Kuopattiinko Ortoperspekta keskeneräisenä?

KKuikka

Käyttäjä
Liittynyt
27.6.2010
Viestejä
1 682
Kaupunki
Lapua
Meinasin aluksi kirjoittaa tästä aiheesta Luonnollisen mittasignaalin ketjussa, mutta hetken asiaa pohdittuani päätin kuitenkin tehdä aiheesta uuden aloituksen. Tässä ketjussa ei keskitytä niin syvällisesti Luonnolliseen mittasignaaliin eikä kaapelimittauksiin, vaan nyt pyritään keskustelemaan edesmenneen Tapio Köykän touhuista. Koska Köykkä on ollut kuolleena jo pitkän aikaa, niin nuoremmille harrastajille Tapio Köykän nimen mainitseminen ai aiheuta suuria tuntemuksia. Meille vanhemmille ukoille ja varsinkin niille, jotka nuoruudessaan ovat tavanneet Köykän livenä ja kuunneelleet hänen eläviä selostuksiaan oikeasta äänentoistosta, nimi Köykkä tuo mieleen hyvinkin nostalgisia muistoja.

Olen jo kouluajoilta asti ollut jonkun sortin Köykkä-fani. 60-luvun puolessa välissä esitelty Ortoperspekta stereojärjestelmä kolahti minuun oikein kunnolla, sillä se vaikutti heti tuovan ratkaisun silloisten alkeellisten ping-pong stereoiden sointiongelmiin. Koska äänitystekniikka ei silloin suosinut Ortoperspektaa, niin Köykän stereo ei saanut kovin paljon ilmaa siipiensä alle. Köykkä kyllä kaupitteli silloin OP3 Ortoperspekta viritinvahvista, mutta suurta suosiota laite ei saanut. Harrastajat olivat silloinkin täysillä kaksikanavaisen stereoiden kanavaerotusten lumoissa, joten "vääräoppiseen" ajatukseen perustunut Ortoperspekta hiipui vähitellen pois. Salora teki silloin hetken aikaa Salora 3000 Ortoperspekta viritinvahvistinta, mutta sekään ei saavuttanut suurta suosiota.

Koska Ortoperspekta ei lähtenyt oikein lentoon, ja samanaikaisesti Köykkäkin alkoi ikääntyä, niin Ortoperspekta vaipui vähitellen unohduksiin.
Ainoastaan kaikkein innokkaimmat Köykkä-fanit (saatan ehkä kuulua heihin) jaksoivat vielä jatkaa kokeiluja Ortoperspektalla aina silloin tällöin. Pari vuotta sitten sain mielenkiintoisen ajatuksen Ortoperspektan jatkokehittämiseksi. Hyvin pienillä muutoksilla alkuperäisestä Ortoperspektasta voitaisiin kehittää Super Ortoperspekta, jonka tilantunnun säädettävyys on moninverroin parempi, joten sen pitäisi toistaa musiikkia vielä luonnollisemmin kuin vanha Ortoperspekta. Uuden Super Ortoperspektan paremman säädettävyyden vuoksi äänitteissä olevat tilantuntuerot saadaan paremmin hallintaan. Uudella Ortoperspektalla huonot ja tunkkaiset äänitteetkin saadaan soimaan avarasti ja heleästi. Koesoittoa ei vielä ole täydellisellä laitteistolla tehty, joten puhun vielä oletusten pohjalta.

Nyt minusta tuntuu siltä, että Köykän Ortoperspekta kuopattiin täysin keskeneräisenä. Entistä enemmän minulle on tullut se tunne, että Köykkä todellisuudessa pyrkikin silloin 60-luvun puolessa välissä tekemään suoraan Super Ortoperspektan, mutta yhdessä kohdassa hän ajatteli hiukan väärin. Minulle tuli silloin se ajatus, että teen nyt loppuun Köykän Ortoperspektan sillä tavalla, miten Köykkä alunperin aikoikin homman tehdä, mutta yhdessä jutussa hän oikaisi vähän liikaa. Tästä syystä Ortoperspekta ei saavuttanut suurta suosiota, ja siksi se kuopattiinkin täysin keskeneräisenä.

Viime syksynä perustettiin parin inokkaan DIY-miehen kanssa projektiryhmä, jonka tarkoituksena on herättää henkiin unohdettu Ortoperspekta lopullisessa muodossaan. Tarkoitus on saada alle vuodessa koelaitteisto esittelyvalmiiksi, jotta uutta uljasta Köykän stereota voitaisiin esitellä joillakin messuilla. Nyt vaaditaan vain työtä ja pakertamista, jotta laitteisto saadaan koesoittovaiheeseen. Suurempia teknisiä ongelmia ei pitäisi tulla eteen.

Tämän avauskirjoituksen jälkeen olisi mukava jatkaa juttua Köykästä ja hänen Ortoperspekta stereostaan. Jos joillakin kavareilla on paljon omakohtaista kokemusta Ortoperspektasta tai Köykän vahvistimista yleensä, niin pistäkää reippaasti kommentteja esiin. Nyt on viimeinen hetki kerätä tämä tieto talteen, sillä vanhat Köykkä-fanit alkavat kohta olla haudassa.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Mielenkiintoinen avaus ... minulla oli tarkoitus olla tulevilla Triplan messuilla Ortoperspekta-laitteiston kanssa mutta päätin sitten kuitenkin tuoda paikalle vain stereolaitteet. Toki mukana voi olla Lundahlin muuntajista tehty linjatasoinen "purkki" joka jakaa strereon M+S signaaleiksi. Kaiuttimia on mukana sen verran että voisi vaikka illalla kokeilla Ortoa.
 
Ortoprspektasta olisi pitänyt tehdä valtanormi, eikä tästä kaksikanavaisesta.


Kyllä se Ortoperspekta vielä tulee...


Olen hyvin pitkälti samaa mieltä, että Köykän Ortoperspekta stereo pitäisi olla paljon laajemmin käytössä kuin nykyään on, mutta asiakas on aina oikeassa. Ihmiset vaativat edelleenkin tiettyjä ping-pong efektejä, joten sellaisia laitteitahan pitää silloin valmistaakin. Normaalissa stereossa paras kuuntelualue on niin pienellä alueella, että kuuntelusta tulee joskus kiusallista ja hankalaa. Uusi Super Ortoperspekta yritetään viilata sellaiseksi, että hyvä kuuntelualue on hyvin laaja. Silloin ryhmäkuuntelu onnistuu paremmin kuin normaali stereoilla, jolloin ainoastaan yksi ihminen kerrallaan pääsee nauttiaan hyvästä äänestä ja stereoefektistä.

Mittausteveisin
Kalervo Kuikka
 
Valtaosa kaikesta musiikista on kuitenkin tehty stereolaitteita ajatellen. Mikäli järjestelmä olisi otettu aikaan käyttöön, olisi levyjen miksauskin ajateltu vähän toisella tavalla.
 
Toki mukana voi olla Lundahlin muuntajista tehty linjatasoinen "purkki" joka jakaa strereon M+S signaaleiksi
Olisitko halukas jakamaan kytkentää (ja/tai kokemuksiasi) DIY-henkisille? Olen ajatellut tekeväni demoiluja varten linjatasoisen "OP-matriisin". Omistan myös Saloran 3000 OP:n ja se soi kakkosasunnollani alkuperäisessä koostumuksessaan. Kotilaitteiston ryydittämiseksi kaipailen kytkentää...
 
T. Köykkä on kirjoittanut aiheesta ERT lehdessä nro 3/1968 kaksikin artikkelia joista tämä jälkimmäinen sisältää rakennusohjeen. Siinä on käytetty vaikeasti saatavia putkia ecc808 joten kytkentää kannattaisi ehkäpä hieman nykyaikaistaa erilaisille putkille. Samaa kytkentää on käytetty voimaradion op-3 viritinvahvistimessa.
 

Liitteet

  • IMG_20200124_225942.jpg
    IMG_20200124_225942.jpg
    106,8 KB · Katsottu: 139
Super Ortoperspekta sopiva myös kuulokekuunteluun

Uusi Super Ortpperspekta on siinä suhteessa mukava systeemi, että sillä saadaan toteutettua myös kuulokevahvistin, jossa tilantuntu on helposti säädettävissä laajoissa rajoissa. Super Ortoperspektan juju on siinä, että sopivalla säätöyksiköllä voidaan laitteen sisään viedyistä L- ja R-signaaleista muokata sopivat signaalit eri kaiuttimia (tarvitaan 5 kpl) varten. Säätöyksiköllä voidaan tilantuntua säätää laajoissa rajoissa, joten kaikki äänitteet saadaan soimaan hyvin. Erittäin mukavaa on sekin, että täsmälleen sama säätöyksikkö sopii kaiutinvahvistimiin sekä kuulokevahvistimiin, vaikka kaiutinvahvistimet syöttävät viittä kaiutinta ja kuulukevahvistin vain kahta kuuloketta. Tarkoitus on se, että kaiutinkuuntelijoille ja kuulokeharrastajille voitaisiin järjestää yhtä hyvä ja yhtä helposti säädettävä tilantuntu.

Kun aloitan kohta ensimmäiset kuuntelutestit uudella Super Ortoperspektalla, niin tinailen ensin kasaan säätöyksikön ja liitän sen sopivaan 2-kanavaiseen kuulokevahvistimeen. Kuuntelen sitten erilaisia äänityksiä ja yritän passata säätöyksikön säätöalueen suunnilleen kohdalleen. Sen jälkeen voin kuunteluttaa kuulokevahvistinta myös musiikkialan ammattilaisilla, jotka ovat yleensä kriittisempiä sopivan tilantunnun suhteen.

Kun olen suorittanut kuuloketestaukset, niin sen jälkeen aloitan testiajot kaiuttimilla. Järjestelyt kaiutinkuuntelun aloittamiseksi ovat jo aika pitkällä. On enää muutaman viikon asia, kun pääsen kertoilemaan ensimmäisiä tuloksia kaiutinkuunteluista. Yksi sukulaistyttö on soitonopettaja konservatoriossa, ja hänet haen vielä arvioimaan kaiutintoiston luonnollisuutta. Näiden koesoittojen jälkeen uskon löytäväni säätimeen oikeat säädöt, ja sen jälkeen pistetään pelit soimaan päivittäin.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Mikäs se oikaisu oli ?

Tätä asiaa on keskustelun tässä vaiheessa vähän vaikea esittää yksinkertaisesti. Kunhan asiaa puidaan myöhemmin tarkemmin, niin silloin jokainen huomaa itsekin, missä kohtaa Köykkä lähti kulkemaan tavallisen Ortoperspektan polkua, vaikka hän todellisuudessa saattoi tavoitellakin Super Ortoperspektaa. Tämä ajatus on vain minun oma arvailuni. Köykältä asiaa ei voi enää varmistaa.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
^^ Kolmekoppaiset korvakuulokkeet, hmmm. Kyllä Saloran Ortoperspekta saavutti suuren suosion. Ostin sellaiset ensimmäisistä kesätienesteistä 1300 markalla. Oli pakko tykätä. Varsinkin, kun kaverit jaksoivat v****illa aivan kohtuuttoman paljon, orpopersetistä.
 
T. Köykkä on kirjoittanut aiheesta ERT lehdessä nro 3/1968 kaksikin artikkelia joista tämä jälkimmäinen sisältää rakennusohjeen.
Ilmeisesti Beawers:lla on tämä kyseinen artikkeli. Olisiko mahdotonta saada siitä kopiota?
 
^^ Kolmekoppaiset korvakuulokkeet, hmmm. Kyllä Saloran Ortoperspekta saavutti suuren suosion. Ostin sellaiset ensimmäisistä kesätienesteistä 1300 markalla. Oli pakko tykätä. Varsinkin, kun kaverit jaksoivat v****illa aivan kohtuuttoman paljon, orpopersetistä.

Kaksikoppaiset kuulokkeet riittää

Super Ortoperspektan kuuntelussa riittää kyllä ihan tavalliset kaksikoppaiset kuulokkeet. Säätöyksikkö on niin fiksu, että se tarjoaa kuulokkeissakin molempiin korviin tilantuntua ihan samalla tavalla kuin kaiutinkuuntelussakin. Kaikki tavalliset kuulokevahvistimet sopivat Super Ortopespekta kuunteluun, kunhan L- ja R-signaali kytketään vahvistimen sisäänmenoon säätöyksikön kautta. Helpoin tapa päästä nauttimaan avarasointisesta Super Ortoperspektesta onkin vain laittaa vahvistimen sisäänmenoon SOP-säätöyksikkö (SOP= Super Ortoperspekta), jolloin tilantuntua pääsee helposti säätämään ja tasaamaan siten erilaisien äänitteiden laatua heijastusäänien osalta (= tilantuntu).

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Ilmeisesti Beawers:lla on tämä kyseinen artikkeli. Olisiko mahdotonta saada siitä kopiota?

Eihän mikään ole mahdotonta jos aikaa ja saldoa riittää, koska tekijänoikeuksia ei taida enää olla 50 vuoden jälkeen kun lehti on lopetettu ja kirjoittajakin on siirtynyt hautausmaalle.

Suosittelen kuitenkin tekemään kytkennän ihan opareilla. Peruskytkennöillä saa tehtyä helposti kanavien summan ja erotuksen eli matemaattisesti L+R ja L-R. Näin olen itsekin aikanaan tehnyt eikä tarvinnut ostaa kalliita Telefunkenin NOS putkia joita Köykkä käytti matriisikytkennässään.

Odotellaan nyt kuitenkin mitä KKuikan autotallista ilmestyy lähiviikkojen aikana kun tuskin kukaan enää sitten halua tavallista Ortoperspektaa kun samoilla kustannuksilla on mahdollista saada myös SuperOrtoperspekta soimaan avarasti ja kolmiulotteisesti omassa kuunteluhuoneessa.
 
Suosittelen kuitenkin tekemään kytkennän ihan opareilla. Peruskytkennöillä saa tehtyä helposti kanavien summan ja erotuksen eli matemaattisesti L+R ja L-R. Näin olen itsekin aikanaan tehnyt eikä tarvinnut ostaa kalliita Telefunkenin NOS putkia joita Köykkä käytti matriisikytkennässään.

Ilman muuta, eihän tuohon putkia ja korkeajännitteitä tarvitse sotkea. Mulla pitäisikin olla varastossa opa2134:ia jossain.

...Juttu sinällään olisi ollut mielenkiintoinen.
 
Olisitko halukas jakamaan kytkentää (ja/tai kokemuksiasi) DIY-henkisille? Olen ajatellut tekeväni demoiluja varten linjatasoisen "OP-matriisin". Omistan myös Saloran 3000 OP:n ja se soi kakkosasunnollani alkuperäisessä koostumuksessaan. Kotilaitteiston ryydittämiseksi kaipailen kytkentää...

Minullakin on joskus ollut tuo Salora 3000 josta innostus Ortoon heräsi. Laitan muuntajien kytkennän tänne viimeistään viikon päästä kun palaan ulkomailta. Tämänhän voi tehdä myös opareila... niillä tämä on tosi helppo tehdä ... L+R summausvahvistin M-kanavalle ja L-R erotus S-kanavalle ..... mutta itselle kyllä tulen lopullisen version tekemään neukkuputkilla ja julkaisen kyllä senkin kytkiksen sitten aikanaan tässä ketjussa.
Päätin nyt sitten ainakin kokeilla Ortoa tuossa tulevilla messuilla ... (rigging is fun toivoi) ja jos saan soundin kuntoon niin voi sitä soitella ainakin jommankumman messupäivän
 
Viimeksi muokattu:
SOP-koesoitto tavallisilla stereoilla

Hieman taitamattomasti minä viestissäni #14 eilen ilmoitin, että tavallisesta kuulokevahvistimesta saa SOP-kuulokevahvistimen vain laittamalla vahvistimen sisäänmenoon SOP-säätöyksikön. Tässä asiassa ei ole mitään väärin, mutta samalla tietysti olisi pitänyt mainita siitäkin, SOP-säätöyksikkö voidaan ihan hyvin laittaa myös kaiutinkuuntelussa käytetyn tavallisen stereovahvistimen sisäänmenoon, mikäli stereoefektiä halutaan säätää suurissa rajoissa. SOP-järjestelmän säädettävyyttä kannattaakin ensin kokeilla tavallisilla kaksikanavaisilla stereoilla, sillä kokeilu ei maksa käytännössä mitään. SOP-säätöyksikön jokainen DIY-mies tinailee kasaan muutamalla eurolla. Jos toisto tuntuu avarammalta ja stereoefektin säätöominaisuus mukavalta, niin vasta sen jälkeen voi sitten värkätä viidellä kaiuttimella varustetun varsinaisen SOP-stereon. Lopullinen tavoite voidaan saavuttaa näin vaiheittain etenemälläkin.

Mittausterveisin
Kalervo Kuikka
 
Back
Ylös