Laajakaistakaiuttimet, miksi?

Tawe sanoi:
kiva ketju. vaikka en laajakaistoja omista, pidän niistä paljon juuri täällä mainittujen ansioiden vuoksi. oma kompromissini on dual-concentric, kaikki yksipistesäteilijän edut + paljon reilumpi yleispätevyys.


Itseäni miellyttää joissain elektrostaattihybrideissä käytetty rakenne, jossa koko perusäänialue hoidetaan staattidipolilla, ja alle n.300Hz otetaan kyytiin dynaminen elementti (vaikkapa aktiivisena). Ei jakoja kriittisillä alueilla, suht' konstantti suuntakuvio ja niin päin pois. Eheyttä.
 
Käväisin pikaisesti Hervanna kirjastolla lukemassa uusimman Hifimaailman nro 3/2008. Oli hienoa huomata että myös Suomen johtava hifialan jukaisu on pääsemässä takuumusikaalisuuden jäljille. Artikkelissa laajakaistakaiuttimista Jaakko Eräpuu ansikkaasti kertoo, että päästyään ylitse turhasta taajuusvasteiden kuuntelusta kuuntelija voi keskittyä ajoituksen ja äänikuvan tarkkuudesta nauttimiseen, tämänhän takuumusikaalisuuden harrastajat ovat tienneet jo kauan. :D :D :D

Itse en toki laajakaistoja omista koska toistaiseksi sellaisia ei ole jätelavalla tullut vastaan. Ymmärrän toki että varakkaampi harrastaja kuin minä saattaa jopa tällaiset toisarvoiset vekottimet kuten kaiuttimet ostaa jopa kaupasta valmiina vaikka jätelavaltakin löytäisi ihan kelpo pelejä täysin ilmaiseksi. ;) ;) ;)
 
Kolmiulotteisuus!? Onko tämä erityisesti juuri laajakaistojen ominaisuus? Tällä hetkellä nimittäin nautiskelen oikein kovasti tuosta ilmiöstä. Soittajat ja soittimet ovat kaiuttimien välissä. Soittimien välissä on ilmaa ja meininki on muutenkin kuin kuuntelisi musiikkia pienen klubin takaosassa! Vai tekeekö vahvistin näitä temppuja? Ei ole paljon vertailukokemuksia. Asiasta tietävät, ilmoittautukaa!
 
Läsnäolo, stereokuvan laajuus ja rasittamaton kuunneltavuus on täälläpäin innoittanut noihin. Vahvistin tosin on ehkä heikko lenkki (Marantz SR4600), mutta menettelee kun ei paremmastakaan ole tietoa. Ajattelin kyhäillä noiden B200:n seuraksi jonkin 41Hz:n tekeleen, ehkä AMP4:n.
TB:n w4-655:kin löytyy, tosin niistä en ole saanut läheskään sellaisia elämyksiä kuin noista Visatonin tekeleistä.
 
r2d2 sanoi:
Ajattelin kyhäillä noiden B200:n seuraksi jonkin 41Hz:n tekeleen, ehkä AMP4:n.

Amp4 piirilevyssä ja ohjeissa voi olla virheitä. Omassa ainakin on, joten kannattaa harkita ostosta vielä. Sain juuri oman amp4 valmiiksi, mutta ei se ainakaan vielä toimi. Ehkä olen mokannut jotain tai piirilevyssä on lisää virheitä. Ahterista...

Aikaisemmin tekemäni amp3 toimi laakista.
 
Seuraava Amp4 piirilevyn/ohjeiden virheen löytäminen kestikin vain puoli tuntia. Testailua ja 41hz foorumin kahlausta. En suosittele.
 
DIA sanoi:
Seuraava Amp4 piirilevyn/ohjeiden virheen löytäminen kestikin vain puoli tuntia. Testailua ja 41hz foorumin kahlausta. En suosittele.

Vai, että semmoinen "valmis" rakennussarja, kiitokset tiedosta. Jos vaikka jättäisi väliin. Gainclonekin tuossa oottelisi kasaamista, saattaisi sekin sopia noille visoille :)
 
Nurkissa pyörii System Audion SA1530 ja Tangband W3-315sc laajakaistat, ja aina vain nuo puoli-ilmaiset Tangbandit päätyy tuohon vahvistimen jatkoksi. Bassoa ei kovin runsaasti tarjoile, mutta tarkkuutta ja dynamiikkaa sitäkin enemmän, ja se äänikuvan ulotteisuus verrattuna noihin tehdaskaiuttimiin...

Edit: Ja sopii myös omassa laitteistossani myös raskaammalle musiikille varsin mainiosti.
 
Juu elikkä moro vaan.

Jordanien JX92s:iä on tullut jo muutaman vuoden kuunneltua pomminvarmoissa MLTL48" koteloissa.

Ilman aikaisempaa kokemusta laadukkaista laajakaistoista tuli nämä hommattua.Suurimpana innoittajana oli juurikin edullisuus ja rakentamisen helppous.Jos olisi pitänyt kaksi tai kolmekin kovaäänistä hommata jakosuotimien komponentteineen,niin olisihan hintaa helposti kertynyt enempi.

Jo ensimmäisten kuuntelutuntien jälkeen tuli selväksi ettei ilman jonklin sorttista filtteriä tulla toimeen.Myös erillistä mono subia tuli käytettyä jonkin aikaa alapäätä tehostamaan.Monihan kuuntelee näitä mieluummin ilman mitään filttereitä,oma kuunteluhuoneeni on sen verran harmillinen että kuuntelu kohdassa ei bassoa erityisemmin ole,huoneen toisella sivulla olevassa "eteis siivessä" taas jytää oikeen kunnon korostuneella kuminalla....

Monen kaiutin johtojen välissä olevan filtteri kokeilun jälkeen oli vuorossa linjatasoinen passiivi filtteri.Aina tuntui kuitenkin ääni menevän laadultaan huonommaksi.

Päätin sitten kokeilla yksinkertaista operaatiovahvariin perustuvaa kolme nuppista tonea äänen tasapainoa muokkaamaan ja nyt olen viimein tyytyväinen.Alkuperäinen idea oli mahdollisuus hienosäätöön eri äänitteillä mutta aika nopeasti "säädöt" hakeutui kohdalleen ja siihen jäivät.

Tulevaisuuden parannuksena tekisi mieleni kokeilla diboli bassoja Gradientin aktiivi Revojen tyyliin.Nauhadiskantin peräänkin kuolasin hetken mutta nyt tuntuu siltä että pieni yläpään vaimentaminen riitti.Eikä ajatus Jordaneista pelkkänä keskikaiuttimena oikein innosta...
 
Avataas vanhaa ketjua, laajakaista herätti mielenkiinnon.
Onko Kiirunasta kokemuksia jaettavaksi asti?

Screenshot 2023-03-22 093919.jpg
 
Noita JX92S elementtejä ei ole aikoihin saanut. Tein itse joskus muinoin VTL koteloon ja toimi ihan kivasti esim jazz ja blues musiikilla. Nykyisin Elcona on kai lähinnä vastaava elementti ja voi laittaa samaan VTL koteloon. Hinta on noussut hieman näyttää olevan 600 GPB pari nykyisin. Elementtien saatavuudessa oli jossain vaiheessa kai haasteita. Kysymällä selviää.

https://www.ejjordan.co.uk/order/
 
Tuo video ihan mukavaa katseltavaa laajakaistoista, vaikkakin mainos pohjimmiltaan.


Muutenkin tykännyt tuon kanavan jutuista.

Toisessa ketjussa summailinkin omia laajakaistoja. Edelliset tehnyt leffateatteriin muistaakseni 2008 tietämissä. Nuo yhä käytössä. Taisi olla MarkAudion halppisversiot noissa elementteinä. Toisinaan pohtinut, laittaisiko polttopuiksi nuo kotelot ja tekisi paremmat ajan kanssa. Jaksaisi raijata alas ja testata ajan kanssa kunnon vahvistuksella. Miestä korkeat vain nuo "ylöspäin-suunnatut torvi rakenteet..."

Viime kesän Tannoyn kuollessa iski pieni laajakaistakuume. Vähän oli heikkoa tarjonta kaiuttimissa ja elementeissä kun googletteli tovin. Menee hinnat valmiissa tuonne Sibeliuksen tuntumaan. Kaiuttimet joihin päätyneet olleet aikalailla yhdestä pisteestä toistavia. Tannoyt, Gradient ja laajakaistaa.

Nyt mennään sitten Hecon laajakaistoilla. Tuli vähän tahaton vahvistinjumppa tuossa alkutalvella ja päädyin Yamahan RN2000A:n omistajaksi "yllättäen jä pyytämättä". Ei välttämättä se paras paritus tämä. Välistä pohtinut nakkaisiko Yamahan Gradienttien kaveriksi ja alkaisi metsästämään esimerkiksi jotain pienitehoista A-luokan vahvistinta. Vaihtoehtona mennä myös putkien puolelle, mutta jokin niissä ahdistaa ajatuksen tasolla. Laajakaistojen perään tuli ylijäämäosista kasattua toinen setti, johon tuli nuo Gradientit.

Yksi syy mitä harvemmin laajakaistojen perusteluissa näkee on puhdas hinta. Aika simppelillä rakenteella ja vähillä osilla saa kasaan. Jos vaikka vertaa vastaavien uusien hintaluokkaa oman katon alta. Maksaa tuo pikku Gradient hyllykajari näköjään 3200 euroa parilta. Nämä laajakaistat taisivat listahinnaltaan olevan paritonnia. Varmasti jos lähdetään mittarin kanssa Gradientteja kuuntelemaan vie se 100-0 Hecoja. Kuitenkin fiilis ja soundi suurella osalla musiikkia on jotakin aivan muuta laajakaistoja kuunnellessa.

Hecon katastrofi varmaan yksi esimerkki miksi kaupallisemmat firmat nykyään kiertaa laajakaistat kaukaa. Hankala myydä kun tämä tulee googlessa ekana: https://www.whathifi.com/heco/direkt-einklang/review Aika lailla summattu arvostelussa laajakaistaa tässä: "Any advantages in sonic performance gained by having a single driver – agility, dynamics, detail and focus – are outweighed by shortcomings elsewhere" Joskus huumorilla pohdin mikä meteli tulisi jos Brittilehti antaisi kaksi tähteä vaikka Sugdenin vahvistimille. Eiköhän tuon saman kritiikin voi laittaa kaikkiin puhtaan A-luokan laitteisiin saati sitten putkipuolelle. Kiinnostaisi myös miten tuota testattu, tuo basson puuttuminen on seikka joka itseä ihmetyttää tekstissä. Enemmän ollut ongelmaa itsellä basson vaimentamisessa.

Tuon arvostelun jälkeen taisi kaupoissa olleet kaiuttimet vaihtaa omistajaa komponenttien hinnalla, mikä toisaalta itselle oli ihan hyvä asia ;) Viimeistely teollisissa laajakaistoissa vähän toista kuin noissa "tein-itse-ja-säästin" pöntöissä kotiteatterissa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös