Laajakaista torvessa

Sella

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
405
Uudessa projetissani on tarkoitus käyttää laajakaistaa etukuormitteisessa torvessa. Tein tuollaisen pienen VB-ohjelman, jolla pystyn laskemaan teoreettisen taajuusvasteen torven geometrian ja elementin T/S -parametrien avulla. Ongelmana on, että haluaisin lisätä analyysiin mukaan vielä draiverin vasteen korkeilla taajuuksilla, jotta voin optimoida torven sovitusta elementin yläpään toistoon.

Ainoa saatavilla oleva data elementin hf-toistosta on valmistajan ilmoittama taajuusvastekuvaaja, joka mitattu kaiuttomassa huoneessa kiinnitettynä äärettömään baffeliin (lienee standardimittaustapa?). Ajattelin, että digitoin tämän käppyrän numeeriseen muotoon, jonka jälkeen yritän muodostaa summan laskennallisesta vasteesta torvessa ja digitoidusta summavasteesta ib:ssä.

Minulle ei ole aivan selvää, miten tämä tulisi tehdä. Itse ajattelin seuraavaa:

1. Elementin koko on 8", joten käsittääkseni ib-asennus alkaa vaikuttaa taajuusvasteeseen kun aallonpituus ylittää 4" eli about 3400 Hz. Ilman baffelia, elementti rollaa siis 6 dB/okt tämän jälkeen. Ajattelin muokata mitattua taajuusvastetta tämän mukaan, eli otan vasteen suoraan valmistajalta 3400 Hz ylöspäin ja lisään siihen ks. rollin.
2. Tämä summataan laskennalliseen torvi/elementti-yhdistelmän taajuusvasteeseen (ei tietenkään lineaarisummana)

Olenko aivan hakoteillä? Kimmosto?
 
Ennoo minkääntason torviasiantuntijakaan, mutta täytyy jotain mutuilla.
Alapää on selkeämpi tapaus. Niin kauan kuin kitaan ei pysty muodostumaan suuren allonpituuden vuoksi poikittaisia heijastuksia, mennään torven ja elementin T/S-parametrien mukaan laskettujen vahvistusten tulolla. Eli dB:t summataan toisiinsa, ja lopputulosta voi halutessaan kohjata elementin tyyppiominaisuuksilla, joita saattaa näkyä 1/2-avaruuteen mitatusta. Tämäkään ei anna ihan tarkkaa tulosta, koska torven ilmakuorma on vapaata ilmaa suurempi. Torven vahvistus pitäisi tietysti olla laskettu niin että suu puhaltaa täyteen avaruuteen. Eli 0 Hz:ä lähestyttäessä torvestakin löytyy etulevyhäviö, joka pudottaa tasoa 6 dB verrattuna elementin 1/2-avaruuteen tuottamaan äänenpaineeseen.

Kun taajuus kasvaa, kartio ei välttämättä säteile koko alallaan samanvaiheisena ja kitaan tulee heijastuksia. Tällöin torven vahvistusta ei saada käyttöön ja lopputulos lähestyy äänenpaineen puolesta torvetonta tapausta. Myös vasteeseen voi tulla heittoja. Toisin sanoen yläpäässä kaikki riippuu kaikesta, eikä mallintamisen yrittäminen tunnu maksavan vaivaa, imo.
 
En ole minäkään mikään torviasiantuja :)

Tarkoituksena ei ole saada lasketuksi mitään tarkkaa taajuusvastetta. Käyttämäni elementin taajuusvaste on nouseva (kuten tyyppillistä näille torvikuormitukseen tarkoitetuille elementeille on). Haluaisin vain varmistua muutenkin kuin silmämääräisesti että torven yläpään jakotaajuus sopii mahdollisimman hyvin elementin nousevaan vasteeseen eikä aiheuta dippiä/kumpua jota pitää sitten suotimella alkaa korjailemaan.
 
Back
Ylös