Laajakaistat (ja open baffle)

  • Keskustelun aloittaja Pasi Karhunen
  • Aloituspäivämäärä
Aloin pohtimaan tuota poijun toistoa betonitaivaassa.
Ainut mitä sais helposti tehtyä on kajarin korkeuden muuttaminen.
pölykupin korkeus maasta:

63.jpg

123.jpg


tunnen basson lisääntyneen ja kiinteytyneen korkeammalla sijoittelulla.
 
Kysytään täältä.
Osaako joku kertoa tl audiossa myynnissä olevista vulcaneista mitään.
Muistaakseni olivat täälläkin myynnissä ja mahdollisesti palstalaisen tekemät?
Esimerkiksi kuinka pieneen huoneeseen ne uskaltaa laittaa? Rajapinta etäisyys,alapää yms?
Omega stickeillä mennään nyt ja kiinnostaisi tietää saavutuksista menetyksistä yms.
Kiittäen S.
 
f6eq.jpg

kajarien mukana tuli joku passiivi equ härveli, ihan vapaana toi on aika kirkkaan kuuloinen peli mutta melkein dsp vaatii.
kuutisen debbaa lähtee mutta pikaisella kuuntelulla lakessa oli -10 hyllyssä jotta oli mieleinen.

tollanen ei ois varmaan paha edes passiivisesti tehdä

Noniin, sanokaas kela-welhot millane homma o laittaa 300hz -10db high shelf filter full range kajarille? Muuta tuo ei tuntus tarvivan

Käytetty minidsp 100€ ei olis nyt se ratkaisu
 
En tiä onko kukaan simunnut näin? minulla kun on tiedossa tuon jakarin speksit sekä mittaukset kajarista jakarin kans ja ilman, simusin xsimillä sen mukaan satunnaisien kajarien .zma filun mukaan mikä kajari antais tarpeeksi lähelle jakarin kans antavan vasteen ilman jakaria käyrällä.

9676542.jpg


konkka jäis pois ja 2.2mh ja 22R olis uudet halutut
 
Ilman impedanssi- ja taajuusvastetta on vaikea sanoa itse arvoista mitään, mutta yleisesti kaiketi laajiksien BSC tehdään juurin kelan ja vastuksen rinnankytkennällä, jos muita jakosuodinkomponentteja ei ole.
 
open bafflet, joissa olisi 4,5" ja 8" laajakaistat + 15" bassoelukka.
Elementteinä olisi varmaakin 4,5" Omega, 8" Tang band ja 15" Eminence.
4,5" vain ylä-äänet, jako ? Hz
8" keskiäänet, jako ? - ? Hz
15" bassot, jako ? Hz

Mitenkähän noi toimisi "mörkön" mallisessa levyssä?
 

Liitteet

  • kaiutin.jpg
    kaiutin.jpg
    17,7 KB · Katsottu: 510
Eikös pirkka jotain tuon mallista tehnyt, 15" basso taisi olla, 8" omegan laajis keskarina ja nauhadisu ylimmille taajuuksille.
 
Niinhän hänen profiilissa lukee:
"Laajennettu laajakaista baffeli, jossa 8" Omega Alnico laajakaista, Fountek NeoCD2.0 nauhadiskantti ja 15" Eminence Beta 15-A"

Mieluusti laittaisin itekin 8" Omegan, mutta kun niitä ei saa mistään?
 
Tuo Omega taisi tulla hänen käsiinsä vähän vahingossa, yleisesti niitä ei ole myynnissä ollut käsittääkseni. Tämä siis ulkomuistista, en sinällään seurannut ko. projektia kovinkaan läheltä.
 
Joo ei Omegan elementtejä saa kuin varaosina vanhojen hajonneiden tilalle, jos silloinkaan.
 
Eikös tuolla moniteisellä laajakaistakaiuttimella yhdistetä kivasti molempien huonot puolet? (Olkoonkin niin että puhtaan kuuloista diskanttia olen kuullut halpis 8" fullrangesta). Mites basson päälle 8" tai suurempi koaksiaali? Eminence? Tai joku muu. Suuntaavuuskuviot paremmin haltuun, parempi tehonkesto?
15" basso on hyvä minimi, toimii kun sijoittelu ok.
 
Päinvastoin, taklataan laajakaistan ongelmat, eli alapään voimattomuus ja riittämätön pinta-ala baffelissa ja yläpään liian suuri suuntaavuus.
 
Omegan rs5 4,5" elementti oli edellisissä diy kaiuttimissa open bafflena soittamassa yläpäätä ja tykkäsin todella paljon sen äänestä. parasta diskantti toistoa mitä olen kuullut.

olisiko tuohon 8" elementiksi muita ehdokkaita kuin TB?
bassoksi Eminence?
 
kokeneelta kaiutinsuunnittelijalta tuli vinkkiä että mitäs jos pelkkä 4,5" Omega laajikset ja 15" subi open baffleen?
 
Kokemuksesta voin sanoa, että elementtien asemointi baffleen, bafflen mitoitus elementtien kohdalla ja elementtien sovitus keskenään on se juttu. Ja tietysti sitten muita muuttujia ovat ns bafflen syvyys, jne. Eli, tehdäänkö vain "lankku" jossa elementit sievässä pinossa vai U-frame tai H-frame... Variaatioita on ziljoona. Muistaakseni mm. Kutvosella oli jossain vaiheessa käytössä baffle, jossa 15" - 18" basso ja pieni Fostexin laajakaista toistamassa ylärekisteriä eikä sielä suunnalta kauheasti soraääniä kuulunut. Kai.

Mutta paha sanoa, onko tähän olemassa mitään viisastenkiveä, mikä olisi se ultimate -ratkaisu. Gradient touhusi melkoisen pitkään Peerless SLS-12 -elementtien kanssa avoimessa ratkaisussa ilmeisen hyvin tuloksin. Itselläni oli vuosia sitten hyvän aikaa käytössä baffle, jossa Fostexin Sigma -sarjan elementti laajakaistana ja kaksi kappaletta SLS-12 -bassoja per puoli. Fostex oli hiukan liian pisteliäs ja kärkevä, mutta bassopuoli pelasi todella hienosti. 2kpl SLS-12 per puoli ei tee bafflesta vielä jättiläistä mutta sopivan kokoisessa tilassa rokkaa kivasti. Jaksoin aikani taistella tuon Fostexin kanssa mutta lopulta luovutin kun en saanut siitä mieleistä. Joku fiksumpi valinta laajakaistaksi, niin tuo olisi voinut olla todella hyvä...

Edit: Ja siis kyllä se Eminencen 15" Alpha toimii sekin bafflessa ihan hyvin - yksin kappalein per puoli ehkä vain pieneen kuuntelutilaan... Eminencen ongelma on vain ~1Khz kohdalla oleva hirmuinen kippura toistossa, joten jako pitää asemoida siten että se saadaan häivytettyä...

-Mika
 
Viimeksi muokattu:
Eikö Omegan sivuilla ole enää sitä "OEM Drivers" -välilehteä? Siellä ainakin joskus OLI elementtien speksit nähtävillä. Hmm...hiukan erikoista jos eivät esitä mitään speksejä tuotteille? Yhtäkaikki - kuvassa oleva baffeliasemointi on se "normaali" tapa tehdä. Elementille upotus mittojen mukaan ja takapuolelle reilu viistous, jotta takapuoli on mahdollisimman avoin. Asian voi toteuttaa myös niin, että tekee elementille erillisen asennuslevyn seuraavasti: jos oletetaan vaikka, että itse baffeli on 20-25mm paksua vaneria (tms. soveltuvaa materiaalia) niin tehdään esim. tässä tapauksessa Omegan elementille soveltuvaa aukkoa isompi aukko (tässä kohdin voi harrastaa designia ja innoilla minkä pystyy) johon taas tehdään sitten soveltuva upotus elementin asennuslevylle, jonka paksuus esim. vaneria käytettäessä voisi olla vaikkapa 9mm (taitaa olla vakiomitta). Koivuvaneri on jäykkää, joten suht pienissä dimensioissa tuo 9mm on Omegan elementin kokoluokassa vielä riittävän jäykkää. Tuohon asennuslevyklle tehtyyn aukkoon voi tehdä myös sen viistouksen, ja samaten asennuslevyyn niin haluttaessa. Asennuslevyn voi sitten kiinnittää baffeliin joustavasti, vaikkapa silikonilla ilman ruuveja. Oikein joustava liimamassa tuo hiukan mekaanista erotusta ja/tai värähtelyjen vaimennusta baffelin värinöille... Sillai... :)
 
Löytyy tuolle tällaiset speksit:

RS5 Driver found in 3 series speakers
- Perfect point source; phase and time accurate
- Full-range 4.5" driver
- Single cone whizzerless
- 19mm voice coil for extended treble to 20KHz
- Unique damped dust cap
- OmegaFiberCone lightweight cone material
with inverted treated fabric surround
- Steel basket with back wave treatments
- Powerful Ferrite motor
- 94.5dB SPL
- 8 Ohm
 
Kyllä TB:n 8" + Eminencen alpha 15A oli ihan toimiva paketti ainakin pienehköön kuuntelutilaan. Aika pitkään niillä soittelin, ja kokeilin vähän vastaavaa pakettia vielä isommalla 18" bassollakin, mutta ei se tuonut juuri mitään lisäarvoa. Kyseisten kokeiluiden jälkeen siirryin saranoituihin baffeleihin ja Visatonin B200 elementtiin. Toimiva paketti sekin. Yllättävän hyvät bassot sai noilla B200:kin aikaiseksi. Oikeastaan ainut ongelma noissa laajiksissa sekä TB:lla että B200:lla oli yläpään toiston lievä karheus. B200:lla oli myös lievää keskialueen korostumaa jota ei oikein meinannnut saada taklattua. Toisto oli kuitenkin muuten varsin siistiä, erityisesti puukotuksen jälkeen. Kokonaisuutena arvottaisin saranoidut ja puukotetut B200:t karvan verran paremmiksi toistimiksi kuin edellä mainitut.
 
Back
Ylös