Kuunteluarvion pisteytyksen tarpeellisuus?

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
19 106
Kaupunki
Pjongjang
Tawe sanoi:
Pisteet siitä - joutivatkin loppua.

Ei niistä pisteistä mitään haittaakaan ollut. Näki ainakin pikaselauksella mitä mieltä toimittajat on setistä. Ei tuota verbaalista arviota pysty kouluarvosanaksi muuntaman kukaan muu kuin itse testaaja.
 
sepi_1 sanoi:
Näki ainakin pikaselauksella mitä mieltä toimittajat on setistä.

Ei nähnyt - niin kuin itsekin totesit ettei vastaa verbaalista joka on oikeasti paljon merkittävämpi. Pisteistä oli vain haittaa.
 
kouluarvosanat audiossa on vähän kuin yrittäis kuvata moniulotteista asiaa viivottimella. Sellaisista arvioista on hyötyä lähinnä 'testin voittaneiden' tuotteiden myyjille, mutta tuotteen tarvitsijan on liian helppo missata se itselleen sopiva tuote tuijottamalla vain pisteiden puolikkaita. Toki niihin sanallisiin kuvauksiin toivoisin hieman (aika paljonkin) enemmän yritystä.
 
Mallas sanoi:
Toki niihin sanallisiin kuvauksiin toivoisin hieman (aika paljonkin) enemmän yritystä.

Tässähän se pisteettömyyden ongelma piilee. Kyllä mä sen tiedän että mun korvaan voi sopia paremmin 8 kuin 9 toimittajan pojoa saanut. Tuskin noita 5k€:n settejä tullaan myymään yhtään siinä paketin kuosissa vaikka kauppias laittaisi mainokseen "valmiskattausten voittaja".
 
sepi_1 sanoi:
Tässähän se pisteettömyyden ongelma piilee. Kyllä mä sen tiedän että mun korvaan voi sopia paremmin 8 kuin 9 toimittajan pojoa saanut. Tuskin noita 5k€:n settejä tullaan myymään yhtään siinä paketin kuosissa vaikka kauppias laittaisi mainokseen "valmiskattausten voittaja".

Mikä ihmeen ongelma? Jo seuraavassa lauseessa kumoat taas itse koko asian...
 
Tawe sanoi:
Mikä ihmeen ongelma? Jo seuraavassa lauseessa kumoat taas itse koko asian...

Ongelma on tulkita arvostelijan verbaliikkaa niin, että voi muodostaa tarkan mielikuvan mikä kouluarvosana olisi hänen mielestään paikallaan. Varsinkin kun ulosanti on nyt tiivistetty tulitikkuaskin kannen kokoiseksi.

Luin äsken kaikista valmiskattauksista kirjoitetut yhteenvedot ja kuunteluarviot. Sain aikaiseksi seuraavaa:

Pekan paketti: 8
Raumosen setti: 7.5
Kampparikaksikko: 6 (mattoedulla)
 
... mutta mihin me tarvitaan se kouluarvosana?
 
Mallas sanoi:
... mutta mihin me tarvitaan se kouluarvosana?

Siitä näkee pikavilkaisulla kuinka korkealle_testikuuntelija_tuotetta arvostaa. Kukaan täysipäinen ei kuitenkaan osta omaan käyttöön "testivoittajia" vertaamatta niitä muihin kiinnostaviin kilpailijoihin. Sullakin on Sitikka vaikka ne ei koskaan mitään oo voittanu :D
 
Mallas sanoi:
Sijoittuu ne korkealle vikatilastoissa...

Oletko vielä joutunut katsastamaan? Miten kävi? Paskotaan ketju kunnolla kun tästä keskustelusta ei illalla ole paljoa jälellä :p
 
Joskus joku automyyjä on sanonut italialaisista autoista näin:

Saksalainen auto on kuin vaimo. Siihen voit luottaa ja tiedät mitä saat. Mutta italialainen (käy kait ranskalaiseenkin) auto on kuin rakastaja. Et tiedä ikinä mitä saat ja sen kanssa elämä on yllätyksiä täynnä.

ps. Itsekin ajelen citruunalla
 
sepi_1 sanoi:
Oletko vielä joutunut katsastamaan? Miten kävi? Paskotaan ketju kunnolla kun tästä keskustelusta ei illalla ole paljoa jälellä :p

Juu läpi meni laakista ihan kylmiltään. Minkähän kouluarvosanan muuten antais katsastajalle, kun ei osannut kertoa missä ne etuakseliston väljät on, haluaisin kolahtelun pois...
 
Minä liputan yhä myös pisteytyksen puolesta, kunhan se pisteytyssysteemi on järkevä. Nykyinen pisteytys lehdessä on liian ylimalkainen. Olisivat jatkaneet vaikka entisellä linjalla. Pisteytys helpottaa myös edellisissä lehdissä olleitten testien vertailua. En minäkään niitä testivoittajia metsästä, vaan omaan kokonaisuuteen sopivan komponentin löytämistä, mutta haluan tosiaan nähdä Sepin tavalla kuinka korkealle ne laiteet toimittajan mielestä arvotetaan. Se helpottaa sitten jo arvottamista kalliimpien ja halvempien hintaluokkien välillä, että mihin kannattaa sijoittaa ja mitä lisähyötyä kuinka paljolla saa. Sitten vaan yritetään saada ne laitteet kuunteluun ja tehdä loput johtopäätökset. Minusta tuota pisteytys vain palvelee kuluttajia, sillä eihän nämä kaikki asiat voi olla makuasioita. Nykyisellä arvostelulla Hifimaailma-lehdessä voidaan testit voittaa muullakin kuin parhaimmalla äänenlaadulla, mikä on mielestäni jo väärin. Olisi ollut mukava jotta noista 5000€:n seteistäkin olisi annettu arvosana.

Tuossa Ossin setissä kyllä menee yli ymmärryksen tuo, että kaapeleihin käytettiin enemmän rahaa kuin kaiuttimiin. Ja muutenkin kun koko setti oli halvempi kuin edellytettiin. Ilmeisesti mitään ei voida tehdä standardinomaisesti.
 
op sanoi:
kaapeleihin käytettiin enemmän rahaa kuin kaiuttimiin.

Ei kai kuitenkin ole sorruttu pahemmanlaatuiseen kaapelihifismiin? >:D Eikös flättäriplaneetalla ole ollut tapana käyttää niitä hyviä & huokeita kaapeleita?
 
Niin... Kyllä minusta tuntuu, että kyllä Musiikin.comissa mielellään myydään niitä kaapeleita ihmisille ihan niin kuin muuallakin. Eihän sieltäkään tosi halpoja kaapeleita taida edes saada. Musical Bluetkin ovat jo lähemmäs satasen... sekin on jo aika paljon jos settiin ehdotellaan vaikka reilun parinsadan jalustakaiuttimia.
 
sepi_1 sanoi:
Siitä näkee pikavilkaisulla kuinka korkealle_testikuuntelija_tuotetta arvostaa. Kukaan täysipäinen ei kuitenkaan osta omaan käyttöön "testivoittajia" vertaamatta niitä muihin kiinnostaviin kilpailijoihin. Sullakin on Sitikka vaikka ne ei koskaan mitään oo voittanu :D
No mutta mitä se kouluarvosana sulle siitä tuotteen ÄÄNENLAADUSTA kertoo. Ainoa hyöty on ehkä se miten se vertautuu muuhun tarjontaan ja vaikeaa sekin on kun ei niitä kaikkia voi samaan aikaan ikinä keskenään verrata. Ei sellaista absoluuttista paremmuutta pysty kukaan määrittämään ja se on jokaiselle kuuntelijalle vielä erilainen. Omin korvin sun on se kuunneltava joka tapauksessa. Ainakaan tuosta edellisestä pisteytyssysteemistä nyt ei oikein hyvää voi sanoa jos tosiaan monipuolisemmat säätönamiskat omaava laite voittaa paremman äänenlaadun omaavan. Siitä olen kaikkien kanssa samaa mieltä että sanallisten arvioiden soisi olevan reilusti laajempia. Ne tähdet voi mun mielestä jättää sinne TM:aan.
 
op sanoi:
Tuossa Ossin setissä kyllä menee yli ymmärryksen tuo, että kaapeleihin käytettiin enemmän rahaa kuin kaiuttimiin.


Kaiuttimet 399€, johdot 573€. Jos vielä huomattiin huoneen surkeus niin silläkin hinnalla olisi saanut vaikka kymmenen niitä IKEAn mattoja.

isojussi sanoi:
No mutta mitä se kouluarvosana sulle siitä tuotteen ÄÄNENLAADUSTA kertoo.

Kertoo sen, mitä mieltä testaaja on kuulemastaan kokonaisuutena. Nyt pitää koittaa tulkita tekstiä ja saada käsitys onko kehuja enemmän kuin moitteita. Mihin lukemiin muut pääsee noiden 3:n valmispaketin kanssa vai osuiko mun tulkinta nappiin?
 
sepi_1 sanoi:
Kertoo sen, mitä mieltä testaaja on kuulemastaan kokonaisuutena. Nyt pitää koittaa tulkita tekstiä ja saada käsitys onko kehuja enemmän kuin moitteita.
No joo joo mutta eikö silti olisi hedelmällisempää jos sanalliset arviot olisivat laajemmat ja niistä voisi ehkä päätellä miten se laite juuri sinulle sopii ja edustaako se sellaista saundi-ihannetta kuin itse haet. Kuunneltava se on itse joka tapauksessa. Tietysti jos saundi-ihanteesi on samanlainen kuin arvostelijan niin siitä arvosanasta voi jotain hyötyä olla. Silti tuo arvosana tai testitulos ei voi olla mikään absoluuttinen totuus sillä se kertoo vain sen kuinka se laite toimii juuri siinä testilaitteistossa juuri sen arvostelijan mielestä. Tuskin Sepikään ostat laitteita vain sen takia että ne on jonkun arvostelijan mielestä viiden tähden arvoisia tuotteita >:D? Onhan se toki kiva jos omistaa niitä yli 90:n pisteen tai viiden tähden laitteita ;).
 
Vaikka tämä lähtee tod. näk. kuin leppäkeihäs bittiavaruuteen, niin toteaisin tähän väliin, että vaikka ne pisteet lehdessä lukisivatkin, niin ainahan niiden yli voi vaikka juttua lukiessaan hypätä jos eivät omaan arvomaailmaan istu. Ymmärrän kyllä jalon ajatuksen pelkässä kirjallisessa arvioinnissa, mutta en näe, että pisteet jotenkin kumoaisivat sitä.

Harrastuksessaan pidemmälle ehtineet osaavat varmasti suhteuttaa pisteiden merkityksen tai merkityksettömyyden laitehankintojensa yhteydessä, ei tässä nyt ihan narussa vedettäviä urpoja olla. Kait.
 
päivää,

lusikka soppaan: tietystikin pisteytys on aina todellisuuden raakaa yksinkertaistamista, mutta sanalliset arviot eivät ole mitenkään ongelmattomia nekään. En voi nimittäin tietää aukottomasti, mitä testaaja 1 tarkoittaa sanoessaan vaikka että "tasapainoinen" kuvaillessaan soittimen ääntä. Enkä sitä, mitä ovat "yleispätevä", "raikas", "kirkas", "rullaava" etc. etc. ja ovatko ne testaajan 1 ja 2 mielestä sama asia, jos näitä käsitteitä ei ole missään yksiselitteisesti määritelty. Ja yhtä lailla minun pitää ymmärtää, mitä testaajat ja lehti tarkoittavat kolmella tähdellä. TM.ssä muistaakseni yksikin tähti on ostosuositus, HM:ssä kait yksi tähti on kamalaa pashaa.

Sekä pisteytys että sanallinen arvio edellyttävät siis samaa: että lukija tietää mitkä ovat testaajan mieltymykset ja näkemykset ja mitä milläkin käsitteellä tarkoitetaan. Vasta sitten lukija voi asettaa lukemansa laajempaan kontekstiin ja tehdä vertailuja yksittäisten testien yli.

Näkisin siis testissä mieluusti molemmat arviointitavat, koska ne eivät millään lailla kumoa toisiaan, vaan pikemminkin ne heijastavat toisiaan. Stereotypia siitä, että pisteytyksen hamuajat olisivat pökkelöinsinöörejä ja sanallisten arvioiden kannattajat syvällisesti funtsivia musiikkimiehiä, tai kääntäen että pisteytystyypit olisivat kuluttajan parasta tavoittelevia totuudenmetsästäjiä ja kuunteluarvioheput tekosyvällisiä wannabe-elitistejä on, no, stereotypia. Sen pallottelulla eestaas ei päästä mihinkään, vaikka liikettä näennäisesti syntyy.

O
 
Back
Ylös