Kuulokekuuntelun stage ja piirtokyky

super-panda

Hifiharrastaja
Liittynyt
2.2.2009
Viestejä
1 805
Kaupunki
Espoo
Nämä kaksi ominaisuutta on itselleni rehellisesti sanottuna vähiten tärkeitä kuulokekuuntelussa
1. Sävytasapainon ja luonnollisen toiston...
2. Detaljiikan ja tarkkuuden...
3. Nopeuden ja napakkuuden...
4. Dynamiikan jälkeen.

Mielestäni kuulokekuuntelu on luonteeltaan intiimiä joten tuntuu jotenkin nurinkuriselta hakea siitä valtavan stadionlavan kokoista äänikuvaa. Mielipide saattaa muuttua jos/kun pääsen jossain vaiheessa kuuntelemaan näistä ominaisuuksista tunnettuja kuulokkeita mutta toistaiseksi näin.

Siitä aasinsiltana kysymykseeni.
Laajasti pannatuilla biiseillä äänikuva tuntuu itselleni piirtyvän enemmän korvien taakse kuin eteen. Olen kokenut tämän kaikilla kolmella kuulokkeillani, DT 770 Pro, Sundara, Aeon Flow RT Closed. Mainittavaa myös että esim. Sonyn 360 Reality Audio materiaalilla tuo efekti vahvistuu ja sijoittuu takaraivon taakse.
Voiko olla esim. anatomiasta kiinni? Muilla vastaavia kokemuksia?
 
Laitatko muutaman biisin joissa huomaat erityisesti tuota taaksepäin vetäytymistä niin teen vähän testailua. Kuulokkeiden stagessa olen havainnut huomattavia vaikutuksia eri kuulokekaapeleiden välillä. Etenkin syvyysvaikutelma tuntuisi olevan kranttu kaapeloinnin osalta.
 
Laitatko muutaman biisin joissa huomaat erityisesti tuota taaksepäin vetäytymistä niin teen vähän testailua. Kuulokkeiden stagessa olen havainnut huomattavia vaikutuksia eri kuulokekaapeleiden välillä. Etenkin syvyysvaikutelma tuntuisi olevan kranttu kaapeloinnin osalta.
Vaikea ulkomuistista biisejä eritellä mutta kuuntelin tuolloin perjantaina Horikawan "Lettersia" juurikin kokeilumielessä ja siinä piirtyi ikään kuin korvalinjan taakse. Koska kokemus ei ollut ensimmäinen niin nyt piti ottaa asia ihan esille täällä palstalla. Ja korjauksena edelliseen niin kyseessä ei ollut Sonyn 360 vaan 8D-äänitteet. Muuten noita ei jaksa kuunnella mutta tuo efekti niissä korostuu..

 
Mulla kautta aikan ollu sama kokemus binaural-äänitteiden kanssa. Ihan käytetyistä kuulokkeista riippumatta äänikuva muodostuu eniten taakse. Eteen ei piirry oikeastaan mitään tai no jotain kyllä mutta semmoista aika hahmotonta. On aina kiinnostanu kokeilla että siirtyiskö äänikuva "eteen" jos olis semmoiset kuulokkeet joissa elementit sijaitsee enemmän korvakäytävän etupuolella.
 
Minä veikkaan, että kyse on anatomiasta. Jostain syystä käytetyt mallit eivät toimi kaikkien korvilla, vaikka suurimmalle osalle toimisikin.
Pitäisi olla järjestelmä, jossa mitataan kuulijan yksilöllinen HRTF. Tällainen löytyy ainakin Geneleciltä, sekä Smythiltä.
 
Jahas näköjään oli muun muassa tämmöisekin langat näköjään olemassa jossa asiaa sivuttu:


 
Pään sisälle/taakse tuppaa mulla laulaja ja orkesteri asettumaan aika monessa suosikkiäänitteessä. Laura Moisio (Ikuinen Valo-albumi) usein oikean korvan taakse/juureen, Norah Jones (Not Too Late - albumi) aavistuksen vasemmalle, siihen kallonpohjan seuduille. Piano sitten siinä ”edessä” tietenkin, kun Norah sitä itse soittaa. Aika moni muu esiintyjä tuntuu muuten vaan olevan pään sisällä, eli jossain otsalohkon seudulla tai silmämunien takana.

Binauralista on aika vähän kokemusta, taitaa Macy Grayn Stripped olla ainoa joka mulla on itselläni. Siinä tuntuu kuin olisi lavalla Macyn vieressä/takana, orkesteri (tietenkin) takana, mutta soittajien ja soittimien paikat ovat selkeämmät kuin millään muulla levyllä, kontrabasso jossain kaukana oikealla takana, rummut lähempänä takana jne.

Nyt en oikein tiedä miten noiden ”kuuluisi” paikantua kaiuttimilla, kun oma kaiutinsysteemi on mitä on. Jos joskus pääsisi kunnolla kuuntelemaan jotain kunnollista settiä, tai toisi edes sällin huoneesta nuo 12/2:t ja virittelisi ne olkkariin (tilapäisesti) kunnolla, niin voisi paremmin vertailla.

Veikkaan että tässä on paljolti kyse kuuntelijan anatomiasta ja aivojen sopeutumisesta. Korvanlehdet ja kallo on jokaisella vähän erilainen, eli ”normaalisti” ts ilman luureja ”maailman” äänet kohtaavat kuulijan, korvanlehti kerää äänen kanaviinsa, ”vahvistaa” ja tuuppaa sitten korvakäytävään. Eli tässä kohtaa jo tulee eroa ”signaaliin”, vaikka kuulohermot ym eivät tiedä asiasta vielä mitään. Kuulokkeilla jää suurelta osin pois kallon muodon ja korvanlehden vaikutus suunta-aistimukseen. Korvan ja kuuloaistin yhteistoiminta on siis ”kalibroitunut” kaalin rakenteen ja korvien muodon mukaan. Kyse saattaa olla opitusta jutusta, eli varmaan ekan parin-kolmen ikävuoden aikana kehittyvästä hahmotuskyvystä.

Kyllähän jotkut kuulevat vaikka mitä stageja ja nyansseja, soittimien paikkoja sivu-, syvyys- ja jopa pystysuunnassa jopa tulppakuulokkeilla, itse en siihen pysty. Sen sijaan kyllä kuulen esim luonnossa mistä päin joku rapina tai linnunlaulu kuuluu ja löydän äänen aiheuttajan katseella. Samoin olen oppinut kuuntelemaan mihin päin joku mutteri tai vastaava pudottuaan vierii verstaan lattialla. En siis yritä katseella seurata mihin hittoon se prikka lensi, vaan kuuntelen rauhassa päätä liikuttamatta ja haen sen sitten sieltä suunnasta mihin kuulin sen pudonneen. Jos pajalla pauhaa koneet tai musa niin hukkuu enemmän prikkoja :D

Aika paljon kuulokekuuntelussa(kin) on näitä yksilöjuttuja, veikkaan ma. Eikä kyse ole pelkästään kuulon taajuusvasteesta tai sellaisista. Voi olla että kaikki eivät saa kaikkea ”irti” kuulokekuuntelussa, itsekin ehkä kuulun heihin, ja voi olla että joillekin se kertakaikkiaan ei vaan sovi.
 
Äänikuva riippuu kuulokemallistakin. Perinteinen suoriutuja on Sennheiser HD-800. Äänikuvan koon lisäksi noilla huomaa myös toiston kerroksellisuutta ja äänikuvan syvyyttä, jos sitä äänitteellä on. *) Äänikuva ja tilatoisto on tosiaan äänitekohtaistakin. Klassisen ja muun akustisen musiikin äänitteissä aukeaa kuulokkeillakin äänikuvaa. Itse koen, että HD-800:lla vaikkapa kamarimusiikin äänitteen äänikuva aukeaa sivusuuntien lisäksi eteen ja ylöspäin päälaen etuosan suuntaan, mielestäni ei taaksepäin. Vaikutelma on sama eri vahvistimilla, joita talosta löytyy. Huonompi dacin ja vahvistimen välinen kaapeli voi painaa äänikuvaa kasaan, joka tuntuu ihan fyysisen rasittavalta. Dac-vahvistimella (ilman välikaapelia) ja hyvällä välikaapelilla toisto on hyvässä mielessä hifimäisen eteeristä ja ilmavaa, jolloin intrumenttien välissä on ilmaa, stage vaikuttaa ulottuvan pään ulkopuolle eikä tunnu minkäänlaista rasittavaa fyysistä painetta.
Tutulla binauraalisella klassikolla ja tässä musiikkivideolla äänikuva tuntuisi avautuvan hieman luonnollisemmin, kun taas tässä tuntuisi sijoittuvan vain sivulle ja taakse. Sehän kai olikin jo esillä, että nuo YouTuben 8D yms. videot eivät kaiketi ole mitään oikeaa tilaääntä, vaan pikemminkin efekteillä kikkailua.

*)Kun ASR-sivuston Amir arvioi ja kuunteli (mistä tunnustus hänelle) Sennheiser HD-800S -kuuloketta, hän kehui toiston kerroksellisuutta ja erottelua/selkeyttä "Once there, this headphone is doing something I don't hear with any speaker system and not yet on any headphone. It manages to provide a spooky layering and I guess I should say clarity that is not only surprisingly but delightful."
 
Viimeksi muokattu:
Kiitokset inputeista! Ilmeisesti en ole ihan yksin kokemukseni kanssa. Pikainen tutkimus osoittaa että muillakin on vastaavia kokemuksia.
Tavallaan aika ironista kun stagea ei sinänsä painota kuulokkeissa kovin tärkeäksi ominaisuudeksi mutta joillain kappaleilla se on sitten ainoa asia mihin ei voi olla keskittymättä :). Pitää jossain vaiheessa ihan oikeasti päästä kuuntelemaan noita Senkkuja. En usko että ovat sävyllisesti omaan makuun mutta noista ^ syistä olisi kiva saada vähän lisää vertailukohtia harrastukseen.
 
Kiitokset inputeista! Ilmeisesti en ole ihan yksin kokemukseni kanssa. Pikainen tutkimus osoittaa että muillakin on vastaavia kokemuksia.
Tavallaan aika ironista kun stagea ei sinänsä painota kuulokkeissa kovin tärkeäksi ominaisuudeksi mutta joillain kappaleilla se on sitten ainoa asia mihin ei voi olla keskittymättä :). Pitää jossain vaiheessa ihan oikeasti päästä kuuntelemaan noita Senkkuja. En usko että ovat sävyllisesti omaan makuun mutta noista ^ syistä olisi kiva saada vähän lisää vertailukohtia harrastukseen.

Onhan kyse varmasti yleiselläkin tasolla siitä, että mitä kukin painottaa kuuntelussa. Esim. omalla kohdallani stage ei ole millään muotoa oleellinen tai, että sitä omassa toistoihanteessa painottaisin. Enemmän tulee aina sitä bändin yhteissoittoa, eri soittajien tekemisten erottumista ja yleistä musiikin rullaavuutta. Nämä asiat oman kokemuksen mukaan toimii parhaiten Gradoilla, muille kuulokkeilla en vain samanlaisiin elämyksiin näiden asioiden suhteen ole koskaan päässyt.
 
Tässä on nyt taas kerran hämmennyksen hetki.
Aikani nyt nauttinut musiikista Beoplay H95:lla ja tykkään soundista oikein kovasti. Ei moitittavaa.
Mutta oli yllätys/kummastelu taas suuri kun tuossa ohimennen laitoin Airpods prot korviin ja musiikin soimaan.

Eihän niistä tietty haastajaksi H95:lle ole yleisellä tasollakaan mutta miten helkkarissa Airpodsien äänikuva voi olla niin iso, irrallinen ja ilmava? En mä käsitä.
Jos tuon valtavan stagen saisi H95:een, tai mihin tahansa muuhun hyvään suljettuun niin johan oltais hekuman äärellä!
Ehkä kysymys on napin ja korvan yhteensopivuudesta, kuvittelusta tai ties mistä mutta mun aivot käsittelee Airpodsien signaalit jollain tapaa niin että seurauksena on valtavan kookas ja jäsentynyt äänikuva. Välillä aivan hämmentävä.

Go figure, tämmöistä tällä kertaa.

Niin ja Airpodsit on kalibroitu MiMi-hearing test-apilla, itse taajuustasapainokin on yllättävän hyvä noin.
Sanoisin hinnan ja laadun kohtaavan kyllä.
 
Jaaaa sitten kytkin asetuksista stereon tilavaikutelman pois päältä. 😆
Jotenkin alkoi epäilyttämään toi äänikuvan koko niin päätinpä tarkastaa asetukset.

Köh.🤭
 

Liitteet

  • 073DA87D-0F62-4000-8442-40116A64C942.jpeg
    073DA87D-0F62-4000-8442-40116A64C942.jpeg
    43,3 KB · Katsottu: 42
No, mutta oli tuon kanssa miten oli, niin H95:n moniin vahvuuksiin ei kuulu mahtava tilavaikutelma. Se on aika kompakti niin kuin tuon kokoisissa suljetuissa yleensä. K550 on tässä suhteessa parempi.
 
Ihan samoja viboja tuli samsung galaxy buds PRO:sta. Häijjyn iso soundstage tommoisiksi pikku nappuloiksi. Hakkaa 1000€ sennheiserin IE800 mennen tullen. Itse asiassa melkein kuuntelen noita mielummin kuin Audezen LCD-X:iä. Crinalcen mielestä parhaat BT IEM:ät ja täytyy myöntää että on kovat, erittäin kovat. Hakkaa noi sonyn MX4 ja sennheiserin momentum 2 :setkin.
 

Liitteet

  • 20220219_164755.jpg
    20220219_164755.jpg
    146,2 KB · Katsottu: 20
No, mutta oli tuon kanssa miten oli, niin H95:n moniin vahvuuksiin ei kuulu mahtava tilavaikutelma. Se on aika kompakti niin kuin tuon kokoisissa suljetuissa yleensä. K550 on tässä suhteessa parempi.
Tästä samaa mieltä.
 
Back
Ylös