Kuuloke vs. kaiutin, kummalla selviää äänilähteen laatu paremmin?

Jos haluaa kuuntelemalla testata cd-soittimia, etuvahvistinta tai jotain muuta kytkentää, onko mielestänne sillon järkeä käyttää kuulokkeita vahvistimen+kaiuttimien sijaan? Muistaakseni Linkwitz on ehdottanut kuulokkeiden käyttöä kun halutaan varmistua äänilähteen laadusta.
Kuten todettua, kuulokkeiden etu on luonnollisesti riippumattomuus huoneakustiikasta. Kuulokekuuntelun tunnettu puute taas on se, että äänilähde ei paikannu pään ulkopuolelle kuten kaiuttimilla, vaan "pään sisälle". Kuulokekuutelussa ei synny samanlaista äänilähteen etäisyyshavaintoa kuin kaiuttimilla, koska kaiuttimille tehdyillä äänitteillä kuulokkeilla ei toteudu luonnollinen binauraalinen korvien välinen signaalien aika- tai tasoero.

Onko tämä kuulokkeiden puute vain äänikuva/tilatoisto-kysymys? Mahdollisesti ei. Kaiutinkuuntelun etu on siinäkin, että kun binauraalinen paikannus onnistuu (syntyy phantom-kuva kaiuttimien väliin pään ulkopuolelle), niin kuulosysteemimme on myös oppinut suodattamaan signaalista pois nk. kanavahälyä ts sitä, miten signaalikanava on muuntanut signaalia. Tärkeää on, että onnistuneessa kaiutikuuntelussa kuulosysteemimme suodattaa pois esim. pään ja korvan anatomisten yksilöllisten muotojemme vaiktusta signaaliin. Audiotutkija Florian Völk
arvelee tutkimustensa pohjalta, että jos äänilähteen paikantaminen ei onnistu, silloin kanavahäly ei suodattuisi pois, vaan vaikuttaisi signaalin kuulohavaintoon.

Kuulokekuuntelua koskien nousee kysymys: jos kuulokekuuntelussa ei etäisyyshavaintoa synny, niin haittaako kanavahäly (esim. ulkokorvan ja korvakäytävän henkilökohtaiset anatomiset muodot) kuulokekuuntelussa vastaavasti säännöllisesti? Völkin mukaan näin näyttäisi olevan. Hän selvitti erityisesti kaiutin- ja kuulokekuunteluhavaintojen välistä äänentasoeroa. Onnistuneella kaiutinkuuntelulla ja kuulokekuuntelulla on muutaman desibelin suuruinen kuultu ero äänenvoimakkuudessa, jonka Völk päättelee ja mallintaa johtuvan erosta etäisyyshavainnossa. Jos kanavahäly vaivaa kuulokekuuntelua onnistunutta kaiutinkuuntelua enemmän, ero näkyisi myös kohinaetäisyyksissä. Kaiuttimille tarkoitettujen äänitteiden kuulokekuuntelun signal-to-noise olisi siis tuolta osin lähtökohtaisesti huonompi kuin onnistuneen kaiutinkuuntelun tai kuulokkeille tehtyjen binauraalisten äänitteiden kuulokekuuntelun, joiden yhteydessä siis syntyy luonnollinen paikannushavainto äänilähteestä. Em. HRTF-tekijät voidaan toki pyrkiä ottamaan huomioon kuulokevasteessa/kuulokkeiden henkilökohtaisessa kalibroinnissa.
 
Viimeksi muokattu:
Mulla on ollut sellainen analogia, että kuulokekuuntelun voi rinnastaa moottoripyöräilyyn ja kaiutinkuuntelun autoiluun.
Molemmat ovat suunnitellut matkan taittamiseen ja molemmista löytyy siihen hommaan hyvät ja huonot puolensa.
Kuulokkeella ei tosiaan tule se huone sotkemaan siihen ja hyvillä luureilla sä pystyt poimiman äänitteestä todella helposti pienimpiäkin nyansseja.
Sitten toisaalta taas stereokuva ei rakennu samalla tavalla, kuin kaiutinkuuntelussa. Johtuen mm. siitä, että lähes kaikki materiaali on miksattu kaiutinkuuntelua silmälläpitäen, mutta on siinä paljon muitakin muuttujia. Mutta en nyt jouda menemään syvemmälle psykofysiikkaan.
 
  • Tykkää
Reaktiot: K.K
Mielestäni neutraaleilla kaiuttimilla jos on studiossa on ehdoton kyllä. Mutta jos ei o studiota mahdollista posessoida niin sitten neutraaleilla kuulokkeilla on helpompi spotata äänenvärilliset pointtaukset. Parasta on jos voi tehdä molempia ja verrata tuloksia subjektiivisesti parhaansa mukaan.
 
Mun kokemus on että tilaefektit kuuluu kaiuttimilla paremmin mutta kaikki muu hyvillä kuulokkeilla paremmin. Jopä ärsyttävyyteen asti, eli huonompi DAC tai pakattu musatiedosto voi olla vielä siedettävä kaiuttimilla mutta kuunteluväsymys iskee helposti kuulokkeilla.

Tämä siis normikuuntelussa. Studiotöitä en ole tehnyt.
 
Viimeksi muokattu:
Olen pelkästään kuulokeharrastaja,joten vastaus on helppo.Hyvillä kuulokkeilla kuulee
ihan mitä tahansa.Kaiuttimilla kuulee myös hyvin,mutta silloin tulee kuvaan ( ääneen)
ihan muita muuttujia alkaen kuunteluhuoneen akustiikasta,jne.
 
Mulla on mielenkiintoinen havainto joka liittyy kuulokkeilla kuunteluun. Vasemmassa korvassani on Menieren tauti, joka vaurioittaa sisäkorvaa ja aiheuttaa huimausta. Sairaassa korvassa on noin - 60 db lasku, varsinkin keski- ja korkeilla äänillä, mikä jo haittaa tuntuvasti kaiutin kuuntelussa. Jostain syystä kuulen kuulokkeilla melkein identisesti molemmilla korvilla vaikkei pitäisi. Myös terveessä korvassa kuulo on lääkärin mukaan huomattavasti parempi ikä huomioiden. Merkillisisesti se luonto korjaa näitäkin ongelmia.
Syy on ilmeisesti sama kuin kuulokäyrän mittauksessa sairaalassa, jossa ääntä johdetaan myös suoraan kalloluuhun, jolloin myös sairas korva kuulee melko hyvin.
Kaikesta huolimatta nyt on tarkoitus laittaa vanhat 85/3 pöntöt kiertoon, tai polttaa juhannuskokossa.
40 vuotta sitten nämä tuli rakennettua, ja on melkoisen pitkä pätkä samoilla pöntöillä.
Kahteen kertaan olen uusinut bassoelementit ja keskiäänet. Jakosuotimet ovat kestäneet ihmeen hyvin, ongelmia ei ole ollut.
Uusia tilalle olen käynyt jonkin verran kuuntelemassa, ja melko varmasti Genelecin G neloseen tai vitoseen päädyn.
Neutraali väritön sointi jota sairas korva sietää melko hyvin 85-90 dB asti, mikä on ainakin omalla kohdalla riittävästi.
Mielenkiintoinen ilmiö varsinkin kaiutin kuuntelussa, mitä värittyneempi sointi, sitä enemmin sairas korva kipuilee ja tinnittää ihan fyysisesti.
 
  • Tykkää
Reaktiot: K.K
Itse tykkään kuunnella molemmilla,kotona kuuntelen aina kaiuttimilla kun eri tunne joita kuulokkeilla ei saa ikinä hintaan katsomatta.Kaiuttimia ja vahvistimia muutama joita vaihtelen välillä.Mökillä yleensä kuulokkeilla,Staxin putkivahvistin setti tai sitten Oppo HA-1 ja kuulokkeet Oppo PM-1.Välillä toki kokeilen myös mökillä hiukan kaiuttimia/vahvistimia ja joskus ne menee överiksi mutta siellä voi luukuttaa niin paljon kuin korvat sietää.Itse olen kokenut että jos jollain tavalla voi pilata kuulonsa niin se on nimenomaan kuulokekuuntelussa.Kaiutin kuuntelussa en ole ikinä saanut tinnitus oireita.Suosittelen molempia kuuntelu tapoja jos se on vaan mahdollista.
 
Ihmisen korvahan ilm. käyttäytyy kaiuttimien ja luurien kanssa varsin eri tavalla, että hyvä, jos on löytynyt toimiva toistin kuulovaurion kanssa.

Mulla on ihan pientä pohjavinkunaa korvissa, mutta tokko vaikuttaa kuunteluun mitenkään. Lähinnä oon huomannut, että oon aika allerginen tietyille korkeammille taajuuksille. En oo vaan edelleenkään ihan varma, missä ne sijaitsee. Voivat olla myös keskialueella, kun käy herkästi korviin.

Eli en usko, että meikäläiselle on väliksi kuunteleeko kajareilla vai kuulokkeilla. Molempia voi harrastaa aika huoletta ja molemmat toimii ihan hyvin omassa jutussaan. Tällä hetkellä luurit ovat ykköstoistimina, kun tarjoavat vähän mukavampaa ja varmaan myös värittyneempää soundia nykyiseen Gene-settiin (tai sen säätöön) verrattuna.
 
Jonkin asteiset kuulovauriot ovat aika yleisiä myös pitkään soittaneiden muusikoiden keskuudessa. Nykyisin ollaan tarkempia myös näissä piireissä. Mulla on sama juttu tuossa sairaassa korvassa että osa keski - ja korkeissa äänistä aiheuttaa ongelmia.
Siksi olen etsimässä kaiuttimia jotka soivat hyvin ja neutraalisti myös pienimmillä äänen paineilla.
Onko olemassa muita kuin Genelecit ?
 
Omat kokemukset ovat yhä niin, että kuulokkeilla kuulee äänelliset erot paremmin kuin kaiuttimilla. Eikä tarvitse olla edes mitkään huippu-luokan kuulokkeet. Vaikka yli 20 vuotta sitten kuuntelin paljon kuulokkeilla juurikin upean äänen vuoksi, niin silti yhä tänäkin päivänä se laulaja on takaraivossa ja orkesteri jossain kosrvien välissä pään sisällä. Eli se asia ei muutu.

Nykyään kuunteluhuoneeni on älyttömästi akustoitu ja orkesteri soi siellä missä pitääkin, mutta silti kuulokkeilla saan ne kaikkein pienimmätkin erot äänitteistä irti paremmin kuin kaiuttimilla. Aika usein tulee etsittyä uutta ja hyvin äänitettyä musiikkia kuulokkeet päässä ja sitten niitä suosikkeihin laittelen. Sen jälkeen kuuntelen ja nautiskelen niitä kaiuttimilta, jolloin se orkesteri ja laulaja kuuluvat etualalta, kuten kuuluukin.
 
Siksi olen etsimässä kaiuttimia jotka soivat hyvin ja neutraalisti myös pienimmillä äänen paineilla.
Onko olemassa muita kuin Genelecit ?
On kai noita studiomonitoreja paljonkin. Itellä ei oo vaan kokemusta kuin Geneistä. Focalilla esim. näytti olevan maltilliseen hintaan speksien perusteella suht päteviä monitoreja äänensävyn säätöineen jne. Yamahalla on minun käsittääkseni hintalaatusuhteeltaan kehuttuja monitoreja, Mackie, Adam Audio, Neumann, JBL, merkkejähän piisaa. Osa noista kyllä ulkonäöltään sellaisia, etten viittis ite olkkariin laittaa :D

Mut en kyllä uskalla lähteä suosittelemaan ite mitään tuollaisen kuulo-ongelman kanssa, ei oo meikäläisellä kompetenssia. Rahaa todennäköisesti säästyy, jos ei tarvitse olla Genelecit, mutta onhan Genelecit sitten todella pitkäikäiset ja laatupelit, jos vaan soundi uppoaa. Genelecistä saa todennäköisesti helposti demoa ihan kotikuunteluun, että se kannattanee ainakin hyödyntää.

***

Alkuperäinen ketju taidetiin yhdistää tähän nykyiseen, niin tuli vastattua aiemmin enemmän kuulo-ongelmiin liittyen. Kyllä kai luurit vie aika helposti laadukkaampaakin kaiutinsysteemiä resoluution ja erottelun puolesta. Äänikuvahan on luureilla mitä on, mutta siinäkin ilm. jonkin verran eroa luureista riippuen. Omat luurit 90 prosenttisesti avoimia ja ei niillä niin herkästi tule sitä fiilistä, että bändi soi pään sisässä. Itellä on lisäksi käytössä DSP:llä toteutettu crossfeed, joka koittaa tavallaan emuloida kaiutinkuuntelua ja tuo pikkaisen lisää "kaiutinmaisuutta" kuunteluun.

Kai luurien etuna on vielä se, että kuuntelutilanne on vähän intiimimpi ja ehkä ite saa paremmin keskityttyä musaan luureilla kaiuttimiin verrattuna. Fiilisjuttuja. Kaiuttimilla musat soi muillekin, pitää miettiä volat, avopuolison mielentila ja kaikkea sellaista, mutta luureilla musat soi vähän niinku vain itselle.
 
Kokemusta ei ole mutta en vaan jaksa uskoa että löytyy kaiutinsettiä+kuuntelutilaa(vieläpä yhdistettynä keskenään) jolla päästään viimeisilleen viritetyn kuulokesetin tarkkuuteen.
Se, onko siinä mitään järkee musiikin kuuntelun kannalta on taas niitä henkilökohtaisia kysymyksiä.

Mun mielestä ei ole, mutta eipä sitä tässä kysytty.
 
Back
Ylös