Kuulon testausta?

Taunt

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2008
Viestejä
4
Kiinnostaisi testata kuuleeko toinen korva paremmin/huonommin kuin toinen. Aikoinaan koulun terveystarkastus käynneillä kuuloa testailtiin. Eli kuulokkeet päähän ja terkka soitti ääniä vasemmalle sekä oikealle korvalle. Jos oli ääntä kuulevinaan nostettiin kättä pystyyn sen mukaan kummalla korvalla sen kuuli.

Ettei aikuisiällä tarvis lähteä kotoa kauemmaksi kuuloa testaamaan. Olisiko heittää hyviä ideoita tai netistä löytyviä softia ym. kuulon kartoittamiseksi :)
 
Mene vaan ihan terveysasemalle,niin tarkastavat sen kuulon, säästyt monelta vaivalta ja saat suhteellisen luotettavan tuloksen.
 
niko79 sanoi:
Mene vaan ihan terveysasemalle,niin tarkastavat sen kuulon, säästyt monelta vaivalta ja saat suhteellisen luotettavan tuloksen.
Hmm... sehän ois tieten se paras vaihtoehto, mut mitähän moinen mahtas kustantaa. Löytyneekö omakohtaisia kokemuksia käynneistä?
 
Ei se maksa muuta kuin normaalin terveyskeskusmaksun.Onkohan se joku reilu 10€ Tietysti ensin tulee tarkistaa ettei ole mitään tulehdusta/flunssaa/puhdistuttaa korvakäytävät.Nämä kaikki kun voivat vaikuttaa tulokseen.
itse olen käynyt tutkituttamassa säännöllisesti 2 vuoden välein, meidän työterveys asemalla.Ei maksa mitään ja ovat siellä vaan tyytyväisiä että on kiinnostunut kuulostaan=))
 
Nuo vakiotestit mitä terveysasemilla tehdään eivät ole siinä mielessä kovin kattavat että tietysti testataan valikoituja pistetaajuuksia jonnekin 8kHz tienoille, ja sen yli homma on herran itsensä hallussa eli saa luulla kuulevansa ihan rauhassa. Lisäksi ainakin itse olisi kiva testata vaimentaako tinnitys tiettyjä taajuuksia voimakkaammin, mikä ei onnistu jos testiin valikoidut taajuudet sattuvat ohi.
 
Työterveysasemalla, kun viimeksi kävin, niin halusivat kuulon testata. Kaikki alkoi ihan ok, mitä nyt kuusi tuntia oli radiokuulosuojaimet olleet jo päässä. Sitten syvä "hiljaisuus" ja pistetaajuudet alkoivat soida trukin paukutellessa lavoja nippuun alakerrassa niin, että seinätkin tärisivät. Testin loppua lähetessä alkoi tämä "tä tädä tä tädä tä tädä" GSM häiriökin sitten vielä kiusaamaan. No testi oli ja meni, tulos oli sen mukainen. Kuulokäyrä ihan mitä sattuu eikä terveydenhoitaja ei ollut kuulevinaankaan moitteitani testin todenmukaisuudesta, käyrä kirjattiin työnantajan tietokantaan ja kiitos ja näkemiin. Seuraavalla kertaa pyydänkin päästä häiriöttömiin olosuhteisiin, kun kuuloani halutaan jälleen tutkia. Jäi todella huono kuva testausolosuhteista ja menetelmistä tällä eräällä isolla yrityksellä. Taitaa olla vaan yrityksellä helpompi kiistää syyllisyys, jos joskus myöhemmin kuulon kanssa jotain ongelmia ilmaantuu...
 
Sisäkorvassa on n. 17000 karvasolua, joista jokainen mittaa periaatteessa eri taajuutta.
Sisäkorvan simpukan ulkoisissa käänteissä (minne äänenpaineaalto ensimmäisenä kulkeutuu) on korkeat frekvenssit, simpukan sisemmissä eli kapeammissa käänteissä bassotaajuudet. Ulommat karvasolut vioittuvat yleensä meluvamman seurauksena (kaikki taajuudet kulkevat simpukan ulkokäänteiden kautta sisäosaan), jolloin kuulo huononee korkeiden frekvenssien osalta ja korkeataajuinen tinnitus saattaa alkaa.
Hyvälaatuinen tinnitus(*) (korkea, viheltävä/vinkuva/sirisevä ääni) on vioittuneiden karvasolujen hermopäätteiden tuottamaa virhesignaalia. Tinnitusfrekvenssit ovat kuulon osalta pelistä pois, kyseinen (kyseiset) karvasolu(t) on "rikki". Aivot tottuvat ajan saatossa virhesignaaliin ja suodattavat sen pois. Tinnitus paranee, mutta kyseinen taajuus ei palaudu kuultujen joukkoon.
Audiogrammissa mitataan pistetaajuuksia oktaavin välein 125 hertsistä 8 kilohertsiin. Näin siksi, että "puhebanaani", eli puheen ymmärryksen kannalta olennaiset frekvenssit paikantuvat tuolle välille. Tärkeimpänä osa-alueena puheen suhteen 500-4000 Hz.
Frekvenssi siis tuplaantuu mittauskohdasta seuraavaan: 125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 4000 - 8000 Hz(**). Kuten hifisteinä huomaatte, bassopäässä olisi vielä kaksi tutkimatonta lisäoktaavia, diskantissa yksi. 62,5 - 31,25 Hz bassossa, 16 kHz diskantissa (jos siis lähdetään siitä että ihminen kuulee välillä 20 Hz-20kHz). Näitä ei tutkita, koska niillä ei ole oleellista käytännön merkitystä. Audiofiili virittää settinsä kuitenkin subjektiivisesti eufoniseen ja/tai neutraaliin suuntaan, ja kyseiset taajuudet tuntuvat enemmän vartalossa kuin korvissa muutenkin. Diskantissa kuulo laskee heti teinivuosien jälkeen nopeasti korkeimpien taajuuksien osalta, joten 16 kHz ei myöskään tuota lisäarvoa, vaan lähinnä pahan mielen vanhemmalle hifistille, kun vihdoin olisi varaa kunnon laitteisiin...
17000 taajuuden audiogrammi veisi pikaisten laskelmieni mukaan n. 300-400 tuntia aikaa tehdä yhtäjaksoisesti. Jos joka oktaavin 12 säveltä tutkittaisiin, menisi seitsemän oktaavin audiogrammiin n. 4 tuntia, yhtäjaksoisena suorituksena. Itse ainakin kavahdan ajatusta moisesta piipityskurimuksesta. Puhumattakaan tuollaisen tutkimuksen hinnasta.

(*Pahalaatuisella tinnituksella tarkoitetaan esim. toispuoleisesti pulssin tahtiin sykkivää kuuloaistimusta, jonka syy pitää aina selvittää. Lisäksi ajallisesti huimaukseen tai akuuttiin/toispuoleiseen kuulonalenemaan liittyvät tinnitukset tulee selvittää.)
(**Myös 6 kHz yleensä mitataan. Jätin sen pois selkeyden vuoksi.)
 
Kävinpä nyt vihdoin kuuloni testauttamassa kouluterveyden hoitajalla. Korkeat äänet kuulin hyvin, mutta osa matalista äänistä jäi kuulematta tai en ollut ihan varma, et kuuluko sieltä nyt jotain vai ei :D
Ympäristö olosuhteet eivät olleet absoluuttiset, kun ympärillä kuului tietokoneen hurinaa ym. Ihanteellisin paikka kuulon testaukseen olisi ns. äänetön tila. Luurit päässä kuuli yllättäen sydämen sykkeen ja syke oli häiritsevästi juuri matalaa ääntä eikä asiaa auttanut yhtään, että sykettä nostatti nuori ja liian kaunis terveydenhoitaja :D Kuulemma korkeiden äänien kuulemattomuus olisi merkki huonontuneesta kuulosta. Normaali kuulo oli lopputulos :)
 
Itellä on ollu joka kerta kuuloa testatessa erillinen koppi johon ei ympäristön äänet kuulu. esim. Kempeleen tk:ssa jossa viimeksi kuulo tutkittiin työterveyslääkärin toimesta.
 
Tuo testihän pitäisi periaatteessa suorittaa äänieristetyssä tilassa. Se on ainut tapa saada tuosta edes jotenkin paikkaansa pitävä tulos. Yleensä tuossa testissä "huijaaminen" on hyvinkin helppoa, sillä testaajat yleensä laittavat ääniä tasaisin väliajoin tulemaan. Siitä vain arvaamaan:)

Intissä tuo testi ainakin suoritettiin asianmukaisesti. Jos oli vähänkin rajatapaus, niin testi teetettiin uudestaan äänieristetyssä tilassa.
 
jenkki sanoi:
Intissä tuo testi ainakin suoritettiin asianmukaisesti. Jos oli vähänkin rajatapaus, niin testi teetettiin uudestaan äänieristetyssä tilassa.

Oma kokemukseni armeijan kuulotestistä ei mennyt ihan nappiin.

Käskettiin terveydenhoitajalle. Kun saavuttiin sinne olin ensimmäinen, joka käskettiin testiin.
(Tässä vaiheessa en tiennyt että se oli kuulotesti.)
Menin koppiin ja huomasin sen olevan äänieristetty. hetken odotin, ja sitten aloin kuulla testiääniä.
Ajattelin siinä mielessäni, että pitääkö mun nyt tehdä jotain...onko tämä jokin radistisoveltuvuus-testi?
Hetken kuluttua tyyppi avaa oven ja kysyy, enkö kuule vieläkään mitään?
- kyllä kuulen.
- miksi et paina nappia?
- mitä nappia?

Hauskinta oli se, että kiire oli niin kova, että testiä ei tehty uudestaan kunnolla, vaan kysyi,
kuinka pian testin alusta kuulin testiääniä. ->normaali kuulo.
 
Back
Ylös