
Oulu
tmhantti sanoi:
Kyllä, luin tuon Hifimaailman testin. Kuuntelen lähinnä rytmimusiikkia (soul, jazz, hip hop...) sekä rockia, klassista tai akustista sensijaan en juuri lainkaan. Hakisin siis kaiuttimilta (väljästi sanottuna) dynaamisuutta, mutta toisaalta en ole _niin_ nirso basson suhteen, enkä hae myöskään suuria voimakkuuksia.

Penaudio on parhaimmillaan klassisella ja akustisella musiikilla, joten saattaa olla ettei sovi sinulle. Kannattaa kuitenkin kuunnella omin korvin. Vähän käytetyn parin saisi 700-800 eurolla.
 
Ylös