Kysymyksiä alkuaikojen hifistä, putkiradion kunnostusta

fyndi

Käyttäjä
Liittynyt
30.11.2006
Viestejä
150
Putkilaitteet elävät nyt juuri uutta tulemistaan ja sitä kautta minulla on herännyt kiinnostusta hifin alkujuurille putkiradion muodossa. Niinpä menin ja ostin juuri äsken itselleni putkiradion (Grundig 2066) ja vaikka se toimiikin päälisin puolin haluisin hieman "eheyttää" sitä ja kyselenkin täällä nyt mielipiteitänne:

1. Olen ymmärtänyt että kaikki paperikondensaattorit (ja muutkin konkat) kannattaisi uusia, mutta voiko ne uusia arvoiltaan vastaaviksi nykykondensaattoreiksi vai pitääkö kalastaa alkuperäisen kaltaisia?

2. Hifi-laitteissa putkilla on suurta merkitystä äänenlaatuun, onko näin myös putkiradioissa? Ja kannattaako putkia lähteä vaihtamaan, jos olen ymmärtänyt oikein niin, jos toimivat - älä vaihda. Mutta miten noita putkia voisi testata?

3. Miten vastukset? Menevätkö ne pilalle vanhetessaan kuten kondensaattorit?

4. Pääteasteen putket (EL84) pitää ainakin hifi-laitteissa "biassoida", pitääkö putkiradion pääteputket myös biassoida?

5. Mitä muuta noviisin pitäisi huomioida laitteen tekniikan eheyttämisessä, kotelon entisöinti on jo tiedossa?

Minulla on tuohon radioon olemassa kytkentäkaavio ja "service manual" on tilattu eräästä nettiputiikista - saa vaan nähdä tuleeko se koskaan perille asti?
 
Miten ikä vaikuttaisi paperikonkkiin. Sen sijaan elektrolyytit ovat vaihtokunnossa. Putkia ei kannata Alkaa vaihtaa, ilman syytä. Koska tuon pääteputkia tuskin löytyy niin eri spekseillä, kuin löytyy vahvistinpuolella. Paitsi jos putket ovat elinkaarensa loppupäässä. Tuon ajan radiot olivat laadukkaasti tehtyjä. Toivottavasti kaiutinelementit ovat ok. Jos on lisäkaiutinlitännät, niin ne voisi päivittää käyttöä varten.
 
Juuri eilen kaivelin kolmea vanhaa putkiratioita putkien (minkäs muun) toivossa :)

Löytyi miniwattia tungsramia ja telefunkenia. Jätin putket kuitenkin paikalleen. Hiukka tekisi myös mieli kunnostaa tai kunnostuttaa niistä nätein.
 
Back
Ylös