Kuunteluhuonetta rakentamaan

  • Keskustelun aloittaja PPU
  • Aloituspäivämäärä
P

PPU

Elätellyt alustavia suunnitelmia erilliseen ulkorakennukseen tehtävästä kuunteluhuoneesta.
Alustavasti ajatellut kultaisen leikkauksen mukaisia mittoja. lev.4,7 pit.7,60 kork.2,90.
Pinta-ala 35,7 m2. tilavuus 103,8 m3

Rakennus puurakenteinen. Seinät (erikoislujaa?) cyprocia, kiinnitetty vain reunoistaan, jolloin koko seinäpinta-ala toimisi resonaattorina.
Katto mahdollisesti korotettu "kolmion muotoinen". keskikorkeutena kuitenkin tuo kultaisen leikkauksen mukainen korkeus.

Töherryksessä esimerkkinä jonkinlainen dipolisetup. Etu-ja sivuseinällä riittävästi diffuusoria. Takana oleva keltainen villapohjaista tavaraa, verhoa tms. parantamaan "dead-endiä" ja erottamaan takatilan (visuaalisesti) eri huoneeksi.

Ehdotuksia?








[ylläpito on poistanut liitteen]
 
En tiedä, onko moinen tuttu:

http://www.acoustics.salford.ac.uk/acoustics_info/room_sizing/

Tuolla (+sitten itse Trevor Coxin sivuilla) on jonkin verran juttua kuunteluhuoneen "optimi"mitoista ja -koosta. Ainakin mielenkiintoisen ekselitablitsan (http://www.acoustics.salford.ac.uk/acoustics_info/room_sizing/?content=best) löysin tuolta. Itselle tuo akustiikka ei ole suinkaan vahvin laji, mutta tuon rohvessori Coxin pitäisi olla aika pätevä kaveri.

Itte pitäis saada ensin se pahuksen talo rakennettua, jotta sinne voisi sen kuunteluhuoneen tehdä...
 
Ei näytä hullummalta:
Koodi:
Mode  HeightWidth Depth 

1   59 Hz 36 Hz 23 Hz 
2   118 Hz 73 Hz 45 Hz 
3   177 Hz 109 Hz 68 Hz 
4   237 Hz 146 Hz 90 Hz 
5   296 Hz 182 Hz 113 Hz 
6   355 Hz 219 Hz 135 Hz 
7   414 Hz 255 Hz 158 Hz 
8   473 Hz 292 Hz 181 Hz

Oletko harkinnut CARA huonesuunnitteluohjelman käyttöä?
 
iik,
Aivan hemmetin mielenkiintoinen linkki. Kiitos!
Pikaisesti katsottuna tuon perusteella sai käsityksen ettei perinteisesti parhaana pidetty kultainen leikkaus olisikaan paras mahdollinen.

Edit. Katsoinpa aluksi ihan väärin. Nuo suositukset näyttääkin poikkeavan hyvin merkittävästi noista kultaisen leikkauksen mitoista. Katson myöhemmin tarkemmin.


Dia,
Caralla olisi varmaan mielenkiintoista tutkia juttuja. Oletkos sinä käyttänyt?
 
jjep

Tilaa huoneessa on hyvin ja niin saa ollakin. Mieti asiaa myös siltä kantilta, että saatat joskus päätyä kotelokajauttimiin.

Seinän rakenne olisi hyvä demota. Tekisi vaikka n. 120cm levyisen pätkän seinää, jossa voisi kokeilla pienempiäkin koolausvälejä, erilaisia koolaussyvyyksiä, villan vaikutusta ja erilaisia Gyproceja. Hyvä zuppari kehiin, antureita Gyprociin ja testaamaan.

Huoneen mitoista voi laskea alustavat taajuudet resonaattoreille, mutta kun ulkoseinä ei ole ihan umpitavaraa (esim. tiiltä), niin tulos on jossain määrin suuntaa-antava. Siksi olisi hyvä (muttei välttämätöntä) demota rakenne. Ei ole välttämättä hyvä, jos kokonainen suuri seinäpinta on mitoitettu samalle taajuudelle toimivaksi resonaattoriksi. Jollain sopivalla softalla saa selville resonanssit "amplitudeineen", katsoppa vaikka "mode calc"-softaa, www.realtraps.com. Tosin saa nuo käsinkin laskemalla.

Tarvitseeko huoneen olla äänieristetty? Erikoislujaa ei muuten välttämättä tarvitse olla, sitä vaan käytetään usein kaksinkertaisena rakenteena eristämään ääntä.

Katon rakenteesta en oikein päässyt hajulle, mutta viistot pinnat on hyvä asia. Kattoa kannataisi vaimentaa, saa yleistä kaiuntaa pois ja moni asia selkeytyy. Akustointilevystä tehty alaslaskettu katto on yksi vaihtoehto. Myös alaslaskettu rimarakenteinen, jonka päälle villaa ja ylimmäksi ilmarako, on toimiva malli. Tällä rakenteella voi myös pureutua pystysuuntaisiin resonansseihin jossain määrin.

Tuo vaimentava väliverho on myös ihan ok, heviä kamaa vaan kehiin. Voisi olla siirreltävä huoneen pituussuunnassa?

Jos Orioneiden vähemmän suuntaava keskialue on ok (lieneekö takadisut tuoneet parannusta asiaan), niin et tarvinne sivuseiniin vaimennusta suoriin heijastuksiin. Tuo voisi olla kuitenkin hyvä kokeilla, akustointilevyä 1...2kpl / puoli sivuseiniin kaiuttimien ja kuuntelupaikan väliin sopiviin kohtiin. Nuohan voisivat olla irtolevyjä diffuusoreihin pikakiinnityksin asennettuja, saisi pois haluttaessa. Kaiuttimien takana olevaan seinään ei vaimennusta, kun Orionit.

Tässä vaiheessa on taas hyvä muistaa että kaiuttimet voivat joskus vaihtua toisentyyppisiksi. Silloin olisi hyvä olla mahdollisuus vaimentaa kaiuttimien päätyä. Ai juu, resonaattoreiden levyjen tulee päästä liikkumaan vapaasti, eli niiden päälle tulee jättää pieni ilmarako, vaikkapa pari senttiä. Resonaattoreiden toimintaan vaikuttaa myös, jos diffuusorit peittävät niitä liikaa.

Aivan matalimpiin, huoneen pituussuuntaisiin moodeihin tehoavat resonaattorit kannattaa tehdä kuuntelupaikan takana olevaan seinään.

Jepjep. Eli huone kannattaa tehdä kuten tekisi kotelokaiuttimille. Jättää vaan akustointilevyt vähemmälle ja laittelee diffuusoreita. Katto tekee kyllä paljon myös dipoleilla ja suosittelen sen vaimentamista. Asia vaikuttaa myös puheen selkeyteen, kun kaiunta vähenee.
 
jussi mannila,

Hyviä aatoksia.

Tuo seinän rakenteen demoaminen on hyvä idea. Joka tapauksessa rakentaminen etenee siten että teen rakennuksen valmiiksi ensin ulkoapäin. Tämän jälkeen seinärakennetta on mahdollista testata resonaattorikäyttäytymisen osalta esim. yhdellä cyproc levyllä. Resonaattori pitää kyllä olla laaja-alainen. Millä keinoilla tuon sitten kannattaisi toteuttaa, pitää miettiä huolellisesti. Joka tapauksessa todennäköissesti en mitään HE-resovirityksiä ala tuunaamaan ainakaan alkuvaiheessa. Rakenteessa voisi siten olla hyvä huomioida myös sellainen seikka että resovirityksiä pääsisi myös jälkeenpäin helposti tarvittaessa muuttamaan.

Kaiuttimet voi toki joskus vaihtua (vaikkei tällä hetkellä siltä näytäkään). Hyvät huoneen mitat toiminevat ämyrityypistä riippumatta hyvin. Diffuusorit tulee ilman muuta irrallaan lattialla seisovat (ja hieman irti seinästä), joten niitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Myös takapuolelle mahdollisesti tuleva vaimennus ilman muuta mallia irtonainen ja siirrettävä.


Olen kokeillut akulevyä sivuseinillä (ja käytänkin tällä hetkellä). Sivuseinän vaimennuksen vaikutus ei ole merkittävä, riippuen kyllä aika paljon käytetystä toe-inistä mutta diffuusori vaikutti myös sivulla paremmalta kuin akulevy kun asiaa kaverin diffuusoreilla kokeilin.

Kaveri on kokeillut diffusori/akulevy-asiaa omassa Orion kuunteluhuoneessaan melko massiivisessa mittakaavassa ja sen(kin) perusteella on minusta aika selvää että Orion huoneessa ei ääntä imevää akustointia kannata kayttää kaiuttimien takana missään nimessä lainkaan ja sivuseinilläkin diffusoiva akustointi on parempi .Takaseinä taas voi hyötyä merkittävästi imevästä akustoinnista. Katto on vielä hieman tutkimatonta aluetta. Itsellä on katossa hieman akulevyä ensiheijastuksen pisteissä mutten ole varma oliko sillä kovin vaikutusta.

Edit. Eriskoislujaa kaavailin vain sen vuoksi kun arvelen että tuleekohan normaalikyprokista turhan heikko seinä noin harvalla koolauksella.
 
Pasi P sanoi:
Resonaattori pitää kyllä olla laaja-alainen. Millä keinoilla tuon sitten kannattaisi toteuttaa, pitää miettiä huolellisesti. J Rakenteessa voisi siten olla hyvä huomioida myös sellainen seikka että resovirityksiä pääsisi myös jälkeenpäin helposti tarvittaessa muuttamaan.

Katos tästä tuo Slot Helmholtz Resonator. Saa viritettyä monelle taajuudelle muuttamalla etäisyyttä seinään ja rakojen väliä. Pystyy jälkeenpäin myös muuttamaan virityksiä kun vaihtaa vaan esim kulmaa seinän suhteen. Tässä vielä esimerkki miten nuo voisi asetella.
 
Juu

Mittojen puolesta huoneesta kannattaa tehdä kerralla hyvä, mutta myös resonaattorit tulee mitoittaa oikein, käyttipä sitten millaisia kaiuttimia tahansa. Resonaattoreita voi viritellä koko bassoalueelle, alimman huonemoodin tienoilta jopa pariinsataan hertsiin saakka. Niitä tulee olla nimenomaan laajalle taajuusalueelle ja riittävä määrä.

Gyproc toimii oikein hyvin, kunhan homman vaan tekee oikein. En näe syytä miksi pitäisi käyttää kalliimpia materiaaleja. Jos rakennat seiniin suoraan, niin jälkeenpäin muuttaminen ei välttämättä ole ihan yksinkertaisinta. Tosin silloin voi edellisen seinäpinnan Gyprocin koolata päältäpäin, niin ettei se pääse liikkumaan ja rakentaa näin jäykistetyn seinäpinnan päälle uuden resonaattorin omilla koolauksillaan ja levyillään.
Myös seiniin suoraan rakennettuja resonaattoreita voi muuttaa levyä vaihtamalla, levyn neliöpaino vaikuttaa resonaattorin keskitaajuuteen. Villalla täytetty Gyproc-resonaattori toimii n. oktaavin mitoitustaajuutensa ylä- ja alapuolella. Kaiken kaikkiaan se kattaa pari oktaavia.

Katon akustointilevy ei vaikuta kovin merkittävästi kaiuttimesta tulevaan ääneen, sen sijaan huoneen kaiuntaan sillä on oikein hyvä vaikutus - suosittelen.

Sitten jos ostat akustointilevyä, niin se tulee valita erityisen huolella - niitä kun on niin monenlaisilla vaimennusominaisuuksilla.

Resonaattoreissa levy ei saa olla liian tiheällä koolauksella, muuten se ei liiku ja resonaattori ei toimi. Esim. 10mm Gyprocille koolausvälin olisi hyvä olla minimissään 1m. Hyvin nuo Gyproc-seinät kestävät ohuemmillakin levyillä ihan normaalikoolauksilla, asiaa voit testa resonaattoreiden testaamisen yhteydessä.

Nuo mhsoftin laskentasoftat sisältävät muistaakseni jonkin virheen, en ole ihan varma mutta tällainen muistikuva minulle on asiasta jäänyt.
 
jussi mannila sanoi:
Nuo mhsoftin laskentasoftat sisältävät muistaakseni jonkin virheen, en ole ihan varma mutta tällainen muistikuva minulle on asiasta jäänyt.

Toivottavasti ei ole kauhean dramaattinen virhe, nimittäin omat resonaattorit on mitoitettu tuolta :D. Tosin kyseessä on suht helposti muutettava rakenne.

Edit: Nyt ei kyllä muistukkaan mieleen, että katsoinko tuolta sittenkään. Löytyi koneelta täältä haettu Excel tiedosto jolla voi myös laskea noita taajuuksia
 
Pasi P sanoi:
Dia,
Caralla olisi varmaan mielenkiintoista tutkia juttuja. Oletkos sinä käyttänyt?

Ostin CARA paketin käytettynä. Piti käyttää sitä veljen kotiteatterin suunnitteluun, mutta jäi väliin. En ole edes vilkaissut koko CARAa, mutta Hifin ja Hifimaailman mukaan sen pitäisi olla aika hyvä.

Puukuitulevyt ovat edullisia ja hyviä akustointiin kunhan keksii mitä pintaan laittaisi.
 
Back
Ylös