Lämmin ja rytmikäs cd-soitin

stts

Käyttäjä
Liittynyt
29.12.2007
Viestejä
1 049
Kaupunki
Joensuu
Hei vaan kanssaharrastajat.

Kaipaisin hieman kokemuspohjaisia vinkkejä cd-soitinasiassa voidakseni kartoittaa vaihtoehtoja.

Nykyinen soittimeni on mielestäni hintaluokassaan hyvä soitin. Raikas toisto, suht cleanisti ja erottelevasti yksityiskohtia esiin tuova, myöskin komponenttipuolella laadun suhteen ei pitäisi olla valittamista. Toimii mukavasti musiikilla mitä kuuntelen.

Kuitenkin, olen ajatellut vaihtaa toistinta. Etsin soinniltaan hieman lämpimämpää ja eritoten helposti kuunneltavaa. Soundista voisi löytyä hieman pyöreyttä, samalla rytmikkyyttä. Pidän laitteista joissa on myös viitsitty panostaa ulkoiseen laatuun, komponenteista puhumattakaan. Useita formaattitoistomahdollisuuksia en tarvitse, joten cd/-r riittää. HDCD saa toki löytyä.

Vahvistinpuolena toimivasta Creekin 5350se:stä pidän enkä sitä olisi lähdössä vaihtaamaan. Se on pohjimmiltaan melko neutraali, ei niinkään lämmin. Mukavaa rytmikkään terävää näkökulmaa tuova. Uskon myös, että potentiaalia tulevaisuuteen, esim. paremmille kaiuttimillekin.

Kaiuttimina tuo System Audion 1530. Ei kovinkaan tuhtisoundinen, mutta omaa hyviä, itseäni miellyttäviä ominaisuuksia ja näin en myöskään niitä ole ajatellut vaihtoon laittaa. Tanskalaiset tuntuis toimivan musiikkimaulla.

Soittimen ja vahvistimen välissä toimii hopeoitua kaapelia, vahvistin-kaiutin-akselilla kuparipiuhaa.
Musiikkina pyörii palladeista progerockin kautta progemetalliin ja heavyyn, alternativemetallia ym löytynee myös.

Jos nyt hintaluokasta, etusijalla katson käytetyistä, koska saan niistä varmasti parhaat ehdokkaat hinta-laatu-suhteeltaan.
Euromääräisesti välillä 200-600, löytyy varmasti monenlaista.

Muutamia, mitä silmään käynyt:
-Marantz cd-17 mk1-2 / sa7001KI (<-hurjia eroja KI-malliin?, cd-17 hyväkin kuulemma)
-Creek Evo/cd43/cd53 (creek synergiaa?)
-Consonance cd120 linear (kehuttu)
-Rega Apollo (tiedän, hieman muovinen. Tyysti erilainen luukkumekanismi)
-Vinent cd s1.1/s6 (hyvä kuuntelukokemus merkin vahvistimesta)
-Arcam cd92/muita? (lukenut hyviä käyttäjäkokemuksia merkin soittimista)

..tuossa vain siis muutama mitä tuli mieleen. Kokemuksia ei noista ole, mutta mikäli jollain teistä on, voisi hieman valottaa minua.
Tuli vielä mieleen et Audio Analoguella kuulema lämminsointisia laitteita, vissiin musiikinkuuntelijan merkki tuokin?
Advanced acoustic myös jollain lailla tiedossa.. ei jäänyt vain suurta laatuvaikutelmaa..

Laittakaahan jotain avuja tulee, vinkkejäkin jos jossain varteenotettavia..


 
Hirveästi ei ole omakohtaisia kokemuksia noista soittimista, mutta seuraavaa olen osittain lukenut muutamista soittimista, jospa siitä olisi edes vähän apua:

Halpa vaihtoehto: käytetty Cambridge Audio 640C joka on miellyttävä ääninen. V2 versio on paljon räväkämpi ja kirkkaampi. Tosin kannataako Marantzista tavallaan päivittää alaspäin... mutta jos haluaa erityyppistä soundia niin sen ainakin saanee, se, että onko se sitten parannus systeemissa onkin eri juttu.

Marantz cd-17 kohdalla se mk II versio taitaa olla se parhain, vaikka siitä on olemassa myös mk III versio.

Creek cd-53 on sanottu olevan selkeä sointinen, mutta hiukan viileä. Muuten ihan hyvä soitin.

Sellaista Consonancen soitinta kuin Reference cd 2.2 mk III on ainakin Hifimaailma kehunut meheväsointiseksi ja miellyttäväksi ja kuitenkin eläväiseksi. Tämä olisi ehkä se oma valintani tuon Creekin ja System Audion kaveriksi. Tiedä sitten löytyykö tuota mistään sopivaan hintaan käytettynä, uutena se oli aika kallis.

Rega Apolloa ei ole muutamissa arviossa kannattanut kuulemma parittaa kovin kirkas- ja teräväsointiseen oheiskalustoon. Apollon bassopää on aika kevyt ja häviää ehkä dynaamiikassa halvemmillekin soittimille. (Verrattuna esim. Cambridge Audio 640C) Ehkä jos löytäisit jostain Rega Planet 2000 käytettynä... se voisi olla juuri se soitin jota olet hakemassa. Miellyttävämpi soinniltaan kuin Apollo vaikka ei sekään nyt korvia raavi verille. Varmaan vähän makua-asia tuo Apollon kirpakkuus.

Vincent cds 1.1 on soinniltaan hyvinkin suoraviivainen josta mielestäni esim. tuo CA 640C mennee edelle, oli sitten V1 tai V2 kyseessä. Ei mielestäni ollut kyllä kovin kummoinen soitin, varsinkin kun parempiakin on tarjolla. Sensijaan cds 6 on avarasoundinen ja miellyttävä soitin ja on sanottu olevan paljon parempi kuin 1.1. Rytmikkyydestä on paha sanoa mitään tuon cds 6 kohdalla, mutta varmaankin muuten ihan hyvä valinta.

Sitten voisi olla mahdollisuutena jokin Naimin vanhempi entry level -soitin. Niitä ei taida vaan liikkua kovin paljon ainakaan Suomessa. Myös Nadin soittimet voivat tulla kyseeseen, mutta ne eivät ole ainakaan Suomessa menestyneet testeissä, ulkomailla kylläkin. Ainakin omassa Nad c-521:ssä on sellainen lämpimähkö ja rauhallinen soundi. Soundissa oli tavallaan paljon lihaa luiden päällä, eikä soundi ollut hirveän kirkas ja siksipä se toimi aiemmassa setissä hyvin. Nykyään käytän tuota soitinta pelkkänä pyörittäjänä ja erillinen DAC hoitaa muunnoksen kun koko muukin setti on muuttunut.

Voisithan pitää nykyisen soittimesi ja ostaa pelkästään DACin siihen väliin, ja yrittää sillä hakea muutosta ääneen, ellei ylimääräinen purkki laitehyllyssä ole rumennus.
 
Kuulostaa siltä, että etsit Naimia. Esim Naim CD5i (italic CD5i mallia en ole kuullut). CD5, joka itseltäni löytyy, on luonteeltaan saman tyyppinen, mutta mielestäni hieman parempi. Ellei kotimaasta löydy käytettynä, niin ala seurata esim. www.ebay.co.uk


Aikoinaan kokeilin useampaan otteeseen 5350SE vahvistinta. Aluksi aina hurmasi, mutta soundi alkoi aina hetken päästä rasittamaan hermoja ja korvia. Hommasin tuolloin lopulta Densenin vahvistimen.
 
Levari, kämppäri tai bluenote. tai ps1
 
Jos lämpöä kaipaat, niin Arcamit voit unohtaa. Hyviä laitteita nämä ovat, mutta ennemminkin sinne viileään tarkkuuteen kallellaan.

Minulla oli muuan vuosi sitten Marantz CD-17:n eka versio, ja se on kyllä lähempänä sitä mitä etsit. Valitettavasti koko laitteistoni oli silloin eri kuin nyt, joten mitään tarkkaa vertailua en tähän nykyiseen Arcamiin voi tehdä. Sellainen siisti ja sivistynyt laite kuitenkin, ja kolisevaa levykelkkaa (lieköhän ollut yksilövika?) lukuunottamatta myös rakenteeltaan varsin asiallinen.

Jos jollakulla on kokemusta Audio Analoguen soittimista, niin kertokaa ihmeessä. Minuakin kiinnostaisi.
 
Kommentoin vain niiden soitinten osalta, joita olen vertaillut samassa laitteistossa.
op sanoi:
Rega Apolloa ei ole muutamissa arviossa kannattanut kuulemma parittaa kovin kirkas- ja teräväsointiseen oheiskalustoon. Apollon bassopää on aika kevyt ja häviää ehkä dynaamiikassa halvemmillekin soittimille. (Verrattuna esim. Cambridge Audio 640C) Ehkä jos löytäisit jostain Rega Planet 2000 käytettynä... se voisi olla juuri se soitin jota olet hakemassa. Miellyttävämpi soinniltaan kuin Apollo vaikka ei sekään nyt korvia raavi verille. Varmaan vähän makua-asia tuo Apollon kirpakkuus.
En välttämättä kuvaisi Apolloa kevytbassoiseksi, eikä se dynamiikassakaan missään nimessä ole kehno: se on pikemminkin suht neutraali ja erotteleva alapäästään. Sen sijaan CA 640 v2 on yläbassoiltaan varsin runsas, ja yläkeskialueella ja aladiskantissa on on jonkinsorttista päällekäyvää räyhähenkeä = potkua rokilla. Creekkejä en tunne, mutta lukemani perusteella parittaisin Creekin mieluummin neutraalihkon Apollon kanssa. Oma valintani (testattuani kaksi em. soitinta) oli Naim CD 5i, jossa on enemmän meininkiä ja potkua kuin Apollossa mutta puhtaampi, neutraalimpi ja (etenkin aikatasossa) erottelevampi saundi kuin CA 640 V2:ssa.

Em. testit tein Nakamichi IA-2 -vahvistimellani, joka oli varsin erotteleva. Kaiuttimina olivat leppoisat Infinity Reference 21i -pöntöt, välikaapelina oli QED Qunex 1 ja Apollolla myös Audionote Lexus. Kaiutinkaapelina oli Chord Carnival Silver.

"Lämmin ja rytmikäs" on hieno tavoite - ja haastava. Luen mielenkiinnolla, mitä porukka suosittelee.
 
Joku jo mainitsi tuon Consonancen Referencen,se vois olla sopiva,Hifihuoneella oli ainakin jokin aika sitten demokone tarjouksessa.
 
Consonance CD120 Linear oli ainakin aiemmin omassa laitteistossani hieman liian ohut ja hentoinen ääneltään. Sopiva äänien, ei musiikin kuunteluun. En tiedä korjaantuuko paremmilla välikaapeleilla. Rakenne oli myös aika kevyt, hutera kelkka jne. Olihan siinä hologrammimainen hieman kuulijaan päin kallistuva äänikuva, mutta jää varmaankin rytmipuolella monien mielestä vajaaksi. Myöskään lämmössä ja tukevuudessa se ei yltänyt Yamaha CDX-993:n tasolle.
 
Kyllä tuo Apollo yhdistettynä tuohon Creekkiin ainakin on kevyt bassoiltaan, koska tuo Creek ei mikään bassotykki ole. Se, haittako tämä mitään, riippuu musiikkimaustasi. Multa löytyy molemmat tällä hetkellä setistä, tosin Creek toimittaa etusen virkaa. Bassopää heräsi uudelleen henkiin uuden päätteen myötä.

Apollo on kyllä ihan hyvä soitin, jos muovisuus eikä (todella) satunnaiset jumitukset haittaa.
Heitä YV:tä jos kiinnostaa tulla kuuntelemaan.
 
Olen niin laiska etten jaksa tarkistaa asiaa, mutta jokin aika sitten oli myyntipalstalla sopivan hintainen Rega Jupiter tarjolla.
 
Tuo sigussani kykkivä, nyt jo naimaikäinen NAD 5330 vastaa pitkälti stts:n toiveita. :D Se on lämmin ja rytmikäs, rokkaa kun tarvitaan, mutta ei riivi korvia eikä rasita. Monta uudempaa soitinta on lähtenyt vertailusta häntä koipien välissä.

Odotan siis minäkin mielenkiinnolla kanssaharrastajien ehdotuksia tähän ketjuun, koska jossain vaiheessa tuo soittimeni kuitenkin on päästettävä eläkkeelle, ellei siitä henki sitä ennen karkaa.
 
Tuo Naimin CD5i ei ole mielestäni erityisen lämmin soundiltaan, mutta siitä huolimatta on erittäin miellyttävä sointibalanssiltaan. Rytminen puoli on myös erittäin hyvin kuosissa ja dynamiikkaa riittää kotitarpeiksi. Käytettyjä soittimia mallia CD5 tai CD5i saa ulkomailta halvimmillaan jo tuossa hintaluokassa kun ei uusinta CD5i-mallia hae. Yleisemminkin suosittelen käytetyn hankkimista, vielä kun venyttää tuonne budjetin yläpäähän niin aletaan olla jo ihan kohtuullisen hyvissä ja yleispätevissä soittimissa oli merkki mikä hyvänsä. Tällöin ne makuasiat, mieltymykset ja muun setin yhteensopivuus tulevat vain esille vahvemmin.

Jos pikkuisen tuosta asetetusta hintaluokasta vielä mennään yli niin Naimia ennen minulla ollut Unison Researchin Unico CD oli todella hieno soundinen peli, sitä on ehkä aavistuksen välillä jopa ikävä. Ääneltään juurikin hieman lämpimämpään päin kallellaan, mutta silti aika tarkka ja rytmikäs peli. Käytettynä 800-900e veikkaisin jos jossain liikkuu. Ehkä myös joku muu putkiantoinen soitin esim. Audio Aero Prima CD voisi mennä samaan kastiin, vaikka ilmeisesti tämän esitys onkin rytmisesti hieman löysempi ja dynamiikaltaan ponnettomampi kuin näissä kahdessa muussa mainituissa.

Jokerinavalintana joku hyvä ja laadukas vintage cd voisi olla myös hieno valinta tyyliin Naim CD3.5, Marantz CD10 tai joku Luxmanin soitin.. :D Kannattaa katsella vähän aikaa ebayta, siellä on paljon hyviä vaihtoehtoja.
 
Mika K sanoi:
Jos pikkuisen tuosta asetetusta hintaluokasta vielä mennään yli niin Naimia ennen minulla ollut Unison Researchin Unico CD oli todella hieno soundinen peli, sitä on ehkä aavistuksen välillä jopa ikävä. Ääneltään juurikin hieman lämpimämpään päin kallellaan, mutta silti aika tarkka ja rytmikäs peli. Käytettynä 800-900e veikkaisin jos jossain liikkuu. Ehkä myös joku muu putkiantoinen soitin esim. Audio Aero Prima CD voisi mennä samaan kastiin, vaikka ilmeisesti tämän esitys onkin rytmisesti hieman löysempi ja dynamiikaltaan ponnettomampi kuin näissä kahdessa muussa mainituissa.

En ole noita kahta muuta kokeillut omassa setissä, joten en voi vertailla, mutta kannattaa ottaa huomioon että Audio Aero Priman dynamiikka ja eritoten rytmiikka paranee huomattavasti koneen lämmettyä. Omassa soittimessa se tapahtuu joskus kolmen tunnin soittamisen jälkeen. Pelkkä lepovirtojen päällä pito ei paljoa auta. Ei kovin kätevä ominaisuus tuo.
 
Karhu sanoi:
En ole noita kahta muuta kokeillut omassa setissä, joten en voi vertailla, mutta kannattaa ottaa huomioon että Audio Aero Priman dynamiikka ja eritoten rytmiikka paranee huomattavasti koneen lämmettyä. Omassa soittimessa se tapahtuu joskus kolmen tunnin soittamisen jälkeen. Pelkkä lepovirtojen päällä pito ei paljoa auta. Ei kovin kätevä ominaisuus tuo.
Tuo ominaisuus taitaa olla lähes kaikissa laitteissa, kuten cd-soittimissa ja useinmiten niitä kannattaakin pitää jatkuvasti päällä.

Jos et välttämättä halua uutta soitinta, niin etsi Rega Planet(se aivan ensimmäinen Regan cd-soitin) tai jokin vanha Linn.
 
Käytettyjen osalta Meridian 506 saattaisi juuri mahtua tuohon haarukkaan. Ominaisuuksiltaa se minusta osuu hyvin kohdalleen (pyöreydestä en tosin ole niin varma). Suomessa niitä ei paljon liiku, mutta Ruotsista tai UK:sta noita löytyy paljon.

Foorumilaisilla niitä on ainakin kaksi ja myös kolmannellakin sellainen on ollut. Se kolmas (Moukkunen) osaisi varmasti antaa ko. soittimesta hyvän analyysin jopa näin monen vuoden jälkeen. Ihme ettei Moukkunen sitä tuossa edellä jo maininnut. 8)
 
moukkunen sanoi:
Tuo ominaisuus taitaa olla lähes kaikissa laitteissa, kuten cd-soittimissa ja useinmiten niitä kannattaakin pitää jatkuvasti päällä.

Ok, sanotaan sitten näin että kokemukseni mukaan tämä ominaisuus on Primassa huomattavan iso eikä pelkkä päälläpito (syystä jostakin) riitä vaan soitinta täytyy soittaa.
 
Itseltäni löytyy tuo jo ehdotettu CD5i ja juuri ebaysta ostin. Niitä on kohtuullisen paljon tarjolla siellä. Etenkin www.ebay.co.uk - sivulla ja irtoaa sieltä 500-700 €. Olen aika uusi harrastuksen parissa, mutta rohkenen silti sanoa, että on rytmikäs ja ainakin lämpimämpi kuin edellinen soittimeni (=music hall). Suorastaan herkullinen soundi verrattuna vanhaan. En ihan äkkiä vaihda pois. 8)
 
Svoo sanoi:

Tuollaisen omistaneena en kyllä laitetta mitenkään erityisen rytmikkääksi osaa mieltää. Mutta jos rytmiä jossain laitteistossa löytyy niin mikäpäs siinä, hieno varmatoiminen soitin kyseessä.
Rytmiä löytyy tosiaan siitä Naimin CD5i:stä todella hyvin, se kannattaa kuulla.
 
Hevimees sanoi:
Jos lämpöä kaipaat, niin Arcamit voit unohtaa. Hyviä laitteita nämä ovat, mutta ennemminkin sinne viileään tarkkuuteen kallellaan.

Minulla oli muuan vuosi sitten Marantz CD-17:n eka versio, ja se on kyllä lähempänä sitä mitä etsit. Valitettavasti koko laitteistoni oli silloin eri kuin nyt, joten mitään tarkkaa vertailua en tähän nykyiseen Arcamiin voi tehdä. Sellainen siisti ja sivistynyt laite kuitenkin, ja kolisevaa levykelkkaa (lieköhän ollut yksilövika?) lukuunottamatta myös rakenteeltaan varsin asiallinen.

Jos jollakulla on kokemusta Audio Analoguen soittimista, niin kertokaa ihmeessä. Minuakin kiinnostaisi.

Nämä ovat aina kokonaisvaltaisia asioita (systeemisidonnaisia), mutta kuulostaa hurjalta tuo väite, että Arcam olisi ääneltään viileä ja Maranz taas ei....
Kävi nimittäin niin, että oli mahdollisuus kuulla viime perjantaina paljon hypetettyä Maranz cd-17 soitinta omassa laitteistossani, kun ystäväni toi sen minulle koekuunteluun (halusi tukea ostopäätökselleen).
Ensin kuuntelin omalla vanhalla työjuhdallani Arcam Alpha 9 SE:llä parit biisit verrokiksi ja eikun Arcam irti ja Maranz kiinni.

Tarvittiin siinä n. 1/2 min. selvittämään, mistäs se kana pissii.

Itseasiassa tuo mainitsemani aika (1/2 min.) ei edes ollut liioittelua, mutta venyihän tuo vertail n. 5 min. sessioksi, jotta pystyisin tarkemmin perustelemaan ystävälleni, miksi ohjaisin hänet etsimään käytettyä Arcam:ia tai jotain muuta soitinta, kuin Maranzia.

1. Arcamissa alapään voimaa, erotelevuutta enemmän.
2. Arcamin stereokuva aivan omaa luokkaansa.
3. Arcamin keskialueen eri sävyjen erottelu parempaa.
4. Arcamin diskantti sävykkäämpää.
5. Arcamin transiettien toisto nopeampaa.
6. Arcam lämpimämpi soinniltaan.

Tässä muutamia äkkiä heitettyjä huomioita...

Oli kuin olisi verrannut huonosti toteutettua trankkuvahvainta ja hyvin toteutettua putkivahvainta keskenään.

Arcam vst Maranz lopputulos 10 - 0

Eikä liity lopputulos siihen, että omistan itse Arcamin, sillä ajattelin, josko tuo hyvin palvellut työjuhta joutaisi eläkkeelle,
sillä onhan tuolla jo ikää, vaan jos tämän päivän hypetetyiden soittimien taso on tuo, niin Arcamilla taitaa olla vuosia edessään enemmän, kuin kuuntelijalla itsellään :D

Ystäväni kiteytti Maranzin koekuuntelun omassa laitteistossaan yhteen lauseeseen: musiikki lakkasi elämästä.

Toisaalta tuota ihmettelemään, sillä onhan tuo Arcam Alpha 9 SE suorassa kuuntelussa (3 hengen voimin, Sphinks 32:n omistajan myöntäessä vieressä saman) tullut Sphinks 32:nkin kanssa rinta rinnan maaliin ;)
 
Back
Ylös