Laajakaistat (ja open baffle)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Pasi Karhunen
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Jeps, lupasin laittaa mittauskäppyröitä näkösälle, ja tässäpä tulee. Mittaukset suoritti Kimmo Saunisto. Kyseessä siis kuunteluhuoneessani pitkällä aikaikkunalla mitattu vaste, bassot+Visaton, 15 asteen kulmassa. Epätasaisuus 300Hz:iin asti johtuu lattiaheijastuksista, ja välillä 500-1000Hz ainakin osittain baffelin aiheuttamista reunaheijastuksista. Laaja-alainen korostuma välillä 7-10KHz on mittauksen jälkeen hieman tasoittunut, koska korjauspiirin vastus vaihdettiin 15 ohmiseen. Mittauksesta voi sitten jokainen itse päätellä, miten se korreloi esim. "Sawo-ketjussa" ko. kötöksistä esitettyihin kuunteluhavaintoihin... :)

t. Pasi

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
index.php


Tuossahan tuo käppyrä näkyy. Hieman tuossa Pasin kanssa tuumailimmekin tuon bassopään muotoa ja laatua. Se miltä ääni kuulostaa kuuntelupaikalla on taas asia erikseen hyvällä sijoituksella.
Sanoin Pasille, jotta jos vähän nostaisimme bassoa toistamaan korkeammalta (tuossahan monttu näkyykin), mutta hän oli omissa kokeiluissaan huomannut kuminan tapaista basson toiston viedessä korkeammille taajuuksille.
Käppyrät ei sinäänsä korreloi ääntä ja omissa Triangle 202 kaiuttimissa on hyvinkin sahaava käppyrä, mutta hyvällä sijoituksella äänestä saadaan hyvinkin kunneltavaa. En kuuntele käppyröitä, vaan musiikkia-kivat käppyrät.
Diskanttipään jyrkkä vaimentuma ei ainakaan eilisessä kuuntelussa tuntunut suoraan tuolta, mutta kuten mainitsinkin ääni ei täysin noussut ylös, jospa se tuossa käppyrässä olisi huomattavissa. Normaalissa kuuntelussa ei mielestäni kuitenkaan ole välitöntä tarvetta lisädiskanteille. Diskanttipää oli kuunnellen ihan menevä.
 
Kaima, mittausetäisyys oli 125cm, ikkunan pituutta en nyt muista, en siihen kiinnittänyt niin huomiota kun heiluin suotimien kimpussa. Ihan kohtuullinen kuitenkin että saatiin bassotkin mittaukseen mukaan. Pitääpä kysäistä Kimmolta jos en sitä muualta löydä.

t: Pasi
 
Pasi Karhunen sanoi:
Jeps, lupasin laittaa mittauskäppyröitä näkösälle, ja tässäpä tulee.

Hmm, eikös Wilsonin isoissa malleissa ja JmLabissa ole tuon tyyppinen bassovaste? Potkua nivusille jne. Eihän tuo muuten hassummalle näytä. Hypexin suotoa ilmeisesti käytetään hieman vasteen oikaisuun? Se 6dB @ 25Hz ei kyllä taida piisata. Tämä selittänee myös tuota kuminapuolta eli kun jako nostetaan ylemmäs alemmat vaimenee lisää ja yläbasso nousee pintaan. Mahdollisesti.

Jussi
 
Näyttäisi myös tila vaikuttavan bassopään tuloksiin jonkinverran.Ikkuna pitää olla pitkä jo 20Hz:n alarajaa mitatessa ja jos etäisyyskin on 125cm.Tuossa tapauksessa huonetta sekoittuisi mukaan aika paljonkin.Varmahan en tietenkään voi olla.
 
Joo, ajattelinkin ettei tuo kuuntelupaikan vaste voi olla kun diskantit on noin koholla. Nouseva diskanttivaste saattaa olla välttämätön kompensoimaan väkisin melko voimakkaasti laskevia vekki- ja tehovastetta.
Eihän tuo bassovaste huonevasteeksi tokikaan pahalta näytä, päin vastoin minusta. Tosin voisi kuvitella että kuuntelupaikalla tilanne voi olla jonkin verran/paljon erilainen.
Satuitteko tekemään kuuntelupaikalta mittauksia?
 
Tuossa voi käydä niin että kun kuuntelija on kuuntelupaikallaan tuota 50Hz:n nyppylää ei edes ole.
 
Pasi P, ei mitattu kuuntelupaikalta, oli sen verran tiukka aikataulu ettei kaikkea ehditty, joku toinen kerta sitten. Kaiuttimien suuntaus ulospäin kuuntelupisteen ohi muuten tuntui tasoittavan bassopäätä(kin) melkoisesti. Jännä juttu sinänsä, kun kaiuttimien etäisyyttä seiniin ei muutettu, ainoastaan suuntausta. Takaseinään on nyt etulevystä n. 125cm ja sivuseiniin n. 35cm. Kaiuttimien takana on nojatuolit "akustointina". Tuntuisi pelaavan kuuntelun perusteella aika mukavasti. Pitää joku päivä vielä kokeilla ottaa enemmän irti takaseinästä, josko vielä parantuisi. Hiukan vain sohva rajoittaa siirtelyä toisella puolella, se on nyt jo hieman oviaukon tiellä...

t: Pasi
 
Kuulin tänän paljon positiivisia kommentteja nuista Pasin toistimista. Luin tämän ketjun ja jäin miettimään tuota levyn värähtelyä ja sen
vaimentamista. Huomautettakoon kaikille että en ole itse mikään rakentelija, ei ole taitoja, työkaluja ja paikkaa. Niin ja tietämyksessäkin on järkyttävä vajaus.Mutta takaisin asiaan.
Onko teistä kukaan kokeillut vuolukivevä tuossa etulevynä. Muistelen että joskus -90 luvun alkupuolella oli Suonenjoella yritys joka teki
dipolikaiuttimia nimenomaan vuolukivestä. Kaiutin oli kivinen pystylankku jossa oli useampia elementtejä 8-9 kpl? Mitoiltaan hataran muistikuvan perusteella jotakin L 50cm K 70-80cm ja s 4-6cm.
Tästä kaiuttimesta pitäisi löytyä myös testi edesmeessä hifi-lehdessä, levätköön rauhassa.
Muistaakohan kukaan mikä kaiutin oli kyseessä ja missä lehdessä?

Kuinka paljon tuo kivi materiaalina auttaisi noiden värähtelyjen vaimenuksessa onkin sitten toinen juttu. En ainakaan itse tiedä. Tietääkö joku muu?
Vuolukiven työstäminen pitäisi käydä ja onnistua normaaleilla työvälineillä- luulakseni. Sen minkä tuosta hommasta tiedän varmasti on se että se on pirun pask.. ja pölyistä hommaa.

P.Rötkönen
 
PR, en nyt tähän hätään muista muuta Suonenjokelaista dipolia kuin Dimension DD-II, joka on testattu Hifin numerossa 2/92, ja siinä on ainakin ihan puusta tehty baffle. On toki voineet tehdä sen jälkeen vuolukivestäkin. Tuossa DD-II mallissa on 9kpl 5" Peerlessin basso-keskiääntä ja saman merkin kartio diskantit edessä ja takana. Materiaalina vuolukivi voisi olla aika passeli dipolin baffeliksi, ei luulisi paljoa hetkuvan. Sopivan kuollutta kamaa siis. Tulisi vaan äkkiä niin painavat toistimet että niiden liikuttelu muodostuu ongelmaksi. Mutta se nyt ei ole mikään este, korkeintaan hidaste...

t: Pasi

Ps. Vai on ne matkamiehet kehuneet mun sätöksiä? :)
 
Muistan kanssa jonkun vuolukivestä tehdyn tornisterin.Siinä oli muistaakseni Seassin kamaa ja bassoosa taisi olla joku isobarik systeemi.Kolmion muotoinen poikkileikkaukseltaan oli tämä varsinainen dipoliosa.Tuo lehti on minulla jopa tallessa(mustavalko hifin aikaan)
Voin koittaa etsiä tuon lehden kun pääsen penkomaan arkistojani.
 
Mitä, jos sinne taakse sivelis hiekkahartsi sekoitteen. Tuli noista paffeleista puhetta kaverin kanssa ja maailmallahan tuo on tosiaan suosittua.
 
Niin, no tuohan on se ongelma, että elävyys katoaa. Ei ole Pasi kaukana Über laadusta, se on ihan siinä ja siinä.
 
mikadosan sanoi:
heiteltiin ajatuksia itse baffelin rakentamisesta siten, että se muistuttaisi hiukan esim. kaarevakantisia akustisia soittimia. Ts. baffelia jäykistetään rimarakenteella, kuten kaarevakantisissa akustisissa instrumenteissa on tapana.

Baffelin sivut n. 30 asteen kulmassa taaksepäin voi olla myös harkinnan arvoinen.

http://kimmosaunisto.net/Domino3/BaffleBevel_25-35deg_skitsi.gif


Em. sivuilta löytyy myös lupsakka laajakaista kannanotto
http://kimmosaunisto.net/

:D
 
Katos perhana, Soundpaxeissahan on vaste melkein identtinen noiden mun laajakaistojen kanssa, noi paxit on sitten varmaan huippu hyvät... :D :D :D

t: Pasi
 
Ja lordi on kommentoinut normaaliin suorasukaisen lupsakkaan tapaansa. :D

Jussi
 
kekexx sanoi:
Em. sivuilta löytyy myös lupsakka laajakaista kannanotto
http://kimmosaunisto.net/

:D

Hmm, olen huomaavinani lievää sarkasmia :D

Olen kerran kuullut noita ja yllätyin ihan tosissaan niiden soundin hyvyydestä. Ajattelin hommata tuollaiset tearassikäyttöön, mutta päätin sääliä naapureita. Mökillä kostea meri-ilma olisi pehmentänyt pahvin muhjuksi. Muksun huoneeseen voisivatkin sopia.
 
Hei eipäs pilkata siellä, mulla on tuommoiset tuossa työpaikalla huoneen nurkissa kailottamassa silloin kun ei jaksa senkkuja pitää korvilla.. :D
 
Takaisin
Ylös