Laajakaistakaiuttimien rakennusprojekti

kahvis sanoi:
Kiinnosta pirusti itseänikin tuo elementti, löytyisi vaan joku valmis projekti minkä voisi kasata. Ei mitään torvia itse osaa suunnitella :)

Tekemäni lankku on ainenkin helppo tehdä, ei mene kuin pari päivää ja musa soi...

Mitat on apinoitu Jamo R909 tuotoksesta,
mielestäni toiminut testissä hyvin Tangband W4-657SC elementillä.

15" elementtejä olisi voinut laittaa 2kpl 8" yläpuolelle,
pitää joskus päivittää sitten rev.2.
4kpl 15" ja keskellä 8" / puoli olisi toimiva ratkaisu jokaiseen makuun.

Eminence elementit soi omaan korvaan todella hyvin ja 4kpl saisi vielä hieman lisää painetta.
Saisi ne viimeisetkin vaikut korvakäytävistä tyhjennettyä.
 
Joko? Joko? Pitäisi olla jo! :D Tangband W8-projekti.

Onko selvää toimiiko W8 varmuudella jollakin kotelolla? Isohko takatorvi se varmaan tarvisi olla jotta tulee bass slämmiä. :)
Tässä yksi makean näköinen mallinnus W8-1772:lle.
Onko Mikadosanilla tai jollakin muulla kokemusta kuin helposti takatorvella menee bassot överiksi tai muuta honotusongelmaa?


Kuinka se impedanssijuttu menikään, onko tuhoon tuomittu idea ajaa laajakaistaa trankulla? Hifimaailmassa oli juttua siitä juuri. Oliko se niin, että laajakaista ohut bassotoisto tykkää putkivahvistimen antamasta bassokorostuksesta?
 
Mä rakensin yhdessä vaiheessa Cyburg Needlet ja soittelin niitä NAD 312 trankku vahvaimella rintamamiestalon yläkerrassa. Yllätyin siitä että miten hyvin niistä lähti bassoa. Paljon paremmin kun Dali 104:sta. Painettahan niistä ei sitten lähtenytkään mutta mitä sitä voi niin pieneltä odottakaan...
 
alspe sanoi:
Kuinka se impedanssijuttu menikään, onko tuhoon tuomittu idea ajaa laajakaistaa trankulla? Hifimaailmassa oli juttua siitä juuri. Oliko se niin, että laajakaista ohut bassotoisto tykkää putkivahvistimen antamasta bassokorostuksesta?

Kyllä laajakaistaa saa ajaa ihan haluamallaan vahvistimella :) . Oli elementtejä kaiuttimessa yksi tai viisitoista, se voidaan balansoida soimaan halutulla tavalla joko kuorman reagoimattoman vahvistimen kanssa tai sitten kuormaan oletetulla tavalla reagoivan kanssa. Minusta isoin hyöty laajakaistan ja putkivahvarin yhteispelissä on se, että kun keskialueella ei ole impedanssimuutoksia, ei sen balanssi muutu herkästi kuormaan reagoivan putkivahvarin kanssa. Tarpeellinen tai tarpeeton loudness on sitten lisäjuttu.
 
Vieläkös kukaan värkkäilee Audio Nirvanoiden tai muiden isojen laajakaistaisten elementtien parissa?
Esim. Volcram Oy kauppailee lähes saman tapaisia elementtejä kuin AN on. Specsitkin on lähelle samat ja jopa samanlaiseen dokumenttiin kirjattu, Kellään kokemusta?

Tarkoitus olis rakennella jotkin toistimet tällaiseen käytävä malliseen olohuoneeseen, jossa kuuntelu etäisyys lähentelee 5m, joten jotain dipolityylistä ilmeisesti vois yrittää..Tuo 12" malli kiinnostaa kovasti..

Kertokaahan kokemuksia.

-Joni
 
Viimeisin villitys lienee laajakaista kyyditettynä yhdellä tai kahdella isolla bassoelementillä. Sen tyyppiseen ratkaisuun itsekin päädyin. Lisää ratkaisusta myöhemmin kun saan jotain konkreettista aikaiseksi.
 
Knight Rider sanoi:
Viimeisin villitys lienee laajakaista kyyditettynä yhdellä tai kahdella isolla bassoelementillä. Sen tyyppiseen ratkaisuun itsekin päädyin. Lisää ratkaisusta myöhemmin kun saan jotain konkreettista aikaiseksi.
Mielenkiintoista, milloin pääsee kuuntelemaan? :)
 
jni sanoi:
Mielenkiintoista, milloin pääsee kuuntelemaan? :)

Elementit pitäisi tulla tällä viikolla. Puusepän hommia ei ole paljon, mutta ne ovat sitäkin haastavampia kun kaikki jää näkyville. Saattaa siinä useampi ilta vierähtää kun muiden hommien ohessa räpeltää. :D
 
Tulossa on... Tänään ilmeisesti Suomessa... :D Jakelu toki heti, kun tavara minulla... :)
 
Jatkanpa tähän samaan ketjuun. Olen rakentamassa dipoleita Visaton B200:n ympärillä. Tällä hetkellä elementit ovat kiinni prototyypissä, joka on 60 cm leveä x 106 cm korkea vanerilevy. Mitat eivät perustu mihinkään laskelmiin vaan minulla vaan sattui olemaan kaksi tuon kokoista koivuvaneria käytettävissä. Levy taipuu luonnostaan vähän taaksepäin, josta syntyy kallistusta. Tästä Visaton ilmeisesti tykkääkin.

Tuo prototyyppi kuulostaa yllättävän hyvältä. Marantz 2225:n kolmen marttiinin soundi heräsi eloon, kun nuo ovat niin helppo kuorma ajaa. Lauluääni toistuu aidon kuuloisesti. Vahvistimesta joutuu kyllä laittamaan vähän taajuuskorjauksesta potkua bassopuolelle. Äänikuva voisi olla vielä astetta kolmiulotteisempikin, mutta hyvänä juttuna pidän sitä että syvyys toimii koko leveyssuunnassa, kun monilla kaiuttimilla syvyysulottuvuus toimii vain kapealla alueella kaiuttimien välissä. Kuuntelen 25m2 puutalon ullakkohuoneessa, jossa on jyrkästi laskeva katto. Matkaa takaseinään on reilusti yli metri.

Nyt olen miettimässä varsinaisia versioita noista dipoleista. Ajatuksena olisi tehdä molemmille puolin siivet pianosaranoilla. Näin baffelin saa tarvittaessa taiteltua kasaan normaalin kaiuttimen näköiseksi ja halutessa levitettyä auki. Tähän on syinä vaimon hermojen rauhoittaminen sekä halu kokeilla erilaisia heijastusratkaisuja niillä siivillä. Kallistusta en varmaan pysty toteuttamaan lopulliseen versioon noiden siipien kanssa.

Ajattelin käyttää Bilteman hyllylevyä rakennusmateriaalina. Levyt ovat kuusta tai mäntyä, mutta niitä saa melko paksuinakin. Jos ne rupeavat soimaan liikaa elementin mukana, taakse voi laittaa varmaan vaimennusta. Sitä saa 30cm tai 40cm levyisenä. Esim. 30 cm levy + 2 x 30 cm siivet tekisi jo leveydeksi 90 cm. Onko olemassa jotakin suunnittelusääntöjä, joista voisi päätellä vähän osviittaa mikä olisi optimaalinen korkeus baffelille?

OB sivustoilla puhutaan siitäkin, että liian iso baffeli voi toimia häiritsevänä heijastavana pintana, joka heikentää stereokuvaa blokatessaan liikaakin takaseinän heijastuksia. Kannattaisiko siis hakea mahdollisimman pientä pinta-alaa, jolla bassotoisto pysyy kuitenkin vielä siedettävällä tasolla? Miten elementin sijoittelulla voi vaikuttaa tähän? Kannattaako se laittaa esimerkiksi yläreunaan? Nykyisissä prototyypeissä elementti on 2/3 korkeudella baffelin kokonaiskorkeuteen nähden.

Opettavaista tämä rakentelu on ollut enkä usko, että tältä tieltä on enää paluuta...
 
Knight Rider sanoi:
Viimeisin villitys lienee laajakaista kyyditettynä yhdellä tai kahdella isolla bassoelementillä.

Mitäpä jos tuohon vielä lisäisi ambienssiidisun, siis joko taakse tai taakse yläviistoon suunnattun diskanttielementin?
 
Ambienssidisu voisi ollakin ihan kokeilemisen arvoinen juttu...
 
Taisi DIY-kärpiäinen puraista tätäkin harrastajaa... Druidit olivat koekuuntelussa tovin aikaa ja niistä jäi auttamaton kaipuu laajakaistan soundiin. Ja vaikka druidit eivät mitkään sirot olekaan, niin omaan silmään ja ihme kyllä vaimonkin makuun olivat. Sirot kun sivusta katsoo :D Ihan sellaisenaan druidit eivät toimineet setissäni ja tilassani, mutta kipinä yrittää jotain sen suuntaista heräsi.

Eli ajatus olisi rakennella suurinpiirtein druidien kokoinen (about 25 litraa), luultavasti 8" elementillä varustettu kaikatin. suljettu tai refleksiviritteinen. suljetulla pääsisi käsittääkseni tiukempaan bassotoistoon sekä suhteellisesti pienempään kotelotilavuuteen. Suljetun kotelon rakentaminen olisi myös kaikkein helpoin ja yksinkertaisin vaihtoehto, tällaiselle monenvuoden jälkeen puutöihin palaavalle näpertäjälle. Baffelit ja muut vastaavat tilanjakajat unohdan samantien, itselläkään ei huumori riitä niitä katselemiseen (joo joo, niitä pitäisi vaan kuunnella, ne on serkat :) )

Elementin valintaa olen mietiskellyt ja jos olen oikein ymmärtänyt, niin koteloidulle laajakaistalle vaatimuksia olisi matala Fs- ja korkea Qts-arvo. Mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon elementtiä valitessa? Toki olisi hyvä pitää elementin soundista, varmaankin :D

Kotelon mitoitusta olen vähän näprännyt WinISD:llä, jota käsittääkseni voi hyvin käyttää aproksimoidessa yksinkertaisia konstruktioita. MathCAD:iin ja MJK:n worksheetteihin en ole vielä jaksanut perehtyä :)
 
Entä jos sulkeistetaan hetkeksi nämä muodikkaat monitieratkaisut dipoleihin ja pohditaan vain yhden elementin vaihtoehtoa: kuinka laskea etukäteen baffelin optimaalinen koko (korkeus x leveys) sekä elementin optimaalisin sijoitus niin että stereokuva on kohdillaan mutta bassoakin tulee vielä säädyllisesti?
 
Thrasymakhos sanoi:
Entä jos sulkeistetaan hetkeksi nämä muodikkaat monitieratkaisut dipoleihin ja pohditaan vain yhden elementin vaihtoehtoa: kuinka laskea etukäteen baffelin optimaalinen koko (korkeus x leveys) sekä elementin optimaalisin sijoitus niin että stereokuva on kohdillaan mutta bassoakin tulee vielä säädyllisesti?

Ei ole mitään optimaalista kokoa. Miten voisi? Se mikä on sulle optimaalinen ei varmaan ole mun anopille. Myös säädyllinen basson määrä on kyllä täysin käsittämätön määre. Kokeilemaan vaan. Ei ole muuta tapaa. Kaikki vaikuttaa lopputulokseen. Kellään muulla ei ole sinun korviasi eikä käsityksiäsi.

t. Tapsa
 
Back
Ylös