Kumpi muuttaa ääntä enemmän, MP-3 vai Dac?

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
18 896
Kaupunki
Pjongjang
"kokeiluni mukaan hyvä dac ja hyvä mp3 on parempi kuin pakkaamaton heikolla dacilla/soittimella."

^Näitä väitteitä nyt tehtaillaan sitkeästi ja urakalla niin kysynkin kummassa tapahtuu suurempi äänenlaadullinen muutos, pakkauksessa vai d-a-muunnoksessa?

Eli vaikka pakkauksessa kadotettua dataa ei voida taikoa takaisin tyhjästä niin saadaanko se sopivalla kuorrutuksella kuuntelukelpoisemmaksi kuin alkuperäinen levy toistettuna "huonolla" (?) CD-soittimella?

Tähän toivoisin vastaavan myös jonkun sellaisen jonka testeissä on käytetty laadukkaita nykyäänityksiä, kasarihevi tai kompuroitu nykymättö ei antane aiheesta todellista kuvaa.
 
No jos lähdetään siitä liikkeelle, että 320kbps VBR pakattua ääntä ei erota alkuperäisestä kuin aniharva titaaninkovalla setillä opittuaan kuuntelemaan pakkaukselle olennaisia puutteita niin sanoisin, että kyllä. Hyvä dac + hyvä mp3 rökittää huonon CD-soittimen alkuperäislevyineen.

En voi sanoa, että vertailua olisin tehnyt mitenkään erityisesti huonolla CD-soittimella hyvää daccia vastaan, mutta MP3 vs Lossless on tullut testailtua ja lähinnä sen perusteella muodostan mielipiteeni. Nämä kokeilut on tehty materiaalilla tyyliin Dire Straits: Private Investigations, Stevie Ray Vaughan: Riviera Paradise, Robben Ford yms.
 
En oikein jaksa uskoa, että jostain MP3+DAC -paketista olisi haastetta taustalla soivalle BIS:n SACD-levylle, sillä SACD on minun mielestäni se lossless-muoto (tai kohtuu lähellä sellaista). Tai, no, taisin ymmärtää kysymyksen väärin...

t. jjahifi
 
320kbps ja hyvä DAC on oma valintani. CD- tai edes SACD-materiaali entisellä, sinällään oikein hyvällä Marantzin soittimellani (SA-15S1) ei pärjännyt Spotify premium + DAC19DSP -yhdistelmälle. Itse asiassa en päässyt tuohon SACD-hommaan sisään ollenkaan, erot CD-materiaaliin oli tosi pieniä eivätkä mielestäni aina edes SACD:n eduksi (näin siis stereona, monikanava-SACD on eri asia).
 
Vankkana FLAC-formaatin tukijana olen kuitenkin sillä linjalla että laadukas dac + 320kbps mp3 > surkea dac + FLAC. Kyllä DA-muuntimen rooli setissä on vaan niin suuri.
 
Mitä itse Spotify Premiumia kuulin, niin kamalan lattea ja eloton meininki enkä ymmärrä miten sitä voi kukaan pitää ainakaan pääsääntöisenä musiikinkuunteluvälineenä hifi-palstalla. Joillain kipaleilla erot voi olla pienempiä, joillain isompia, tietysti.
En muutenkaan jaksa ymmärtää tätä mp3 ihmettelyä, että pitääkö sen kanssa olla hyvä dac vai huono dac, kun tiedetään että siitä on tietoa hävinnyt niin jo tieto siitä saa sen kuulostamaan huonolta oli dac mikä hyvänsä, kovalevyt kun maksaa markan verrattuna muuhun hifisettiin, niin ei ole kovin kannattavaa mielestäni uhrata aikaa ja hikeä edes asian spekuloimiseen.

Häviöllisen kuunteleminen sotii mielestäni koko harrastuksen ideaa vastaan, varsinkin jos on vaihtoehtona se häviötön. (Autoissa yms. matkakäytössä ei aina ole.)

Eli äänestän: Niin häviötöntä musiikkia kuin vain mahdollista on saada ja niin hyvä dac kuin ***** kestää. Ymmärtäisin tinkimisen jos kovalevyt oikeasti maksaisi paljon.
Ihme höpöstelyä että missä niitä "vikoja" saa olla, kun eihän niitä saa olla missään. Tai ehkä mä olen vaan ymmärtänyt tän koko harrastuksen väärin.
 
Sami L sanoi:
En muutenkaan jaksa ymmärtää tätä mp3 ihmettelyä, että pitääkö sen kanssa olla hyvä dac vai huono dac, kun tiedetään että siitä on tietoa hävinnyt niin jo tieto siitä saa sen kuulostamaan huonolta oli dac mikä hyvänsä, kovalevyt kun maksaa markan verrattuna muuhun hifisettiin, niin ei ole kovin kannattavaa mielestäni uhrata aikaa ja hikeä edes asian spekuloimiseen.

Häviöllisen kuunteleminen sotii mielestäni koko harrastuksen ideaa vastaan, varsinkin jos on vaihtoehtona se häviötön. (Autoissa yms. matkakäytössä ei aina ole.)


Ihme höpöstelyä että missä niitä "vikoja" saa olla, kun eihän niitä saa olla missään. Tai ehkä mä olen vaan ymmärtänyt tän koko harrastuksen väärin.

Erittäin hyviä teesejä
 
^ huomaan olevani samaa mieltä.
 
Olkaa mitä mieltä olette, mutta olette täysin pöpelikössä kun katsotte ketjun otsikkoa ja avausviestiä. Ehkä Sepi tässä halusi kartottaa aihetta, joka ei välttämättä ole hänelle itselleen akuutti, mutta ehkä keskustelu aihepiirien ympärillä on saanut aikaan ihmettelyä. Oli motiivi mikä tahansa, niin eiköhän se ole jokaiselle selvää, että aina häviötön on parempaa kuin häviöllinen ja aina hyvä dac on parempi kuin huono dac.

Jos kysymystä purkaa enemmän auki niin eikö se ollut näin: jos vaihtoehtona on a) hyvälaatuinen MP3 ja hyvä DAC tai b) alkuperäinen cd ja huono cd-soitin niin kummassa a) vai b) on parempi ääni. Tähän on mielestäni helppo vastata luottavaisin mielin, että B)

Puheet Spotifyn äänenlaadun latteudesta, elämän ja turpeenmaun puutteesta yms on aika turhia ellei oheiskalustoa mainita. Itse voin omalla setillä todeta, että vähäisellä pakkauksella oleva häviötön pakkaus tuskin on huomattavissa eikä sitä kyllä huomaakaan, jos ei siitä kertoisi. Huonolaatuinen CD-soitin taas kyllä kuuluu selkeästi helpommin.

Ps. Olen käynyt hifiliikkeessä demoamassa kaiuttimia ja kuuntelussa oli monenlaista materiaalia, joista valtaosa oli oikeasti MP3:ia poltettuna Audio CD:ksi. Yksi rauhallinen biisi oli jopa 128kbit/s eikä myyjällä käynyt mielessäkään kommentoida soiko biisi jotenkin omituisesti, vaan aivan vilpittömin mielin kuunteli ja totesi vielä, että oletpas valinnut ihan asiallista musaakin.
 
Gretch sanoi:
Olkaa mitä mieltä olette, mutta olette täysin pöpelikössä kun katsotte ketjun otsikkoa ja avausviestiä. Ehkä Sepi tässä halusi kartottaa aihetta, joka ei välttämättä ole hänelle itselleen akuutti, mutta ehkä keskustelu aihepiirien ympärillä on saanut aikaan ihmettelyä.
Juu tämä ämpärimeininki ei tosiaan kiinnosta missään muodossa nyt ja toivottavasti ei jatkossakaan. Autossakin piisaa samat CD-R:t. Kunhan vain nostelen noita palstasammakoita yleiseen pohdintaan. Mitä bittivirtaan tulee niin söörsföörst, turha mitään ämpyjä on kuorruttaa kiinanputkidaceilla yms.
 
sepi_1 sanoi:
Mitä bittivirtaan tulee niin söörsföörst, turha mitään ämpyjä on kuorruttaa kiinanputkidaceilla yms.

Tämän on oltava se perusoletus. En kuitenkaan nyt ihan hoksaa tämän ketjun tarkoitusta, mutta olenpa oman mielipiteeni antanut ennakkoasetelman pohjalta - enkä usko että tuo on kaukana faktastakaan. Hyvä mp3 hyvän dacin läpi kuulostaa paremmalta kuin huono cd-soitin, simple as that.
 
Gretch sanoi:
Hyvä mp3 hyvän dacin läpi kuulostaa paremmalta kuin huono cd-soitin, simple as that.

mikset samantien hanki hyvää cd-soitinta?
 
Kutvonen sanoi:
mikset samantien hanki hyvää cd-soitinta?

Miksei samantien käytä häviötöntä tallennetta? Vielä parempi vaihtoehto...

Jos omalta kohdalta vastaan niin minulla on Sony-CDP990 ja Marantz PM68SE, jotka eivät kenties ole "kunnon" cd-soittimia, mutta ajaneet asian ihan ok joskus aikoinaan. Kysymys kuuluukin, miksi ihmeessä hankkisin CD-soittimen kun minua ei vaan kiinnosta muovikiekkoja pläräillä. Musiikkini on tietokoneella häviöttömässä muodossa. Ei lukuongelmia, ei lukujitteriä, ei huolta ja löydän minkä tahansa yksittäisen levyn tai kappaleen sekunneissa nostamatta ahteria penkistä. Äänessäkään ei ole mitään moitetta kun DA-muuntimena toimii tuo Havana Bendix-putkella ja tuon laadussa ei pitäisi olla moitteen sijaa isommassakaan budjettihaarukassa. En siis hyötyisi mitään hyvästä CD-soittimesta ja siksi en moista hankkisi. Aika reippaasti mentiin ohi otsikon.
 
Olin täysin varma vastauksestasi 8) Liian helppo... Tuosta rieskastasi taidankin olla Sepin kanssa yhtämieltä ;)
 
Tämä minä olen vähän ihmetellyt. Mihin ihmeeseen kotikäytössä edes tarvitaan enää pakattua ääntä? Teratavu muistia maksaa tällä haavaa kahden ja puolen premium-hintaisen CD-levyn verran. Harvalla kirjoittajalla täällä on edes niin paljon digitaalisia musiikkitallenteita, että tuo tila tulisi kerrasta täyteen. Soivat avaimenperät on tietysti hyväksyttävä kohde pakatulle kamalle.
 
Ei pakattua ääntä enää tarvitakaan kotioloihin (itseasiassa minulla on kyllä kännykässäkin flac-muodossa mukana kulkeva musa lähinnä laiskuudesta johtuen). Ehkä MP3 jutut vaan ovat osa virhekuvaa tietokoneaudiosta eli oletetaan cd-soitin- ja vinyylimiesten toimesta, että tietokoneelta tai verkkolevyltä musaa kuuntelevat ovat niitä MP3-miehiä kun tuo on kaukana totuudesta. Osa "tietokonemiehistä" kuuntelee jo 24b 192KHz musiikkia, josta CD-miehet voi vain uneksia. Vastakkainasettelu MP3 vs CD-soitin on lähtökohtaisesti jo huono, mutta ketjun avausta kunnioittaen yritin asiaa pähkäillä tuolla viitekehyksellä.

Se miksi niin moni kuuntelee edelleen MP3 tiedostoja johtuu muutamasta seikasta a) materiaali on hankittu "amerikan serkulta" köh köh pira... b) materiaali on vanhaa perua ajalta jolloin on ripannut jonkin lainalevyn ja kiintolevyt oli pieniä c) on ostanut musiikin häviöllisesti pakattuna esim saatavuusongelmista johtuen d) jokin muu
 
Helppoa.
Source first.
Tässä tapauksessa parempi dac voittaa ja soittaa paremmin, materiaalista riippumatta.
 
Gretch sanoi:
Se miksi niin moni kuuntelee edelleen MP3 tiedostoja johtuu muutamasta seikasta a) materiaali on hankittu "amerikan serkulta" köh köh pira...

Jos ostaa kirppikseltä jonkin vinyylin niin silloin on oikeus impata sama musiikki netistä ilmaiseksi, tai ainakin niin joku täällä luuli.

Littunatelkkari sanoi:
Yksi asia on varmaa - pakkaaminen ei ainakaan paranna yhtään mitään.

Eikä sitä palauteta ennalleen millään muuntimella. Vielä ei ole tullut vastaan selvästi huonoja CD-soittimia, mutta huonojen kaiuttimien laskemisessa ei sormet edes riitä.
 
Back
Ylös