Kuunteluhuone

p.ojalehto

Käyttäjä
Liittynyt
8.8.2006
Viestejä
280
Tarkoitus olisi rakentaa v. 2007 kesällä talon päätyyn kuunteluhuone, jossa voisi uppoutua Musiikin ihmeelliseen maailmaan.

Kuunteluhuoneen alapuolelle tulisi autotalli, jossa olisi betonikatto. Betonin päälle tulisi koolaus, lämmöneriste selluvillaa ja päälle lattialankku.Talossa on seinissä purueriste, joten kuunteluhuoneen yksi seinä olisi purueristeinen ja muut seinät olisivat selluvillaa.

Miten lattiakoolaukset vaikuttavat ääneen? Tuleeko niistä resonaattoreita? Entä pystyrunko seinissä, onko sen suhteen joitain vaatimuksia?

Huoneen mitat voisivat olla nämä: pituus 8 m (tätä ei voi muuttaa), leveys 5,5 m ja korkeus 2,6 m.

Oletteko rakentaneet omia kuunteluhuoneita? Pyydän hyviä vinkkejä, joista voisi olla apua omaa kuunteluhuonetta rakentaessa.

T: Pekka
 
Hyvään ääneen pääsee varmasti materiaalien ja melko 'raskaan' sisustuksen avulla. Toki ammattilaisen suorittama suunnittelu jo ennen huoneen rakentamista toisi parhaan lopputuloksen.

Mielestäni on kuitenkin kaikkein tärkeintä, että huoneessa viihtyy itse. Jokaisella on oma maksunsa sisustuksen suhteen, mutta olen itse nähnyt niin monta mustaksi maalattua 'luolaa', että ihmettelen miten sellaiseen hiilikellariin haluaa siirtyä viihtyisästä olohuoneesta. Lankku/lautalattia on jo erinomaisen lähtökohta sekä visuaalisesti että äänentoistollisesti! Huoneen kokokin tulee olemaan erinomainen.
 
Kiitos vinkeistä.

Tietääkö kukaan akustiikan ammattilaista, joka suunnittelee tällaisia projekteja?
 
Onko sinulla tulossa laajennukseen siis pelkkä kuunteluhuone (+ alle autotalli)?

Itse tein pari vuotta sitten laajennuksen siipeen, johon tuli kuunteluhuoneen viereen makuuhuone. Tämän vuoksi akustiikan lisäksi tärkeää osaa näytteli äänieristys. Tein kuunteluhuoneen lattian kelluvaksi ja sisäseinät tuplarunkoiseksi. Myös uuden osan sokkeli on akustisesti eristetty vanhasta rakenteesta. Tämä sinunkin varmaan kannattaa omassa laajennuksessasi huomioida.

Itse tilasin akustiikkasuunnitelman Akukonista, ja mielestäni sieltä saamistani neuvoista ja suunnitelmista oli kyllä hyötyä.
 
Alhaalle tulee tosiaankin autotalli.
Keskelle kuunteluhuone ja ylös makuuhuone sekä askarteluh. ym.

Mitä tämä lattian kelluminen oikein tarkoittaa ja mitä etuja siitä on?

Taitaa todellakin olla viisainta, että otan yhteyttä tuohon Akukoniin.
 
Itselläni rakennus on yhdessä kerroksessa, joten tehtävänä oli eliminoida äänen siirtyminen sivusuunnassa huoneesta toiseen. Siirtymistä naapurihuoneisiin tapahtuu ainakin kolmella eri tavalla:
- lattiarakenteita / pohjavalua pitkin
- seinän läpi
- katon läpi / yläpohjan kautta

Kelluva lattia auttaa tuohon ensimmäiseen asiaan. Meillä tuo toteutettiin niin, että perusvalun pälle laitettiin kaksi kerrosta askeleristysvillaa (melko tiivistä vuorivillaa), minkä päälle valettiin varsinainen lattia + asennettiin parketti. Tuo valu on irti myös sivuseinistä, eli lattialaatta ei ole kiinteässä kosketuksessa seiniin eikä pohjavaluun. Se tavallaan "kelluu" villan päällä.

Kaksinkertainen seinärunko pyrkii eliminoimaan keskimmäistä siirtymätietä.

Viimeisin siirtymätie pyrittiin estämään niin, että makuuhuoneen puolella kattoon asennettiin kaksinkertainen erikoisjäykkä kyproc-levy. Kuunteluhuoneen puolelle en sitä halunnut, koska matalat äänet saavat kyllä siirtyä pois kuunteluhuoneesta katon kautta, mutta eivät mennä naapurihuoneeseen.

Sinun tapauksessasi kolmikerroksisuus tuo omat kuviot. Vanha osa jää ilmeisesti paksun, vanhan ulkoseinän taakse, joten sen ei pitäisi olla suuri ongelma, kunhan jättää pienen ilmavälin uuden osan ja vanhan osan perustuksen välille, jos vain mahdollista. Voi olla, että kolmikerrosrakennuksessa se ei oikein onnistu?

Huomio kannattaa mielestäni kiinnittää siihen, että kuunteluhuoneen ja yläpuolella olevan makuuhuoneen välinen katto/lattia olisi mahdollisimman ääntä läpäisemätön. Sellaisen toteutuksesta itselläni ei kuitenkaan ole kokemusta.
 
Eräs rakennusalan ammattilainen neuvoi ankkuroimaan perustuksen mahdollisimman hyvin vanhaan rakennukseen, joten voi olla, etten voi käyttää mainitsemaasi ilmarakoa perustuksessa.

Oletko Repa ollut tyytyväinen huoneeseesi?
 
Äänen suhteen kyllä olen tyytyväinen. Äänieristys tuntuu toimivan, musiikkia voi kuunnella kohtuuvoimakkuuksilla häiritsemättä makuuhuoneessa olijaa. Myös akustointi tuntuu toimivan melko hyvin: etupää on voimakkaasti vaimennettu (raskasmattovaimentimet etunurkissa, etuseinässä ja sivuseinien etuosassa akustointilevyä + paksua verhoa), mutta takaosa on paljaampi, takaseinällä on pelkästään kirjahylly. Jonkun toisen makuun voi olla liiankin paljon vaimennettu, mutta minun tarpeiseeni on OK.

Yksi asia, jonka nyt tekisin hiukan toisin, olisi parempi ilmanvaihto. Vahvistin ja projektori lämmittävät huonetta yllättävän paljon varsinkin kesäkeleillä, ja pitemmän session jälkeen huoneessa on varsin lämmin ja "paksu" tunnelma. Sinun kannattaa varmaan huomioida kunnollinen ilmanvaihto omassa projektissasi.
 
Back
Ylös